Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Κεντρ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Τα μισά παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών



Εκτός βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) μένει ένα στα δύο παιδιά στην Κεντρική Μακεδονία...



Της Φανής ΣοβιτσλήΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ειδικότερα ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τους γονείς στους επτά νομούς της περιφέρειας ανήλθε σε 28.106, από τις οποίες ικανοποιούνται μόλις οι 13.800, με συνέπεια 14.306 παιδιά να μένουν εκτός δομών.
Πανελλαδικά εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών μένουν 31.153 παιδιά, τα οποία θα εξασφάλιζαν δωρεάν φιλοξενία μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για την επόμενη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα οι υποβληθείσες αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα ανήλθαν σε 91.153, από τις οποίες ικανοποιούνται οι 60.000.
Ο λόγος για τον οποίο το 1/3 των παιδιών μένει εκτός των συγκεκριμένων δομών είναι ότι από τη συνολικά απαιτούμενη χρηματοδότηση των 225 εκατ. ευρώ το αρμόδιο υπουργείο έχει διαθέσει μόλις 150 εκατ.
Σύμφωνα με την τελική επεξεργασία από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ο αριθμός των αιτούμενων θέσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις είναι 91.153, ενώ οι προσφερόμενες θέσεις είχαν οριστεί στις 97.839. Ωστόσο οι 6.686 αιτήσεις απορρίφθηκαν, καθώς το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούσε το πλαφόν, που ορίζεται στα 30.000 ευρώ έναντι 40.000 πέρυσι.

ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ
Και φέτος λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της συμπίεσης των οικογενειακών προϋπολογισμών οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους γονείς στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Παρότι αναμένονταν πολύ περισσότερες, ο αριθμός τους κυμάνθηκε περίπου στα περσινά επίπεδα λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως το οικογενειακό εισόδημα με βάση τη δήλωση του 2011 και όχι του 2012.
Πέρυσι από τις συνολικά 96.000 υποβληθείσες αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα εγκρίθηκαν τελικά 58.060, ενώ φέτος εγκρίνονται 60.000 από τις 97.839.
Και την προηγούμενη χρονιά ευνοούμενη ήταν η περιφέρεια Αττικής, όπου καλύφθηκαν 11.495 πρόσθετες θέσεις, ποσοστό 76,06%, ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έμεινε στην… ουρά, καθώς εγκρίθηκαν μόλις 2.875 επιπλέον θέσεις νηπίων.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ Τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα
Οι δήμαρχοι της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι θα προκύψει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, εάν δεν αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός του προγράμματος του ΕΣΠΑ μέσω του οποίου καλύπτεται η χρηματοδότηση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Για τη σχολική χρονιά 2013-2014 εγκρίθηκαν συνολικά 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο, για να καλυφθεί το σύνολο των επιλέξιμων 91.153 αιτήσεων της νέας περιόδου, πρέπει να διατεθούν 75 εκατ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ που παραμένουν αναπορρόφητα.
Την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται περιγράφει σε επιστολή, την οποία απέστειλε στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας την προσωπική παρέμβασή του για τη στήριξη του προγράμματος με επιπλέον κονδύλια, που μπορούν να μεταφερθούν από τους αδιάθετους πόρους. Και αυτό, όπως εξηγεί, προκειμένου κανένα παιδί σκληρά δοκιμαζόμενων οικογενειών να μη μείνει εκτός των δομών.
«Μεταφέραμε τις ομόφωνες αποφάσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την έγκαιρη αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος, μεταφέροντας ταυτόχρονα την αγωνία της κοινωνίας για την πορεία του προγράμματος. Επιμέναμε ότι μπορούσαν να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, μεταφέροντας 75 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κάνοντας χρήση της ρήτρας ευελιξίας, που σε αντίθετη περίπτωση κινδύνευαν με απώλεια», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και προσθέτει ότι στη σημερινή συγκυρία είναι επιβεβλημένη η χρηματοδότηση όσο το δυνατόν περισσότερων δομών και επομένως η εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερόμενων μητέρων.
Την επιπλέον χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών παιδικής φροντίδας της αυτοδιοίκησης από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ, ώστε σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο να καλυφθούν άμεσα και οι αιτήσεις των επιπλέον 31.153 παιδιών που, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, μένουν εκτός του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης με χθεσινή επιστολή του στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Ο κ. Ασκούνης τονίζει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που με βάση τις εισηγήσεις της ΚΕΔΕ μπορούν να προέλθουν είτε από αδιάθετους πόρους του ΕΤΠΑ με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας είτε από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα», ενώ εκτιμά ότι οι προτάσεις της Τ.Α. είναι κοινωνικά αναγκαίες, εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ Καρφώνει τον υπουργό Ανάπτυξης
Στο αίτημα της ΚΕΔΕ για αύξηση των κονδυλίων αντί του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση απάντησε χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη ο τελευταίος καρφώνει τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη από την περασμένη Παρασκευή 9 Αυγούστου απευθύνει σχετική επιστολή για το θέμα αυτό προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη, στον οποίο επισημαίνω την επιτακτική ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για την πράξη ‘Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής’ του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού’ κατά 75 εκατ. ευρώ, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων κοινωνικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης». Ο κ. Μιχελάκης χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητες τη σημασία και τη χρησιμότητα του εν λόγω προγράμματος και υπό το πρίσμα αυτό το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αναζήτηση πόρων, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις πολύτιμες υπηρεσίες παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη σε αυτές τις δομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου