Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η Π. ΔΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Την θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου θα διεκδικήσει στις εκλογές του Φεβρουαρίου η δικηγόρος Πόπη Δεμερτζίδου – Παπαγιάννη. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα πλαισιωμένοι από τους πρώτους υποψηφίους συμβούλους της, τους δικηγόρους Δελαβερίδου Ελπίδα, Βακωνάκη Ανδρέα, Μπατζιάκα Δημήτρη, Ευγενιάδου Ζωή, Λαζαρίδου Χριστίνα και Παπαγιώτα Χριστίνα (οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα γνωστοποιηθούν μετά τις γιορτές). Στην προγραμματική της δήλωση, η κ. Δεμερτζίδου – Παπαγιάννη σημείωσε τα εξής:..
«Επιθυμώ να ανακοινώσω και επίσημα προς τους συναδέλφους μου και την κοινωνία της Ημαθίας την υποψηφιότητά μου ως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βεροίας. Δραστηριοποιούμαι ως Δικηγόρος στη Βέροια, συμμετέχω ενεργά στα ζητήματα του δικηγορικού σώματος και είμαι ενεργό μέλος του συλλόγου μας. Η απόφαση για την υποψηφιότητά μου προήλθε κυρίως από προσωπική ανάγκη για ενεργό συμμετοχή και διάθεση προσφοράς στο σύνολο των συναδέλφων. Παράλληλα πηγή της απόφασής μου απετέλεσε και η προτροπή συναδέλφων μου για συντονισμένη δράση, τους οποίους επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και θεσμικής ύφεσης, αισθάνομαι το βάρος να εκτεθώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θυσίες για την ατομική μου θέση.
Πριν, όμως, ζητήσουμε τη στήριξη των συναδέλφων μας και την ψήφο τους, τόσο εγώ ως υποψήφια πρόεδρος, όσο και οι υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού μας επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι θέτουμε υποψηφιότητα με αίσθηση του χρέους που συνεπάγεται η θέση αυτή. Τονίζω ότι κινούμαστε από τις ανάγκες που οι συνθήκες επιβάλλουν για μαζική συμμετοχή, ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις και ώθηση του συνόλου των συναδέλφων, ιδίως των νεότερων και των γυναικών, προς δυναμική επίλυση των ζητημάτων που μας απασχολούν και ενίσχυση της θέσης του δικηγορικού σώματος. Επιθυμούμε με ρεαλισμό και γνώση των προβλημάτων αλλά και των στόχων να ενημερώσουμε τόσο τους συναδέλφους όσο και την κοινωνία της Ημαθίας ως προς τις θέσεις που υποστηρίζουμε και για το θεσμικό ρόλο που πρέπει να έχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας.

Ειδικότερα, οι Δικηγόροι, οφείλουμε ως επιστημονική κοινότητα που εκ των πραγμάτων ασχολείται με όλα τα προβλήματα που αφορούν τον άνθρωπο και το εν γένει κοινωνικό σύνολο, να ανοίξουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία ενημερώνοντας, πληροφορώντας, στηρίζοντας και ακόμα προστατεύοντας όσους χρήζουν προστασίας, πολλές φορές σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς συλλόγους και φορείς. Η δικηγορική μας ιδιότητα, εμφορούμενη από τις γνώσεις που η νομική επιστήμη μας έδωσε, πρέπει να διέπεται από αίσθημα επαγγελματικής και κοινωνικής εξωστρέφειας.

Ενδεικτικά κάποια από τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, και στα οποία, ως επιστημονική κοινότητα μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας αλλά και λύσεις ενίοτε είναι η ενδοοικογενειακή βία, τα ναρκωτικά, η παραβατικότητα ανηλίκων, τα δικαιώματα των μονογονεϊκών οικογενειών, η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, η ανεργία κ.ά., για τα οποία η κοινωνία αναζητά όχι μόνο μια απλή ενημέρωση αλλά μια σωστή και εμπεριστατωμένη συμπαράσταση.

Επιπλέον ο Δικηγορικός Σύλλογος δύναται να καταρτίσει λίστες με άπορους οικονομικά συμπολίτες μας που χρήζουν νομικής υποστήριξης , αδυνατούν όμως να ασκήσουν τα ένδικα δικαιώματά τους λόγω της αποδεδειγμένης οικονομικής τους αδυναμίας, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αξιοποιήσει κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του θεσμού LEGAL AID.

Οι Δικηγόροι που θα επιθυμούν να αναλαμβάνουν τις υποθέσεις αυτές, θα είναι Δικηγόροι μέχρι δεκαπέντε ετών, θα καταγράφονται από το Δικηγορικό Σύλλογο σε ειδικές λίστες, και οι υποθέσεις θα τους ανατίθενται κυλιόμενα. Ο νομικός αυτός θεσμός στηρίζει τόσο τον αδύναμο οικονομικά πολίτη όσο και τον ευαίσθητο κοινωνικά νέο Δικηγόρο.

Παράλληλα, πρώτιστος στόχος του Δικηγορικού συλλόγου είναι να διευκολύνει την επαγγελματική δραστηριότητα του Δικηγόρου, να στέκεται δίπλα στο μαχόμενο Δικηγόρο, να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τα θέλω του και εν συνεχεία να προσπαθεί να τις ικανοποιήσει και να τα υλοποιήσει. Ειδικότερα πρέπει να ενισχυθεί η θέση των νέων Δικηγόρων, ιδίως δε της γυναίκας Δικηγόρου, η οποία, εκτός από νέα επιστήμονας και επαγγελματίας, καλείται να είναι μητέρα και σύζυγος, και μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Επίσης, ζήτημα μείζονος σημασίας για εμάς, είναι η διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων είτε με τη συμβολή των μελών του δικηγορικού σώματος και συναδέλφων της νομικής πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και με τη συνδρομή άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων. Οι ημερίδες αυτές θα πραγματεύονται θέματα σε επιστημονικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, θέματα, τα οποία ταλανίζουν το μαχόμενο δικηγόρο και με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε φορολογικά θέματα κ.ά. Επίσης, θεωρούμε απαραίτητη τη διοργάνωση ημερίδων που αφορούν σε ζητήματα, τα οποία ο μαχόμενος δικηγόρος αντιμετωπίζει συχνότερα, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, και οι οποίες σκοπό έχουν να τον βοηθήσουν, να τον κατατοπίσουν, να ενισχύσουν τη γνώση του και την επαγγελματική του δραστηριότητα, κυρίως δε όταν πρόκειται για το νέο μαχόμενο δικηγόρο.

Ως σύλλογος έχουμε την πεποίθηση, ότι εν μέσω της πολυνομίας που επικρατεί, οφείλουμε να κρατούμε ενήμερους τους συναδέλφους για τη στάση και τη δράση των υπόλοιπων Δικηγορικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα, με τους οποίους πρέπει να διατηρήσουμε μια συνεχή επικοινωνία και τυχόν συνεργασία. Επίσης, να ενημερωνόμαστε για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα.

Επιπλέον θέση- πρόταση που στηρίζουμε, και η οποία προτάθηκε παλαιότερα από έτερο συνάδελφο, συνυπογράφηκε από πολλούς δικηγόρους αλλά δεν ευδοκίμησε και δεν λειτούργησε, επειδή, κατά τη γνώμη μας δεν είχε την άμεση και πλήρη στήριξη και προώθηση από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο, είναι η ίδρυση και δημιουργία κοινού ταμείου στο οποίο θα συμμετέχουν προαιρετικά όσοι δικηγόροι επιθυμούν. Τα έσοδα του ταμείου αυτού θα προέρχονται από την παρακράτηση ενός ποσού από τα παράβολα των δικηγόρων που θα συμμετέχουν. Είναι προφανές ότι το ποσό που θα παρακρατείται κάθε φορά θα είναι ανάλογο με ποσό του παραβόλου, όπως αυτό διαβαθμίζεται με βάση το δικαστήριο στο οποίο παρίσταται ο δικηγόρος. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα διανέμεται ένα ποσό καταρχήν στα μέλη, τα οποία μετέχουν εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα λειτουργικά έξοδά τους, ώστε να επιδοθούν στην επαγγελματική τους ενασχόληση με αυτοπεποίθηση, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Την ιδέα αυτή, εμείς την επαναφέρουμε με πρωταρχικό σκοπό να πραγματοποιηθεί και να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, προωθώντας την με κάθε μέσο, διότι πιστεύουμε ότι είναι ο πιο άμεσος και ουσιαστικός τρόπος να ενισχύσουμε το νέο μαχόμενο δικηγόρο, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό.

Παράλληλα, για την αποτελεσματικότερη στήριξη του εισοδήματος των νέων Δικηγόρων έως δέκα ετών, προτείνουμε τη θέσπιση Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από μικρή αύξηση των παραβόλων και θα εισπράττονται με ειδικό κωδικό. Τα έσοδα αυτά θα διανέμονται παράλληλα και χωριστά από το ήδη υπάρχον μέρισμα στους νέους Δικηγόρους από την ημέρα της εγγραφής τους στο Δικηγορικό Σύλλογο Βεροίας και μέχρι την συμπλήρωση δέκα ετών άσκησης του Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Μετά τα όσα αφορούν αποκλειστικά το επάγγελμα του δικηγόρου αυτό καθ’ εαυτό και τις σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με το σύλλογο, σημαντικό ζήτημα για εμάς είναι η εξομάλυνση σχέσεων δικηγόρων και δικαστών, όταν αυτή διαταράσσεται. Ο νόμος ορίζει ρητά ότι οι ρόλοι του καθενός από αυτούς είναι διακριτοί και ισότιμοι, διότι ούτε υφιστάμεθα, ούτε προϊστάμεθα αυτών. Ο Δικαστής απλά διευθύνει την επ’ ακροατηρίω συζήτηση και προεδρεύει και μόνον της διαδικασίας. Δεν είναι προϊστάμενος του Δικηγόρου. Αντίθετα το βάρος της ουσιαστικής δικαστικής προστασίας βαρύνει το Δικηγόρο. Ο Δικηγόρος είναι ο συνήγορος, ο υπερασπιστής, ο θεσμικός φορέας της αρωγής του πολίτη, της προστασίας του αδικημένου και της κάλυψης του κατηγορουμένου. Δεν θέλουμε Δικηγόρους οσφυοκάμπτες της διαπλοκής αλλά υπέρμαχους των περήφανων παραδόσεων του Δικηγορικού Σώματος ανά την Ελλάδα και όπου στον κόσμο υπάρχει ευνομούμενο κράτος Δικαίου. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, πρέπει να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις που ο Δικηγόρος τυγχάνει αντικείμενο καταχρηστικής συμπεριφοράς. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε τόσο όλοι οι Δικηγόροι όσο και όλοι οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς και να αισθάνονται πως ανά πάσα στιγμή θα έχουν την πλήρη στήριξη, βοήθεια και συνδρομή του Δικηγορικού μας Συλλόγου.

Δεσμευόμαστε ότι η υποψηφιότητά μας αυτή θα ενώσει όλο το Δικηγορικό σώμα και ότι ο αγώνας μας θα γίνει σε πολιτισμένο και συναινετικό κλίμα. Τονίζω ότι θα αγωνιστούμε για την υλοποίηση των ανωτέρω θέσεων μεθοδικά, αμέσως μετά την επομένη των εκλογών».

ΠΗΓΗ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου