Του
Φώτη Κουτσαμπάρη
Στον αέρα βρέθηκε το έργο κατασκευής του ΜΕΑ - ΧΥΤΥ Ημαθίας, δώδεκα χρόνια μετά τη χωροθέτησή του και δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο κατασκευαστή. Ο λόγος είναι ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν ενέκρινε τη συγχρηματοδότηση του έργου.
Η ειδική υπηρεσία διαχείρισης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» (ΕΠΠΕΡΑΑ) αποφάσισε την απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων του νομού Ημαθίας» με...
δημόσια δαπάνη 23,9 εκατ. ευρώ, την οποία κατέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, που είναι στα 28 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ).
Η υπηρεσία επικαλείται τρεις λόγους για την απόφασή της: 1. Δεν υποβλήθηκε σχετική τεκμηρίωση (προγραμματική σύμβαση) και αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων. Η αιτιολογία αυτή αναφέρεται ουσιαστικά στη διαχειριστική επάρκεια που έπρεπε να έχει ο φορέας εκτέλεσης του έργου, δηλαδή ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) ΟΤΑ νομού Ημαθίας. 2. Δεν υποβλήθηκαν αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν εγκρίθηκε από τα δημοτικά συμβούλια. 3. Δεν πληρούνταν ειδικοί όροι που προσδιορίζονται στην πρόσκληση, όπως η κυριότητα του ακινήτων, θεωρημένες - εγκεκριμένες μελέτες, αδειοδοτήσεις κλπ. Όπως είναι γνωστό και από παλαιότερα δημοσιεύματα της «Μ», το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης που παραχωρήθηκε για τη δημιουργία του ΧΥΤΥ Ημαθίας αμφισβητείται.
Τι μέλλει γενέσθαι
Η απόρριψη της συγχρηματοδότησης δημιουργεί νέα δεδομένα για το έργο. Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) ΟΤΑ νομού Ημαθίας προκήρυξε τον Δεκέμβριο του 2007 ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και παραχώρηση εκμετάλλευσης για 25 έτη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ημαθίας» και τελικά αναδείχθηκε ανάδοχος η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, η οποία υπέγραψε τη σχετική σύμβαση στις 26 Μαρτίου 2010. Εφόσον ο ανάδοχος αναλάβει ολόκληρο το κόστος, οι δήμοι για τη διαχείριση των σκουπιδιών θα καταβάλλουν 87 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ (περί τα 95 ευρώ). Σε περίπτωση που εξασφαλιζόταν η χρηματοδότηση του έργου κατά 70%, τότε οι δήμοι θα κατέβαλλαν 40 ευρώ τον τόνο. Σημειώνεται ότι ο ΕΣΔΑ ούτως ή άλλως χρειάζεται χρηματοδότηση για να δημιουργήσει μονάδα προδιαλογής απορριμμάτων, καθώς θα πρέπει να μεταφέρει στον ΧΥΤΥ διαχωρισμένα τα σκουπίδια.
Με δεδομένη την απόφαση της ειδικής επιτροπής διαχείρισης του υπουργείου, που ουσιαστικά αμφισβητεί την κυριότητα της έκτασης και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, η εξέλιξη της πορείας προς την υλοποίηση του έργου είναι αβέβαιη. Άλλωστε, εκκρεμούν στο ΣτΕ προσφυγές από το ΤΕΕ/ΤΚΜ και από πολίτες, κατά της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ και κατά σειράς αποφάσεων που αφορούν το έργο, οπότε ουδείς μπορεί να αποφανθεί για την έκβαση.
Η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ έγινε σε έκταση περίπου 50 στρεμμάτων (με νέα απόφαση), σε απόσταση μόλις 300 μέτρων και με υψομετρική διαφορά 100 μέτρων από τον ταμιευτήρα του Αλιάκμονα που υδροδοτεί την πόλη της Θεσσαλονίκης από το 2003. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στα προστατευόμενα μνημεία της Βεργίνας και των Αιγών (1,5 χλμ.), στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου (4 χλμ.), και όμορη με την περιοχή NATURA 2000 «Στενά του Αλιάκμονα».
Νέο συμβούλιο στον ΕΣΔΑ
Χθες προέκυψε νέο δ.σ. στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) ΟΤΑ νομού Ημαθίας, γεγονός που αλλάζει επίσης τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην πορεία εκτέλεσης του έργου. Πρόεδρος αναδείχθηκε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαχείρισης Απορριμμάτων Βέροιας Κωνσταντίνος Βοριατζίδης, ο οποίος έχει εκφραστεί κατά της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ. Στο συμβούλιο μετέχουν επίσης μέλη τα οποία έχουν ταχθεί κατά της μονάδας. Η νέα διοίκηση του ΕΣΔΑ επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της. «Σήμερα δεν θα κάνουμε δήλωση για το θέμα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο», αρκέστηκε να πει στη «Μ» ο νέος πρόεδρος κ. Βοριατζίδης.
Ένα ακόμη εμπόδιο για την κατασκευή του έργου αφορά τη διευθέτηση του ρέματος που διαρρέει την έκταση όπου χωροθετήθηκε ο ΧΥΤΥ και καταλήγει στη λίμνη υδροδότησης της Θεσσαλονίκης. «Το ζήτημα της οριοθέτησης θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήδη από το 2001 και ακολούθως στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, ώστε τον Οκτώβριο του 2005, που εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι περιβαλλοντικοί όροι, να είχαν εξεταστεί και αντιμετωπιστεί όλες οι δυνητικές δυσμενείς συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το ρέμα καταλήγει σε ταμιευτήρα νερού», εξηγεί στη «Μ» ο Γιώργος Ουρσουζίδης, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Στις δύο πλευρές του ρέματος προβλέπεται να συσσωρευτούν προς επεξεργασία και ταφή οι παραγόμενοι ανά έτος 60.000 τόνοι και ενδεχομένως επιπλέον 40.000 τόνοι από όμορους νομούς.
εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου