Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ!

Ο «χορός» της εξοικονόμησης δαπανών μέσα από τη μισθολογική ισοπέδωση των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καλά κρατεί!
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ενόψει της διαμόρφωσης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της Περιόδου 2012-2015, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει «ειδικό μνημόνιο» για τις δημόσιες επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, σε μια προσπάθεια ..μεγαλύτερης περικοπής των λειτουργικών δαπανών και ειδικά του μισθολογικού κόστους, κατ' εφαρμογή και των όσων ήδη προβλέπονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, ύστερα από τις τρεις μνημονιακές μειώσεις των αποδοχών τους, οι οποίες, ανάλογα με την επιχείρηση, κατά μέσο όρο έφτασαν το 30-35%, πρόκειται να δουν και νέες περικοπές μέσα από το «κόψιμο» των υπερωριών και κάθε είδους πρόσθετων αμοιβών.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σταδιακή επιβολή, μέσα και από αυτές τις περικοπές, ενός ενιαίου μισθολογίου "προς τα κάτω" και στους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, κατ΄επέκταση του ενιαίου μισθολογίου που θα εφαρμοστεί στον δημόσιο τομέα. Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο Τομέα, που θα οδηγήσει σε ορίζοντια και προς τα κάτω εξίσωση των μισθών τους, θα συμπαρασύρει, προς τα κάτω, και τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οδηγώντας συνολικά τους εργαζόμενους της χώρας σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα εξαθλίωσης.
Παράλληλα με το στόχο της δραστικής μείωσης των δαπανών μέσα από την καταβαράθρωση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση, ενόψει του μεγάλου ξεπουλήματος των Δημοσίων Επιχειρήσεων, θέλει ταυτόχρονα να «παραδώσει» τις επιχειρήσεις αυτές στους ιδιώτες, απαλλαγμένες από «περιττά οικονομικά βάρη», όπως ήταν οι μέχρι σήμερα κατοχυρωμένοι μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μισθοί των εργαζομένων.
Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, αποκλείει σε πρώτη φάση τις οριζόντιες περικοπές και συζητά μεμονωμένες μειώσεις, που αφορούν:

**Δραστικό περιορισμό των υπερωριών, των αργιών και κάθε είδους πρόσθετων αμοιβών, δεδομένου ότι για φέτος, βάσει του μνημονίου, πρέπει να περιορίσουν τη μισθολογική δαπάνη κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ σε σύνολο μείωσης δαπανών 800 εκατ. ευρώ. Η μείωση των αποδοχών εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και υπέρ της αναδιάρθρωσης του προσωπικού, καθώς θα εκλείψει το κίνητρο της μισθολογικής ανισότητας.

**Περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών. Στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζουν την πρόσθετη εξοικονόμηση από ενοίκια, κινητά, αυτοκίνητα, αναλώσιμα κ.λπ.

Η δραστική μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 30% είναι και η κύρια αιτία της βελτίωσης της εικόνας των 18 ΔΕΚΟ, που εμφανίζουν μείωση ζημιών 61% ή 136,7 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

Οι ΔΕΚΟ με τις μεγαλύτερες μισθολογικές μειώσεις στο δίμηνο είναι: ΕΑΒ και ΟΔΙΕ 49%, ΟΑΣΑ 41% και ΑΜΕΛ 40%.

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Μοναδική απάντηση για την αποτροπή αυτών των τραγικών εξελίξεων για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, που, πέραν των άλλων, ανοίγουν το δρόμο και για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, είναι όχι ο μεμονωμένος, αλλά ο ενιαίος, κοινά σχεδιασμένος και καλά συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων σε όλες τις Δημόσιες Επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας ενιαίας αγωνιστικής απάντησης συνολικά του κόσμου της εργασίας στις κατεδαφιστικές πολιτικές!
ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου