Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Εκλογές ΕΙΝΑΠ- Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά με την ψήφο τους ανέδειξαν σε δεύτερη δύναμη το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (Α.Ρ.Σ.Ι. - Νυστέρι – Ανεξάρτητοι),με ποσοστό 21,5 % στην κάλπη του ΔΣ και 23,5 % στην κάλπη της ΟΕΝΓΕ, με μεγάλη διαφορά από τον τρίτο (“Μέτωπο”) και τον τέταρτο...
(ΔΗΠΑΚ).
 
Αυτό έγινε σε μια ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ εκλογική μάχη, όπου 1) οι δυνάμεις της ΝΔ έκαναν ΛΥΣΣΑΛΕΑ προσπάθεια να“συγκρατηθούν”, 2) οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (“Μέτωπο”) εμφάνισαν πρωτόγνωρο βαθμό συσπείρωσης στα περισσότερα νοσοκομεία, με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους μέχρι τώρα συνεργαζόμενους με την Α.Ρ.Σ.Ι. γιατρούς της ΔΕΑ – Αριστερής Κίνησης Υγειονομικών 3) οι δυνάμεις του ΚΚΕ όχι μόνο ήταν επίσης συσπειρωμένες, αλλά έκαναν ουσιαστικά “μονομέτωπο” αγώνα ενάντια στο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή 4) η γραφειοκρατική λογική στην συγκρότηση του σωματείου (π.χ. η μοιρασιά στις καρέκλες του προεδρείου ανάμεσα στις κομματικές-κοινοβουλευτικές παρατάξεις την προηγούμενη φορά) εξακολουθεί να απωθεί από τις διαδικασίες της ΕΙΝΑΠ πολλούς γιατρούς, με την συμμετοχή να είναι λίγο πάνω από 50%.
 
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή συγκροτήθηκε από την Α.Ρ.Σ.Ι., το Νυστέρι – Γένοβα και ανεξάρτητους ειδικευόμενους με σημαντική παρουσία στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών τόσο στα νοσοκομεία όσο και γενικότερα. Αποτελεί μια συμμαχία αρχών ανάμεσα στην αντισυστημική αριστερά και στο πρωτοπόρο ανεξάρτητο αγωνιστικό δυναμικό των νέων γιατρών, χωρίς αυτή τη φορά καθόλου στήριξη ή συμμετοχή από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η συμμαχία αυτή αποτέλεσε ώριμο καρπό των αγώνων ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων, των επισχέσεων εργασίας των ειδικευόμενων, της δημιουργίας συλλόγων ειδικευομένων σε αρκετά νοσοκομεία, του νικηφόρου αγώνα ενάντια στο απαράδεκτο σχέδιο νόμου του ΚΕΣΥ για εξετάσεις πριν την ειδικότητα κλπ. Επίσης, η συστράτευση των ίδιων των δυνάμεων της αντισυστημικής αριστεράς(Α.Ρ.Σ.Ι. με “Νυστέρι”) έχει να κάνει όχι κυρίως με κεντρικότερες διεργασίες,αλλά κυρίως με την ωριμότητα που επέφερε η ενασχόληση αρκετών αγωνιστών εκατέρωθεν με τα σωματεία εργαζόμενων στα νοσοκομεία τους τα τελευταία χρόνια.
 
Το Ενωτικό Κίνημα αποτέλεσε από την μια τον πόλο αναφοράς του πολύμορφου αγωνιστικού δυναμικού των νέων γιατρών, της αγωνιστικής ανεξαρτησίας, της απαλλαγής από την σαπίλα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και από την σκουριά του κοινοβουλευτικού συνδικαλισμού, και από την άλλη ενιαία και ταυτόχρονα αποτέλεσε το πρόσωπο της ασυμβίβαστης, ζωντανής,κινηματικής αριστεράς των αναγκών και δικαιωμάτων της πλειοψηφίας, της αριστεράς που δεν υποκύπτει στον εκβιασμό της ευρωλαγνείας που επιβάλλουν οι καθεστωτικές δυνάμεις, της αριστεράς της ανυπακοής, της ρήξης και της ανατροπής. Αυτή ακριβώς η ενιαία και ταυτόχρονη έκφραση ήταν που επικροτήθηκε και εκλογικά. Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ στην ψήφο των ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ.Συνολικά, το ποσοστό που συγκέντρωσε είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό που είχαν αθροιστικά οι συνδυασμοί Α.Ρ.Σ.Ι. – Ενωτικό ψηφοδέλτιο και Νυστέρι το 2009.
 
Η παρουσία μας ήταν κυρίαρχη σε πολλά νοσοκομεία που ως τώρα ήταν «κάστρα» της ΔΗΚΝΙ και της ΠΑΣΚ, πράγμα που κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στον «άνεμο»ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ που εκλογικά εκφράστηκε με την ψήφο τους σε μας.
 
Η ΠΑΣΚ ήταν ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών,με πτώση κατά 15,3% (!!) - 370 ψήφους και μία έδρα από 1119 και 4 την προηγούμενη φορά. Η συντριβή αυτή δείχνει πως οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως η κοινωνία γενικότερα, ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ το ΠΑΣΟΚ χρεώνοντάς του το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την σημερινή κατάσταση.
 
Η ΔΗΚΝΙ παρά την πτώση γενικά συγκράτησε τις δυνάμεις της. Αυτό έγινε γιατί 1) η ΝΔ εκμεταλλεύεται την ατολμία της κοινοβουλευτικής αριστεράς να παρουσιάσει πειστική εξεγερτική πολιτική διέξοδο με έξοδο από την ευρωζώνη και ρήξη με το σύστημα και παρουσιάζεται σαν η συνεπής φιλο-ευρώ και “νόμος και τάξη” κυβερνητική δύναμη2) η σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή υπέρ της κατάργησης της αποκλειστικής απασχόλησης άρχισε να προβάλλεται ανοικτά προεκλογικά (εκδήλωση ΕΙΝΑΠ στο“Τιτάνια”, αφίσα ΔΗΚΝΙ κλπ) και να συσπειρώνει ένα κομμάτι ειδικευμένων κυρίως διευθυντών και συντονιστών 3) οι μηχανισμοί του κράτους έδρασαν με χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο. Π.χ. Στο “Λαϊκό” μάς έκανε την τιμή να εμφανιστεί και να παρέμβει στις εκλογές των νοσοκομειακών ο ίδιος ο κ. Γιαννόπουλος, που γύρισε ολόκληρο το νοσοκομείο καλώντας και απειλώντας, ενώ στον “Ερυθρό” έπεφταν βροχή τα τηλέφωνα από το γραφείο του κ. Σαλμά. 
 
Το “Μέτωπο” είχε σημαντική άνοδο,συμβατή με την γενικότερη άνοδο της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Στην ενίσχυση αυτή επίσης συνέτειναν οι συντονισμένες κομματικές παρεμβάσεις υπέρ του συνδυασμού με συνεχείς περιοδείες βουλευτών στα νοσοκομεία, επιστράτευση της ιστοσελίδας ygeianet και άλλων μηχανισμών κλπ. Επίσης, η ένταξη στο “Μέτωπο” των γιατρών της ΔΕΑ έπαιξε ρόλο σε μερικά νοσοκομεία. Πάντως, οι προσδοκίες για εκρηκτική άνοδο και κυριαρχία στην αριστερά των νοσοκομειακών γιατρών διαψεύστηκαν. Η άνοδος αυτή δεν συνοδεύτηκε από μείωση των δικών μας δυνάμεων,πράγμα που δείχνει πως οφείλεται κυρίως σε «πολιτική αφύπνιση» μεγαλύτερων σε ηλικία γιατρών, και όχι σε πραγματικό κινηματικό ρεύμα. Όπως και στην περίπτωση της ΔΗΠΑΚ, ισχύουν οι εγγενείς περιορισμοί της κοινοβουλευτικής αριστεράς(ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) που την εμποδίζουν να συνδεθεί αποτελεσματικά με την ριζοσπαστική διαμαρτυρία των περισσότερο θιγόμενων στρωμάτων, εν προκειμένω των ειδικευόμενων.
 
Η ΔΗΠΑΚ είχε στασιμότητα σε ψήψους και μικρή άνοδο σε ποσοστό (0,9 %). Είναι στην τέταρτη θέση, πίσω από το“Μέτωπο”. Δεν ευοδώθηκε για άλλη μια φορά η λογική του απομονωτισμού, του“μονομέτωπου” ενάντια στην αντισυστημική αριστερά (χαρακτηριστικά ήταν η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ που μοιράστηκε στην ΓΣ του ΠΙΣ λίγες μέρες πριν τις εκλογές καθώς και το άρθρο στον «Ρ» στις 13-2) καθώς η θέση εναντίον των δυναμικών κινητοποιήσεων (επισχέσεων και κλεισίματος χειρουργείων –εφημεριών). 
 
Για μας είναι αυτονόητο πως οι ψήφοι, τα ποσοστά και οι έδρες ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ αν δεν υποτάσσονται στην ανάγκη ανάπτυξης του ζωντανού κινήματος, των γενικών συνελεύσεων και των κινητοποιήσεων που αποφασίζονται και οργανώνονται από τα κάτω αλλά και στην ανάπτυξη του γενικότερου κοινωνικού ρεύματος ανατροπής της χούντας κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ. Το πρώτο και κύριο είναι οι μαζικές γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία, οι σύλλογοι ειδικευομένων, οι επιτροπές αγώνα, οι νοσοκομειακές πενταμελείς –τριμελείς με τακτικές μαζικές τοπικές εκλογές. Σε αυτήν την προτεραιότητα πρέπει να υπακούει η λειτουργία και η συγκρότηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αλλά και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. Όσον αφορά την ΕΙΝΑΠ, νομίζουμε πως ίσως αυτή είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για το ιστορικό σωματείο των νοσοκομειακών γιατρών. Προεδρείο ελεγχόμενο από την κυβερνητική ΔΗΚΝΙ ειδικά στην σημερινή συγκυρία, θα σημαίνει οριστικό διαζύγιο με τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών, και ιδιαίτερα των νεότερων. Θα σημαίνει εξ' ορισμού μετατροπή του ΔΣ σε διακοσμητικό όργανο του υπουργείου και του μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου. Οι ευθύνες των ηγεσιών όλων των παρατάξεων θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.
 
Σε κάθε περίπτωση το ανεξάρτητο αγωνιστικό ρεύμα, η αριστερά της ανατροπής στους νοσοκομειακούς γιατρούς, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή θα είναι ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ του αγώνα για δημόσια δωρεάν περίθαλψη, για τα δικαιώματά μας, την αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑΕΙ, στις συνελεύσεις των νοσοκομείων, στους συλλόγους ειδικευομένων, στις κινητοποιήσεις και τις αποφάσεις των ίδιων των γιατρών συνεχίζοντας την προσπάθεια ριζικής αποκαθήλωσης κάθε είδους συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
 
Από Δευτέρα κιόλας αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος στην ΕΙΝΑΠ θα αξιοποιηθεί για να ενθαρρυνθεί ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ της θιγόμενης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών, ειδικά των νεότερων, σε όλη την χώρα.
 
ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου