Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΣ. ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

«ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΔΕΙΞΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ «ΕΡΓΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ » ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Ή ΑΝΕΠΑΡΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ !»

Έτσι αρχίζει η παρέμβαση της περιφερειακής παράταξης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ- ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ της Ασ. Ξηροτύρη και συνεχίζει...Αίτημα για γενικευμένη συζήτηση στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΚΜ και σχετική ερώτηση, για την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες, όπως και την ενεργοποίηση των οργάνων της Περιφέρειας για την υλοποίηση του προ πολλού ενταγμένου στα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ολοκληρωμένου σχεδίου (master plan) Αντιπλημμυρικής προστασίας του ΠΣ Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας του Νομού, κατέθεσε η Ασημίνα Ξηροτύρη, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ». Στην επιστολή της μεταξύ των άλλων αναφέρει:

Οι επαναλαμβανόμενες καταστροφές που προκλήθηκαν και φέτος από τα καιρικά φαινόμενα στο Δήμο Βόλβης και την ευρύτερη περιχή, η κατάρρευση τμήματος γέφυρας, κατασκευής του 2006, στο χωριό Μελλισσουργός του Ν. Θεσσαλονίκης, για την οποία έχει διαταχθεί διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η απαράδεκτη ολιγωρία της «Εγνατία Οδού Α.Ε.» να προστατεύσει την ευρύτερη περιοχή με ένα δίκτυο αντιπλημμυρικών έργων, που έπρεπε να κατασκευάζονται παράλληλα με τα συγκοινωνιακά της έργα, οι ανεξέλεγκτες αμμοληψίες, οι αποψιλώσεις, η αυθαίρετη δόμηση και πολλά άλλα, αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας τα έργα «προστασίας και θωράκισης του φυσικού περιβάλλοντος και των πόρων του», όπως είναι και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, εξακολουθούν να θεωρούνται μη ανταποδοτικά «πελατειακά» και να παραπέμπονται στο μέλλον. Όπως γίνεται δέκα πέντε χρόνια τώρα με το σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας του ΠΣ Θεσ/νίκης και της Περιφέρειας του Νομού. Ένα σχέδιο που εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ και υλοποιήθηκε σε ένα ελάχιστο ποσοστό 15% περίπου. Ένα νέο master plan προϋπολογισμού 160 εκατ. Ευρώ, που επανήλθε με εξαγγελίες και υποσχέσεις και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και το οποίο δυστυχώς για μία ακόμη φορά καρκινοβατεί. Να σημειώσουμε μεταξύ των άλλων ότι η απορροφήσεις στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για έργα διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων και αντιπλημμυρικής προστασίας βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλά έως μηδενικά ποσοστά.
Στις αντίστοιχες καταστροφές που έγιναν το 2006 στις ίδιες περιοχές του Νομού τα έργα που ακολούθησαν αποδείχθηκαν και ανεπαρκή και προβληματικά, όπως η γέφυρα στο Μελισσουργό τμήμα της οποίας κατέρρευσε, η κοπή των δένδρων στην κοίτη σχεδόν του χειμάρρου κ.ά.
Η κινητοποίηση, οι συσκέψεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν και θα κατατεθούν στα πλαίσια της λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας και καταρχήν της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, αλλά και του Δήμου Βόλβης δημιουργούν μία καλή αφετηρία για να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις και κυρίως για να προωθήσουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας για το ΠΣ Θεσσαλονίκης και για τις κρίσιμες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βέβαια σε μία περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να ελπίζει κανείς να επιλύσει κρίσιμα προβλήματα, όταν αυτό δεν έγινε σε καλές περιόδους ανάπτυξης, ακριβώς γιατί αυτή η ανάπτυξη ήταν και στρεβλή και μη βιώσιμη!

Στο επικείμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ως περιφερειακή παράταξη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» ζητούμε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα και να εκτεθούν τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ώστε να καθορισθούν με ακρίβεια τα επόμενα βήματα και να επικαιροποιηθούν οι μελέτες για την υλοποίηση τελικά του νέου master plan αντιπλημμυρικής προστασίας, ως προτεραιότητα μέσω του ΕΣΠΑ, όπως και για να υιοθετηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας ο σχετικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την προστασία από τις πλημμύρες, που θα συνοδεύεται από τους σχετικούς χάρτες επικινδυνότητας και τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμυρών για τις κρίσιμες περιοχές της Περιφέρειας ΚΜ.


Θεσσαλονίκη 26-09-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου