Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΑΙΝΟΥΝΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΣΠ ΚΑΙ ΔΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου για τα πανεπιστήμια είναι το νέο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Παιδείας μετά την ευρεία πολιτική συναίνεση που επετεύχθη προχθές, με τα 4/5 της Βουλής να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο.....
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες χαρακτήρισε ιστορική την ψήφιση του νόμου υπογραμμίζοντας ότι το πιο σημαντικό στοιχείο της συναίνεσης είναι πως δημιουργεί προϋποθέσεις για έναν νόμο - πλαίσιο που δεν θα χρειαστεί να ανατραπεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ευρεία συναίνεση λειτούργησε ήδη καταλυτικά και για τους διαφωνούντες. Χθες, οι πανεπιστημιακοί που αντιδρούσαν στον νόμο κράτησαν χαμηλούς τόνους και απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Αντιθέτως, τόσο η ΟΝΝΕΔ όσο και η ΠΑΣΠ που αισθάνονται να θίγονται από τον νέο νόμο, επειδή καταργεί τη φοιτητική συμμετοχή στη διοίκηση των ιδρυμάτων, εκφράστηκαν πολύ αρνητικά. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμιμίκος δήλωσε ότι «προσπαθούν να μας καταργήσουν στα χαρτιά», ενώ ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Μιχ. Νικηφόρος ήταν πολύ επιθετικός και κατηγόρησε την υπουργό ότι «πανηγυρίζει επειδή κατάφερε να συσπειρώσει τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις ώστε να περάσει νομοσχέδιο απορρύθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης», ενώ κάλεσε τους φοιτητές σε μαζικές κινητοποιήσεις.
Η κ. Διαμαντοπούλου επιτέθηκε στη Σύγκλητο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου η οποία την ίδια ημέρα της ψήφισης εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για νόμο που υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ. Είπε ότι όπως το 1982, έτσι και σήμερα, υπάρχουν κατεστημένα τα οποία δεν κατανοούν τα αιτήματα της κοινωνίας. «Κατανοούμε γιατί πρέπει να αλλάξουν όλα στα πανεπιστήμια όταν ένα όργανο με τόσο σημαντικούς και σπουδαίους επιστήμονες παίρνει τέτοια απόφαση», τόνισε.
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ακόμα ότι κατά την εφαρμογή του νόμου θα υπάρξουν βελτιώσεις και διορθώσεις. «Η τόσο μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής όμως σημαίνει ότι για τα επόμενα 20 χρόνια - αυτός είναι συνήθως ο χρόνος που ζει ένας νόμος στην Ανώτατη Εκπαίδευση - ο Νόμος θα ανθίσει, θα βελτιωθεί, θα αποδώσει. Η πολιτική συναίνεση δεν είναι στιγμιαίο επίτευγμα. Θέλει χρόνο και προετοιμασία. Συναίνεση σημαίνει ο ένας να κατανοεί τον άλλον», πρόσθεσε.
Επίσης, αναγνώρισε τη συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ στη διαμόρφωση των συνθηκών για τον σημερινό νόμο και απένειμε εύσημα στην προκάτοχό της Μαριέττα Γιαννάκου. «Πολλοί υπουργοί προσπάθησαν και έχτισαν σιγά σιγά και την εσωτερική και την εξωτερική συναίνεση. Χάρη σε αυτές τις χαραμάδες μπορούμε σήμερα να ανοίξουμε την πόρτα του μέλλοντος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και την κυρία Γιαννάκου καθώς πολλά οφείλονται στην προσπάθεια αυτής της εποχής», είπε.
Η Αννα Διαμαντοπούλου προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την αναδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος και διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι απόφοιτοι ΙΕΚ και κολεγίων θα έχουν πρόσβαση στους σύντομους κύκλους σπουδών που θα οργανώνει κάθε πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης, οι οποίοι όμως θα δίνουν πιστοποιητικά συμμετοχής και όχι πτυχία.


Η ΝΔ. Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε χθες (στον ραδιοσταθμό Φλας) υπερήφανος για τη συναίνεση. «Ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια όταν ήμουν υπουργός Παιδείας με τον εθνικό διάλογο, στον οποίο προς τιμήν της συμμετείχε τότε η κυρία Διαμαντοπούλου και το ΠΑΣΟΚ και έμεινε μέχρι τέλους. Σήμερα θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια πήγε ένα βήμα πιο μπροστά διότι στον καινούργιο νόμο - πλαίσιο καταφέραμε να συνεννοηθούμε», τόνισε.
Οσο για τους φοιτητές, ιδιαίτερα για τη ΔΑΠ που πίεζε να συνεχιστεί η συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές ώστε να μη χάσει την επιρροή της, τόνισε ότι «δεν μπορούσαμε να τινάξουμε στον αέρα την εθνική συνεννόηση εξ αυτού του λόγου». Τέλος, επανέλαβε ότι όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει τη φοιτητική συμμετοχή σε συμβολικό ποσοστό 5%.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου