Ένα καινούριο «πρόσωπο» απέκτησε το Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού, με εκτεταμένους καθαρισμούς και επιδιορθώσεις στο βανδαλισμένο παρατηρητήριο, τις ξύλινες γέφυρες και τα κιόσκια, μετά την παρέμβαση καταρτιζομένων του ΚΕΚ Νεφέλη, στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία- Αλιάκμονα και το Δήμο Δέλτα.
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο...
Γαλλικού Ποταμού βρίσκεται σε μία πολύτιμη προστατευόμενη φυσική περιοχή – ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία –Αλιάκμονα- που φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών. Δημιουργήθηκε το 2008 από το Δήμο Εχεδώρου και έκτοτε οι υποδομές του έχουν δεχθεί κατά καιρούς επιθέσεις (πυροβολισμοί σε πινακίδες, καταστροφή παρατηρητηρίων και ξύλινων γεφυρών, απόθεση σκουπιδιών και μπαζών). Οι καταρτιζόμενοι του ΚΕΚ Νεφέλη, με υλικά που εξασφαλίστηκαν μέσω του Φορέα Διαχείρισης και του Πράσινου Ταμείου, επιδιόρθωσαν και συντήρησαν τις υποδομές και πραγματοποίησαν καθαρισμούς.
Ο Φορέας Διαχείρισης στοχεύει να συνεχίσει τις παρεμβάσεις βελτίωσης του Πάρκου, ώστε να εξελιχθεί σε ένα περιαστικό φυσικό πάρκο που θα υποδέχεται τους ντόπιους κατοίκους, τους Θεσσαλονικείς, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εντός του Πάρκου υπάρχουν δύο μικρές λίμνες, με τα αντίστοιχα παρατηρητήρια, στις οποίες συνήθως μπορεί να δει κανείς, ανάλογα με τις εποχές, ερωδιούς, πελεκάνους, κύκνους, αετούς και άλλα είδη αρπακτικών. Η διαδρομή ανάμεσα στις δύο λίμνες προσφέρεται τόσο για περπάτημα, όσο και για πεζοπορία. Σύντομα θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες κατεύθυνσης, ώστε να γίνει πιο πλήρης για τον επισκέπτη η εμπειρία στη φύση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία από τα λίγα αστικά κέντρα στην Ευρώπη που διαθέτουν φυσικές περιοχές ανάλογης αξίας σε τόσο μικρή απόσταση από την πόλη. Η «πύλη» του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα για τη Θεσσαλονίκη είναι η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και οι εκβολές του Γαλλικού Ποταμού, σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.
Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, διάρκειας τεσσάρων μηνών, οι καταρτιζόμενοι του ΚΕΚ Νεφέλη προχώρησαν ακόμη στον καθαρισμό μέρους του παράκτιου τμήματος Καλοχωρίου – Δέλτα Αξιού και σε συντήρηση του αύλειου χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης Υγροτόπων Χαλάστρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου