Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Κι ενώ ο πρωθυπουργός από την Ύδρα προσπαθεί να μας πείσει στο πασχαλινό του μήνυμα ότι «Η Ελλάδα αλλάζει και ξαναγεννιέται» και ότι «Μέσα από τις δυσκολίες και τις προσπάθειες όλων μας, αλλάζουμε νοοτροπίες και αντιλήψεις. Σκεφτόμαστε υπεύθυνα το κοινό καλό, τα παιδιά μας, το αύριο.Παρά τις δυσκολίες, περπατάμε μαζί αυτόν τον δρόμο, σπάμε την απαισιοδοξία και τη μοιρολατρία, παίρνουμε την αλλαγή στα χέρια μας».Στο εσωτερικό του Πασόκ προσπαθούν να ερμηνεύσουν....
τα γιατί και τα πώς των συμπεριφορών και αντιδράσεων των κομματικών τους μελών.Τέτοιες ερμηνείες προσπαθούν να περιγράψουν τα "κυριακάτικα" φύλλα,όπως μας τα μεταφέρει στο ακόλουθο ρεπορτάζ του το tvxs.
Ένταση στο κυβερνών κόμμα έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μίας αναδιάρθρωσης χρέους. Όσο και αν η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και αρκέστηκε σε μία ακόμη διάψευση του ενδεχομένου της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και παρασκηνιακά η τοποθέτηση Σημίτη ενόχλησε πολλούς, ενώ δεν λείπουν και οι κατηγορίες προς το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού.

Σε μία προσπάθεια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ να ερμηνευθεί η τοποθέτηση Σημίτη, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ενδέχεται αυτή να έγινε σε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», την εκδοχή αυτή ενισχύει η πληροφορία ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συναντηθεί με τον Κώστα Σημίτη πριν από μερικές εβδομάδες και ο πρώην πρωθυπουργός τον προϊδέασε για τις δηλώσεις που σκεφτόταν να κάνει. Αυτό το σενάριο της «συνεννοημένης κίνησης» διαψεύδεται και από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνεται η επαφή, όχι όμως και η φήμη ότι οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Κώστας Σημίτης ασχολήθηκαν με την αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα πάντα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» άλλες ερμηνείες, που είναι αρκετά διαδεδομένες στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός «πρακτορεύει γερμανικά συμφέροντα». «Αυτά πιέζουν για την αναδιάρθρωση και ο Σημίτης έσπευσε να τα στηρίξει, προετοιμάζοντας το έδαφος», φέρεται να αναφέρουν οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου, το οποίο βασίζεται στις παραδοσιακές σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τη Γερμανία και ειδικότερα με τον αδελφό του, ο οποίος είναι παράγοντας της γερμανικής διοίκησης. «Ή είναι αφελής ή είναι πολύ πονηρή», φέρεται να σχολίασε κορυφαίος υπουργός.

Άλλο σενάριο κάνει λόγο για «μίσος Σημίτη» προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Το εν λόγω σενάρια στηρίζεται στη «ψυχρή σχέση» που έχουν οι δύο τους, καθώς, όπως γράφει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δεν έχουν καμία επικοινωνία. «Είναι απαράδεκτο να μην μπορούν να βρουν σημείο επαφής ένας πρώην πρωθυπουργός και ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός, πόσω μάλλον που ο ένας παρέδωσε στον άλλο την ηγεσία χωρίς ν' ανοίξει μύτη», φέρονται να λένε κυβερνητικά στελέχη, ενώ για την κατάσταση επιρρίπτουν ευθύνες και στους δύο.

Σύμφωνα με μία άλλη ερμηνεία, η οποία είναι και η περισσότερο πολιτική, ο Κώστας Σημίτης επιχειρεί να ανασυστήσει την εκσυγχρονιστική πτέρυγα η οποία εδώ και αρκετό καιρό είναι ακέφαλη. Ωστόσο, αυτή η ερμηνεία «σκοντάφτει» στις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση Σημίτη στους υποστηρικτές του, οι οποίοι είτε δημοσίως είτε ιδιωτικώς εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» η κίνηση του Σημίτη πάγωσε τους φίλους του. Όλοι οι υποστηρικτές του έχουν πάρει αντίθετη θέση. Στο εν λόγω άρθρο σημειώνεται πως μία εξήγηση της κίνησης Σημίτη είναι ότι με αυτή επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος.

Παράλληλα, στο άρθρο του Έθνους αναφέρεται πως μετά την τοποθέτηση Σημίτη οι «προεδρικοί» άρχισαν και πάλι να βλέπουν με δυσπιστία τις κινήσεις των πρώην εκσυγχρονιστών, ενώ οι «εκσυγχρονιστές» ένιωσαν την ανάγκη να διαχωρίσουν τη θέση τους γιατί στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο στόχος τους δεν είναι να κάνουν ομάδα, αλλά να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική. «Έτσι, θεωρούν ότι καταγράφουν το πολιτικό τους στίγμα», σημειώνεται στο εν λόγω άρθρο.

Εν τω μεταξύ, παρά τις συστάσεις του Γιώργου Παπανδρέου για ομοφωνία στην κυβέρνηση, οι υπουργού συνεχίζουν με αντιθέσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής», σχετικά με το θέμα της Κερατέας και τον τρόπο που το χειρίστηκε ο Χρήστος Παπουτσής, ο Γιάννης Ραγκούσης φέρεται ενοχλημένος επειδή παρακάμφθηκε αλλά και επειδή κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά το εν λόγω σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική. Οι πρώτες αντιθέσεις μεταξύ του Γιάννη Ραγκούση και του Χρήστου Παπουτσή είχαν φανεί από το θέμα της απεργίας πείνας των μεταναστών της Υπατίας και σύμφωνα με την εφημερίδα «έκτοτε παραμένουν στα χαρακώματα».

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», πολλοί υπουργοί πιστεύουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της 15ης Απριλίου σηματοδοτεί την αρχή εξελίξεων στην κυβέρνηση καθώς η ασυνεννοησία που σημειώθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις δύο εβδομάδων και οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από τις Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , Τίνα Μπιρμπίλη και τους Χρήστο Παπουτσή και Δημήτρη Ρέππα ερμηνεύθηκαν ως αιχμές προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό του οικονομικού πλάνου της επόμενης τριετίας, έστω και αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση των ενισταμένων υπουργών. «Θα προχωρήσω με όσους μπορούν», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ένα ακόμα μέτωπο, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», μεταξύ υπουργών είναι το θέμα της ΔΕΗ. Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη υποστηρίζει πως θα πρέπει για τη ΔΕΗ να διατηρηθεί ο έλεγχος του Δημοσίου. Μάλιστα αρκετοί φέρονται ενοχλημένοι από την Τίνα Μπιρμπίλη για την ερώτηση που έκανε : «ποιος θα υπογράψει για να πουληθούν μετοχές της ΔΕΗ όσο παραμένει χαμηλή η χρηματιστηριακή αξία τους».

Τέλος, ένταση στην κυβέρνηση προκλήθηκε και από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με τον «βολικό αλλά ταυτοχρόνως και τεμπέλικο τρόπο ζωής» των Ελλήνων τα προηγούμενα χρόνια, όπως έγραψε η τουρκική Χουριέτ. Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι δεν υφίσταται θέμα με τον αντιπρόεδρο, ωστόσο, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ για τον Θεόδωρο Πάγκαλο είναι «βαρύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου