Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Andy Xie: Hot Money, Fast Riots ("Ζεστό χρήμα, καυτές εξεγέρσεις")

Ίσως η Fed να αλλάξει μυαλό όταν οι δρόμοι της Ουάσιγκτον αρχίσουν να καίγονται όπως αυτοί του Καΐρου

Λαϊκές εξεγέρσεις έχουν ανατρέψει κυβερνήσεις που κυβέρνησαν για δεκαετίες στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Οι εξεγέρσεις εξαπλώνονται και σε άλλες αραβικές χώρες, ακόμη και στο Ιράν. Οι πιθανότητες είναι ότι ....
η περιοχή θα υποστεί ένα πλήρες πολιτικό μετασχηματισμό σε περίπου ένα έτος. Μιλάμε για μια περιοχή η οποία έχει πάνω από 400 εκατομμύρια πληθυσμού. Η παγκόσμια σημασία της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Μπορεί να είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια αλλαγή εδώ και δύο δεκαετίες.

Οι κοινωνικές επαναστάσεις έχουν πολύπλοκο κοινωνικό υπόβαθρο. Περιλαμβάνουν συνήθως πολλαπλά σημεία πίεσης που φουντώνουν για πολλά χρόνια. Το "κρίσιμο σημείο" έρχεται με κάποια "σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι". Στην περίπτωση αυτή, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού, ιδίως του πληθωρισμού στα τρόφιμα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες (σ.σ. ΗΠΑ, Αγγλία, κτλ - η "Δύση" εν γένει) υποφέρουν από υψηλό χρέος. Οι κεντρικές τράπεζές τους υιοθετούν μια πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική για να μειώσουν το χρέος. Η πολιτική αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια. [Άρα] Ο πληθωρισμός στον κόσμο είναι πιθανό να παραμείνει ψηλά.

Ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ομάδες με χαμηλό εισόδημα στις αναπτυγμένες οικονομίες, δεν ωφελήθηκαν από την παγκοσμιοποίηση, αλλά υποφέρουν τώρα από τον πληθωρισμό. Η αντίδρασή τους θα θέσει την παγκόσμια σταθερότητα σε κίνδυνο. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στο "χαλαρό χρήμα" (σ.σ. εννοεί την εκτύπωση πληθωριστικού νομίσματος με τη σέσουλα) μόνο όταν ξεσπάσουν ταραχές στις χώρες τους.

Εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας

Και στην Τύνιδα και στο Κάιρο, ήταν το "χαλαρό χρήμα" που πυροδότησε τις ταραχές. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων FAO αυξήθηκε κατά 41% το 2010. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί έξυπνοι αναλυτές θα υποστηρίξουν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του "χαλαρού χρήματος" της Fed και των τιμών των τροφίμων. Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας άρχισαν να ανεβαίνουν ραγδαία αμέσως μόλις η Fed άρχισε να μιλάει για QE2 (σ.σ. για το δεύτερο γύρο εκτύπωσης πληθωριστικού χρήματος δηλαδή). Είναι υπερβολικά μεγάλη σύμπτωση για να την απορρίψουμε.

Ο πληθωρισμός προκαλεί αναδιανομή πλούτου, συνήθως με άδικο τρόπο. Πρώτον, άτομα με χαμηλό εισόδημα τείνουν να μην έχουν χρέη, επειδή δεν εκπληρώνουν συνήθως τις οικονομικές προϋποθέσεις για να πάρουν δάνειο από τράπεζες. Όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει πολύ, όπως συμβαίνει τώρα, οι τραπεζικές καταθέσεις τους χάνουν την πραγματική αξία τους. Πού πάνε οι απώλειες τους; Πάνε στους ανθρώπους που έχουν χρέη και "πραγματικά" περιουσιακά στοιχεία (πχ χρυσός, κτλ, που γενικά μένουν σταθερά). Ο πληθωρισμός παίρνει ουσιαστικά από τους φτωχούς και δίνει στους πλούσιους.

Δεύτερον, άτομα με χαμηλό εισόδημα τείνουν να έχουν επισφαλείς θέσεις εργασίας και δεν μπορούν να διαπραγματεύονται τους μισθούς τους ώστε να ανεβαίνουν μαζί με τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε έξαρση όπως τώρα. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών τους, τους ωθεί σε μια ανυπόφορη κατάσταση. Απλά αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

40% του πληθυσμού ζει στην Αίγυπτο με λιγότερα από 2$ / ημέρα. Το ποσοστό ανεργίας είναι σχεδόν 10%. Όταν τα τρόφιμα και το πετρέλαιο αυξηθούν πάνω από το 1/3 της τιμής τους, μπορεί να φανταστεί κανείς το γιατί οι άνθρωποι εξωθήθηκαν σε εξέγερση.

Μερικές αραβικές χώρες επωφελούνται από τον πληθωρισμό. Όταν ανεβαίνει το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, κ.λπ., παίρνουν περισσότερα χρήματα. Μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων με τη διανομή επιπλέον εσόδων από το πετρέλαιο στους καταναλωτές (σ.σ. στους εργάτες εννοεί, απλά τους ονομάζει, όπως συνήθως γίνεται τα τελευταία χρόνια, "καταναλωτές"). Οι περισσότεροι Άραβες ζουν σε χώρες που δεν έχουν τέτοιου είδους παροχές. Η διέξοδος για αυτούς είναι η αναδιανομή του πλούτου. Καθώς οι ανισότητες στον πλούτο και στο εισόδημα είναι εξαιρετικά υψηλές σε αυτές τις χώρες, η αναδιανομή του πλούτου είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Για παράδειγμα, η οικογένεια Μουμπάρακ φημολογείται για να έχει περίπου 17 με 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο. Το ΑΕΠ της Αιγύπτου ήταν λίγο πάνω από $ 200 δισεκατομμύρια πέρυσι. Η απαλλοτρίωση τον πλούτου του Μουμπάρακ θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά για να επιλύσουν τα οικονομικά προβλήματα της Αιγύπτου. Σε αυτό τον τομέα, η Αίγυπτος βρίσκεται κάνει πρόοδο. Ξένες κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Μουμπάρακ, τους φίλους και τους συνεργάτες τους.

Επίσης, οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις που χρεώνουν υψηλές τιμές λόγω ειδικών συνδέσμων τους στην κυβέρνησή τους θα πρέπει να δεχτούν την επιβολή μιας μείωσης στις τιμές. Ο χάλυβας είναι ακριβός στην Αίγυπτο, γιατί υπάρχει μόνο μία επιχείρηση που τον πουλάει. Οι επιχειρήσεις που έχουν δεσμούς με την κυβέρνηση διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα για τα βασικά προϊόντα, μέσω κρατικών πολιτικών που εξασφαλίζουν τα μονοπώλια. Πρόκειται ουσιαστικά για αναδιανομή του εισοδήματος από τις μάζες προς τους λίγους. Όταν καταργηθούν τα εν λόγω μονοπώλια, οι άνθρωποι θα εξοικονομήσουν χρήματα και θα αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό καλύτερα.

Η Αλγερία, η Ιορδανία, η Συρία και η Υεμένη είναι όλες σε παρόμοια θέση με την Αίγυπτο στις οικονομικές τους καταστάσεις. Ο πληθωρισμός και η εισοδηματική ανισότητα είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός. Οι κυβερνήσεις τους κατά πάσα πιθανότητα θα πέσουν φέτος ή του χρόνου. Αν οι χώρες που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν το εισόδημά τους απλόχερα με τις χώρες που δεν έχουν πετρέλαιο, τότε η μοίρα τους έχει σφραγιστεί.

Η αστάθεια εξαπλώνεται στην Ασία

Η ανάφλεξη στη Βόρεια Αφρική μπορεί να είναι μόνο η αρχή ενός κύματος αστάθειας που την προκαλεί ο πληθωρισμός. Ενώ ο δείκτης των τιμών των τροφίμων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, οι τιμές του ρυζιού εξακολουθούν να είναι στο μισό της τιμής-ρεκόρ του 2008. Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι οι κυβερνήσεις της Ανατολικής Ασίας ρίχνουν στην αγορά μέρος από τα αποθεματικά τους, ώστε να διατηρούν την τιμή κάτω. Για πόσο καιρό μπορεί η τεχνητή συμπίεση της τιμής; Όταν φτάσουμε στο σημείο καμπής, οι τιμές του ρυζιού θα μπορούσαν να διπλασιάσουν ή ακόμα και να τριπλασιαστούν. Η αστάθεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ασία.

Το 2009, το 14,3% των Αμερικάνων ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με την επίσημη απογραφή. Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας, το ένα έκτο των Αμερικάνων εργαζομένων είναι υποαπασχολούμενοι ή άνεργοι. Ένα τεράστιο κομμάτι του αμερικανικού λαού δεν έχουν καμία προστασία κατά της μαζική αύξηση του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας. Επιπλέον, οι τιμές των εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών, από τα οποία εξαρτώνται οι Αμερικανοί με χαμηλό εισόδημα αυξάνονται, και είναι πιθανό να αυξηθούν πολύ περισσότερο αργότερα μέσα στο έτος. Πενήντα εκατομμύρια Αμερικανοί δεν είναι και σε τόσο διαφορετική οικονομική κατάσταση από τους Αιγυπτίους. Οι ταραχές θα μπορούσε να έρθουν και σε αμερικανικές πόλεις.

Οικονομική Δυσκολία στη Μέση Ανατολή

Οι αλλαγές καθεστώτων θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τις οικονομικές δυσκολίες των Αραβικών λαών μέσω ανακατανομής του πλούτου. Δεν θα τα λύσουν όμως. Οι Αραβικές χώρες έχουν πολύ νεανικούς πληθυσμούς και υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ο πληθυσμός της Αιγύπτου, για παράδειγμα, έχει διπλασιαστεί σε τρεις δεκαετίες. Το ένα τρίτο του πληθυσμού της είναι 14 ετών ή νεότεροι. Το ήμισυ του πληθυσμού είναι κάτω των 24. Θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ που έχει 3,6 φορές περισσότερους άνθρωποι. Ο πληθυσμός εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 2 τοις εκατό ετησίως. Ο νεαρός και ταχέως αυξανόμενος πληθυσμός στον αραβικό κόσμο απαιτεί πολύ υψηλή ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια οικονομία για τη δημιουργία επαρκούς αριθμού θέσεων εργασίας (σ.σ. διότι το κεφάλαιο αδιαφορεί για τις τύχες αυτών των εργατών - θα επενδύσει όσο θέλει, και όπου θέλει, ώστε να έχει το μέγιστο δυνατό ατομικό κέρδος ο κεφαλαιοκράτης). Η οικονομική διάρθρωση των χωρών αυτών δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Οι πλούσιες χώρες σε πετρέλαιο πάσχουν από τη "ολλανδική ασθένεια". Τα χρήματα που εισέρχονται δηλαδή στην οικονομία τους από την εξαγωγή του πετρελαίου ανεβάζουν το κόστος για τη δημιουργία άλλων υποδομών, πράγμα που καθιστά μη ανταγωνιστικές τις υπόλοιπες βιομηχανίες. Έτσι, υπάρχει ένα "περίσσευμα εργατικής δύναμης" (σ.σ. εργάτες δηλαδή που δε μπορούν να βρουν δουλειά), που απορροφάται μέσω ανακατανομής του πλούτου του πετρελαίου, για παράδειγμα, μέσω των κρατικών επιδομάτων ή τη δημιουργία περιττών κρατικών θέσεων εργασίας.

Οι χώρες που είναι φτωχές σε πόρους, όπως η Αίγυπτος, απλώς δεν έχουν τα μέσα για να επενδύσουν και να προωθήσουν την οικονομική αποτελεσματικότητα στο επίπεδο του να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια σταδιακή βελτίωση δεν θα είναι επαρκής για να μειώσει το πρόβλημα τους. Πρέπει να κάνουν ένα άλμα στην ανταγωνιστικότητα. Αυτό μπορεί να απαιτήσει επενδύσεις αρκετές φορές πάνω από το ΑΕΠ της. Ο ΟΠΕΚ, που αποτελείται ως επί το πλείστον από αραβικές χώρες, εξάγει σαράντα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ή 4 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Αν αυτά τα χρήματα επενδύονταν στον αραβικό κόσμο, για παράδειγμα, στον τομέα των υποδομών, θα μπορούσαν να είναι επαρκή για την περιοχή να έχει καπιταλιστική ανάπτυξη. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει. Οι χώρες που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο ανακυκλώνουν τα κέρδη τους στην Δύση, ειδικά στις αμερικανικές αγορές.
...
Η παγκόσμια οικονομία κυβερνάται από ανθρώπους που πιστεύουν στη μαγεία των νομισματικών μέτρων τόνωσης (σ.σ. στην εκτύπωση χρήματος από το πουθενά εννοεί). Αυτό βασίζεται στον πληθωρισμό των περιουσιακών στοιχείων που ενισχύει τη ζήτηση προσωρινά. Το "χαλαρό χρήμα" μοιάζει σαν δωρεάν χρήματα. Οι άνθρωποι που είναι κοντά στην κυβέρνηση έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το παιχνίδι χρημάτων και έχουν γίνει πάμπλουτοι. Θα συγκεντρωθούν στο Νταβός για να γιορτάσουν την επιτυχία αυτού του καπιταλισμού όπως κάθε χρόνο.

Το 2008, η οικονομική κρίση δεν έπεισαν αυτή την άρχουσα τάξη της για την απαράδεκτη συμπεριφορά της. Έριξαν περισσότερα χρήματα για να διασώσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν επενδύσει λανθασμένα. Οι δισεκατομμυριούχοι που σώθηκαν με τα "πακέτα σωτηρίας" συγκεντρώθηκαν φέτος στο Νταβός και πάλι, για να γιορτάσουν την επιβίωση του συστήματος.

Η οικονομική κρίση του 2008 δεν σταμάτησε την πρακτική της οικονομικής διαχείρισης μέσω της εκτύπωσης χρημάτων (σ.σ. και ούτε πρόκειται, ο καπιταλισμός χρειάζεται τα δανεικά για να αναπτύσσεται, σε αυτά βασίζεται. Ειδικά από τη στιγμή που το βιομηχανικό κεφάλαιο πάει Κίνα, μόνο τα δάνεια των τραπεζών υπάρχουν για να δώσουν "ρευστότητα" και να 'κινηθεί η αγορά"). Οι φωτιές στους δρόμους θα την σταματήσουν όμως. Αυτό που συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική ίσως να είναι πάρα πολύ μακριά για να καταλάβουμε οι περισσότεροι από εμάς τη συσχέτιση. Ανάλογες εκδηλώσεις μπορούν να έρθουν όμως και δίπλα σας. Απλά ξεσπούν πρώτα στη Βόρεια Αφρική, επειδή εκεί δεν έχουν ωφεληθεί πολύ από το παγκόσμιο πληθωρισμό περιουσιακών στοιχείων, μέσω του εμπορίου ή των επενδύσεων και, κατά συνέπεια, πάσχουν από υψηλή ανεργία, και αισθάνονται τον πόνο του πληθωρισμού πιο έντονα γιατί το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους πηγαίνει στα τρόφιμα. Ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από τα ίδια δεινά, ακόμη και στις πλούσιες χώρες. Υπάρχει ένα σημείο όπου οι κοινωνικές εντάσεις βράζουν και εκρήγνυται. Το σημείο αυτό είναι χαμηλότερο στη Βόρεια Αφρική. Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, ολοένα και περισσότεροι πληθυσμοί θα ξεπεράσουν αυτό το όριο.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες κρατούν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία. Το παιχνίδι είναι το ίδιο όπως πριν: Προωθεί την κερδοσκοπία...Αναρωτιέται κανείς πως ο υπερχρεωμένος τομέας των νοικοκυριών στις ΗΠΑ μπορεί να αυξάνει την κατανάλωση. Το κόλπο είναι να αυξηθεί η αξία του ενεργητικού τους. Τέτοιου είδους λογικές φούσκας διαπερνά την μακροοικονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Κάθε φούσκα σκάει όμως τελικά. Αλλά, αυτοί που κάνουν τη χάραξη πολιτικής ελπίζουν ότι όταν αυτό συμβεί, αυτοί θα έχουν ήδη πεθάνει. Όταν πρέπει να ζήσουν το σκάσιμο της φούσκας, όπως το 2008, προσπαθούν να αναβιώσουν τη φούσκα. Έχουν καταφέρει να μετατοπίσουν τη φούσκα από τις χώρες των Δυτικών αγορών ακινήτων σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων στις αναδυόμενες οικονομίες (σ.σ. έχουμε δει για παράδειγμα τη στεγαστική φούσκα που έχει σχηματιστεί στην Κίνα). Οι παγκόσμιες μετοχές διπλασιάστηκαν από τα χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, αυξάνοντας τον "χάρτινο" πλούτο κατά US $ 30 τρισεκατομμύρια. Είναι ο λόγος που οι "πεφωτισμένοι" στο Νταβός περνάνε τόσο καλά.

Γνωρίζουμε ότι το σκάσιμο μιας φούσκας δεν μπορεί να σταματήσει την εκτύπωση χρήματος. Οδηγεί σε μεγαλύτερη εκτύπωση χρήματος. Η αναταραχή στις αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν μπορεί ούτε αυτή να το σταματήσουν. Οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Δύση δεν μπορεί να αισθανθούν τον πόνο αυτών που υποφέρουν τόσο μακριά. Η φωτιά, όμως, τελικά θα καεί κάτω από τα πόδια τους.

Ίσως η Fed θα αλλάξει το μυαλό του όταν οι δρόμοι της Ουάσιγκτον καούν όπως αυτοί του Καΐρου.

Οι τιμές του πετρελαίου σε άγνωστο έδαφος

Τα κύματα των Αραβικών επαναστάσεων εξαπλώνονται στις χώρες που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο. Αυτές έχουν τα χρήματα να αγοράσουν την ειρήνη. Αυτές οι χώρες ίσως να μη γίνουν τόσο ασταθείς. Όμως, η αυξημένη αστάθεια στις χώρες αυτές μπορεί να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου απότομα.
..
Οι αναταράξεις όπως αυτή σήμερα μπορούν να έχουν αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η χαλαρή νομισματική πολιτική σε όλο τον κόσμο ενισχύει την επίδραση. Είναι ευρέως γνωστό πλέον ότι οι χρηματιστηριακοί επενδυτές, και όχι οι αγοραστές και οι προμηθευτές του πετρελαίου, κυριαρχούν στην αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου.

Η τιμή του πετρελαίου έπιασε τη ιστορική τιμή-ρεκόρ της το 2008 λόγω της μείωσης των επιτοκίων της Fed, όχι από την αυξανόμενη ζήτηση. Το νομισματική περιβάλλον είναι ακόμα πιο χαλαρό τώρα. Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή έχει παράσχει "ψυχολογική υποστήριξη" στους κερδοσκόπους. Είναι πιθανό ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2008.

Παγκόσμια τάση προς τον στασιμοπληθωρισμό

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει διπλάσιο πληθωρισμό από το στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ η οικονομία του είναι σε ύφεση. Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε στασιμοπληθωρισμό. Η αγορά αναμένει η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια. Αμφιβάλλω σοβαρά. Το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πάνω από 10 τοις εκατό του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος. Η νέα συντηρητική κυβέρνηση του έχει αρχίσει περικοπές στις δαπάνες για την πρόληψη μιας πτώχευσης. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είναι πιθανό να σταματήσει το "χαλαρό" χρήμα σε μια τέτοια περίοδο. Επιπλέον, το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ υψηλό. Μια διέξοδος είναι να τυπώσει πληθωριστικό χρήμα, αποπληρώνοντας το, υποτιμώντας το νόμισμα.
...
Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση.
...
Γι 'αυτό και επιμένει ότι ο αποπληθωρισμός και όχι ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος...Η Fed συνεχίζει τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και την εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος, αποπληρώνοντας το χρέος των ΗΠΑ έτσι, υποτιμώντας το νόμισμα.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο κόσμος θα γνωρίσει μια άλλη κρίση στα τέλη του 2012. Το έναυσμα πρόκειται να είναι μια κατάρρευση της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ («κρίση χρέους») ή ο πληθωρισμός που θα οδηγήσει σε ανώμαλη προσγείωση τις αναδυόμενες οικονομίες (πχ η Κίνα). Αλλά τα πολιτικά γεγονότα στον αραβικό κόσμο φέρνουν και ένα άλλο ενδεχόμενο: Η διόγκωση της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να βυθίσει τους πάντες νωρίτερα.

Ο Andy Xie είναι οικονομολόγος (πρώην στέλεχος της Morgan Stanley)

Η γελοιογραφία είναι του Tom Toles,"Ίσως είναι ώρα να το ρίξουμε κάτω",η πινακίδα γράφει:για μεγαλύτερα κέρδη πάρτε μεγαλύτερα ρίσκα.Κάτω δεξιά λέει:αλλά τα δικά μας κέρδη είναι μεγαλύτερα.

ciaoant1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου