Η ανανέωση των Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ Ημαθίας, αποδείχθηκε πώς ήταν θέμα χρόνου ακόμη και για την "πράσινη Τίνα".
Η συνέπεια και η σοβαρότητα που χειρίσθηκε το ζήτημα αυτό, το ΤΕΕ/ΤΚΜ όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται πως δεν έπεισαν ούτε την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ούτε και την σημερινή.
Όπως ορθά προβλέψαμε σαν Ν.Ε. του ΤΕΕ Ημαθίας στον προγραμματισμό για το 2011, και όπως αυτός εγκρίθηκε από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ, η συνέχιση της προσπάθειας για ακύρωση της χωροθέτησης στο ΣτΕ, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.
Θυμίζω, πως οι ουσιαστικοί λόγοι που μας οδήγησαν στην ενέργεια αυτή, είναι οι εξής:
● Προστασία του Υδάτινου Δυναμικού του Νομού από πιθανή μόλυνση, είναι αδιανόητο να δεχθούμε την πιθανότητα μόλυνσης του μεγαλύτερου ποταμού της επικράτειας, όταν μάλιστα το υδάτινο αποθεματικό της χώρας συνεχώς φθίνει.
● Προστασία της Δημόσιας Υγείας, σήμερα των θεσσαλονικέων, αύριο ίσως κάποιας άλλης πόλης, αφού το νερό του Αλιάκμονα στον συγκεκριμένο ταμιευτήρα (Αγ. Βαρβάρας) κρίθηκε κατάλληλο για ύδρευση και υδροδοτεί την πόλη της Θεσσαλονίκης από το 2003 με 160.000 m3 ημερησίως, και μετά την ήδη αποπερατωθείσα κατασκευή του νέου φράγματος αναρρύθμισης, προβλέπεται αύξηση της παροχής σε 600.000 m3 ημερησίως. Άλλωστε στον Προγραμματισμό Δράσης της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ 2010-2013 για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης προτείνεται η επέκταση των διυλιστηρίων για 600.000 m3 προκειμένου να υδροδοτηθεί το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα από τον Αλιάκμονα.
● Προστασία της ευρύτερης περιοχής της Βεργίνας, η συγκεκριμένη «θέση12» χωροθέτησης της Μ.Ε.Α.-ΧΥΤΥ που αφορά το σύνολο των απορριμμάτων(60.000 ton/έτος) του Ν. Ημαθίας, αλλά και επί πλέον 40.000 ton/έτος προερχόμενους από όμορους Νομούς, (όπως παρά την ΚΥΑ, έγινε πρόβλεψη στην Διακήρυξη του έργου), βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής που προστατεύεται απόλυτα τόσο από την ελληνική, όσο και την διεθνή νομοθεσία (ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), αποτελεί το κοινό όριο μεταξύ δύο περιοχών:
□ Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού χώρου Βεργίνας– Παλατιτσίων (Υ.Μ.Α.Θ. 8383/92)
□ Περιοχής NATURA 2000 GR 1210002 «Στενά του Αλιάκμονα».
Με τιμή
Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
Μέλος Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Είναι τόσα τα προβλήματα που έχουν φορτώσει στον κόσμο που τον έχουν κάνει να μην ασχολείται να ενδιαφέρετε για τίποτα και για κανένα. Αυτό βολεύει το κάθε είδος λαμόγιο που αύριο θα πούνε αφού φάνε-οικονομήσουν και αφού γίνει ζημιά στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, συγνώμη λάθος θέση αλλά δεν φταίμε εμείς ήταν απόφαση άλλων. Με αυτά και με άλλα έχουν διώξει τον κόσμο από τα κοινά. Άραγε αξίζει να ασχοληθούμε ώστε να καθυστερήσουν; Γιατί στο τέλος σίγουρα θα γίνει των λαμογιών. Μήπως είναι καλύτερα να γίνει μια ώρα αρχύτερα μπας και ξυπνήσουμε και τους πάρουμε με τις κοτρόνες όχι με τις πέτρες επιτέλους; Από αγανάκτηση τα λέω. Αλλά με τι να πρώτο ασχοληθείς και να ενημερωθείς; Μας έχουν φτάσει στο σημείο να σκεφτόμαστε μόνο την επιβίωση μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή