Με κάθε επισημότητα, σε μία ιδιαίτερα εγκάρδια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2011 στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλεως του Nasaud της Ρουμανίας, οι δήμαρχοι Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης και Nasaud κ. Dumitru Muresan υπέγραψαν το πρωτόκολλο της αδελφοποίησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων.
Στην τελετή παραβρέθηκαν... ο δήμαρχος της πόλης Mlawa της Πολωνίας, κ. Slawomir Kovalevsky (σ.σ.: η πόλη Mlawa είναι αδελφοποιημένη με το δήμο Nasaud από το 2009), ο νομάρχης της Bistrita-Nasaud, κ. Cristian Florian, o πρόεδρος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Nasaud, ιερείς της Ορθόδοξης Ρουμάνικης Εκκλησίας, καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες και ιστορικοί της περιοχής.
Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Ρουμανίας, του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμέσως μετά ομιλίες των δημάρχων.
Ο δήμαρχος Nasaud κ. Muresan Dumitru είπε μεταξύ άλλων «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα πραγματοποιείται αυτό που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013”. Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερη για μένα, είναι μια ιστορική ημέρα για το κοινό μέλλον των δύο δήμων. Από σήμερα μπορώ να αποκαλώ εσάς, Έλληνες πολίτες της Αλεξάνδρειας, αδέλφια μου και αδελφές μου. Και εσείς μπορείτε να θεωρείται το Δήμο Nasaud ως το δεύτερο σπίτι σας. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι, ώστε να πετύχει αυτή η αδελφοποίηση με την αμοιβαία συνεργασία και την ανταλλαγή των εμπειριών σε διάφορους τομείς».
Στο λόγο του, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή ημέρα της τελετής για τη σύναψη του πρωτοκόλλου της αδελφοποίησης είναι ιδιαίτερα σημαντική, μπορώ να πω ότι αποτελεί σταθμό στην πορεία μας, ως τοπική αρχή, και σηματοδοτεί την αφετηρία ευρύτερων συνεργασιών και πρωτοβουλιών. Με την αδελφοποίησης των δύο δήμων μας, είμαι βέβαιος ότι θα θέσουμε τις βάσεις μιας ειλικρινούς συνεργασίας, σε ένα ευρύ πεδίο δράσεων που αφορά τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε ζητήματα διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάπτυξης, πολεοδομίας-χωροταξίας και προστασίας και διατήρησης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος των περιοχών μας».
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Mlawa της Πολωνίας κ. Slawomir Kovalevsky ανέφερε πως νοιώθει ιδιαίτερα ευτυχής για την πρόσκληση που έλαβε από τον δήμαρχο Nasaud και πως είναι μεγάλη τιμή, τόσο για τον ίδιο όσο και για τον δήμο του, που παρευρίσκεται στην τελετή αδελφοποιήσεως των δήμων Nasaud και Αλεξάνδρειας.
Στη συνέχεια, οι δήμαρχοι αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και πλακέτες, ήπιαν σαμπάνια και κλήθηκαν, σύμφωνα με έθιμο της περιοχής που τηρείται όταν συνάπτονται συμφωνίες, να δοκιμάσουν το παραδοσιακό ψωμί της Nasaud, αφού το βούτηξαν πρώτα σε αλάτι. «Το ψωμί συμβολίζει τον μόχθο της γης και το αλάτι τη γεύση της γης», είπε ο δήμαρχος Nasaud.
Ακολούθησε η υπογραφή στο βιβλίο επισκεπτών του δημαρχιακού μεγάρου και συνέντευξη τύπου των τριών δημάρχων την οποία κάλυψαν εκτενώς τα μέσα ενημέρωσης.
Η τελετή της αδελφοποίησης ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο κέντρο αναψυχής «Μοράβια». Χορευτικά συγκροτήματα από τους δήμους Αλεξάνδρειας και Nasaud χόρεψαν παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς των περιοχών τους, ενώ το πλήθος των προσκεκλημένων ενσωματώθηκε στα παραδοσιακά συγκροτήματα των δύο πόλεων, χορεύοντας και διασκεδάζοντας σαν πραγματικά αδέλφια.
Το προσεχές φθινόπωρο, αντίστοιχη Ρουμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον δήμαρχο του Nasaud αναμένεται να επισκεφθεί το δήμο Αλεξάνδρειας και να γνωρίσει από κοντά την περιοχή μας.
Η πόλη Nasaud
Η πόλη Nasaud βρίσκεται στο νομό Bistrita-Nasaud της Βόρειας Ρουμανίας, στην ιστορική περιοχή της Τρανσυλβανίας. Είναι μια μικρή πόλη, 11.000 περίπου κατοίκων, σε υψόμετρο 400 μέτρων που περιβάλλεται από λόφους και δάση. Προς Βορρά είναι τα βουνά Rodnei, ανατολικά τα βουνά Bârgaului και νότια οι λόφοι Bistriţei.
Το όνομα της πόλης προέρχεται πιθανόν από τη σλαβικές λέξεις «NAS voda», που σημαίνουν «κοντά στο νερό». Μια άλλη ετυμολογική εκδοχή είναι από το Nußdorf (Nussdorf, «χωριό με καρυδιές») της Τρανσυλβανίας – ονομασία της πόλης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.
Το Nasaud είναι χτισμένο σε τόπο παλαιών οικισμών. Τα αρχαιολογικά ίχνη δείχνουν την κατοίκηση της περιοχής ήδη από τα τέλη της Νεολιθικής περιόδου. Ήταν υπό την Ρωμαϊκή κατοχή μέχρι το 1245. Τον 17ο αιώνα εγκαταστάθηκε στην περιοχή το Ρουμανικό Σύνταγμα «Σύνορα II». Μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου το 1989, η μέχρι τότε ανθούσα στην περιοχή βιομηχανία και βιοτεχνία συρρικνώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοί της να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία.
Στην πόλη διασώζονται αρκετά κτήρια, του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Πιο αξιοσημείωτα είναι η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, το παλάτι του δημαρχείου, η Εθνική Ακαδημία «George Cosbuc» και το μουσείο των συνόρων.
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του δήμου Αλεξάνδρειας
Στα πλαίσια της αδελφοποίησης των δύο δήμων, πολυμελής αντιπροσωπεία του δήμου Αλεξάνδρειας πραγματοποίησε δεκαήμερη επίσκεψη στην πόλη Nasaud της Βόρειας Ρουμανίας. Τριάντα συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους πολίτες του δήμου Nasaud και να γνωρίσουν από κοντά τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμά τους, την καθημερινή τους ζωή και τις ομορφιές της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, επισκέφθηκαν τα πιο διάσημα αξιοθέατα των Καρπαθίων και της επαρχίας της Ρουμάνικης Μολδαβίας, συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με καίρια ευρωπαϊκά ζητήματα, σχετικά με τον αθλητισμό, την εκπαίδευση των δύο λαών, την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων πόρων.
Στο «Μουσείο των Συνόρων», που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενημερώθηκαν για τις τοπικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, την ιστορία της πόλης καθώς και για τις παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής. Λόγω της κοινής θρησκείας των δύο λαών, οι Έλληνες της αποστολής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Nasaud, που τελέστηκε με συνοδεία της χορωδίας «Δέησις».
Στα πλαίσια της ημερίδας «Ας πολεμήσουμε ενάντια στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό», τα μέλη της αποστολής του δήμου Αλεξάνδρειας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ενεργές κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Nasaud, που ευαισθητοποιούνται ιδιαίτερα σε παιδιά ορφανά, εγκαταλελειμμένα και παιδιά γονιών με προβλήματα εξαρτησιογόνων ουσιών. Ενώ, στα πλαίσια της ημερίδας «Νερό, το πιο σημαντικό αγαθό στον κόσμο», ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης των φυσικών πόρων.
Επισκέφθηκαν επίσης τα μοναδικής ομορφιάς Μοναστήρια της Bucovina (Humor, Voronet, Arbore), τα οποία αποτελούν Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς και χρονολογούνται από το 1532 περίπου. Και φυσικά το κάστρο του Κόμη Δράκουλα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το πρόγραμμα των επισκέψεων, αφού η αδελφοποιημένη πόλη βρίσκεται στην περιοχή των Καρπαθίων.
Η επίσκεψη στο μουσείο Memorialul Durerii, έδωσε την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να θαυμάσουν από κοντά πάνω από 1600 ζωγραφισμένα αυγά –αληθινά καλλιτεχνήματα από τον αξιοθαύμαστο καλλιτέχνη Lucia Condrea της Μολδαβίας. Το «Χαρούμενο Κοιμητήριο» του Sapanta έδωσε μια άλλη εικόνα στην έννοια του κοιμητηρίου, αφού πάνω στους τάφους ήταν γραμμένες αστείες ιστορίες.
Η επίσκεψη στη λίμνη Τaul lui Alac και η ημερίδα «Ο αθλητισμός σημαίνει υγεία» έδωσε το έναυσμα στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τα οφέλη του αθλητισμού, να εγκαταλείψουν την καθιστική ζωή με τις ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή και να βρουν ελεύθερο χρόνο για να έλθουν κοντά στη φύση.
Ακόμη η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε βιοτεχνίες και βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών ειδών, λευκών ειδών, εξαρτημάτων αυτοκινήτων κ.ά., οι οποίες προσφέρουν δουλειά σε εκατοντάδες πολίτες του δήμου Nasaud.
pios apo ti dioikisi sinodeue tin apostoli tou dimou ? KANEIS ..NTROPI TOYS ...san orfana aisthanomastan
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΤΟΠΕΝΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΞΑΝ?
ΑπάντησηΔιαγραφή