Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Χωρίς κολατσιό στο σχολείο 500 παιδάκια

Μια θλιβερή πραγματικότητα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ανέδειξε η καταγραφή του δήμου Θεσσαλονίκης: τουλάχιστον 500 παιδιά, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να έχουν πάρει κολατσιό!

Της
Φιλομήλας Δημολαΐδου

Ακόμη ένα δεδομένο που επιβεβαιώνει ότι το σχολείο είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας. Δυστυχώς, τα στοιχεία δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένα και πιθανότατα θα λάβουν ευρύτερες ανησυχητικές διαστάσεις, αν προστεθούν και οι υπόλοιποι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.
Η κατάσταση δεν ήταν άγνωστη. Από τις αρχές της σχολικής χρονιάς οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι γονέων είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Κάποιοι τότε μιλούσαν για υπερβολές. Όμως, το πέρασμα του χρόνου δικαίωσε την εκπαιδευτική κοινότητα, αν και η τελευταία θα προτιμούσε να έχει συμβεί το αντίθετο. Όλα αυτά οδήγησαν τον δήμο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε καταγραφή των περιστατικών. Πριν από λίγες ημέρες ζήτησε από τους διευθυντές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αρμοδιότητάς του να καταγράψουν τον αριθμό των μαθητών που έχουν ανάγκη πρωινού κολατσιού στον χώρο του σχολείου. Η πρώτη εικόνα μιλά για 500 παιδιά (σε σύνολο 33.500), τα περισσότερα των οποίων είναι μαθητές του δημοτικού. «Θα γίνει επανακαταμέτρηση τις επόμενες ημέρες. Τη Δευτέρα θα έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή και θα καταθέσουμε την πρότασή μας στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να μοιράσουμε πρωινό στα συγκεκριμένα παιδιά», τόνισε στη «Μ» ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Αντώνης Καρούμπης, προσθέτοντας πως ήδη έχουν δρομολογηθεί επαφές με υπευθύνους σχολικών κυλικείων και προμηθευτές τους, ώστε να υλοποιηθεί άμεσα η σχετική παρέμβαση. Σε αυτήν την προσπάθεια αρωγός θα είναι και η περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.


Και φροντιστήρια Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά σε δεύτερη φάση, περιλαμβάνεται η δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Θα στηριχθεί στην εθελοντική προσφορά εν ενεργεία και συνταξιούχων εκπαιδευτικών και έχει στόχο τη σύσταση σε καθεμία από τις έξι δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης μιας μονάδας ενισχυτικής διδασκαλίας. Το σχέδιο δράσης αποτελεί πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού και έχει στόχο να συμβάλει στην ποιότητα της εκπαίδευσης, δημιουργώντας τις κατάλληλες κοινωνικές δομές υπέρ των μαθητών των σχολείων της πόλης μας που χρειάζονται μαθησιακή υποστήριξη και οικονομική αρωγή.


Στενάζουν τα κυλικεία Η κίνηση στα σχολικά κυλικεία έχει πέσει πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50%. «Ο ιδιοκτήτης του κυλικείου μου δήλωσε ότι, αν δεν υπάρξει βοήθεια, θα αναγκαστεί να το κλείσει, γιατί αυτή τη στιγμή δεν βγάζει ούτε τα έξοδα του ενοικίου του. Επιπλέον, πολλοί γονείς που έχουν ακόμη κάποια οικονομική άνεση μου τηλεφωνούν για να προσφέρουν βοήθεια σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Όμως, υπάρχουν οικογένειες που ντρέπονται να δεχτούν οποιαδήποτε βοήθεια», ανέφερε ο διευθυντής του 92ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Σταύρος Μποσδελεκίδης.
Δεν είναι, όμως, μόνο τα φαινόμενα υποσιτισμού. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών που δεν τρέφεται σωστά. Όπως αναφέρει το μέλος του δ.σ. του 2ου Συλλόγου Δασκάλων Θεσσαλονίκης Θανάσης Αγαπητός, σημαντικό κομμάτι των μαθητών των ολοήμερων σχολείων τρέφεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μόνο με ρύζι και μακαρόνια.
«Ακούς τα παιδιά να μεταφέρουν τις συζητήσεις που γίνονται στο σπίτι, όταν τους ρωτάς κάτι απλό, όπως γιατί δεν έχεις μολύβι. Μας λένε ότι δεν δουλεύει η μητέρα ή ο πατέρας, γι’ αυτό δεν μπορούν να αγοράσουν. Δεν το συζητάμε για τις δραστηριότητες, π.χ. εκδρομές ή επισκέψεις, που έχουν κοπεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς», σχολίασε ο κ. Αγαπητός.


Τα κρούσματα θα αυξάνονται Την ενεργοποίηση και την ευαισθητοποίηση των συλλόγων γονέων ζητά η Ομοσπονδία Γονέων νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εντοπιστούν και να βοηθηθούν τα παιδιά που δεν μπορούν να αγοράσουν κολατσιό. Πριν από τις γιορτές είχαν καταγραφεί 60 τέτοιες περιπτώσεις παιδιών, ακόμη και στις λεγόμενες καλές περιοχές, π.χ. Πυλαία, Καλαμαριά. «Αν δεν λυθεί το θέμα της κρίσης, δυστυχώς τα κρούσματα θα αυξάνονται. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε κοντά στους μαθητές», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Θώμογλου.


ΕΥΟΣΜΟΣ «Κανένα παιδί χωρίς πρωινό στο σχολείο» Όταν ο ιερέας και η επιτροπή της ενορίας Αγίου Αθανασίου Ευόσμου πληροφορήθηκαν τα κρούσματα υποσιτισμού μαθητών, σκέφτηκαν με ποιον τρόπο να βοηθήσουν χωρίς να προσβάλλουν όσες οικογένειες έχουν ανάγκη. Βασανίστηκαν αρκετά, γιατί η υπόθεση δεν ήταν εύκολη. Αρχικά, απευθύνθηκαν σε σχολεία για να μάθουν αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και στη συνέχεια τηλεφώνησαν στις οικογένειες που εντόπισαν. Ορισμένοι γονείς αντέδρασαν, γιατί, ως γνωστόν, το δυσκολότερο είναι κάποιος να παραδεχτεί την κατάσταση που βιώνει. Σήμερα 70 παιδιά της δημοτικής κοινότητας Ευόσμου παίρνουν πρωινό χάρη στην ενορία Αγίου Αθανασίου. «Υπάρχουν αρκετά παιδιά που δεν ξέρουν ότι το πρωινό τους προέρχεται από την εκκλησία», δήλωσε στη «Μ» ο υπεύθυνος ιερέας Γεώργιος Μίλκας.
Κάθε Παρασκευή οι οικογένειες προσέρχονται στην εκκλησία και παίρνουν τα κρουασάν και το γάλα της εβδομάδας (πέντε κρουασάν και δύο κουτιά γάλα εβαπορέ για κάθε παιδί). Ο πατέρας Γεώργιος, μάλιστα, απευθύνει έκκληση σε όσες οικογένειες έχουν ανάγκη να προσέλθουν στην εκκλησία: «Να ξέρουν ότι δεν ζητάμε εκκαθαριστικά. Κάποιος για να φτάσει σε αυτό το σημείο σημαίνει ότι έχει ανάγκη».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου