Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΣΥΝΕΠΙΘΕΤΟΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ pappas@enet.gr
Επειτα από τον Ανδρέα, η πρώην υπουργός ασκεί έντονη κριτική και στον Γιώργο, για την πολιτική του μνημονίου βρίσκοντας απήχηση τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην κοινωνία...
Το εκκρεμές που αποτυπώνει τις σχέσεις της Βάσως Παπανδρέου με την οικογένεια Παπανδρέου έχει διανύσει όλη την απόσταση, από το ένα άκρο στο άλλο. Περίοδοι απόλυτης ταύτισης, αλλά και στιγμές έντονης σύγκρουσης. Και με τον πατέρα, και με τον γιο.

«Σου ζητώ να μου δώσεις τον λόγο». Αυτή τη φράση έγραφε το χαρτάκι που έδωσε η Βάσω Παπανδρέου στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» πριν από 16 χρόνια. Το κλίμα στο κόμμα ήταν βαρύ, αφού λίγους μήνες νωρίτερα (Νοέμβριο του 1994) είχε συγκροτηθεί η «ομάδα των 4» (Σημίτης, Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου, Αυγερινός), η οποία αμφισβητούσε την πρωτοκαθεδρία του Α. Παπανδρέου.

Εκείνη τη μέρα είχε αποφασιστεί να μη γίνουν τοποθετήσεις στελεχών. Η Βάσω Παπανδρέου, που καθόταν στις πίσω σειρές, σηκώθηκε, διέσχισε την αίθουσα και άφησε το σημείωμα στο προεδρείο. Ο Α. Παπανδρέου το διάβασε και η μόνη λέξη που είπε ήταν «μάλιστα». Οι παρόντες διέκριναν στο πρόσωπό του ένα πικρό χαμόγελο, που αποκάλυπτε τη θλίψη του όχι για την αυθάδη οικειότητα της συντάκτριας -άλλωστε η Βάσω Παπανδρέου είχε κατακτήσει το δικαίωμα να του απευθύνεται στον ενικό- αλλά για τη στάση ενός στελέχους που του όφειλε τα πάντα.

Την περίοδο του ανώμαλου εσωκομματικού καθεστώτος (1974-1980) η Βάσω Παπανδρέου στήριξε όλες τις εκκαθαριστικές ενέργειες του Α. Παπανδρέου. Οι πρώτες σκιές εμφανίστηκαν παραμονές των εκλογών του 1993 με την επιλογή του Α. Παπανδρέου να τη μετακινήσει από την Α' στη Β' Αθηνών, ανατρέποντας απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Και τότε, όπως υποστηρίζουν σήμερα ιστορικά στελέχη, η Βάσω Παπανδρέου είχε σκεφτεί να παραιτηθεί.

Στα πρόθυρα της διαγραφής έφτασε το 1995 όταν εκλήθη να απολογηθεί στην επιτροπή δεοντολογίας με αφορμή την «κίνηση των 4». Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Ν. Αθανασάκης. Οι συσχετισμοί επέτρεπαν τη διαγραφή της, ωστόσο είχε ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε από το σπίτι της Βάσως Παπανδρέου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύναξη των «τεσσάρων». Το μενού ήταν το χρίσμα του πρώτου ρόλου με συνοδευτικά πιάτα σπανακόπιτα και αγκινάρες αλά πολίτα. Με πρόταση του Θ. Πάγκαλου το προβάδισμα πήρε ο Κ. Σημίτης και η συνέχεια είναι γνωστή.

Με τον νεότερο της πολιτικής δυναστείας των Παπανδρέου η Βάσω δεν είχε προβλήματα. Τον βοήθησε μάλιστα να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ευ. Βενιζέλου το 2007. Η μη αξιοποίησή της από τον πρωθυπουργό δεν της άρεσε και από νωρίς ξεκίνησε να διατυπώνει τις διαφωνίες της. Στην αρχή στο στόχαστρο έβαλε τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο οι τελευταίες δηλώσεις της σημαδεύουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η κριτική της ότι, «αν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα, θα είχαμε αποφύγει το μνημόνιο» ενόχλησε το μέγαρο Μαξίμου, επειδή κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Βάσω Παπανδρέου πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός, αντί να ρίξει στη μάχη τις έμπειρες δυνάμεις του κινήματος, σπατάλησε χρόνο με διαδικασίες ατέρμονης διαβούλευσης, που είχαν ως συνέπεια τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού. Το κακό για την κυβέρνηση είναι ότι με τις απόψεις της Βάσως Παπανδρέου συμφωνούν βουλευτές, κομματικά στελέχη και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου