Κανένα ίχνος αντισυνταγματικότητας δεν βρήκε στο Μνημόνιο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως απεφάνθη σήμερα στην τελευταία της διάσκεψη. Σύμφωνα με τους δικαστές, η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα τηρεί το γράμμα του νόμου και του Συντάγματος ενώ υποστηρίζουν πως...οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δικαιολογούνται δεδομένου της οικονομικής κρίσης.
Οι δικαστές, αποφάσισαν πως η σύμβαση δανεισμού της Ελλάδας δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις Διεθνείς Συμβάσεις.
Χαρακτήρισαν συμβατές με το Σύνταγμα τις περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα ενώ το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου τα όποια νέα μέτρα έρθουν, με βάσει τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.
Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις και σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία ενώ θα δημοσιευθεί επισήμως τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως σε επιμέρους ζητήματα, υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών.
Παράλληλα, οι δικαστές έκριναν ότι το Μνημόνιο δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση.
Η ολομέλεια του ΣτΕ δεν "είδε" παραχώρηση εξουσίας σε ξένες δυνάμεις αναφορικά με την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας και αντίθετα αποφάσισε πως η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Κατά την δικτατορία υπήρξαν σύμβουλοι της επικρατείας που όρθοσαν το ανάστημά τους αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν την χούντα και έχασαν την δουλειά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα απέναντι σε ένα σαφές συνταγματικό ερώτημα οι "έλληνες" δικαστές συμπεριφέρθηκαν ως υπερασπιστές της σύγχρονης κατοχής. Ντροπή δεν υπάρχει και η έλλειψη έστω μειοψηφίας αφαιρεί κάθε αίγλη από τον θεσμό της δικαιοσύνης. Αυτοί που νομιμοποίησαν την τρόικα, νομιμοποίησαν την αποσταθεροποίηση να γνωρίζουν ότι απονομιμοποίησαν ηθικά το θεσμό της δικαιοσύνης.
ΕΧΑ