Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ !!

Για δοκιμαστική λειτουργία του πανεπιστημιακού τμήματος στη Βέροια έκανε λόγο στη γενική συνέλευση του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ ο πρύτανη και προέδρος του Τμήματος, καθηγητής κ. Μυλόπουλος. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μυλόπουλος μετέφερε για άλλη μια...φορά το αίτημα της Γενικής Συνέλευσης των καθηγητών και των φοιτητών του Τμήματος για μετεγκατάστασή τους στη Θεσσαλονίκη, για «λόγους ακαδημαϊκής ενσωμάτωσης και καλύτερης πρόσβασης και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις». Τόνισε με έμφαση ότι οι συνάδελφοί του «αισθάνονται αποκομμένοι στη Βέροια, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση η πόλη».
Έντονη ήταν η αντίδραση της δημάρχου Χαρούλας Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη:
«Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό... ότι εμείς δεν παραχωρήσαμε ποτέ ‘δοκιμαστικά’ τη δημοτική μας περιουσία. Διαχρονικά η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες στέκονται δίπλα στο Πανεπιστήμιο καθώς σε αυτό έχουν επενδύσει οικονομικά, ηθικά και πνευματικά. Είναι φυσιολογικό να θέλει κάποιος να προστατέψει την επένδυσή του. Δεν επιθυμούμε ανάμιξη στα ακαδημαϊκά ζητήματα. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί.

Ωστόσο οι δρόμοι ενός Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας δεν είναι και παράλληλοι. Κάπου τέμνονται. Και πρέπει να τέμνονται, αν το ζητούμενο όπως λέτε είναι ταυτόχρονα η εξασφάλιση και των ακαδημαϊκών συμφερόντων αλλά και η ευημερία της κοινωνίας-υποδοχής, της κοινωνίας που αναλαμβάνει έμπρακτα και όχι στα λόγια, τη φιλοξενία του Τμήματος».
Εκ μέρους της αντιπεριφέρειας, η περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μπατσαρά συμφώνησε πλήρως με την τοποθέτηση της δημάρχου και τόνισε την ανάγκη «επανεξέτασης του θέματος από τη Γενική Συνέλευση», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι η τοπική κοινωνία έχει «αγκαλιάσει» το Πανεπιστήμιο ενώ δήλωσε ότι είναι προς το «κοινό συμφέρον όλων η αναζήτηση μιας πραγματικά βιώσιμης λύσης, ειδικά σε μια εποχή όπου οι Νέες Τεχνολογίες και το Διαδίκτυο καθώς και τα Μέσα Μεταφοράς εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και διευκολύνουν την έρευνα και την κινητικότητα όσο ποτέ άλλοτε».
Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και η παρέμβαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Νίκου Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεν μπορεί η τοπική κοινωνία να περιορίζεται στον άχαρο και προσβλητικό ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων, τη στιγμή που η κοινωνία αυτή χρηματοδοτεί και στηρίζει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Σε μια εποχή που οργανισμοί και φορείς αποκεντρώνονται προκειμένου να λύσουν τα οργανωτικά τους προβλήματα, σεις επιλέγετε τη συγκέντρωση ως μοντέλο διοίκησης. Ενώ οι πρυτανικές αρχές τα τελευταία χρόνια μιλούν για πολύ-πυρηνικά πανεπιστήμια εντός των ορίων της ίδιας περιφέρειας, εσείς επιλέγετε να γιγαντώσετε έναν ήδη δυσκίνητο οργανισμό που ασφυκτιά. Αυτό είναι παράδοξο».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε επίσης και θέμα «αντιπροσωπευτικότητας» του ψηφίσματος των φοιτητών καθώς όπως είπε «ψήφισαν πολύ λιγότεροι από τους εγγεγραμμένους φοιτητές» ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις του Δήμου διαχρονικά προκειμένου να εξασφαλίσει ένα άριστο ερευνητικό περιβάλλον στο επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος. «Δεν πειθόμαστε ότι το διακύβευμα είναι η ακαδημαϊκή ενσωμάτωση κ. Πρύτανη», σημείωσε κατά την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του επισημαίνοντας ότι «ενδεικτική της στάσης του Πανεπιστημίου είναι και η σχετική αλληλογραφία του με το Δήμο τις τελευταίες μέρες. Στις 12 Μαΐου συμφωνούμε σε κοινή σύσκεψη στη Βέροια, στις 17 Μαΐου συζητώ με τον κ. Καυκαλά τις λεπτομέρειες, στις 19 Μαΐου μας στέλνετε έγγραφο όπου ρητά υπαναχωρείτε από τα κοινώς συμπεφωνημένα και παραπέμπετε τον μεταξύ μας διάλογο στη νέα χρονιά ενώ τελικά στις 24 Μαΐου μάς στέλνετε νέο έγγραφο στο οποίο τελικά μας καλείτε στο σημερινό διάλογο στις 27 Μαΐου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι τελικά προσβλητικό για τη φιλόξενη πόλη μας».
Παίρνοντας εκ νέου το λόγο, ο Πρύτανης του ΑΠΘ έκανε δραματική έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές, ειδικά αυτή την περίοδο, τονίζοντας: «Την Τρίτη το ΑΠΘ κλείνει. Δεν έκλεισε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κλείνει
 το 2011. Βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Ένα από τα ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα του τόπου, δεν έχει ούτε ένα ευρώ στους κωδικούς του.
Κακώς συζητάμε για το θέμα της Βέροιας, το οποίο είναι μόνο ένα από τα 42 Τμήματα του ΑΠΘ, αυτή τη στιγμή προέχει η συνολική μας ύπαρξη ως Πανεπιστήμιο. Το θέμα με τη Βέροια είναι καθαρά ακαδημαϊκό, δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι μετακίνησης και ζητούμε συγγνώμη αν προκαλέσαμε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και τη Δημοτική της Αρχή.
Προσωπικά, και ανεξάρτητα από τη βούληση των καθηγητών και φοιτητών, θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολη τη μετακίνηση του Τμήματος, κυρίως για λόγους δικούς μας, εσωτερικούς. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι την επόμενη τουλάχιστον ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς όπως σας διαβεβαιώνω, προέχει το πολύ σημαντικότερο ζήτημα της ύπαρξης ολόκληρου του Πανεπιστημίου. Από τη Βέροια δεν έχουμε απολύτως κανένα παράπονο».
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Μυλόπουλου, η δήμαρχος Βέροιας επισήμανε ότι «κακώς ξεκίνησε το Τμήμα Μηχανικών αυτή την ιστορία όταν προφανώς και γνώριζε ότι το ΑΠΘ συνολικά βρίσκεται σε κίνδυνο. Συμφωνώ μαζί σας και απευθύνω κι εγώ μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση, ότι πράγματι σε περιόδους κρίσης οφείλουμε να βάζουμε όλοι το κοινό καλό πέρα και πάνω από τις προσωπικές μας επιδιώξεις ή συμφέροντα. Θα θέλαμε κ. Πρύτανη να δείτε τη Βέροια ως μέρος της επίλυσης του προβλήματος και όχι ως παράγοντα επιδείνωσής του».
Η Γενική Συνέλευση έκλεισε με την ομόφωνη άποψη των εκπροσώπων του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας ότι «η πόλη έχει στηρίξει έμπρακτα το Πανεπιστήμιο, τόσο το Τμήμα Μηχανικών όσο και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα και θέλει το Πανεπιστήμιο να παραμείνει στους κόλπους της, όχι ως αποθήκες αλλά ως ζωντανός οργανισμός που θα παράγει επιστημονική γνώση και επιστήμονες. Η πόλη έχει επενδύσει σε αυτό, συνεχίζει να σχεδιάζει επενδυτικές δράσεις που το αφορούν ενώ σε κάθε περίπτωση η δημοτική περιουσία που παραχωρείται για συγκεκριμένη χρήση, τελεί σε καθεστώς παραχώρησης αν και μόνο αν η συγκεκριμένη χρήση και ο σκοπός της παραμένει σε ισχύ».
ΠΗΓΗ: ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου