Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΗΜΑΘΙΑ- Ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές αύριο; Ποιοι έχουν προβάδισμα; Γιατί είναι φαβορί;

Φτάσαμε λίγες ώρες πριν από την κάλπη στην Ημαθία και στο δημοσίευμα αυτό θα αναφερθούμε στη δυναμική των βουλευτών των κομμάτων που έχουν πιθανότητες να εκλεγούν στη νέα Βουλή.
Η Ημαθία εκλέγει τέσσερις βουλευτές και ως τετραεδρική περιφέρεια εμπίπτει στις ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου και ουδείς γνωρίζει ποιο κόμμα θα εκλέξει έδρα και με τι ποσοστά. Αναφέρουν οι γνωρίζοντες ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εκλεγούν ως και τέσσερις βουλευτές από το πρώτο κόμμα έως να μοιραστούν οι έδρες σε τέσσερα...
διαφορετικά κόμματα.
Υπ΄ αυτή την έννοια όλοι οι υποψήφιοι βρίσκονται επί ξυρού ακμής και θα περάσουν δύσκολο βράδυ έως ότου ξεκαθαριστεί από το σύστημα πόσες έδρες θα πάρει και ποιο κόμμα.

Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στην Ημαθία και το ζητούμενο είναι αν θα  πιάσει το 25% που θα της δώσει την πρώτη έδρα από την πρώτη κατανομή ώστε αυτός που θα έχει τους περισσότερους σταυρούς να πάει ήσυχος για ύπνο.
Με εκκίνηση το 33% του 2009 και με δεδομένες τις μεγάλες απώλειες λόγω της διάσπασης του Καμμένου η ΝΔ κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο αυτό. Βέβαια, επιχειρεί να αντισταθμίσει τις απώλειες με την αφαίμαξη του ΛΑΟΣ που ήταν τρίτο κόμμα το 2009 στην Ημαθία.

Λ. Τσαβδαρίδης
Στο χώρο αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι το δίδυμο Τσαβδαριδη- Βεσυρόπουλου δίνουν μάχη για την πρώτη θέση και οι εκτιμήσεις που κάνουν άνθρωποι του χώρου λένε ότι ο πρώην βουλευτής θα τερματίσει στην πρώτη θέση έστω κι αν νιώθει μεγάλη πίεση από τον κουμπάρο του ανθυποψήφιο.
Τόσο ο Τσαβδαρίδης όσο και ο Βεσυρόπουλος διαθέτουν μηχανισμό που κινείται έντονα και με άνεση οικονομική επιχειρούν να πείσουν τον κόσμο με πολυτελή φυλλάδια και καταχωρίσεις στον τύπο να τους προτιμήσει. Είναι σαφές ότι δε γίνονται σπατάλες που έγιναν το 2009 αλλά και πάλι η κινητικότητά τους είναι εμφανώς πιο ανεβασμένη σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους.

Στα συν του Τσαβδαρίδη είναι ότι έχει μια εκλογική βάση από τις προηγούμενες αναμετρήσεις που εκιμάται ότι η μεγάλη της πλειοψηφία θα τον προτιμήσει εκ νέου. Τον υποστηρίζουν στελέχη που έχουν εκλογική πελατεία σίγουρη και διαθέσιμη.

Απ. Βεσυρόπουλος
Ο Βεσυρόπουλος έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι μπορεί να κερδίσει ψήφους. Διαθέτει σε όλο το νομό "άκρες" και με έδρα το δήμο Αλεξάνδρειας ευελπιστεί να πάει σχετικά καλά σε Βέροια και Νάουσα ώστε να χτυπήσει την πρωτιά. Το εγχείρημα δύσκολο αλλά αν η ΝΔ εκλέξει τρεις βουλευτές που είναι και το πιο πιθανό σενάριο τότε ο Βεσυρόπουλος θα αποτελεί έναν από τους 300 της νέας σύνθεσης.

Γ. Μπατσαρά
Για την τρίτη θέση όλοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι αυτή έχει καπαρωθεί από την Γ. Μπατσαρά που διαθέτει εκλογική εμπειρία και ως περιφερειακή σύμβουλος αξιοποιεί τα μέγιστα τον μηχανισμό της πρώην Νομαρχίας.

Στ. Γιαννούτσου
Στην τέταρτη θέση θα τερματίσει η μεταγραφή από το ΛΑΟΣ, η Στ. Γιαννούτσου η οποία χωρίς μηχανισμό, χωρίς την οικονομική δυνατότητα και την προβολή των άλλων πέντε, δίνει μια μάχη έχοντας το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας από τις εκλογές του 2009 και "εκμεταλλεύεται" το νεαρόν της ηλικίας της προβάλλοντας το αίτημα της ανανέωσης και της αλλαγής του πολιτικού προσωπικού.

Οι Ζ. Πατσίκας και Χρ. Μάμαλης θα κονταροχτυπηθούν για την πέμπτη και έκτη θέση.

Στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα. Το ψηφοδέλτιο είναι από τα πιο αδύνατα όλων των εποχών και μπορεί να συγκριθεί με την εποχή του 1989 τότε που είχαν επιστρατευτεί όποιοι ήταν εύκαιροι και διαθέσιμοι.
Τ. Σιδηρόπουλος
Ο Τάσος Σιδηρόπουλος κατά κοινή ομολογία και εκτίμηση έχει καπαρώσει την πρώτη θέση και το μόνο που παραμένει άγνωστο είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει έδρα στην Ημαθία.
Ο Σιδηρόπουλος αν και ψήφισε νόμους και μέτρα δε βγήκε να προκαλέσει ή να συγκρουστεί με το κοινό λαϊκό αίσθημα υπερασπιζόμενος την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που εξαθλίωνε το λαό. Κράτησε χαμηλούς τόνους και περιορίστηκε σε παρεμβάσεις που αφορούσαν ειδικά προβλήματα και αιτήματα Ημαθιωτών μεταφέροντας τα στη Βουλή με ερωτήσεις και προσωπικές παρεμβάσεις.
Χαρακτηριστική ήταν η στάση του στις συνενώσεις των σχολείων όταν στην περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας το υπουργείο αποφάσισε να κλείσει το Γυμνάσιο  Πλατέος ο Σιδηρόπουλος τάχθηκε δημόσια αρνητικά και ήρθε σε σύγκρουση με τον Τόλκα που τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος και της διατήρησης του γυμνασίου Τρικάλων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σιδηρόπουλος το 2009 με ποσοστό ΠΑΣΟΚ γύρω στο 43% πήρε 18 χιλιάδες σταυρούς. Αν υποθέσουμε ότι θα υποστεί μεγάλη φθορά και προσγειωθεί στη μισή του δύναμη ο Σιδηρόπουλος θα προσγειωθεί στους 11-12 χιλιάδες σταυρούς και βέβαια θα καταλάβει την πρώτη θέση.

Τη δεύτερη θέση θα εκτιμώ ότι θα παλέψει για να την κατακτήσει η Μπαλτατζίδου με τον Τόλκα με την πρώτη να έχει το προβάδισμα κυρίως εξ αιτίας του ότι απευθύνεται σε έναν κύκλο πολιτιστικών συλλόγων, θρησκευτικών οργανώσεων και γενικώς ένα σύστημα που είναι μακρυά από την πολιτική που όμως διαθέτει πολλούς ψηφοφόρους.

Η Μπαλτατζίδου αποφεύγοντας να μιλήσει πολιτικά, δεν ασχολείται με τίποτα άλλο όλη την προεκλογική περίοδο παρά μόνο με χειραψίες, φωτογραφίες και γλυκανάλατους λόγους που φαίνεται ότι ακόμα έχουν πέραση σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Εξ άλλου,  έχει αποδείξει  ότι στις εκλογές μπορεί και τρέχει, διαθέτει χρήματα για προβολή και ελπίζει...

Η περίπτωση Τόλκα θεωρώ ότι θα διδάσκεται στους μελλοντικούς φοιτητές προς αποφυγή. Σε αντίθεση με τον Χρυσοχοϊδη που ανελίχθηκε σιγά σιγά ο Τόλκας νόμισε ότι η επιλογή του Παπανδρέου να τον κάνει υφυπουργό όντας μηνών βουλευτής θα του έδινε τη δυνατότητα να στήσει μηχανισμό τέτοιο που να τον καταστήσει τον νέο επικυρίαρχο της Ημαθίας και εσαεί βουλευτή.
Απέτυχε παταγωδώς σε όλα όσα επιχείρησε να ασχοληθεί για να λύσει. Η ΕΝ.ΚΛΩ. έκλεισε, ο δρόμος Πατρίδα- Σκύδρα δεν έγινε, η ανεργία διογκώθηκε, τα σχολεία έκλεισαν, το τρένο σταμάτησε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη- Έδεσσα με αποτέλεσμα να πλήττονται  χιλιάδες Ημαθιώτες. Ο κατάλογος είναι μακρύς και ο Τόλκας το μόνο που εμφανίζει ως επιτυχία είναι ότι ανακάλυψε έναν διπλοθεσίτη στο υπουργείο του και τον έδιωξε...
Το κακό μ΄ αυτόν είναι ότι δεν άκουσε την προτροπή μας τότε που του λέγαμε να απολαύσει όσο μπορεί την υπουργική καρέκλα γιατί τη Βουλή θα τη βλέπει από το κανάλι της στο μέλλον. Ήρθε η ώρα νομίζω να συντονιστεί...

Η Φ. Καρανικολοπούλου δίνει μάχη για να κάνει μια καλή παρουσία. Οργώνει το νομό με τη βοήθεια ελαχίστων φίλων και συνεργατών και απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που γνωρίζει στην εικοσαετή διαδρομή της στο ελεύθερο επάγγελμα.


ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Χαμπίδης Δ.
Στο ψηφοδέλτιο αυτό τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει ο Δ. Χαμπίδης. Έχει την τελευταία ευκαιρία να τερματίσει στην πρώτη θέση και αν ο εκλογικός νόμος φέρει έδρα στην Ημαθία να γίνει ο πρώτος βουλευτής του χώρου αυτού. (Μετά τις εκλογές θα αναφερθούμε αναλυτικά για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία, όπως έχουμε δεσμευτεί).


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Π. Τσαπαρόπουλος
Στο χώρο αυτό δυο είναι τα ονόματα που κυριαρχούν. Φ. Γιαννούλης και Π. Τσαπαρόπουλος θα δώσουν μάχη για την πρώτη θέση ώστε να περιμένουν την πιθανότητα η Ημαθία να εκλέξει βουλευτή της ΔΗΜΑΡ. Θεωρώ ότι ο Τσαπαρόπουλος έχει ένα προβάδισμα έναντι του Φ. Γιαννούλη με τον οποίον η κόντρα που έχουν είναι μεγάλη σε τέτοιο βαθμό που δεν αλλάζουν ούτε καλημέρα.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Στο ψηφοδέλτιο αυτό η παρουσία του δικηγόρου Κ. Γιοβαννόπουλου είναι καταλυτική. Παλιός πρωταθλητής στο χάντμπολ και πετυχημένος πρόεδρος στο χιονοδρομικό του Σελίου διαθέτει τις προϋποθέσεις να υπερψηφιστεί από τους ανθρώπους της δεξιάς που διαφώνησαν με τον Σαμαρά και θα υποστηρίξουν τον Καμμένο.
Πιστεύω ότι θα πάρει την πρώτη θέση και ίσως τον δούμε βουλευτή με την γνωστή προϋπόθεση να τον ευνοήσει ο εκλογικός νόμος.

Δεν αναφερόμαστε στα υπόλοιπα κόμματα όπως το ΛΑΟΣ πχ γιατί δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα εκλογής Ημαθίωτη βουλευτή αφού υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην μπει καν στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου