Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Τσίπρας στην ΚΕ: Δεν υπάρχουν Ηρακλείς του ριζοσπαστισμού

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι εργασίες της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω ενστάσεων από την πλευρά συνιστωσών και στελεχών του κόμματος.

Ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του, το απόγευμα....
εμφανίστηκε περισσότερο συγκαταβατικός προς τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, που αποτέλεσαν το μήλον της έριδος. Πρόκειται για τις θέσεις του επικεφαλής του κόμματος περί ενιαίου ψηφοδελτίου και δημιουργίας ενιαίου κόμματος μέσω διάλυσης των συνιστωσών. Πάντως, οι τελικές αποφάσεις, όπως δήλωσε και ο ίδιος, θα ληφθούν στο Συνέδριο του Ιουλίου.
Στην πρώτη και σύντομη παρέμβασή του, λίγο πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε το Σάββατο, ότι πιστεύει σε ένα κόμμα με τάσεις, όχι όμως με μηχανισμούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι τελικά για το θέμα της ξεχωριστής λίστας και των συνιστωσών, θα αποφασίσει το ίδιο το Συνέδριο και πρότεινε, κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών, οι οργανώσεις να λειτουργούν συναινετικά, χρησιμοποιώντας ακόμη και λίστες. Για τις συνιστώσες, είπε ότι ή θα αυτοδιαλυθούν, ή θα μετεξελιχθούν σε τάσεις ή θα έχουν θέση παρατηρητή στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεσήμερι, την ίδια ημέρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη εκ νέου τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν «οι Ηρακλείς του ριζοσπαστισμού και κάποιοι άλλοι από εμάς, που να έχουν εκχωρήσει τα πάντα στην Σοσιαλδημοκρατία», προσθέτοντας, μεταξύ των άλλων ότι «είναι αδιανόητο να απαγορεύουμε να ανοίξει η συζήτηση στη βάση του κόμματος».

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών

Με εισήγηση του κ. Τσίπρα εγκρίθηκαν από την ΚΕ του Σαββατοκύριακου δύο σημαντικές αποφάσεις:
  1. Το μέτρο του 1 προς 10 για την εκλογή συνέδρων (κάτι που σημαίνει πως το σώμα θα είναι ευρύ, τουλάχιστον 3.000 - 3.500 άτομα) &
  2. Σταυροδοσία 30%.
Οι ψηφοφορίες που διεξήχθησαν με συνοπτικές διαδικασίες για το Καταστατικό και τις Θέσεις και αφότου η Αριστερή Πλατφόρμα υπέβαλλε ως συμβολή στο διάλογο ένα αντιπαραθετικό κείμενο (όχι όμως με μορφή αντι-εισήγησης), ήταν καθαρά τυπικές.
Όλα παραπέμπονται σε διάλογο στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο, όπου όλα δείχνουν πως ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει με την ισχύ της εσωκομματικής πλειοψηφίας.
Η Κεντρική Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι εγγραφές νέων μελών θα γίνουν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Εγγραφές θα μπορούν να γίνουν και αργότερα αλλά όσοι εγγραφούν μετά τις 10 Ιουνίου δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Με βάση το μέτρο 1:10 οι σύνεδροι θα ανέλθουν γύρω στις 3000. Αν όμως υπάρξει ρεύμα νέων εγγραφών είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Αρχική δυσαρέσκεια αλλά εν τέλει ανακωχή από Μανώλη Γλέζο

Νωρίτερα, την Κυριακή, έγινε γνωστή η ανακοίνωσή Μανώλη Γλέζου -από κοινού με ακόμη τέσσερις εκπροσώπους συνιστωσών-, με την οποία κατακρινόταν η απόφαση του κ. Τσίπρα να εξαγγείλει διάλυση των συνιστωσών και η επιβολή ενιαίας λίστα στην εκλογή των οργάνων του κόμματος.
Στην εν λόγω ανακοίνωση, γίνεται αναφορά στη συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» . «Η ενέργεια αυτή είναι άτοπη και από πλευράς τύπου και ουσίας» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Ως προς τον τύπο γιατί έγινε χωρίς καμία έγκριση από συλλογικά όργανα κι ενώ εκκρεμούν οι συνεδριάσεις, κι ως προς την ουσία γιατί προβάλλονται θέσεις που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος και προκαταβάλουν εξελίξεις».

Στο ίδιο κείμενο αναφερόταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με τις εξαγγελίες αυτές, «προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν την συνοχή και την ίδια την Δημοκρατία και τον πλουραλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να κάνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε την 21 η Μαίου 2001 που συγκροτήθηκε το Φόρουμ, το οποίο οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια αυτή ιστορική μέρα, προς τέρψιν της τρικομματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της ο πρόεδρος εξαγγέλει την διάλυση των συνιστωσών και του ενωτικού εγχειρήματος».

Ο Μανώλης Γλέζος που είναι επικεφαλής στο Επικρατείας του κόμματος και των ‘Ενεργών Πολιτών’ και οι άλλες τέσσερις συνιστώσες ζητούσαν την «απόρριψη των απαράδεκτων απόψεων που επιβάλλονται άνωθεν» και πρότειναν να ισχύσουν οι διαφορετικές λίστες και απλή αναλογική στην εκλογή των οργάνων και κάθε συνιστώσα να μετέχει στο κόμμα σε ένα μεικτό σχήμα, περίπου δηλαδή όπως σήμερα. Την ανακοίνωση υπέγραφαν πέραν του Μανώλη Γλέζου, οι Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Π. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά).

Στροφή

Μετά τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε, ο Μανώλης Γλέζος προχώρησε σε μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί ως "αλλαγή κλίματος". Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «ο γόνιμος διάλογος που αναπτύχθηκε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποδεικνύει τα παρακάτω: Μοναδικός δρόμος μας είναι ότι ο Ενιαίος Φορέας τον οποίο ίδρυσαν οι πολιτικοί οργανισμοί που σήμερα συναποτελούμε, πρέπει να αποκτήσει μόνο ενιαία δράση, χωρίς ξεχωριστές εμφανίσεις.Όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού στις εκλογές, ενταφιάζει ό, τι δημιουργήσαμε».

Διαφωνία Λαφαζάνη-Αριστερής Πλατφόρμας

Εν τω μεταξύ, τη διαφωνία του εξέφρασε το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Κ.Ε μετά από τοποθετήσεις στελεχών όλων των πλευρών.
Όπως αναφέρει το «Βήμα», ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί «ανακαλύπτει τον εσωκομματικό εχθρό προκειμένου να καλύψει την αδυναμία απώλειας της δυναμικής» και υπογραμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, ούτε αρχηγικό, ούτε μονολιθικό», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει και θα αγωνιστεί μέχρι τέλους ώστε να μην επιβληθεί σιωπητήριο στο κόμμα.

Παράλληλα, τάχθηκε στο πλευρό των συνιστωσών στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν και υποστήριξε την πρακτική της ξεχωριστής λίστας αντί του ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή οργάνων.

Επιπλέον, μίλησε για την «ανάγκη να ξαναστήσεις το συγκρουσιακό χαρακτήρα του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει ξανά μπροστά στους αγώνες, δεν υπάρχει αγώνας χωρίς περιεχόμενο. Αυτό το συγκρουσιακό πνεύμα χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε ορμή, για να βγούμε από το black out».

Βούτσης: «Δεν απαντά στα κρίσιμα η Αριστερή Πλατφόρμα»

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΟ Ν. Βούτσης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν είναι να παραμείνουμε όπως είμαστε, τότε τι χρειαζόμαστε το Συνέδριο;».
Απευθυνόμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα σχολίασε: «Θα περίμενα να απαντήσει σε μία σειρά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Αν έχουμε προβάδισμα 1-2 μονάδες από την ΝΔ, θα πάρουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και με ποιους θα συνεργαστούμε από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις».

«Πόσα τέρμινα θα χρειαστούν για να γίνει ρεαλιστική η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς», διερωτήθηκε και κατέληξε λέγοντας ότι αν δεν τα βρουν οι πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα σημεία, το συνέδριο θα είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Μίλησε τέλος για την υπό διαμόρφωση εικόνα ενός διφυούς κόμματυος και φορέα, «ένα κοστούμι για δύο ή δυόμισυ, από το οποίο πρέπει να βγούμε με συμφωνίες, χωρίς επιβολή και χωρίς ομηρείες».

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου