Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

«Μα τον Θεό. Θα τα παρατήσω όλα. Ποτέ μου δεν είχα φαντασθεί ότι θα χρειαζόταν η βοήθεια των πυροσβεστών, των αστυνομικών και των κλεφτοφάναρων για να μπορέσω να φύγω από τη Βουλή, χωρίς να φάω τη μούντζα της αρκούδας. Έφυγα μέσα από τον Εθνικό Κήπο μέσα στο σκοτάδι, σαν κυνηγημένη, στραμπούληξα το πόδι μου, όταν πάτησα μία πέτρα». Αυτό αφηγείται η βουλευτής...του ΠαΣοΚ κυρία Μαρία Θεοχάρη, (πρώτη φορά έχει εκλεγεί βουλευτής) που την βοήθησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να φύγει μέσα από τον Εθνικό Κήπο, μαζί με άλλους 9 συναδέλφους της βουλευτές και καμιά 20αριά έντρομους υπαλλήλους της Βουλής.

Στον τομέα 55 βρέθηκαν ξαφνικά οι βουλευτές

Ξαφνικά, η Βουλή, με περίπου 200 άτομα μέσα και με δύο υπουργούς τους ΚΚ. Μιχ. Χρυσοχοίδη και Σωκ. Ξυνίδη μετατράπηκε σε... θάλαμο επιχειρήσεων. Ο Φρούραρχος κ. Ι. Καραϊσκος, ακούστηκε κάποια στιγμή να λέει από τον ασύρματο ότι «βρίσκομαι στον Τομέα 55 μαζί με βουλευτές». Ο «Τομέας 55», όπως έμαθαν και εγκλωβισμένοι βουλευτές δεν ήταν τίποτα άλλο από την είσοδο της Βουλής επί της Βασ. Σοφίας, όπου βρίσκεται το Ταχυδρομείο της Βουλής, εκεί όπου συνήθως εισέρχονται τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και οι αρχηγοί των κομμάτων. Εκεί ακριβώς βρήκαν καταφύγιο βουλευτές όλων των κομμάτων και υπάλληλοι της Βουλής, όταν οι «αγανακτισμένοι», απέκλειαν τις εξόδους. Μόλις λίγα λεπτά ενωρίτερα οι βουλευτές αντήλλασσαν στην αίθουσα της Ολομέλειας κατηγορίες για το μνημόνιο, για τα νέα μέτρα. Ο κίνδυνος να εγκλωβισθούν νυχτιάτικα στη Βουλή ένωσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Στην αρχή δημιουργήθηκε ανησυχία, με δεδομένο ότι στη Βουλή βρίσκονταν εκείνη την ώρα δεκάδες βουλευτές, γιατί υπήρχε συνεδρίαση της Ολομέλειας η οποία συζητούσε το νομοσχέδιο για τα τεχνικά επαγγέλματα του κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη. Βρισκόταν ακόμα σε συνεδρίαση και η προανακριτική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο με τα υποβρύχια.

Ένας Κρητικός έκανε την αρχή

Το πρώτο μέλημα του Φρουράρχου ήταν, όπως έλεγαν οι βουλευτές, να συνεννοηθεί με τα ΜΑΤ που βρίσκονταν στην οδό Βασ. Σοφίας, και να πληροφορηθεί πόσο επικίνδυνη ήταν η κατάσταση, για βουλευτές και υπαλλήλους. Έτσι δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που έμαθαν_ ακούγοντας τις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου των αστυνομικών _ ότι «ένας Κρητικός έκανε πρώτος την κίνηση για αποκλεισμό της εισόδου, που τους μάζεψε όλους κοντά του». Άκουσαν επίσης και επιπλήξεις αστυνομικών εναντίον αστυνομικών του τύπου «γιατί δεν συλλάβατε αμέσως τον μ... τον Κρητικό και να τον πάρετε για εξακρίβωση στοιχείων;», ή ακόμα πληροφορήθηκαν ότι «τα πράγματα χειροτερεύουν» και άκουσαν και κάτι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους βουλευτές ήταν πως θα έφευγαν από τη Βουλή, αφού η νύχτα περνούσε και τα πλήθος έξω από το Κοινοβούλιο αυξανόταν συνεχώς. Είχαν μια ανησυχία όπως έλεγαν, μήπως και προπηλακισθούν. δεν φοβήθηκαν, απλώς ανησυχούσαν. Όχι όμως όλοι. Μόνον όσοι είχαν εκτεθεί κατά καιρούς στα τηλεοπτικά παράθυρα και οι «φάτσες τους», όπως έλεγαν «ήταν γνωστές».

Οι κλούβες άνοιξαν λωρίδα διαφυγής

Παρά το γεγονός ότι σε κάποια στιγμή άνοιξε μία λωρίδα διαφυγής που σχημάτισαν οι κλούβες των ΜΑΤ, ελάχιστοι ήταν αυτοί που επιχείρησαν, στην αρχή να φύγουν να φύγουν. Εν συνεχεία και ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις πύκνωναν, πήραν οι βουλευτές και οι υπάλληλοι τα αυτοκίνητά τους και έφευγαν ο ένας μετά τον άλλον. Ένας εξ αυτών ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδης που σκεφτόταν αρχικά να διαφύγει από τον Εθνικό Κήπο, αλλά εν συνεχεία άλλαξε γνώμη και προτίμησε να φύγει από την κύρια είσοδο (εκεί που είναι τα «λουλουδάδικα») ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το πλήθος που έβριζε: «δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να μην μπορούμε να βγούμε ή να μπούμε στη Βουλή; Βρισκόμουν στη Βουλή και στα γεγονότα του Δεκέμβρη, δεν φοβήθηκα γιατί διαπίστωσαν δεν ήταν αυτή τη φορά άγρια τα πράγματα, όπως ήταν τον εκείνον τον Δεκέμβρη. Αλλά ένα είναι το γεγονός ότι δεν μπορούσες να βγει από τη Βουλή», έλεγε αργότερα σε συναδέλφους του.

Για να περάσει η ώρα έτρωγαν τοστ

Γύρω στις 11 τα πράγματα στην είσοδο της Βουλή είχαν αγριέψει. Τα συνθήματα έγιναν πιο σκληρά: από το «κλέφτες_ κλέφτες» και «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ», πέρασαν στο «να καεί, να καεί το μ... η Βουλή». Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κ. Γείτονας, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης έλεγε ότι «ήταν προφανές όταν υπάρχει συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και η Βουλή να είναι ανοιχτή ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είχαν προβλεφθεί μέτρα ασφαλείας. Άλλωστε έως τώρα οι διαδηλωτές δεν είχαν δείξει τέτοια πρόθεση, αλλά έπρεπε να είχαν προβλεφθεί μέτρα. Ο κ. Γείτονας συμπλήρωσε ότι «περίμενα να ηρεμήσει η κατάσταση. Όχι δεν φοβήθηκα καθόλου. Απλώς πήγα στο εντευκτήριο και έφαγα ένα τοστ. Την ίδια ώρα άλλοι συνάδελφοί μου προσπαθούσαν να διαφύγουν μέσω του Κήπου».

«Κλείνετε τη Βουλή; Κάντε ότι νομίζετε»

Η ώρα περνούσε οι αρκετοί βουλευτές δεν έβλεπαν ελπίδα γρήγορης διαφυγής, χωρίς τον κίνδυνο των προπηλακισμών και καμιά δεκαριά ανέβηκαν στον 1Α όροφο στο εστιατόριο για να δειπνήσουν, ώστε να περάσει η ώρα και να μπορέσουν να τους βγάλουν από τη Βουλή. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ όμως κ. Αστ. Ροντούλης, βγαίνει ξαφνικά, μόνος του, χωρίς συνοδεία από τη Βουλή και κατευθύνεται προς τους διαδηλωτές: «Τι, κλείνετε την είσοδο;», τους ρώτησε και αμέσως μετά προχώρησε προς την έξοδο λέγοντάς τους «κάντε ότι καταλαβαίνετε». Αργότερα μιλώντας με τους δημοσιογράφους ο κ. Ροντούλης έλεγε γελώντας ότι «εγώ καθημερινά πάω στα Εξάρχεια και πίνω καφέ με τους αναρχικούς, τι να τους φοβηθώ».

«Ήταν πρωτόγνωρο το συναίσθημα που είχα, βλέποντας ότι αποκλείσθηκα μέσα στη Βουλή, έλεγε ο γιατρός βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Λ. Γρηγοράτος και συμπλήρωσε «δεν θυμάμαι να ξανάγινε κάτι τέτοιο. Θεωρώ απλά ότι τέτοιες καταστάσεις δεν τιμούν τον τόπο μου». Ο κ. Νάσος Αλευράς εξήγησε ότι «μέσα σ΄ όλο τον κόσμο που διαδήλωνε ήρεμα υπάρχουν και ακραίοι που προσπαθούν να φέρουν ακραία αγανάκτηση». Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος βρισκόταν μαζί με τους βουλευτές, ενημερωνόταν για την κατάσταση και επέβλεπε τα σχέδια για τις εξόδους διαφυγής.

«Οι φακοί μας άνοιγαν τον δρόμο νυχτιάτικα»

Οι πλέον ανήσυχοι ζήτησαν από τους αστυνομικούς να διαφύγουν νυχτιάτικα μέσα από τον Εθνικό Κήπο: Η κυρία Μαρία Θεοχάρη περιγράφει ακριβώς τι συνέβη το βράδυ στον Εθνικό Κήπο «Ήταν πραγματικά μαρτύριο, περπατούσαμε μέσα στο σκοτάδι, ενώ έξω φώναζαν διάφορα συνθήματα για τους πολιτικούς και για τη Βουλή. Δεν ξέραμε που πηγαίναμε. Οι φακοί μας άνοιγαν τον δρόμο. Στραμπούληξα το πόδι μου. Οι συνάδελφοί μου βουλευτές, όπως οι ΚΚ. Κουράκης και Γερανίδης και Αθ. Παπαγεωργίου μου έδιναν κουράγιο, μου έκαιγαν " πες ότι κάνουμε ένα ρομαντικό νυκτερινό περίπατο στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Βγήκαμε, μετά από ένα τέταρτο στην έξοδο, μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν ήξερα τι να κάνω. Σταμάτησα ένα ταξί και με πήγε στο Μετρό. Ο άντρας μου στο μεταξύ. γνώριζε ότι βρισκόμουν στη Βουλή, έβλεπε τις εικόνες από την τηλεόραση και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί μου. Ήταν μια νύχτα που θα τη θυμάμαι, πάντα».

Ο Φρούραρχος σήμερα το πρωί βρισκόταν σε συνεχείς συσκέψεις με τους επιτελείς του, αλλά και με τα ΜΑΤ ώστε να εφαρμοσθεί ειδικό σχέδιο για να μην συμβεί ότι συνέβη το βράδυ της Τρίτης.

"ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου