Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λήμνου - Για την πιθανότητα εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη Λήμνου από την εταιρία ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA

Oι εκπρόσωποι της εταιρείας ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA έχουν ξεκινήσει εκστρατεία «ενημέρωσης» με την αγαστή συνεργασία της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου σε Λήμνο, Μυτιλήνη και Χίο για τον εξωραϊσμό της «επένδυσης» τους. Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας πραγματοποιήθηκε στις 17/07/2012 και στη Λήμνο ενημέρωση των κατοίκων για το χαρακτήρα της «επένδυσης» στη Λήμνο. Ήταν η...
πρώτη ευκαιρία να ακουστεί η κάθετη αντίθεση όλων των πολιτών και των φορέων του νησιού στα σχέδια της εταιρείας.
Από τον Απρίλιο είχαμε εκφράσει την αντίθεση μας στο συγκεκριμένο έργο και πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει ένα έργο όταν:
- Με τις «συντηρητικές» προβλέψεις της εταιρείας πρόκειται να τοποθετηθούν στη Λήμνο 125 ανεμογεννήτριες, η κάθε μία ισχύος 2MW και συνολικής ισχύος 250 MW, όταν οι μέγιστες ανάγκες του νησιού δεν ξεπερνούν τα 17 MW!!!
- Οι ανεμογεννήτριες θα είναι βάρους 231 τόνων, ύψους 67 μέτρων (όσο μια 15όροφη πολυκατοικία), διαμέτρου πτερυγίων 80 μέτρων, με θεμέλια διαστάσεων τουλάχιστον 15Χ15Χ2,5 μέτρα. Προβλέπονται δεκάδες χιλιόμετρα χωματόδρομοι πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων, εκατοντάδες χιλιόμετρα κανάλια καλωδιώσεων, οδική και θαλάσσια μεταφορά του εξοπλισμού με αντίστοιχες “παρεμβάσεις" στους δρόμους που θα χρησιμοποιηθούν.
- Είναι κομμάτι της μεγαλύτερης επένδυσης στην αιολική ενέργεια που έγινε ποτέ στην χώρα, με προϋπολογισμό 1,8 δισ ευρώ και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για χρήση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η μεταφορά του θα γίνεται μέσω καλωδίου κόστους κατασκευής 0,8 δισ ευρώ, που δεν είναι σαφές ποιος θα αναλάβει το κόστος κατασκευής και αν θα ανήκει στην εταιρεία ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA ή τη ΔΕΗ. Τελικά το μάρμαρο της επένδυσης θα το πληρώσει πάλι ο λαός.
- Η εταιρεία ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA έχει εξασφαλίσει τα υπερκέρδη της πουλώντας στη ΔΕΗ 124,31 ευρώ την 1 MWh, όταν το μέσο κόστος παραγωγής από τη ΔΕΗ είναι περίπου 50 ευρώ/MWh.
- Δεν υπάρχει μελέτη πώς μπορεί η ΔΕΗ, να απορροφήσει το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι καταναλωτές θα το χρυσοπληρώνουν με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στα τέλη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Με σημερινές τιμές οι καταναλωτές θα πληρώνουν ετησίως περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ μέσω του τέλους ΑΠΕ, ενώ τα ανταποδοτικά οφέλη της επένδυσης υπολογίζονται σε 8,3 εκατ. και για τα τρία νησιά. Το καλώδιο διασύνδεσης, θα μεταφέρει ρεύμα προς την ηπειρωτική χώρα και όχι το αντίστροφο.

- Απειλείται το μοναδικό τοπίο της περιοχής, λόγω της μεγάλης κλίμακας και του πλήθους των ανεμογεννητριών. Αρχαιολογικές περιοχές (πχ Πολιόχνη),φυσικά τοπία μοναδικού κάλους (αμοθίνες ) και οικολογικές περιοχές Natura θα πληγούν ανεπανόρθωτα.
- Η υποβάθμιση των εδαφικών, υδατικών και βιοτικών πόρων θα προκαλέσει ζημιά στη γεωργία και την κτηνοτροφία της περιοχής. Η καταστροφής της σπάνιας ορνιθοπανίδας θα πλήξει τον τουρισμό που σχετίζεται με την παρατήρηση πουλιών.
- Η ηχορύπανση και η επίδραση στο μικροκλίμα της περιοχής θα επηρεάσουν δυσμενώς τις συνθήκες διαβίωσης στους οικισμούς της περιοχής. Καμιά τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει τύχη σε τέτοιες συνθήκες.
- Ο χρόνος ζωής των ανεμογεννητριών είναι 25 χρόνια.
Είναι σαφές πως οι συνέπειες για τη Λήμνο θα είναι καταστροφικές. Πρακτικά θα μετατραπεί το νησί σε «βιομηχανική ζώνη» παραγωγής ενέργειας, με ανύπαρκτα οφέλη για τους κατοίκους του.
Το σχέδιο της ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA, είναι χρυσοφόρο για τα κέρδη της εταιρείας και για όσους συνδέονται οικονομικά με αυτή, καταστροφικό όμως για το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες, την εργαζόμενη πλειοψηφία που θέλει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Δείχνει με καθαρό τρόπο τι εννοεί η συμμαχία καθεστωτικών κομμάτων – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου όταν μιλά για πράσινη ανάπτυξη. Δείχνει επιπλέον το όραμα που έχει το ξένο και το ντόπιο κεφάλαιο για τα νησιά μας. Να παραδώσει το δημόσιο πλούτο, τη γη, το νερό και τον αέρα στα αρπακτικά καπιταλιστικά συμφέροντα. Να ερημώσει τη Λήμνο και τα άλλα νησιά. Να τα παραδώσει χωρίς ανθρώπους, πουλιά και βλάστηση, πραγματικά «βιομηχανικά νεκροταφεία», για τα κουφάρια ενός μοντέλου ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε κρίση.
Είναι ανάγκη να μπορέσουμε να επιβάλλουμε ένα άλλο σχεδιασμό, να εμποδίσουμε τη μετατροπή της Λήμνου σε ενεργειακό εργοστάσιο και λεία ακόρεστων οικονομικών συμφερόντων, χρειάζεται συστράτευση! Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας. Κουμάντο στο τόπο μας οφείλουμε να κάνουμε εμείς. Ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Με λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό και αντιπροσώπους αιρετούς - άμεσα ανακλητούς. Με κοινή δράση με σωματεία εργαζομένων και συλλόγους και μαχητικούς αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους.
Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σε κανέναν να παίρνει αποφάσεις, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση και με άλλοθι την πράσινη ανάπτυξη, εντείνουν την εξάρτηση της χώρας, διαλύουν τη φυσιογνωμία του νησιού και τις παραγωγικές του δυνάμεις και μας επιβαρύνουν με νέα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Καλούμε το Περιφερειακό συμβούλιο και τα Δημοτικά συμβούλια να αναλογιστούν την ιστορικότητα των στιγμών, να αρνηθούν και να αποκρούσουν όλες αυτές τις δήθεν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Να υπερασπιστούν τη δημόσια και ιδιωτική γη και να μην παραδώσουν ούτε μια σπιθαμή της στους επερχόμενους οικονομικούς κατακτητές.

  • Λέμε ΟΧΙ στα σχέδια της ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA. Κάτω τα χέρια από τα νησιά μας, τη γη μας, τον αέρα μας.
  • Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να βρίσκεται κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και της ΔΕΗ, όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
  • Επίλυση του ενεργειακού προβλήματος των νησιών με κεντρικό σχεδιασμό, βασισμένο στις κοινωνικές ανάγκες και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου