Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Φαντάροι στα όρια της εξαθλίωσης

του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Κάτω από την εγκατάλειψη της πολιτείας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσπαθούν να επιβιώσουν εκατοντάδες στρατιώτες στα στρατόπεδα της χώρας. Άλλοι χωρίς θέρμανση στους -17 βαθμούς Κελσίου, άλλοι χωρίς εμβόλια, άλλοι χωρίς καθαριστικά για τα μαγειρεία ή τις τουαλέτες και άλλοι κάτω από τις οδηγίες διεστραμμένων αξιωματικών είναι μερικά μόνο...
από τα παραδείγματα που υποδηλώνουν πως το Μνημόνιο στον Ελληνικό Στρατό ζει και βασιλεύει, καθιστώντας τη στρατιωτική θητεία τουλάχιστον επικίνδυνη.
Από το ΚΕΝ Αυλώνας μέχρι το Λαγό και τον Έβρο και από το Άργος Ορεστικού μέχρι τη Θήβα, οι Έλληνες φαντάροι έχουν να αντιμετωπίσουν –εκτός από το αβέβαιο μέλλον που τους επιφυλάσσει μία Ελλάδα που καταρρέει– έναν στρατιωτικό μηχανισμό αδιάφορο και σε πολλές περιπτώσεις ανήμπορο να προσφέρει τις αυτονόητες παροχές για την ασφαλή διαβίωση των φαντάρων.
Ας μην λησμονούμε ωστόσο πως οι περικοπές και η «οικονομία» δεν υλοποιείται όταν αφορά το ΝΑΤΟ, τον Ευρωστρατό ή τις εξοπλιστικές δαπάνες. Διότι εκεί το υπουργείο και γαλαντόμο είναι και δεν αμελεί τις υποχρεώσεις του. Ακόμη κι αν πρόκειται για υποβρύχια που γέρνουν.

Κρύο και ποντίκια
Βγαλμένη από εφιάλτη είναι η καθημερινότητα των στρατιωτών στο 564ΜΚ/ΤΠ του Λαγού, εκεί όπου το κρύο, τα ποντίκια και ο παράφρονας διοικητής συνθέτουν ένα σκηνικό απελπισίας. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι στρατιώτες το κρύο είναι ανυπόφορο καθώς η θερμοκρασία αγγίζει ακόμη και τους -17 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που τα χαλασμένα καλοριφέρ δεν έχουν αντικατασταθεί. Ωστόσο, αυτό που λειτουργεί, ανάβει μονάχα μία ώρα την μέρα. Την ίδια ώρα για τους ΕΠ.ΟΠ. και τους αξιωματικούς υπάρχει χώρος με κανονική θέρμανση.
Οι αναφορές στο τάγμα γίνονται κανονικά, παρά το ανυπόφορο κρύο, στον εξωτερικό χώρο, με τον διοικητή να τους απαγορεύει μεν να φορούν γάντια και κασκόλ, να τους επιπλήττει δε γιατί δεν τα φορούν ώστε να προστατευτούν από το κρύο...
Αναφορικά με την υγιεινή του στρατοπέδου, οι στρατιώτες καταγγέλλουν πως η ζωή τους κυλά ανάμεσα στα ποντίκια, τα οποία έχουν κατακλύσει τους χώρους του τάγματος, ακόμα και τα μαγειρεία, ενώ το πλύσιμο των δίσκων και των ταψιών γίνεται στην καλύτερη περίπτωση με υγρό για το πάτωμα ή δίχως απορρυπαντικό.

Παγωνιά σε ετοιμόρροπο κτίριο
Αντίστοιχες –ανυπόφορες– και επικίνδυνες μέρες ζουν και οι φαντάροι στο 264 Μ/Κ ΤΕ Πολυχνίτου. Οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου είναι παλιές και δεν καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης. Οι πόρτες και τα παράθυρα αδυνατούν να κρατήσουν τον αέρα εκτός θαλάμου, ενώ τα σπασμένα παράθυρα στις τουαλέτες παγώνουν ακόμη περισσότερο τον χώρο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πολλές νύχτες οι στρατιώτες έχουν υποχρεωθεί να φορέσουν ό,τι ρούχα είχαν για να αντιμετωπίσουν τον παγετό. Για καλοριφέρ ούτε λόγος φυσικά αφού η απόδοσή τους είναι πολύ χαμηλή λόγω της παλαιότητάς τους, ενώ οι ώρες που λειτουργούν ελάχιστες.
Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο υπάρχει και μία ιδιομορφία-«έκπληξη» για τον στρατιώτη που έχει σκοπιά στην πύλη. Ο φαντάρος είναι αναγκασμένος να κοιμάται σε συγκεκριμένο χώρο ο οποίος όχι μόνο δεν έχει θέρμανση αλλά ακόμη και οι πόρτες του δεν κλείνουν. Στον αντίποδα, ηλεκτρικά καλοριφέρ και αερόθερμα λειτουργούν επί 24ωρης βάσης στα γραφεία και στους χώρους διανυκτέρευσης των αξιωματικών και των στελεχών.
Η καθαριότητα γίνεται χωρίς καθαριστικά, αφού η χλωρίνη θεωρείται είδος πολυτελείας και φτάνει για μία φορά την εβδομάδα, ενώ τα γάντια είναι ατομικό αξεσουάρ που πρέπει να αγοράζει ο καθένας με δικά του έξοδα. Τα καζανάκια δεν δουλεύουν, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες υγιεινής περισσότερο. Και εδώ, όπως καταγγέλλουν οι στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους στο 264 Μ/Κ ΤΕ Πολυχνίτου, «κάθε φορά που απαιτούμε καθαριστικά, γάντια ή συντήρηση του κτιρίου μάς λένε πως δεν υπάρχουν λεφτά! Σύμφωνα όμως με όσα διαβάζουμε σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, λεφτά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού υπάρχουν και μάλιστα πολλά».

Ασιτία ή δηλητηρίαση
Ο Έβρος πάντα θεωρούνταν ένας δύσκολος νομός για τους φαντάρους. Ειδικά το χειμώνα, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολικές. Στο 618Μ/Κ ΤΠ στην Πλάτη Έβρου δεν είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που τρομάζουν πλέον τους στρατιώτες, αλλά η πιθανότητα να πάθουν ασιτία ή δηλητηρίαση, αφού η τροφή δεν είναι αρκετή για όλους – λόγω φυσικά των περικοπών του Μνημονίου. Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν την ευκαιρία να σιτιστούν, το κάνουν από δίσκο και σκεύη που έχουν πλυθεί με υγρό πατώματος…
Πάρα πολύ παλιές είναι και οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου με αποτέλεσμα να βουλώνει συνεχώς όλο το αποχετευτικό σύστημα. Το ζεστό νερό είναι λιγοστό καθώς θερμαίνεται από το λέβητα του συστήματος θέρμανσης, που δεν λειτουργεί τις περισσότερες ώρες της μέρας.

Βασανιστήρια στο κρύο
Συνταράσσουν οι καταγγελίες γονιών νεοσυλλέκτων για τα καψώνια στο ΚΕΝ Αυλώνας αλλά και για την έλλειψη πετρελαίου (και άρα θέρμανσης) στο Άργος Ορεστικού. Σύμφωνα με τους γονείς, οι στρατιώτες παρέμειναν για ώρες χωρίς νερό, χωρίς φαγητό και, το κυριότερο, κάτω από πολικές θερμοκρασίες στον προαύλιο χώρο του ΚΕΝ Αυλώνας, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.
Από την άλλη πλευρά οι στρατιώτες του ΚΕΝ στο Άργος του Ορεστικού μπορεί να μην έπεσαν θύματα καψωνιού, έπεσαν όμως θύματα του Μνημονίου και της έλλειψης πόρων για πετρέλαιο. Εκεί οι φαντάροι αναγκάστηκαν να κοιμούνται χωρίς θέρμανση με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους -12 βαθμούς, σε ένα στρατόπεδο που παρέμεινε ανοικτό λόγω της παρέμβασης του Φ.Πετσάλνικου που ικανοποίησε τις ανάγκες του πελατειακού συστήματος που φέρνει ψήφους στο ΠΑΣΟΚ.

Κέντρο χωρίς εμβόλια
Χωρίς τον απαραίτητο εμβολιασμό για τη στρατιωτική θητεία τους παρέμειναν σχεδόν μέχρι να ορκιστούν οι στρατιώτες στο ΚΕΝ Πυροβολικού Θήβας. Οι νεοσύλλεκτοι τελικά εμβολιάστηκαν λίγα 24ωρα πριν από την πρώτη τους άδεια. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι απαντήσεις που ζητούσαν από το Διοικητή και τους Αξιωματικούς ποίκιλαν, με χαρακτηριστικότερες τις «δεν μας έχουν φέρει εμβόλια, μην ανησυχείτε, δεν μας έχουν ενημερώσει, δεν ξέρουμε τι να σας πούμε.»

ΕΠ.ΟΠ. υπό έξωση
Την «ισορροπία» στο εσωτερικό των στρατοπέδων έχουν διαταράξει και οι περικοπές στους Επαγγελματίες Οπλίτες οι οποίοι είδαν και αυτοί, μέσα σε μία νύχτα, το μισθό τους να συρρικνώνεται. Έτσι εκατοντάδες ΕΠ.ΟΠ. απειλούνται με έξωση, άλλοι διότι δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν το ενοίκιό τους ή το δάνειό τους, ενώ άλλοι διότι δεν έχουν χρήματα ακόμη και για να ανταποκριθούν στις βασικές καθημερινές ανάγκες.
Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το παράδειγμα του Έβρου, εκεί όπου οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τις κατοικίες τους στους ΕΠ.ΟΠ. έχουν φτάσει στο σημείο να τηλεφωνούν στις μονάδες για να διαμαρτυρηθούν για τη μη καταβολή των ενοικίων τους!

edromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου