Τρίτη 3 Μαΐου 2011

"ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΛΕΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Πυκνώνει η αντίδραση των Πασόκων της Κοζάνης που δε θέλουν την πώληση της ΔΕΗ. Μετά τη δημόσια αντίθεση και προειδοποίηση ότι θα καταψηφίσει το νόμο του Αλ. Αθανασιάδη έρχεται και η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτ. Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ να αντιταχτεί στην απόφαση της Κυβέρνησης να πουλήσει την επιχείρηση.
Το ρεπορτάζ από τη συνέλευση της Επιτροπής που έγινε στην Πτολεμαϊδα:Την απόφαση αυτή έλαβε η Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα, στην οποία συμμετείχαν οι νομαρχιακές επιτροπές Κοζάνης και Φλώρινας, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΗ καθώς και οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης.

Αιτιολογώντας την αρνητική θέση της Π.Ε. για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ ο γραμματέας της περιφερειακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Κυτίδης, δήλωσε ότι δεν πρέπει να γίνει οτιδήποτε που θα μειώνει τη θέση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, να μην προχωρήσει η πολιτική μετοχοποίησης και να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, γιατί «το προϊόν που λέγεται ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν που μπορεί να μπαίνει στο χρηματιστήριο, γιατί κανένας ιδιώτης δεν θα μπει στο παιχνίδι των μετοχοποιήσεων για να προσφέρει κοινωνικό αγαθό αλλά θα μπει για να κερδίσει».

Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη μετοχοποίηση της ΔΕΗ εξέφρασε ο βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης, καθώς όπως είπε αυτό θα σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια η περιοχή μας θα μπει στα δύσκολα, αφού κανένας επενδυτής δεν θα κάνει τις νέες λιγνιτικές μονάδες Πτολεμαΐδα V και τη νέα μονάδα στη Μελίτη, ούτε και τις μετεγκαταστάσεις σε οικισμούς που δεν έχουν λιγνίτη, όπως η Ακρινή. Δήλωσε μάλιστα ότι είναι απέναντι σ' αυτή την ιστορία και δεν μπορεί να τη στηρίξει και να την ψηφίσει, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει σαν άνθρωπος και δεν τον ενδιαφέρει τι κόστος θα έχει αυτό στο πολιτικό του μέλλον. «Δεν μπορώ αυτή την περιοχή να την πουλήσω γιατί αύριο θα έχω έναν θώκο βουλευτικό. Δεν τον θέλω, δεν με εκφράζει. Θέλω η ΔΕΗ να κρατήσει το 51%, θέλω ανάπτυξη στην περιοχή, θέλω το περιβάλλον να αποκατασταθεί, θέλω νέες μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, θέλω νέους εργαζόμενους περισσότερους στη ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη ενός νέου, μακροχρόνιου στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού και τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας μας, υπογράμμισε ο βουλευτής Γιάννης Βλατής, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε ενεργειακή εξάρτηση από άλλα κέντρα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ήταν εγκληματικό που δεν έγινε τόσα χρόνια ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας. «Σήμερα έχουμε στην περιοχή μας το λιγνίτη, ένα εθνικό ενεργειακό καύσιμο και πρέπει να εξασφαλιστεί η θέση του στην παραγωγή, αλλά και δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και τη δυνατότητα να επενδύσει άμεσα στο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια φθηνή και με μικρότερη ρύπανση», είπε.

«Η περιοχή μας έχει έρθει στο σημείο μηδέν. Είναι ώρα για αποφάσεις», ανέφερε ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρέπει αλλάξει ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, να βρει ο λιγνίτης τη θέση που του αξίζει, γιατί η χώρα βαδίζει ολοταχώς σε ενεργειακή εξάρτηση, η ΔΕΗ σε απαξίωση και η περιοχή μας σε ψυχρή εφεδρεία» και με αυτές τις εξελίξεις η κιλοβατώρα τα επόμενα χρόνια «θα πετάξει στα ύψη». Η περιοχή μας, είπε, δεν έχει να παλέψει μόνο τη μετοχοποίηση και «πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και τον αγώνα αυτό πρέπει να τον δώσουμε όλοι σαν ένας άνθρωπος. Και πρέπει να αντιδράσουμε τώρα, γιατί είναι εξελίξεις που κινδυνεύουν να κλειδώσουν».

Την έντονη διαφωνία του με την ανατροπή της καθαρής θέσης που είχε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ εξέφρασε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ στη διοίκηση της επιχείρησης Γιάννης Καραβασίλης. «Θα είμαστε απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές, γιατί θεωρούμε ότι η ΔΕΗ επιτελεί ένα κοινωνικό έργο, παράγει ένα δημόσιο αγαθό, βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά με μία πολιτική που έχει εξαγγείλει (5η μονάδα, Μελίτη 2, φωτοβολταϊκό πάρκο, τις προσλήψεις) κι η κοινωνία θα πρέπει να είναι κοντά στο συνδικαλιστικό κίνημα γιατί η περιοχή μας βιώνει το πρόβλημα της ανάπτυξης, την ανεργία και ουαί και αλίμονο εάν αυτή η ΔΕΗ έρθει στα χέρια ιδιωτών και μάλιστα ξένων εταιρειών που θέλουν να παίξουν το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή. Τότε όλοι αυτή η κοινωνική ανάπτυξη, οι προσλήψεις, θα είναι όνειρο θερινής νυκτός», δήλωσε καλώντας όλους «να είναι μαζί μας στον αγώνα που κάνουμε».

Αντίστοιχο κάλεσμα σε όλους τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας απηύθυνε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος», Γιώργος Αδαμίδης, επισημαίνοντας ότι σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία «πρέπει να πάρουν θέση όλοι οι φορείς, γιατί ήρθε πραγματικά η ώρα να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου