Κυριακή 22 Μαΐου 2011

33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Στην Έδεσσα πραγματοποιήθηκε το 33ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Βιολογικών Επιστημών στον επιβλητικό χώρο του Κανναβουργείου. Ο Δήμος Έδεσσας συνέβαλε στην πραγματοποίηση του συνεδρίου με την πραγματοποίηση εκτεταμένων παρεμβάσεων στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, καθώς στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να προωθηθεί η ιδέα για ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην πόλη της Έδεσσας.
Προς την κατεύθυνση αυτή...κινήθηκε και ο χαιρετισμός της Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Βιολογικών Επιστημών, καθηγήτριας Αντιγόνης Λάζου, η οποία δήλωσε ότι η Έδεσσα μπορεί και πρέπει να γίνει πόλη διοργάνωσης συνεδρίων, καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για αυτού του είδους την ανάπτυξη.
Αντιστοίχως ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Ισίδωρος Μπέης αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στην ομορφιά της πόλης και τη φιλοξενία μας.
Στο συνέδριο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των μεγαλύτερων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας συμμετέχει ένα πλήθος σημαντικών επιστημόνων και ο Αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Παντής.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτριος Γιάννου στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους συνέδρους, κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου, ανέφερε τα εξής:
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή, που η πόλη μου, η όμορφη και φιλόξενη Έδεσσα, φιλοξενεί το 33ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Βιολογικών Επιστημών, υπό την αιγίδα των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκη, Ιωαννίνων και Πατρών.
Ο 20ος αιώνας δικαίως χαρακτηρίστηκε ως αιώνας των μεγάλων και σημαντικότερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών. Ο 21ος αιώνας θα φέρει τη σφραγίδα των βιοϊατρικών επιστημών. Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, ο μέσος «Δυτικός άνθρωπος» ζει σήμερα, στο κατώφλι του 21ου αιώνα, μία πολύ διαφορετική καθημερινή ζωή από τον αντίστοιχο άνθρωπο των αρχών του 20ου αιώνα. Ένα σημαντικό ποσοστό ευθύνης γι’ αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή φέρει και η πρόοδος στις λεγόμενες βιοϊατρικές επιστήμες.
Η ανακάλυψη της δομής του DNA και η επακόλουθη «έκρηξη γνώσης» στους τομείς της Μοριακής Βιολογίας και της Γενετικής φέρνουν την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μία νέα τάξη πραγμάτων. Είναι βέβαιο πως η Μοριακή Βιολογία και η Γενετική έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στη μελέτη και κατανόηση της λειτουργίας των ανθρώπινου οργανισμού, στην αντιμετώπιση ασθενειών και στην ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.
Αυτό το ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγα σχετικά χρόνια στον άγνωστο και μαγευτικό κόσμο των βιολογικών νοημάτων της ζωής, δεν είναι ούτε εύκολο ούτε γρήγορο.
Οι ταξιδιώτες, οι επιστήμονες, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με υπομονή, με περίσσεια γνώση, με αμφισβήτηση, αλλά προπαντός με ηθική δεοντολογία.
Αποτελεί προσωπική εκτίμηση ότι είναι προτιμότερο να στοχεύεται ανεύρεση τρόπων βελτίωσης της ποιότητας της καθημερινής ζωής, παρά τα «επικίνδυνα ταξίδια» με γνώμονα την ανθρώπινη ματαιοδοξία.
Σας καλωσορίσω λοιπόν, στην πόλη της Έδεσσας, στην πόλη των τεσσάρων εποχών, της ιστορίας και του πολιτισμού.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου