Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Πόσο ακόμα θα κρατείται ο Huseyin Tut; Πολιτικό άσυλο στον αγωνιστή της Αριστεράς - ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ


Ο Huseyin Tut είναι κρατούμενος του ελληνικού κράτους που τον κρατά στο κρατητήριο της ΑΔ Πιερίας από τις 24 Οκτωβρίου 2012 ως σήμερα και επειδή η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου είναι άκρως γραφειοκρατική και...
χρονοβόρα έχουν περάσει τρεις μήνες και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συνέντευξη.

Ο Κούρδος αγωνιστής της Αριστεράς παρέμεινε φυλακισμένος για μια δεκαετία στις φυλακές της Τουρκίας όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια και έχει κάνει δυο φορές πολυήμερες απεργίες πείνας με αίτημα να σταματήσουν τα βασανιστήρια και να καταργηθούν τα "λευκά κελιά". Στις απεργίες αυτές ήταν μαζί συγκρατούμενοι το 1995 και το 2000 στις φυλακές με τον Κιαμίλ Γκιλντίζ, έναν άλλο αγωνιστή της Αριστεράς, στον οποίο δόθηκε πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Ο Κιαμίλ Γκιλντίζ μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ» διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι ο Huseyin Tut είναι πολιτικός πρόσφυγας λέγοντας ότι «γνωρίζω τον σύντροφο Tut, ήμασταν μαζί στις φυλακές  Umraniye το 1995 και Gebze το 2000, φυλακισμένοι από το Τουρκικό καθεστώς εξ αιτίας των ιδεών μας και με ψεύτικες και κατασκευασμένες κατηγορίες. Μας είχαν κατηγορήσει ότι συμμετείχαμε σε παράνομη οργάνωση, ενώ αυτό ήταν ψέματα. Εμείς συμμετείχαμε σε νόμιμες και ειρηνικές πολιτικές δραστηριότητες. Εκεί που μας φυλάκισαν υποστήκαμε βασανιστήρια και το 2000 κάναμε με τον σύντροφο Tut και άλλους συντρόφους μας απεργία πείνας.»

Ο Huseyin Tut ζητάει το αυτονόητο, αυτό που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας, η οποία υποχρεούται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο σε έναν πολιτικό κρατούμενο που διώκεται για τις ιδέες του και έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη με ψευδείς κατηγορίες τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Huseyin Tut διέφυγε από την Τουρκία και ήρθε στην Ελλάδα και υπέβαλλε αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Την ερχόμενη βδομάδα το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει να θα συνεχιστεί η κράτηση του αγωνιστή της αριστεράς ή θα παραταθεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνεντεύξεις που προβλέπει ο νόμος και εξ αιτίας της γραφειοκρατίας και του μεγάλου φόρτου κρατούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και απέχει η μια διαδικασία από την επόμενη με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εξέταση του αιτήματος.

Τέλος και πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι τον Κούρδο αγωνιστή της Αριστεράς στηρίζουν με ψηφίσματα 24 κόμματα και συλλογικότητες όπως η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η Δικηγορική Συνεργασία- Ανεξάρτητοι, η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων- Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς πρόσφυγες σε Τουρκία και Κουρδιστάν, ΚΕΕΡΦΑ και είναι το ακόλουθο:


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο HUSEYIN TUT

ΝΑ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ

Ο Huseyin Tut είναι Κούρδος αγωνιστής της αριστεράς, με μεγάλη συμμετοχή στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες της Τουρκίας.

Η ριζοσπαστική πολιτική δράση στην Τουρκία είναι απαγορευμένη από το αυταρχικό καθεστώς που δε διστάζει να βασανίζει και να εκτελεί τους αντιπάλους του, όσους αγωνίζονται για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με αλληλεγγύη και δημοκρατία.

Τα δικαστήρια φυλακίζουν τους αριστερούς με κατασκευασμένα κατηγορητήρια, ενώ στις φυλακές οι κρατούμενοι βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, απομόνωση σε κελιά τύπου F (λευκά κελιά), βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς. Για τις πάγιες αυτές πρακτικές της η Τουρκία έχει καταδικαστεί πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Huseyin Tut φυλακίστηκε με ανυπόστατες κατηγορίες και κρατήθηκε σε διάφορες φυλακές της Τουρκίας από το 1995 έως το 2005. Συμμετείχε στη μεγάλη απεργία πείνας του 1996 για 76 μέρες, ενώ το 2000 έκανε απεργία για 200 μέρες. Υποβλήθηκε σε βασανιστήρια (φάλαγγα, ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς).

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα για να γλιτώσει από την άδικη φυλάκιση και τα βασανιστήρια. Η κράτησή του στην Ελλάδα δεν είναι παρά η συνέχιση των βασανιστηρίων που πέρασε στην Τουρκία. Η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου θα σημάνει την επιστροφή του στις Τουρκικές φυλακές, στις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 1758 πολιτικοί κρατούμενοι.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ HUSEYIN TUT

ΝΑ ΤΟΥ ΔΟΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ

 
 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο HUSEYIN TUT
 ΝΑ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ

Ο Huseyin Tut είναι Κούρδος αγωνιστής της αριστεράς, με μεγάλη συμμετοχή στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες της Τουρκίας.

Οποιαδήποτε πολιτική και συνδικαλιστική δράση στην Τουρκία διώκεται, και οι αγωνιστές παρενοχλούνται από την αστυνομία, συλλαμβάνονται και απάγονται με προφανώς παράνομες διαδικασίες, όπου βιώνουν φριχτά βασανιστήρια. Τα δικαστήρια φυλακίζουν τους αριστερούς με κατασκευασμένα κατηγορητήρια, ενώ στις φυλακές οι κρατούμενοι βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, απομόνωση σε κελιά τύπου F (λευκά κελιά), βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς. Για τις πάγιες αυτές πρακτικές της η Τουρκία έχει καταδικαστεί πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Huseyin Tut φυλακίστηκε με ανυπόστατες κατηγορίες και κρατήθηκε σε διάφορες φυλακές της Τουρκίας από το 1995 έως το 2005. Συμμετείχε στη μεγάλη απεργία πείνας του 1996 για 70 μέρες, ενώ το 2000 έκανε κυλιόμενη απεργία για συνολικά 200 μέρες. Υποβλήθηκε σε βασανιστήρια (φάλαγγα, ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς).

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα για να γλιτώσει από την άδικη φυλάκιση και τα βασανιστήρια. Η κράτησή του στην Ελλάδα δεν είναι παρά η συνέχιση των βασανιστηρίων που πέρασε στην Τουρκία. Η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου θα σημάνει την επιστροφή του στις Τουρκικές φυλακές, στις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 1758 πολιτικοί κρατούμενοι.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγωνιστή Huseyin Tut. Ζητούμε να αφεθεί ελεύθερος και να αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας, διότι η προστασία των προσφύγων από βασανιστήρια και κάθε άλλη απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση και η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας.


ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ HUSEYIN TUT

ΝΑ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΟΜΙΚΩΝ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΟ ΑΙΤΟΥΝΤΑ ΑΣΥΛΟ HUSEYIN TUT

 O Huseyin Tut είναι Κούρδος που διώκεται στην Τουρκία για την πολιτική και συνδικαλιστική του δράση. Η πολιτική δράση των πολιτών της Τουρκίας βρίσκεται κάτω από τη διαρκή εποπτεία των αστυνομικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών. Οι αγωνιστές και οι ακτιβιστές της αριστεράς, των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων διώκονται, συλλαμβάνονται χωρίς τήρηση ουδεμίας δικονομικής εγγύησης και υποβάλλονται σε βασανιστήρια και παράνομες ανακριτικές μεθόδους για την απόσπαση ομολογιών για συμμετοχή σε παράνομες πολιτικές οργανώσεις, ενώ η ελευθερία του λόγου των πολιτικών οργανώσεων είναι περιορισμένη σε επίπεδα μη ανεκτά για χώρα που έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα δικαστήρια δε διστάζουν να καταδικάζουν τους κατηγορούμενους για την πολιτική τους δράση πολίτες σε πολυετείς καθείρξεις. Στις φυλακές, τα δικαιώματα των κρατουμένων καταπατώνται, καθώς υποβάλλονται σε φριχτά βασανιστήρια, όπως ηλεκτροσόκ και φάλαγγα, ενώ φυλακίζονται σε κελιά τύπου F (λευκά κελιά απομόνωσης), κατά παράβαση του άρ. 3 στης ΕΣΔΑ που απαγορεύει την υποβολή οποιουδήποτε σε βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, κάτι που έχει οδηγήσει πολλές φορές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να καταδικάσει την Τουρκία για τις πρακτικές της αυτές. Την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία έχουν αναδείξει μεταξύ άλλων και το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Καταπολέμηση των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Huseyin Tut καταδικάστηκε από τα δικαστήρια της Τουρκίας σε ισόβια κάθειρξη, κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του σε παράνομη οργάνωση, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται και δηλώνει κατηγορηματικά ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια προκειμένου να ομολογήσει. Έχει φυλακιστεί από το 1995 έως το 2005, και έχει κάνει δύο φορές εξαντλητική απεργία πείνας απαιτώντας δικαιοσύνη και να σταματήσουν τα βασανιστήρια σε βάρος του.

Τα βασανιστήρια και η ταπεινωτική μεταχείριση που έχει υποστεί ο Huseyin Tut, τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τη χώρα του και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα υποχρεούται τόσο από τη Συνθήκη της Γενεύης όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να προστατεύει όσους πρόκειται να υποστούν μεταχείριση που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και όταν υπάρχει βάσιμος και παρών κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα και δίωξη για για λόγους που ανάγονται στις πολιτικές πεποιθήσεις και στην πολιτική δράση. Η απέλαση του Huseyin Tut στην Τουρκία δε συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον Κούρδο αιτούντα άσυλο, και την παραίνεσή μας για την αναγνώριση στο πρόσωπό του της ιδιότητας του πρόσφυγα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης και την άρση της κράτησής του.

 
ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου