Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο καιρός πάει πίσω την τευτλοκαλλιέργεια παρά την Ολοκληρωμένη Διαχείριση και τις καλές τιμές της ΕΒΖ

Μειωμένη αναμένεται τελικά η φετινή καλλιέργεια τεύτλων αφού παρά την τελική θετική έκβαση με την υπόθεση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης αλλά και την βελτίωση του τιμολογίου από πλευράς Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), ο καιρός αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος εχθρός για τους καλλιεργητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Π.Ε. Σερρών όπου μολονότι έχουν υποβληθεί...
 αιτήσεις για περίπου 20.000 στρέμματα, μέχρι στιγμής έχουν σπαρθεί γύρω στα 2.000. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές όπως τη Λάρισα, την Κοζάνη και το Πλατύ Ημαθίας. Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρουν τευτλοπαραγωγοί στον ΑγροΤύπο, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε συζητήσεις με την ΕΒΖ προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε η βιομηχανία να προσελκύσει περισσότερους παραγωγούς οι οποίοι θα προχωρήσουν σε όψιμη καλλιέργεια. «Περιμένουμε μια γενναία κίνηση της βιομηχανίας για όψιμη καλλιέργεια», δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αναστάσιος Νεολιάντζης, εκπρόσωπος Ομάδας Τευτλοπαραγωγών Σερρών.


Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες το ΥπΑΑΤ έκανε γνωστό επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί και η 2η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε σχέση με την εφαρμογή συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή του προϊόντος. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε για τη διετία 2013 -2014 να διατεθεί ένα ποσό της τάξης των 4 εκατ. ευρώ.

Σέρρες

Για την πορεία της καλλιέργειας στην Π.Ε. Σερρών ο κ. Αναστάσιος Νεολιάντζης, εκπρόσωπος της Ομάδας Τευτλοπαραγωγών αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Όσον αφορά την πρώτη εκδήλωση εξελίχθηκαν όλα καλά τελικά. Ο κόσμος κινητοποιήθηκε και ήμασταν έτοιμοι να σπείρουμε κανονικά. Ωστόσο έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες. Έχουν πέσει περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχή τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Επίσης, από ότι μαθαίνουμε την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα έχουμε πάλι ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα καιρικά φαινόμενα δεν περιορίζονται μόνο στις Σέρρες. Σήμερα στην Π.Ε. Σερρών δεν έχουν σπαρθεί ούτε 2.000 στρέμματα και εμείς προσπαθούσαμε να καλλιεργήσουμε περισσότερα από 30.000 στρέμματα και πιστεύαμε ότι θα τα καταφέρναμε διότι όσον αφορά την Ολοκληρωμένη Διαχείριση αλλά και το τιμολόγιο που άλλαξε, ήμασταν εν μέρει ικανοποιημένοι».

Και προσθέτει: «Όμως τώρα η καλλιέργεια δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν τα μέσα Απριλίου. Οπότε η καλλιέργεια θα είναι πάρα πολύ όψιμη. Κανονικά τώρα θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η σπορά και από αυτά που έχουμε σπείρει ίσως τα μισά χαλάσουν από τις βροχές».

Λάρισα

Την ίδια εικόνα μας μεταφέρει από τη Λάρισα και ο παραγωγός κ. Γιάννης Μπακαλόπουλος: « Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Λάρισα. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι πέρσι στην περιοχή μας καλλιεργήσαμε 17.800 στρέμματα και φέτος δεν ξεπερνάμε τα 10.200 στρέμματα ενώ η αρχική μας πρόβλεψη ήταν για 25.000 στρέμματα. Βέβαια σε αυτή την μείωση που σημειώθηκε συνέβαλε και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αρχικά με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Σύμφωνα με την άποψή μου από εδώ και στο εξής τα όψιμα τεύτλα που θα σπαρθούν θα είναι πολύ λίγα».

Ημαθία – Κοζάνη

Στα άσχημα καιρικά φαινόμενα με τις συνεχείς βροχοπτώσεις αναφέρεται στον ΑγροΤύπο και ο κ. Κωνσταντίνος Πολυχρονιδης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Κοζάνης: «Ο καιρός και σε εμάς δεν εξελίσσεται καθόλου καλά. Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε βροχές με αποτέλεσμα τα χωράφια να έχουν μετατραπεί σε λίμνες».

Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Δεληγιαννίδης, τευτλοπαραγωγός από το Πλατύ Ημαθίας μας τονίζει: «Λόγω της απαγόρευσης στην περιοχή για το Diabrotica στο καλαμπόκι η καλλιέργεια τεύτλων είναι μια καλή λύση για τους παραγωγούς της περιοχής. Ωστόσο, λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών η σπορά έχει μείνει πίσω. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα περιθώριο έως τις 20 Απριλίου. Στην περιοχή έχουν σπαρθεί περίπου 6.000 στρέμματα ενώ ο στόχος μας είναι τα 20.000 στρέμματα περίπου. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τον καιρό.

Χρήστος Διαμαντόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου