Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Ρεπορτάζ της
ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ*

Η είδηση έπαιζε στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων της Πορτογαλίας: η αριστερά αναζητεί συγκλίσεις μπροστά στο νέο κύμα λιτότητας που θα πλήξει τη χώρα με την ευθύνη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων (σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, κεντρώων). Έτσι, αντιπροσωπείες του Κομμουνιστικού Κόμματος..Πορτογαλίας και του Αριστερού Μπλόκο συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, για μία ώρα, σε αίθουσα της Βουλής, με αντικείμενο την αναζήτηση συγκλίσεων στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα με τη... βοήθεια - μέγγενη της λιτότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ να βρίσκεται προ των θυρών. Η πρωτοβουλία για δημόσια πρόσκληση και για τη συγκεκριμένη συνάντηση με το ΚΚΠ προήλθε από απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του Μπλόκο της Αριστεράς. Η απάντηση του ηγέτη του ΚΚΠ, Τζερόνιμο Σόουζα, ήταν θετική και η συνάντηση διεξαγόταν κυριολεκτικά στη σκιά των επερχόμενων νέων μέτρων ακόμη σκληρότερης λιτότητας - το απαραίτητο αντίτιμο για τα 80 δισ. ευρώ της βοήθειας προς την Πορτογαλία από την Ε.Ε.

"Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του Μπλόκο επέτρεψε την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εκτιμήσεις κάθε κόμματος για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν από το αίτημα για ξένη παρέμβαση με τις δραματικές επιπτώσεις που συνεπάγεται", σημείωσε στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Πορτογαλίας.

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν τη χωριστή κάθοδό τους στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο, όπως τονίζει μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής ο ευρωβουλευτής του Μπλόκο, Μιγκέλ Πόρτας, θα αποφύγουν τις ένθεν κακείθεν επικρίσεις, λειτουργώντας δηλαδή σε ένα πλαίσιο κοινής συνεννόησης. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο ηγέτης του Μπλόκο, Φρανσίσκο Λούσα, στο 7ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, στις 7-8 Μαΐου, θα προτείνει προς το Σώμα την υιοθέτηση μιας στρατηγικής ενότητας της αριστεράς με βάση τον διάλογο με το πορτογαλικό Κ.Κ., συνδικαλιστικές δυνάμεις, αλλά και σοσιαλιστές που παίρνουν τις αποστάσεις τους από τις πολιτικές λιτότητας, θέλοντας να σκιαγραφήσει με τον τρόπο αυτό μια ενιαία στρατηγική συνεργασίας στο όνομα της "προστασίας του κόσμου της εργασίας", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Πόρτας.



Κ.Κ. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ1- Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του Μπλόκο επέτρεψε την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εκτιμήσεις κάθε κόμματος για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν από το αίτημα για ξένη παρέμβαση με τις δραματικές επιπτώσεις που συνεπάγεται. Ήταν μια συνάντηση που επέτρεψε να αναγνωριστούν πτυχές στις οποίες υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Η σύγκλιση απόψεων δεν καλύπτει όμως τις διαφορές ή ακόμη και τις αποκλίνουσες θέσεις που υπάρχουν για πολλά ζητήματα, κάτι που είναι φυσικό για κόμματα με διαφορετικό παρελθόν και προγράμματα.

2- Ήταν μια συνάντηση κατά την οποία το Κ.Κ. επιβεβαίωσε ότι 35 χρόνια δεξιάς πολιτικής την οποία ακολούθησαν τα κόμματα PS, PSD και CDS-PP οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση παρακμής και υποχώρησης. Το αποτέλεσμα είναι σαφές: Η χώρα είναι φτωχότερη, λιγότερο αναπτυγμένη και περισσότερο εξαρτημένη σε μια πορεία που, χρόνο με τον χρόνο, αυξάνει και επιδεινώνει τα προβλήματα, όπου κάθε επιβολή θυσιών και αδικιών λιγοστεύει τις προοπτικές λύσης. Η μεγαλύτερη ανεργία και επισφάλεια κλείνει την πόρτα στο μέλλον για τις νεώτερες γενιές, οδηγεί σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις, περικοπές στο κοινωνικό κράτος, συρρίκνωση της παραγωγής, παραίτηση από την εθνική κυριαρχία. Όλα αυτά επιβάλλονται υπό τις διαταγές του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, σε μια διαδικασία λεηλασίας του εθνικού πλούτου και συσσώρευσης των κερδών.

Όσον αφορά την αναγγελία από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) -με την υποστήριξη του PSD, CDS και της Προεδρίας της Δημοκρατίας- σχετικά με το αίτημα για μια απαράδεκτη ξένη οικονομική παρέμβαση από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, το πορτογαλικό Κ.Κ. τονίζει ότι αυτό που απαιτείται είναι η άμεση επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους (με επανεκτίμηση των προθεσμιών, των επιτοκίων και των συνολικών οφειλόμενων ποσών) και παρεμβάσεις προς άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα δημόσιου χρέους με στόχο τη σύγκλιση των προσπαθειών ενάντια στη σημερινή κερδοσκοπική επίθεση, τον τερματισμό της λεηλασίας του εθνικού πλούτου, καθώς και κάθε νέας επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

3- Σε αυτό το πλαίσιο, όπου κάθε κόμμα θα κατέβει στις επόμενες εκλογές με τις δικές του προτάσεις και πρόγραμμα, το Κ.Κ., με απόλυτη εμπιστοσύνη στη σημασία της ενδυνάμωσης του Συνασπισμού Δημοκρατικής Ενότητας (σ.σ.: εκλογική συμμαχία μεταξύ του Κ.Κ. και του οικολογικού κόμματος "Οι Πράσινοι") προκειμένου να επιτευχθεί ρήξη με τη δεξιά πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για μια πατριωτική, αριστερή πολιτική, θα συνεχίσει και θα εντείνει τις πολιτικές και κοινωνικές του παρεμβάσεις. Το γεγονός αυτό δεν θα εμποδίσει μια σύγκλιση, όπως μπορεί να συμβεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, που θα δίνει έκφραση στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων είτε με την απόρριψη επιβλαβών πολιτικών και μέτρων είτε με την έγκριση άλλων, που θα προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των δικαιωμάτων.

4- Η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη ρήξη με τη δεξιά πολιτική, μια πατριωτική και αριστερή εναλλακτική πολιτική, που θα ανοίξει τον δρόμο στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την επιβεβαίωση του εθνικού συμφέροντος. Κάτι τέτοιο απαιτεί τον σχηματισμό πατριωτικής και αριστερής κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί να εγγυηθεί μια νέα φάση στη ζωή της χώρας. Μια κυβέρνηση που θα βασίζεται σε πολιτικές δυνάμεις και τομείς, δημοκρατικές και ανεξάρτητες προσωπικότητες που θα ταυτίζονται με μια πατριωτική, αριστερή πολιτική και θα υποστηρίζεται από μαζικές οργανώσεις και κινήματα από αντιμονοπωλιακούς κοινωνικούς τομείς.

Θα είναι μια πρόταση που θα απευθύνεται σε όλους τους δημοκράτες και πατριώτες, τους άνδρες, τις γυναίκες και τους νέους που είναι οργισμένοι με τη σημερινή πορεία της χώρας, όλους εκείνους που έχουν πληγεί σοβαρά από την πολιτική της εθνικής καταστροφής. Μια πρόταση που θα θέσει στον καθένα -ανεξάρτητα από προηγούμενες απόψεις- την πιθανότητα συμβολής στον αγώνα και την ψήφο στον Συνασπισμό Δημοκρατικής Ενότητας για μια νέα πορεία της χώρας, απαλλαγμένη από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσηλωμένη στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΜΙΓΚΕΛ ΠΟΡΤΑΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ευρωβουλευτής του Αριστερού Μπλόκο της Πορτογαλίας, ο Μιγκέλ Πόρτας μίλησε στην "Αυγή" της Κυριακής για τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ των ηγετών των δύο αριστερών κομμάτων, του Μπλόκο και του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, του Φραντσίσκο Λούσα και του Τζερόνιμο Σόουζα. Εξηγεί τη σημασία και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα σήμερα.
* Ποια η σημασία της συνάντησης των δύο ανδρών, Σόουζα και Λούσα, από το ΚΚΠ και από το Αριστερό Μπλόκο, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή;
Ήταν μια σημαντική συνάντηση, γιατί τα δύο κόμματα είχαν συγκλίσεις σε επίπεδο Βουλής, αλλά όχι στο επίσημο επίπεδο των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Διαπιστώσαμε την ανάγκη σύγκλισης προκειμένου να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Η συνάντηση αυτή ξεκινά κάτι το σημαντικό σε ό,τι αφορά στη σύγκλιση, γιατί δεν θα σταματήσουμε εδώ - οι συναντήσεις θα συνεχιστούν. Έχουμε τη βούληση να συνεργαστούμε, να εκτιμήσουμε από κοινού τη σημερινή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί τα κόμματά μας έχουν βαρύτητα, παίζουν σημαντικό ρόλο στο λαϊκό κίνημα.

* Είναι υπερβολικό να πούμε ότι η πορτογαλική αριστερά εισέρχεται σε μια νέα περίοδο που χαρακτηρίζεται από ενότητα;Το ελπίζω πραγματικά. Ελπίζω να είναι μια νέα περίοδος για τη χώρα, γιατί η εξωτερική επέμβαση είναι πάρα πολύ πιθανή. Και αυτό θα σημάνει ότι η Πορτογαλία θα εισέλθει, όπως και η Ελλάδα άλλωστε, σε κάτι που θα μοιάζει πολύ με προτεκτοράτο... Πιστεύω ότι η συνάντηση της Παρασκευής ήταν και αυτή αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης αυτού του νέου πλαισίου και της απόλυτης ανάγκης για σύγκλιση στο επίπεδο των κοινωνικών κινημάτων.

* Εσείς, από την πλευρά του Μπλόκο κάνατε κάποιες παραχωρήσεις έναντι του Κ.Κ.Π. για να υπάρξει αυτή η σύγκλιση στην οποία αναφερθήκατε;
Όχι, όχι, δεν τέθηκε θέμα παραχωρήσεων για κανένα από τα δύο μέρη. Γιατί αυτό που ήταν στο τραπέζι δεν ήταν, για παράδειγμα, η διαπραγμάτευση ενός πολιτικού προγράμματος, αλλά η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κομμάτων και η οικοδόμηση μιας βούλησης για από κοινού δράση, στην κατεύθυνση των συμφερόντων των Πορτογάλων. Έτσι δεν τέθηκε θέμα παραχωρήσεων. Εμείς κάναμε την πρόταση για τη συνάντηση, αυτή έγινε θετικά δεκτή και η συνάντηση έλαβε χώρα ικανοποιητικά.

* Στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές του Ιουνίου...Το κάθε κόμμα θα κατέβει ξεχωριστά, αλλά δεν θα επιτίθεται το ένα στο άλλο ούτε θα υπάρξει δημόσια πολεμική μεταξύ τους. Αυτό το πλαίσιο της αμοιβαίας μη επίθεσης θα είναι και ο προεκλογικός κανόνας.

* Το Κ.Κ.Π. κάνει λόγο για την ανάγκη συγκρότησης μιας πατριωτικής, αριστερής κυβέρνησης. Κατά τη γνώμη σας, πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο;Συζητήσαμε σχετικά με τον κοινό τρόπο που τα δύο κόμματα αναλύουν την κατάσταση. Και πιστεύω ότι οι πολιτικές προτάσεις θα είναι παρεμφερείς. Τώρα το τί θα σημάνει μια αριστερή κυβέρνηση, αυτό θα εξαρτηθεί. Τα δύο κόμματα θέλουν μια αριστερή πολιτική, με μια αριστερή κυβέρνηση. Με αυτή τη σημαία θα κατέβουν στις εκλογές.

* Και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;Στα μέσα Μαΐου θα έχουμε το Ecofin, που θα επιβεβαιώσει την εξωτερική επέμβαση και θα καθορίσει τους ακριβείς της όρους. Μετά από τρεις εβδομάδες θα έχουμε τις πρόωρες εκλογές. Και αυτές οι εκλογές θα μετατραπούν κατά κάποιο τρόπο σε δημοψήφισμα για την εξωτερική επέμβαση. Δεν μπορούμε να το οργανώσουμε επίσημα...

* Αλλά αυτό το νόημα θα δώσετε στις βουλευτικές εκλογές...Ναι, ναι, ακριβώς. Και μπορεί αυτό να μη φαίνεται τώρα, αλλά θα φανεί αργότερα. Η αβεβαιότητα πάντως για τα αποτελέσματα είναι πολύ μεγάλη. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται για φυσιολογικές εκλογές. Υπάρχει ήδη πολύς φόβος, οργή, αντίθεση, αλλά το πώς όλα αυτά θα λειτουργήσουν στο τέλος, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει.

* Άρα αυτές οι εκλογές θα είναι πολύ ανοικτές και οι σοσιαλδημοκράτες, που υποτίθεται ότι είναι φαβορί, θα τα βρούνε σκούρα...
Οι σοσιαλδημοκράτες, οι σοσιαλιστές, θέλουν να συστήσουν μια κυβέρνηση με κεντροδεξιά κόμματα και ίσως τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα. Μάλιστα αυτή είναι και η πολιτική προϋπόθεση για το ίδιο το δάνειο: μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπέρ της λιτότητας. Τις κοινωνικές προϋποθέσεις, το ποιο δηλαδή θα είναι το κοινωνικό τίμημα για το δάνειο, εμείς δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή - είναι υπό διαπραγμάτευση. Και από αυτό εξαρτάται και το επιτόκιο - ούτε αυτό το γνωρίζουμε. Εμείς θα περιμένουμε. Το ΔΝΤ ήλθε στη χώρα, φεύγει σήμερα και θα ξανάρθει. Θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις του δανείου.

* Στη βοήθεια θα μετέχει και το ΔΝΤ;
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που έκανε την αίτηση πριν από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, η Πορτογαλία θα καταθέσει τώρα την αίτησή της. Άρα η βοήθεια θα είναι κατά το 75% ευρωπαϊκή και κατά το 25% προερχόμενη από το ΔΝΤ! Ο "πολιτισμός" του ΔΝΤ σχετικά με τη προετοιμασία και την υλοποίηση του δανείου, είναι αυτός που θα ισχύσει. Υπάρχουν λοιπόν σημεία που θα διευκρινιστούν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εβδομάδας του Μαΐου και τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της εκστρατείας. Αλλά είναι ήδη σαφές ότι αυτή θα είναι δημοψήφισμα σχετικά με το κατά πόσο ήταν απαραίτητο το δάνειο αυτό και οι προϋποθέσεις του.

* Και μπορεί να ξεκινήσει από την Πορτογαλία η γενικότερη αμφισβήτηση των πολιτικών λιτότητας που σοβούν στην Ευρώπη...Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα τρία κόμματα που είναι υπέρ της εξωτερικής επέμβασης αντιπροσωπεύουν το 80% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Η αριστερά ζυγίζει 18%. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας, αλλά δεν θα είναι εύκολο να κερδίσουμε.

* Ωστόσο το 80% αυτό δόθηκε στα τρία κόμματα πριν από τη σημερινή κατάσταση...
Ακριβώς. Υπάρχουν πολλοί φόβοι - γεγονός που συντηρεί την αβεβαιότητα. Οι μελέτες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι γνώμες διχάζονται, είναι 50% - 50% σχετικά με την εξωτερική επέμβαση.

* Δημοσιεύτηκε στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ στις 17 Απριλίου
ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου