Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Οι ‘επιστήμονες’ του λαϊκισμού και η ασυνέπεια λόγων και έργων- Κριτική Σκουμπόπουλου σε Ουσουλτζόγλου

Συχνά, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ακούγονται οι λέξεις «λαϊκιστής» και «λαϊκισμός». Τι όμως πραγματικά σημαίνουν αυτές οι λέξεις; Αναφέρονται στην άσκηση εύκολης κριτικής; Περιγράφουν την παραπληροφόρηση στην οποία επιδίδονται επιτήδειοι πολιτικοί, προκειμένου να...
αποκτήσουν πρόσκαιρα οφέλη, αδιαφορώντας για το μέλλον; Σημαίνουν κάτι άλλο;
Ανέτρεξα στο λεξικό «Μπαμπινιώτη» και μεταφέρω ακριβώς την ερμηνεία.
Λαϊκισμός: ο έπαινος και η κολακεία των αδυναμιών του λαού, καθώς και η υιοθέτηση επιχειρημάτων ή θέσεων που ευχαριστούν το λαό (και γενικότερα τους πολλούς) χωρίς όμως και να τον ωφελούν, με σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του.
Λαϊκιστής: πρόσωπο (συνήθως) του δημόσιου βίου που κολακεύει το λαό ή υιοθετεί θέσεις και απόψεις ευχάριστες, όχι όμως και ωφέλιμες για το λαό, με σκοπό να κερδίσει την εύνοια και την υποστήριξή του.
Στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, οι «επιστήμονες» λαϊκιστές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να απαξιώσουν θεσμούς και να χτυπήσουν πολιτικούς και αιρετούς, με αφορμή το θέμα των εξόδων παράστασης, των αποζημιώσεων, των αντιμισθιών, κλπ, που λαμβάνουν οι αιρετοί από την άσκηση των καθηκόντων τους.
Βέβαια, το θέμα αυτό απασχολούσε τις κοινωνίες και παλαιότερα, αλλά ο πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος λαός μας εύκολα ξεχνούσε και εύκολα συγχωρούσε όσους από τους πολιτικούς δεν είχαν συνέπεια στα λόγια και τα έργα. Αυτούς δηλαδή που άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα εφάρμοζαν μετεκλογικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου αιρετού αποτελεί η Δήμαρχος κ. Ουσουλτζόγλου.
Τον Ιανουάριο του 2006, μαζί με τις ευχές προς τους κατοίκους, διένειμε φυλλάδιο, με το οποίο τους ενημέρωνε για το «ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ … ΚΑΙ τις ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ», όπου έγραφε τα παρακάτω:
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι δημότες πρέπει να πληρώνουν ΕΞΙ (!) ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι δημότες πρέπει να πληρώνουν ΟΛΟΥΣ τους δημοτικούς συμβούλους (!) της παράταξης του Δημάρχου είτε σαν Προέδρους Επιχειρήσεων, είτε με οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία. Δεν καταλάβαμε γιατί οι δημότες πρέπει να πληρώσουν ένα σωρό ειδικούς συμβούλους».
(σσ: στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε πως το 2006 οι ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου ήταν τρεις {3}, ενώ σήμερα η κ. Ουσουλτζόγλου διαθέτει και ο δημότης πληρώνει επτά {7} ειδικούς συμβούλους).
Και συνεχίζοντας το «ευχετήριο» κείμενό της του 2006 η κ. Ουσουλτζόγλου έγραφε: «Καταλάβαμε όμως πολύ καλά ότι αυτή η προκλητική στάση του Δημάρχου πρέπει να τελειώνει όσο γίνεται πιο σύντομα, γιατί τα χρήματα αυτά μπορούν να διατεθούν σε πιο σοβαρούς σκοπούς, λ.χ., για μια θερμοκοιτίδα στο Νοσοκομείο ή ένα ασθενοφόρο, κλπ».
Αμέσως μετά η κ. Ουσουλτζόγλου παρέθετε, δίκην λογαριασμού, πίνακα με τις, κατά την άποψή της, αμοιβές (έξοδα παράστασης) της τότε Δημοτικής Αρχής.
«ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ
Δήμαρχος 48.000
Αντιδήμαρχοι 6Χ20.000= 120.000
Πρόεδρος Δ.Σ. 20.000
Πρόεδρος ΔΕΥΑΒ 16.000
Πρόεδρος «Ηφαίστου» 10.000
Πρόεδροι Βρεφονηπιακών 11.000
Αντιπρόεδροι Βρεφονηπιακών 5.000
Πρόεδρος ΚΑΠΗ 10.000
Αντιπρόεδρος ΚΑΠΗ 4.000
Πρόεδρος Αθλητικών Κέντρων 11.000
Σύνολο 255.000/έτος.
Σ’ αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις αποζημιώσεις που εισπράττουν οι παραπάνω κύριοι για κάθε μια συνεδρίαση των … συμβουλίων, … και υπερβαίνει τις 30.00 ευρώ ανά έτος».
(σσ: τα ποσά δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αλλά για την οικονομία του λόγου ας τα δεχτούμε όπως τα ανέγραψε τότε η κ. Ουσουλτζόγλου).
Αυτά πρέσβευε, έγραφε και υπέγραφε ως αντιπολίτευση η κ. Δήμαρχος.
Τον Οκτώβριο του 2006 κέρδισε τις εκλογές, με τον τρόπο που τις κέρδισε, - και (για την ιστορία και μόνο) θα εξηγήσουμε στο μέλλον γιατί και πώς τις κέρδισε.
Θα περίμενε κανείς, αφού βγήκε Δήμαρχος να εφάρμοζε αυτά που έλεγε προεκλογικά.
Δυστυχώς όμως διέψευσε τον εαυτό της «πριν αλέκτωρ λαλήσει».
Τον πρώτο χρόνο (2007) οι Αντιδήμαρχοί της (όλοι υπάλληλοι φορέων του δημόσιου τομέα) δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις, γιατί είχε τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος και (είτε ήθελαν είτε δεν ήθελαν) δεν μπορούσαν να τις λάβουν.
Όταν όμως έγινε η τροποποίηση του νόμου, από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, η κ. Δήμαρχος ξέχασε τις προεκλογικές εξαγγελίες της και χορήγησε (και μάλιστα αναδρομικά) στους Αντιδημάρχους και Προέδρους Επιχειρήσεων την αποζημίωση που προέβλεπε ο νόμος.
Κύλησε πολύ νερό στο μύλο και κανείς μέχρι σήμερα δεν ρώτησε την κ. Ουσουλτζόγλου γιατί δεν τήρησε τις υποσχέσεις της;
Προσωπικά, πίστευα και πιστεύω πως οι αιρετοί πρέπει να αμείβονται για την εργασία που προσφέρουν στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να συντηρούν τις οικογένειές τους και να αντιμετωπίζουν αξιοπρεπώς τα αυξημένα έξοδα που απαιτούνται για την λειτουργία τους. Γι΄ αυτό και καυτηρίασα πολλές φορές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη στάση και τη μετέπειτα κραυγαλέα ασυνέπεια της κ. Ουσουλτζόγλου.
Ας σημειωθεί ότι το ζήτημα των εξόδων παράστασης ή της αντιμισθίας των αιρετών, απασχόλησε επανειλημμένως την Πολιτεία, και την τελευταία δεκαετία οι εκάστοτε Υπουργοί Εσωτερικών προέβησαν σε νομοθετικές ρυθμίσεις, είτε υπέρ είτε κατά του θέματος αυτού, ανάλογα και με τις πιέσεις που ασκούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση διά των εκλεγμένων οργάνων της.
Σήμερα όμως, και έχοντας υπόψη την τραγική οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι ΟΤΑ, εξαιτίας των αλλεπάλληλων περικοπών των τελευταίων δυο ετών, δεν πρέπει να αναρωτηθούμε αν εφαρμόζονται οι διακηρύξεις της κ. Ουσουλτζόγλου στις αντιμισθίες των αιρετών του «καλλικρατικού» μας Δήμου;
Αλλά ποιες είναι οι αποδοχές των δημοτικών αρχόντων;
Δήμαρχος 50.000
Πρόεδρος Δ.Σ. 21.000
Αντιδήμαρχοι 84.000
Πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών (2Χ1000=) 24.000
Αντιπρόεδροι Σχολικών Επιτροπών (2Χ400=) 9.600
Πρόεδρος Νομικού Προσώπου 16.800
Αντιπρόεδρος Νομικού Προσώπου 6.720
Πρόεδρος Βρεφονηπιακού «Ζωγιοπούλου» 7.200
Αντιπρόεδρος Βρεφονηπιακού «Ζωγιοπούλου» 2.880
Πρόεδρος ΚΕΠΑ 16.800
Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ 21.440
Σύνολο 260.420
και φυσικά σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής, των δ.σ. νομικών προσώπων και επιχειρήσεων, κλπ, με αποτέλεσμα το γενικό σύνολο (χωρίς τις αμοιβές των πολυάριθμων ειδικών συμβούλων - 217.000Ε) να είναι πολλαπλάσιο των αποζημιώσεων του έτους 2006.
Θα θέλαμε να ερωτήσουμε την κ. Δήμαρχο τα παρακάτω:
1> Τι έγινε και άλλαξε απόψεις για το θέμα αυτό;
2> Επιμένει ακόμη στην «πρότασή» της πως οι αποζημιώσεις των αιρετών πρέπει να διατίθενται για την αγορά θερμοκοιτίδας ή ασθενοφόρου, όπως, λαϊκίζοντας επικίνδυνα (αλλά, πάντως, «επιστημονικά»), διατυμπάνιζε το 2006;
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η τηλεόραση μετέδιδε την είδηση ότι δυο Δήμαρχοι ιταλικών πόλεων προσφέρουν τους μισθούς τους για τη σωτηρία της Ελλάδας.
Ελπίζω και εύχομαι οι αντιπολιτεύσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των δυο Ιταλών Δημάρχων να μην διακατέχονται από τις ιδέες και να μην εφαρμόζουν τις πρακτικές της κ. Ουσουλτζόγλου του 2006. Γιατί, αν συμβαίνει αυτό, ούτε οι Ιταλοί Δήμαρχοι θα μπορέσουν να εκπληρώσουν την ευγενική προσφορά τους, αλλά ούτε και οι συμπολίτες τους θα δουν ασθενοφόρα στα νοσοκομεία τους. Και ίσως, όπως έγινε και στον τόπο μας, να μεταβληθούν τα Δημαρχεία τους σε θερμοκοιτίδες επίδοξων «σωτήρων»...

Χρήστος Σκουμπόπουλος
τ. Δήμαρχος Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου