Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

«Ονειδος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

Συνέντευξη του ΣΒΕΝ ΓΚΙΓΚΟΛΝΤ (Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων)στον ΤΑΣΟ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Αναπόφευκτη χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος στηρίζει την πρόταση για συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει τη νομιμότητα του χρέους, ενώ χαρακτηρίζει πολιτικό όνειδος μια πιθανή αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.....
Ε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου αρκούν για να αποτρέψουν μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

Α Οχι, δεν αρκούν. Ακόμη και εάν μειώσετε το συνολικό βάρος των επιτοκίων, το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να διαμορφώσει στρατηγική ανάπτυξης. Ωστόσο, χωρίς μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι μάλλον απίθανο να ξεχρεωθεί η Ελλάδα. Χρειάζεται φθηνότερη χρηματοδότηση, προκειμένου να περιορίσει το μέγεθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης.

Ε Ποιος ο ρόλος των ευρωομολόγων σ' αυτή την κατεύθυνση;

Α Υποστηρίζουμε την εισαγωγή των ευρωομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το 60% του ΑΕΠ θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω αυτών και ταυτόχρονα το ρίσκο του δημόσιου χρέους θα μοιράζεται σε όλη την ευρωζώνη, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να χρηματοδοτηθεί μετά τη μεταβατική περίοδο που σας έχει δοθεί με εθνικά ομόλογα.

Ε Τι γνώμη έχετε για την πρόταση να συγκροτηθεί μια επιτροπή ελέγχου της νομιμότητας του χρέους;

Α Είμαι υπέρ. Πιστεύω ότι ένα μέρος του χρέους δεν είναι νόμιμο. Αν για παράδειγμα δείτε τις στρατιωτικές δαπάνες, θα διαπιστώσετε ότι στηρίχτηκαν συχνά στη διαφθορά, όπως και ορισμένες δαπάνες για υποδομές, π.χ. στην υπόθεση Siemens. Η ευθύνη για τη διαφθορά βρίσκεται πάντα και σ' αυτόν που δωροδοκεί και σ' αυτόν που παίρνει τη «μίζα». Ετσι, είναι απαράδεκτο να πληρωθεί όλο το χρέος από τους Ελληνες.

Ε Εν συντομία, ποια είναι η πρότασή σας για «πράσινη λύση στην κρίση»;

Α Η πρόταση αυτή αναλύει τις αδυναμίες των οικονομιών μας στα πεδία των φυσικών πηγών και της κλιματικής αλλαγής. Μεγάλο μέρος του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας προέρχεται από τα τρόφιμα και την ενέργεια. Ετσι, θα έπρεπε να επενδύσει σε βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα, με θαυμάσια παράδοση και «βιώσιμο» τουρισμό, και αντί να καταστρέφει τα τοπία πρέπει να προσέχει το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Ε Εννοείτε να επενδύσει σ' αυτούς τους τομείς;

Α Ακριβώς. Αλλά πάνω απ' όλα απαιτείται μια οικονομική βάση. Γι' αυτό η Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ αυστηρή απέναντι στο οικονομικό έγκλημα και τη φοροδιαφυγή. Χρειάζονται νέες πηγές εισοδήματος, αλλά το βάρος δεν μπορεί να πέφτει μόνο στους αδύνατους, ενώ οι πλούσιοι θα συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους. Σε επίπεδο Ε.Ε. χρειάζεται σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τα έσοδα του κεφαλαίου που θα επιτρέπει σε κάθε χώρα να φορολογεί τα έσοδα από κινήσεις κεφαλαίων, καθώς και ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 25% για τα κέρδη των εταιρειών.

Ε Πώς κρίνετε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης;

Α Εχουμε τεράστιο πλεόνασμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο χωρίς να το ξοδεύουμε. Εάν λοιπόν η Γερμανία απαλλασσόταν από τα χαμηλά μεροκάματα, θα επένδυε περισσότερα στην εκπαίδευση και στην οικολογία. Θα είχαμε, επίσης, μεγαλύτερες εισαγωγές και οι πολίτες περισσότερο χρήμα για να κάνουν για παράδειγμα τουρισμό στην Ελλάδα.

Ε Τι πιστεύετε για την άποψη ότι η Ελλάδα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη;

Α Νομίζω ότι πολιτικά θα ήταν όνειδος και οικονομικά ανοησία, διότι δεν θα έλυνε το πρόβλημα του χρέους. Δεύτερον, οι θυσίες που κάνει τώρα ο ελληνικός λαός θα αποδεικνύονταν άχρηστες και η Ελλάδα θα βρισκόταν μόνη, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία (που θα παρέμεναν στην ευρωζώνη), απέναντι στην κερδοσκοπία που θα ακολουθούσε. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κοστίζει λιγότερο από την αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου