Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ROUBINI: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΟΔΟΥ ΙΤΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Το έκτακτο πακέτο δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων της Ιταλίας πιθανότατα δεν θα καταφέρει να διατηρήσει το κόστος δανεισμού της χώρας σε ανεκτό επίπεδο και η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και αποχώρησης από την ευρωζώνη, εάν δεν λάβει πιο επιθετικά μέτρα, δήλωσε ο οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Ο ίδιος εκτίμησε πως πέραν της Ελλάδας, και η... Πορτογαλία και Ισπανία κινδυνεύουν να αποβληθούν από την νομισματική ένωση.

«Θα έλεγα ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι το «Plan A» για την Ιταλία δεν θα φέρει αποτελέσματα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters ο κ. Roubini.

«Η Ιταλία μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και κάποια στιγμή αργότερα να αναγκαστεί σε έξοδο από την ευρωζώνη».

Η Ιταλία, με χρέος ύψους 1,9 τρισ. ευρώ, έχει «πάρει τη θέση» της Ελλάδας στο επίκεντρο της χρηματοοικονομικής κρίσης καθώς οι αγορές ομολόγων την έχουν «σπρώξει» πολύ κοντά στο να ζητήσει ένα πακέτο διάσωσης, το οποίο όμως η ευρωζώνη δεν «αντέχει» να δώσει.

Σήμερα το ιταλικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει μέτρα λιτότητας και να ανοίξει τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Είναι εξαιρετικά πιθανό η Ιταλία να χάσει την πρόσβαση στις αγορές, δηλαδή να μην μπορέσει να την ανακτήσει», δήλωσε ο κ. Roubini, στο περιθώριο συνεδρίου στη Μόσχα.

Ο κ. Roubini εκτίμησε πως είναι «εξαιρετικά πιθανό» η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Roubini, που κατατάσσει την Πορτογαλία στην ίδια «θέση» με την Ελλάδα, οι δυο χώρες «είναι αρκετά μικρές ώστε αν μπορέσουν να Ιταλία και Ισπανία να απομονωθούν, και φύγουν Ελλάδα και Πορτογαλία, αυτό μπορεί να γίνει με έναν ημι-ελεγχόμενο τρόπο». «Αν όμως η Ιταλία ή/και η Ισπανία φύγουν, τότε αυτό ουσιαστικά σημαίνει διάλυση της ευρωζώνης».

Ο κ. Roubini χαρακτήρισε επίσης «ανέκδοτο» το ύψους 440 δις. ευρώ EFSF, αλλά και το προτεινόμενο «όχημα ειδικού σκοπού» (SPV) που θα μόχλευε την δυνατότητα δανεισμού του EFSF στο 1 τρισ. ευρώ, ενώ, κατά τον ίδιο, το ΔΝΤ μπορεί να μην είναι σε θέση να παράσχει επαρκή χρηματοοικονομική στήριξη.

πηγή: http://www.euroday.gr/ (12/11/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου