Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΔΟΕ: Επιστροφή στα σχολεία του 50!

του
Π. Κατσάκου

Για τη χειρότερη εκπαιδευτική χρονιά που έχει ζήσει η χώρα από την εποχή του εμφυλίου κάνει λόγο ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Κομνηνός Μαντάς κάνοντας λόγο «για την χειρότερη χρονιά που έχει βιώσει η εκπαίδευση εδώ και 50 χρόνια». Τάξεις με θερμοκρασίες «ψυγείου» και μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα φορώντας μπουφάν και γάντια. Σχολεία χωρίς δασκάλους και...μαθητές δίχως βιβλία συνθέτουν ένα σκηνικό αποδιοργάνωσης και απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Ακόμη και αν λειτουργούν τα καλοριφέρ, αυτό γίνεται μόνο 2 με 3 ώρες την ημέρα, Θα φτάσουμε στο σημείο το επόμενο διάστημα να κλείσουν σχολεία γιατί δεν θα έχουν πετρέλαιο για θέρμανση» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΟΕ που καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας για υποβάθμιση της εκπαίδευσης καθώς μείωση των δαπανών έχει φτάσει το 50% και τα λιγοστά χρήματα που φτάνουν στις σχολικές επιτροπές των Δήμων, μόλις και μετά βίας αρκούν για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες της θέρμανσης των σχολείων.

Πλήθος είναι οι καταγγελίες από δασκάλους και γονείς στην Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες για τις «πολικές» συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία των περιοχών που βλέπουν τον υδράργυρο να βρίσκεται μονίμως κάτω από το μηδέν και τους μαθητές να πληρώνουν την έλλειψη πόρων για πετρέλαιο θέρμανσης.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας δεν έχουν δοθεί τα βιβλία σε όλα τα σχολεία, κάποια από αυτά δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ, αλλά θα παραμείνουν σε .ηλεκτρονική μορφή, αφού ο εκδοτικός οίκος που είχε αναλάβει την έκδοση τους έβαλε λουκέτο!

Το σκηνικό αποσύνθεσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, συμπληρώνει η τεράστια έλλειψη προσωπικού καθώς «το 2011 συνταξιοδοτήθηκαν 1460 εκπαιδευτικοί και διορίστηκαν μόλις 42 μόνιμοι».

Τα στελέχη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας παρουσίασαν την ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο χώρος της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης έχει κατρακυλήσει στο 2,7% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου