Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΗΜΑΘΙΑ- Μεγάλη ζημιά στις βαμβακοκαλλιέργειες εξ αιτίας παράνομου ζιζανιοκοκτόνου

Ένα τεράστιο ζήτημα ανέκυψε στην περιοχή του Κλειδίου και του Πλατάνου του δήμου Αλεξάνδρειας τις τελευταίες μέρες αφού χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργιας έπαθαν μεγάλη ζημιά και οι γεωργοί βρίσκονται σε απόγνωση.
Πιο συγκεκριμένα, οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιά εξ αιτίας του γεγονότος ότι ορισμένοι γεωργοί καλλιεργητές ρυζιού που είναι πάρα πολλοί στην ευρύτερη περιοχή ράντισαν με παράνομο σκεύασμα και προκάλεσαν ζημιά στα...
βαμβάκια γιατί το σκεύασμα είναι πτητικό και έπληξε όλη την περιοχή.
Το θέμα αυτό ανέδειξε με δημοσίευμά του ο ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ που αναφέρθηκε σε ζημιές στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που γειτνιάζουν με την Ημαθία και έγραψε το παρακάτω αναλυτικό ρεπορτάζ.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό ενήμερη είναι η διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας που στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να κινηθεί με επιστολή προς το υπουργείο Γεωργίας ζητώντας να αποκατασταθούν οι πληγέντες γεωργοί καλλιεργητές βαμβακιού και παράλληλα να ληφθούν μέτρα ενάντια στην παράνομη διακίνηση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί θεαματικά.

Το ρεπορτάζ του ΑΓΡΟΤΥΠΟΥ είναι:



Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σε περίπου 7.000 στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού στις περιοχές Κύμινα, Μάλγαρα, Άδενδρο και Βραχιά της Π.Ε. Θεσσαλονίκης από ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε σε καλλιέργειες ρυζιού της περιοχής. Το ζιζανιοκτόνο – σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου – ήταν σκεύασμα Propanil κακής ποιότητας που εισήχθη παράνομα από την Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκεύασμα αυτό λόγω της ποιότητάς του δεν μπορούσε να συνδυαστεί με τα καθιερωμένα σκευάσματα MCPA που χρησιμοποιούνται στην περιοχή, αναγκάζοντας τους ψεκαστές να το αναμείξουν με ένα άλλο σκεύασμα Εστέρα του 2,4-D. Οι ψεκασμοί του ρυζιού έγιναν με υψηλές θερμοκρασίες και σε ώρες που δεν υπήρχε άπνοια με αποτέλεσμα το 2,4-D να μεταφερθεί στις παρακείμενες καλλιέργειες βαμβακιού και να προκαλέσει τη ζημιά.
Με το θέμα ασχολείται ο Καθηγητής Ζιζανιολογίας στο ΑΠΘ κ. Ηλίας Ελευθεροχωρινός ο οποίος αποδίδει τη ζημιά σε δύο αίτια, στη χρήση ενός κακής ποιότητας ζιζανιοκτόνου που εισήχθη παράνομα και στη χρήση του πτητικού εστέρα του 2,4-D ο οποίος κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα μας αλλά δεν συνιστάται η χρήση του στο ρύζι.
Για το Propanil ο κ. Ελευθεροχωρινός δηλώνει ότι είναι ένα απαραίτητο ζιζανιοκτόνο για την καταπολέμηση της κύπερης στο ρύζι του οποίου όμως η έγκριση ανακλήθηκε κατά τη διαδικασία της επαναξιόλογησης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ. Και ενώ η Ιταλία φρόντισε και πήρε εξαίρεση, ως μια απαραίτητη χρήση, όπως παρέχει τη δυνατότητα η ΕΕ, η χώρα μας δεν έκανε τίποτα. Έτσι για την εξυπηρέτηση των ορυζοκαλλιεργητών αρκετοί είναι εκείνοι που προσφεύγουν στην (παράνομη) εισαγωγή σκευασμάτων του προπανίλ από Ιταλία ή και Τουρκία.

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=73924

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου