Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η Fed έκρυψε τα 7,7 δισ. στις τράπεζες

Περίπου 13 δισ. δολάρια ήταν το καθαρό όφελος των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ και του υπόλοιπου πλανήτη από τις «μυστικές» πολιτικές διάσωσης που ακολούθησε αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 η Fed. ...
Τόσο η Fed όσο και οι τράπεζες αγωνίστηκαν επί μια διετία προκειμένου οι λεπτομέρειες αυτού του «μεγαλύτερου πακέτου διάσωσης στην ιστορία των ΗΠΑ» να μη βγουν ποτέ στο φως. Ωστόσο το πρακτορείο Bloomberg κατάφερε πρόσφατα και έπειτα από δίκη που κέρδισε, να γίνει κάτοχος μιας έκθεσης 29.000 σελίδων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για την οικονομική κρίση και την καταγραφή 21.000 συναλλαγών έκτακτου δανεισμού προς τις τράπεζες. Τα λαβράκια που βγήκαν ήταν πολλά. Μεταξύ άλλων:

α Ως τον Μάρτιο του 2009 η Fed είχε δεσμεύσει -είτε σε δάνεια είτε σε εγγυήσεις ή άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις- για τη διάσωση των μεγάλων τραπεζών 7,77 τρισ. δολάρια. Ποσό μεγαλύτερο του 50% του ΑΕΠ των ΗΠΑ εκείνο το έτος.

β Μόνο σε μία ημέρα, στις 5 Δεκεμβρίου του 2008, η Fed διέθεσε για τις συνολικές δανειακές ανάγκες των παραπάνω 1,2 τρισ. δολάρια.

γ Πέντε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ -JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo- αποσπούσαν τη μερίδα του λέοντος. Ελαβαν 160 δισ. δολάρια από το ταμείο διάσωσης (TARP) και περί τα 460 δισ. δολάρια σε έκτακτο δανεισμό από τη Fed. Σε αυτές πήγαινε το 63% των ημερήσιων -και με χαμηλότερο της αγοράς επιτόκιο- χορηγήσεων της Fed.

Η Fed όμως δεν ονομάτισε ποτέ αυτές τις τράπεζες, ενώ οι τραπεζίτες δεν αναφέρθηκαν ποτέ στον έκτατο δανεισμό τους, παρ' ότι την ίδια στιγμή διαβεβαίωναν τους επενδυτές ότι τα ιδρύματά τους ήταν υγιή. Παρ' ότι η Fed λέει ότι όλα τα δάνεια εξοφλήθηκαν από τις τράπεζες, το όφελος των τελευταίων από τα χαμηλότερα της αγοράς επιτόκια (έως και 0,01% τον Δεκέμβριο του 2008), με τα οποία τους δάνεισε, έφτασε τα 13 δισ. δολάρια. Η κρυφή χρηματοδότηση βοήθησε τις τράπεζες να διατηρήσουν την πλαστή εικόνα τους και βεβαίως να γίνουν στη συνέχεια ακόμη μεγαλύτερες.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου