Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ανεβαίνει η ένταση στο δήμο Βέροιας τελευταία και οι αιτίες είναι σημαντικές και καλές ευκαιρίες για αντιπαραθέσεις αλλά και για να καταλάβουμε όλοι μας το ρόλο που πρέπει να έχει η αντιπολίτευση, μια σοβαρή αντιπολίτευση.
Αναδείχτηκε από την μικρότερη παράταξη της αντιπολίτευσης και ειδικότερα από τον Γ. Αγγέλογλου το θέμα της τύχης του αγάλματος που κοσμούσε την πλατεία Ρακτιβάν. Μεγάλο θέμα η νοοτροπία της διοίκησης.
Επίσης, αναδείχτηκε το ζήτημα αν πρέπει ή όχι να αποζημιώνονται οι αιρετοί που απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις με αφορμή τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης στον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Γ. Κάκαρη.
Στα δυο θέματα...
έχει ήδη πάρει θέση τόσο οι πρωταγωνιστές των δυο αυτών υποθέσεων όσο και άλλοι παράγοντες και αξίζει να επεκταθεί η συζήτηση χωρίς λαϊκισμούς και ακρότητες ώστε να προκύψει αποτέλεσμα.
Στο πρώτο θέμα, όπως διαβάζω στο verianews του Ν. Βουδούρη, ο Γ. Αγγέλογλου κατέθεσε μια επιστολή - ερώτηση (θα τη διαβάστε στο τέλος της ανάρτησης) προς τη διοίκηση Ουσουλτζόγλου με την οποία ασκεί κριτική διανθίσμένη με ειρωνία ασκώντας κριτική παράλληλα για την τύχη του αγάλματος.
Παράλληλα, κυκλοφόρησε και μια φωτογραφία που δείχνει ότι το άγαλμα που τιμήθηκε σε κάποιον διαγωνισμό, βρίσκεται ξαπλωμένο σε κάποιο οικόπεδο παρέα με μπάζα και σιδεριές εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες χωρίς συντήρηση κλπ.
Αυτή η συμπεριφορά είναι χαρακτηριστική της αμέλειας που δείχνει η διοίκηση της πλειοψηφίας των ΟΤΑ για την δημότική περιουσία που για όποιον λόγο κρίνεται ότι δεν χρειάζεται.
Δεν είναι κακό να κρίνει μια διοίκηση με επαρκή αιτία ότι θέλει να αντικαταστήσει ένα άγαλμα. Το θέμα είναι ποια είναι η τύχη του. Θα πάει για παλιοσίδερα; Για διακοσμητικό σε κάποιο σπίτι ή πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το πρωτόκκολο;
Προφανώς στην περίπτωση αυτή κάτι δεν πήγε καλά στην όλη διαδικασία και εκτέθηκε η διοίκηση του δήμου Βέροιας για ένα θέμα που δεν είναι πρώτης γραμμής αλλά καλό δείγμα που αποτυπώνει μια πάγια θα έλεγα πρακτική.

Στο δεύτερο ζήτημα, αυτό της αποζημίωσης των αιρετών, άνοιξε το θέμα με αφορμή τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης του Γ. Κάκαρη, προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ.

Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι θεωρώ άκρως λαϊκιστικό το επιχείρημα να μην πληρώνονται όσοι κατέχουν θέσεις διοίκησης. Επίσης, θεωρώ άκρως λαϊκιστικό το μέτρο της Κυβέρνησης να κόβει την αποζημίωση στους δημόσιους υπαλλήλους αναγκάζοντάς τους να επιλέξουν είτε το μισθό της δουλειάς είτε την αποζημίωση.

Λες και η αποζημίωση είναι για βιοπορισμό και η ενασχόληση με τα κοινά είναι δουλειά. Όμως, το θέμα είναι μεγάλο και θα το ανοίξουμε άλλη στιγμή.

Στο προκείμενο. Κατηγορήθηκε ο Γ. Κάκαρης ότι η αποζημίωσή του είναι υψηλή και μάλιστα επανήλθαν δηλώσεις της νυν δημάρχου που έκανε το 2005 ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε σε βάρος της διοίκησης Σκουμπόπουλου.

Ο Γ. Κάκαρης, ένας κατά κοινή ομολογία σύμβουλος χαμηλών τόνων και παραγωγικός θεώρησε σκόπιμο να αμυνθεί στέλνοντας επιστολή (διαβάστε την επιστολή στο τέλος της ανάρτησης) στον ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗ με την οποία επιχειρηματολογεί και αναφέρει τη δράση του στο ΔΗΠΕΘΕ.
Εκεί διαπιστώνουμε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ έκανε προσωπικές θυσίες (δάνεια για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι κλπ) που αν μη τι άλλο είναι παράτυπα και ίσως παράνομα εκτός του ότι είναι αυτοκαταστροφικά όπως ο ίδιος αναγνωρίζει.
Γιατί, αν μη τι άλλο, τι σημαίνει αυτό που επισημαίνει ότι ξόδεψε από την τσέπη του για το ΔΗΠΕΘΕ ποσό ύψους 15 χιλιάδων ευρώ;

Το θέμα λοιπόν είναι καθαρά πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι αιρετοί πρέπει να αποζημιώνονται ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο οι πλούσιοι την δυνατότητα να ασχολούνται μ΄ αυτά.
Οι αιρετοί θα πρέπει να κινούνται αυστηρά στα πλαίσια του νόμου και να μην παίζουν θεωρώντας ότι οι δικές τους καλές προθέσεις δε μπορούν να μην παρεξηγηθούν από τους πολίτες.

Το πλαίσιο πρέπει να είναι καθαρό και απόλυτα ελεγχόμενο από το σύνολο της διοίκησης και των πολιτών.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΓΛΟΥ"Κύριε πρόεδρε, αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Σύμφωνα με την διαλογική συζήτηση, τις προτάσεις εκατέρωθεν και την κατά πλειοψηφία, απόφαση 686/2007 της 26 Νοεμβρίου του 2007 του Αξιότιμου Δημοτικού Συμβουλίου σας, την οποία και επισυνάπτω, θα έπρεπε να είχατε ήδη προβεί στην τοποθέτηση του αγάλματος του Ηρώου της πλατείας Ρα­κτιβάν, που αποκαθηλώθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών της ανάπλασής της.
Δεν γνωρίζω αν η επιχειρηματολογία του τότε Αντιδημάρχου, Δασκάλου, «είτε το πετάμε, είτε το μεταφέρουμε…» (το άγαλμα) κατίσχυσε με την πάροδο του χρόνο, της απόφασης και την ακύρωσε, δεν γνωρίζω επίσης αν η, –θέλω να ελ­πίζω- αμέλειά σας, επισύρει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για παράβαση καθή­κοντος, θα επιθυμούσα επιπροσθέτως να μου απαντηθεί το ερώτημα αυτό από τους έγκριτους νομικούς συμβούλους του Δήμου, αλλά οφείλω να σας παρακαλέσω να δώσετε σημασία στην επισήμανσή μου αυτή και να μην την ενεργοποιήσετε για μια ακόμη φορά την βολική αμεριμνησία σας, όπως αρκετές φορές πράξατε, στο άμεσο παρελθόν, αλλά και συνάδελφοί σας τινές, στο απώτερο.

Σας υπομιμνήσκω για του λόγου μου το αληθές τη συζήτηση για τη θέση σας, για τη θέση 12, τη διόρθωση της παραχάραξης της ιστορίας στη Δέλτο του Δη­μαρχείου, τη αλλαγή της θέσης των ταξί της Μητροπόλεως σύμφωνα με τη με­λέτη κ.ο.κ

Θέλω λοιπόν, να ρωτήσω τους αρμοδίους, αν γνωρίζει κανείς πού βρίσκεται και αν υπάρχει το άγαλμα αυτό, αν φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος ή αν εκλάπη, γιατί οι καιροί είναι κρίσιμοι και πονηροί. Αν δεν γνωρίζετε που βρί­σκεται, ας αναρωτηθούμε όλοι γιατί δεν τοποθετήθηκε ακόμη, μήπως επω­λήθη σε άλλο Δήμο, μήπως δόθηκε κατά λάθος μαζί με τα παλιοσίδερα που μαζεύει και διακινεί ο … Δήμος, μήπως δόθηκε για λιώσιμο ή εν πάση περιπτώσει αν είναι ακόμη όρθιο και περήφανο ή αν είναι ξαπλωτό και οξειδώνεται.

Θέλω να επιστήσω όμως την προσοχή σ΄ όλους και να πω ότι μετά από την κατ΄ ευφημισμόν πώληση (ξεπούλημα) των ασημικών του Δήμου, όρα μίσθωμα εμπορικού κέντρου Hondos, μίσθωμα Σαραντόβρυσες, - χαρακτηρίστηκε ως η κατά πλειοψηφία «κωλοτούμπα» του περιφανούς Συμβουλίου σας, σε σχέση με τα μισθώματα που πληρώνετε σε τρίτους -, και τα οικτρά οικονομικά του Δήμου, υπάρχει φόβος, αν δεν το έχουν πουλήσει ήδη, επιτήδειοι τινες, να κόβουν σιγά σιγά τα μέλη του και να τα πουλούν ως μετάλλευμα στο χυτήριο εκ του ασφαλούς ή και σε γειτονικές χώρες ακόμη προς ατιμασμό των ιερών και οσίων μας. Γιατί καθώς θα γνωρίζετε ασφαλώς, αφ΄ ενός η αξία του ορειχάλκου αυξήθηκε τελευταία, το άγαλμα είναι εκ γενετής ανάπηρο, αφ΄ ετέρου, οπότε σε περίπτωση που δεν φρόντισε κανείς να το φωτογραφήσει, δεν θα μάθουμε ποτέ αν προέβησαν σε περαιτέρω ακρωτηριασμό των μελών του και δεν θα είμαστε σίγουροι για την αρτιμέλειά του.

Εν αναμονή των ευγενικών σας απαντήσεων
Διατελώ εν τιμή
Γιάννης Αγγέλογλου"

--------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ. ΚΑΚΑΡΗΤου Γιώργου Κάκαρη, προέδρου ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Σε σημερινή ανάρτηση σας κάνατε αναφορά σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποζημίωσης για τη θέση του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Καλώς πράξατε και ασχοληθήκατε, και πραγματικά σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία με αυτή την ανάρτηση, να γίνουν γνωστά όλα τα πραγματικά δεδομένα στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη.

Νομίζω πως ξέρετε την προσφορά μου και τη δουλειά που έχω κάνει αυτά τα χρόνια που είμαι στα κοινά, όπως και την καθαρότητα του λόγου μου.

Καταρχήν να εκφράσω την απορία μου γιατί για κάτι που συμβαίνει σε όλους τους δήμους της χώρας, απολύτως νόμιμα και σύμφωνα με τον Καλλικράτη χωρίς απολύτως καμία αναφορά από κανένα, γίνεται θέμα μόνο για την Βέροια, χρησιμοποιώντας ένα ηχητικό από την προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία 2006 της Δημάρχου και το έλεγε εξαιτίας του μεγάλου συνολικού ποσού αμοιβών αιρετών της τάξεως των 800.000 της τότε δημοτικής αρχής.

Μακάρι και άλλες δημοτικές να αρχές να κάνανε αυτή την προσφορά όπως είχε γίνει από όλους τους αντιδημάρχους , προέδρους της διετίας 2007-08 προς την πόλη τους.

Αρχικά να σας αναφέρω ότι το ποσό θα είναι περίπου 1000 ευρώ καθαρά, προβλεπόμενα από τον «Καλλικράτη» και σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου και που φυσικά θα το πάρω μόνο αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Συμφωνώ απόλυτα με ότι λέτε για καλό παράδειγμα των αιρετών, μειώνοντας ο καθένας τις αποζημιώσεις που δικαιούται.

Είναι άλλωστε κάτι που το έκανα πράξη στην προηγούμενη θητεία μου στο Δήμο.

Θα πρέπει να μάθει ο κόσμος πως ήμουν αυτός που όχι απλά μείωσα, αλλά χάρισα αποζημιώσεις συνολικού ποσού 94.000 ευρώ περίπου, που δικαιούμουν απολύτως νόμιμα ως πρόεδρος στο ΔΗΠΕΘΕ και ΔΕΤΟΠΟΚΑ, κινούμενος στο πνεύμα αυτό που αναφέρεστε.

- Δεν πήγα μισό ευρώ τιμολόγια σε ΔΕΤΟΠΟΚΑ και ΔΗΠΕΘΕ που ήμουν πρόεδρος.

- Έχω πληρώσει από την τσέπη μου πάνω 15.000 ευρώ σε δαπάνες για το ΔΗΠΕΘΕ.

- Έχω πάρει 3 φορές προσωπικά δάνεια για στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ πληρωμή εργαζομένων. Όταν δεν υπέγραφε το ΥΠΠΟ συμβάσεις.

- Έχω μπει στον «λευκό Τειρεσία» εξαιτίας των δανείων που προανέφερα για το ΔΗΠΕΘΕ.

- Ακόμη και για δουλειές του ΔΗΠΕΘΕ δεν χρησιμοποίησα ποτέ τις τηλέφ.γραμμές του αλλά το κινητό μου, για να μην χρεώνετε το θέατρο.

- Έκοψα τις προσκλήσεις και ακόμη και για την σύζυγο μου αγόραζα εισιτήριο στις παραστάσεις.

Όλα αυτά είναι γνωστά στους εργαζόμενους στο χώρο αυτό αλλά και στους συναδέλφους παλιούς δημοτικούς συμβούλους.

Και φυσικά δεν θα αναφερθώ στο κόστος της ενασχόλησης με τα κοινά.

Έχω χαρίσει στο Δήμο Βέροιας λοιπόν πάνω από 120.000 ευρώ.

Αυτά όμως δεν είδα να τα γράψει κανένας ποτέ, άλλωστε δεν το επεδίωξα ποτέ !!!

Όλα αυτά τα γνωρίζουν τα μέλη του Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ γι’ αυτό και η απόφαση που πήραν ήταν ομόφωνη, από όλες τις παρατάξεις και του κ.Τσαβδαρίδη. Ο κ. Σακαλής που προφέρει τις υπηρεσίες του στο Δ.Σ.για 5η χρονιά , ανέφερε πως σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ψήφιζε αλλά επειδή γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και το τι έχω προσφέρει στο ΔΗΠΕΘΕ γι’ αυτό και το ψηφίζει . Άλλωστε αυτό συνέβη και μετά την εξέταση των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης.

Θα ήθελα να αναφέρω πως το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας κατά την θητεία μου είναι το μόνο στην χώρα που για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια λειτουργίας έχει μηδενίσει το χρέος του από 300.000 που ήταν το 2007 (άλλα χρωστάνε μέχρι και 2,4 εκατ.ευρώ). Έχοντας να λαμβάνει ποσά επιχορηγήσεων από Δήμο και ΥΠΠΟ περίπου 520.000.

Και όλα αυτά κάνοντας σημαντικές παραγωγές ή συμπαραγωγές μέσα σε ένα απολύτως θολό τοπίο με 6μηνες παρατάσεις προγραμματικές και με πενιχρές έως και ανύπαρκτες επιχορηγήσεις από Δήμο και ΥΠΠΟ.

Έχω πάρα πολύ ήσυχη την συνείδηση μου και αισθάνομαι πολύ καλά με τον εαυτό μου για την προσφορά που έχω κάνει στον τόπο μου. Το μόνο που με λυπεί είναι που με αναγκάζετε να αναφέρω τι έχω προσφέρει.

Αν θέλετε είδα πως δεν έχει εκτιμηθεί από κανένα αυτή η προσφορά, αν γινόταν αυτό δεν υπήρχε περίπτωση π.χ. να γράψετε απολύτως τίποτε για την απόφαση αυτή.

Γνωρίζεται την εντιμότητα μου και την καθαρότητα του χαρακτήρα μου, δεν ασχολήθηκα με τα κοινά για να τα οικονομήσω ή να φτιαχτώ ή για να πάρω χαρτζιλίκια όπως ειρωνικά λέτε. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πολύ καλά ποιος είμαι και τι είμαι. Η κοινωνία μας είναι μικρή και τα ελατήρια του καθενός είναι ορατά στον καθένα.

Μακάρι όλοι οι αιρετοί να προσφέρουν αυτά που πρόσφερα σε οικονομικό επίπεδο στον τόπο μου, πολλές φορές με στέρηση από τα 4 παιδιά μου. Είμαι ένας απλός υπάλληλος και τα τελευταία οικονομικά δεδομένα, δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω αυτή την αύξηση των χρεών μου σε βάρος της οικογένειας μου.

Όπως καταλαβαίνετε όχι θα πληρωθώ, αλλά δεν θα πάρω ούτε το 1/8 των χρημάτων που χάρισα στο ΔΗΠΕΘΕ.

Έτσι εγώ δεν έκανα απλά πρόταση, αλλά έκανα πράξη την προσφορά στον τόπο μου, όχι μειώνοντας αλλά χαρίζοντας πολλές χιλιάδες ευρώ.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας το αισθάνομαι σαν οικογένεια μου γιατί δούλεψα στο χώρο αυτό πριν γίνω πρόεδρος και ποτέ δεν θα έκανα κάτι σε βάρος του, αντίθετα θα έδινα και την ψυχή μου γι’αυτό. Κάτι που φαντάζομαι έχει φανεί και από τις τοποθετήσεις μου σε συμβούλια και συνεντεύξεις. Από τον αγώνα μου όλα αυτά τα χρόνια για τη διατήρηση του θεσμού.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας είναι τόσο σημαντικό κομμάτι του τόπου μας που δεν του αξίζει η μιζέρια και η μεμψιμοιρία με λαϊκισμούς και προσπάθεια χτυπήματος της δημάρχου μέσω του ΔΗΠΕΘΕ, γιατί πολύ απλά δεν της ανήκει όπως και σε κανένα, αλλά σε όλη την ελληνική περιφέρεια που προσφέρει την θεατρική παιδεία του. Θα παρακαλούσα κάποιους να αφήσουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση και παραταξιακά παιχνιδάκια με κινήσεις εντυπωσιασμού, μακριά από το ιστορικό ΔΗΠΕΘΕ μας, που έχω την τιμή να είμαι για 5η χρονιά πρόεδρος.

Αν αισθανθώ πως με την παρουσία μου κάνω κακό σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της πόλης μου όπως το ΔΗΠΕΘΕ μας, σας υπόσχομαι πως θα παραιτηθώ ακόμη και από δημοτικός σύμβουλος.

Για την ιστορία να ενημερώσω πως εγώ δεν ψήφισα το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου