Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Διαδικασία εκλογής ή διαδικασία ποινικοποίησης στην εκλογή ΔΕΠ- Δε γίνεσαι καθηγητής γιατί είσαι ..αναρχικός

Κείμενο αυτόνομου σχήματος κοινωνιολογίας σχετικά
\με τη διαδιακασία εκλογής μέλους Δεπ
Κατά τη διαδικασία της Β’ Συνεδρίασης Εκλεκτορικού Σώματος για την πλήρωση μιας θέσης ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έλαβε χώρα στη Μυτιλήνη(14/03/2012), παρατηρήθηκαν σοβαρά ακαδημαϊκά - δεοντολογικά και διαδικαστικά ζητήματα.

Αρχικά, δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που απαιτούσαν την...
παρουσία 11 μελών του εκλεκτορικού σώματος. Τα παρόντα μέλη ΔΕΠ, που είχαν δικαίωμα συμμετοχής, (10 στον αριθμό) αρνήθηκαν τη συμμετοχή του ενδέκατου αναπληρωματικού μέλους του σώματος. Κατά τη διαδικασία εκφράστηκαν μη – ακαδημαϊκά επιχειρήματα ενάντια στο πρόσωπο του υποψηφίου σχετικά με τις πολιτικές του πεποιθήσεις, αλλά και κρίσεις όσον αφορά τους εκδοτικούς οίκους με τους οποίους έχει συνεργαστεί. Το επιχείρημα αυτό ζητήθηκε, από το συγκεκριμένο μέλος ΔΕΠ, να διαγραφεί από τα πρακτικά. Αίτηση η οποία δεν έγινε δεκτή.

Επίσης λόγος έγινε ότι το αντικείμενο του μαθήματος δεν εμπίπτει στην στρατηγική του τμήματος, παρόλο που ουδέποτε έχει σχεδιαστεί κάτι ανάλογο. Αλλά και τα μαθήματα που αφορούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο διδάσκονται εδώ και 10 χρόνια στο τμήμα μας. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένη επιχειρηματολογία στηρίχθηκε στο προσχέδιο εξωτερικής αξιολόγησης, η οποία έγινε πριν ένα μήνα στο τμήμα μας, ενώ αυτή δεν έγινε δεκτή ούτε από ένα συνάδελφο στη προηγούμενη συνέλευση τμήματος.

Επιπλέον κριτήρια που επικαλέστηκαν αφορούσαν την μη απόλυτη ταύτιση σπουδών με το αντικείμενο, παρόλο που είναι ευρέως αποδεκτό ότι στο σύνολο των επιστημών και ιδιαίτερα στις κοινωνικές, ο εγκλεισμός σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο αποτελεί περισσότερο έλλειψη παρά προσόν. Παράλληλα οι αξιολογήσεις των καλεσμένων καθηγητών προς τον υποψήφιο ήταν απόλυτα θετικές, πράγμα που προξενεί ερωτηματικά σχετικά με τη κρίση των συναδέλφων του τμήματός μας.

Η αξιολόγηση βάσει των ιδεολογικών και πολιτικών πεποιθήσεων που επέλεξαν συγκεκριμένοι συνάδελφοι, όχι μόνο διαστρεβλώνει τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κριτήρια, αλλά σημαντικότερα στρέφεται ενάντια στο σύνολο των αγωνιζόμενων κοινωνικών υποκειμένων, που δεν αποδέχονται την κατάσταση που επιβάλλει τόσο το ΔΝΤ όσο και το κυρίαρχο οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Τέτοιες στοχοποιήσεις δεν είναι τυχαίες, αλλά μια πάγια τακτική του ετοιμόρροπου καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο επιλέγει τον αφανισμό οποιασδήποτε διαφορετικής φωνής ( βλέπε υπόθεση Graeber). Ανάλογες στρατηγικές παρατηρούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια μετά την ψήφιση του νόμου διαμαντοπούλου – γεωργιάδη.

Τέτοιες πρακτικές θέτουν σε αμφισβήτηση τις όποιες δημοκρατικές αρχές προσέδωσαν στο ελληνικό πανεπιστήμιο το φοιτητικό κίνημα προηγούμενων γενεών. Οι μικροπολιτικές πρακτικές, οι εξυπηρετήσεις συμφερόντων και η ποινικοποίηση της πολιτικής άποψης όχι μόνο δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο που ονειρευόμαστε, σημαντικότερα όμως δε θα γίνουν ανεχτές από σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου