Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 256 φορείς του δημοσίου τομέα εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την «απορρόφηση» του πλεονάζοντος προσωπικού του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προβλέπεται να μεταφερθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του N. 3891/2010. Στους φορείς αυτούς περιλαμβάνονται νοσοκομεία, κέντρα υγείας, προνοιακά ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία, υπηρεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, περιφέρειες και δήμοι -αναμεσά τους και ο δήμος Αλεξάνδρειας, μετά από πρωτοβουλία του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Φώτη Δημητριάδη, που κρίθηκε αναγκαία -κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την αρμόδια..
υπηρεσία του υπουργείου- προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στο νέο δήμο Αλεξάνδρειας να στελεχώσει, κατά το δυνατόν άμεσα, κρίσιμες για τη λειτουργία του και ανεπαρκείς σε προσωπικό υπηρεσίες του, όπως η καθαριότητα και η τεχνική υπηρεσία.

Το αίτημα του δήμου Αλεξάνδρειας αφορά στην πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού, από το πλεονάζον του ΟΣΕ, των εξής ειδικοτήτων: Οδηγοί (3), Εργάτες Καθαριότητας (15), Τοπογράφοι Μηχανικοί (2), Μηχανολόγοι Μηχανικοί (1), Πολιτικοί Μηχανικοί & Τεχνολόγοι Πολιτικοί Μηχανικοί Έργων Υποδομής (2), Αρχιτέκτονες Μηχανικοί (1) και ηλεκτροσυγκολλητές/οξυγονοκολλητές (1).

Για την κίνηση της διαδικασίας αυτής, το υπουργείο Εσωτερικών απευθύνθηκε με έγγραφό του σε όλους τους φορείς του δημοσίου, ανακοινώνοντας το προσωπικό του ΟΣΕ/ΕΡΓΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πλεονάζει κατά κλάδο και ειδικότητα, προκειμένου να δηλώσουν τις ανάγκες τους. Τα αιτήματα των φορέων που συγκέντρωσε το υπουργείο, στις λίγες μέρες της ταχθείσης προθεσμίας, ξεπέρασαν τις 10.700 θέσεις συνολικά. Στις 15 Δεκεμβρίου το υπουργείο Εσωτερικών προώθησε στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τα αιτήματα αυτά προκειμένου να ανακοινωθούν στο προσωπικό του ΟΣΕ για να υποβληθούν οι αιτήσεις μεταφοράς τους στους φορείς που εξεδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον. Προτεραιότητα δόθηκε στις ειδικότητες του πλεονάζοντος προσωπικού, που ήταν κυρίως τεχνικό και εργατοτεχνικό και λιγότερο διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η μετακίνηση των συνολικά 2.700 εργαζομένων του ΟΣΕ στους φορείς του δημοσίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2011. Το προσωπικό προβλέπεται να μεταφερθεί «εθελουσίως», ύστερα από αίτησή του, με την ίδια σχέση εργασίας στον φορέα ή την υπηρεσία υποδοχής και σε νομό επιλογής του υπαλλήλου, εφόσον υπάρχει κενή θέση ή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη σε φορέα αυτού του νομού.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), κ. Νίκο Κιουτσούκη, ελάχιστοι εργαζόμενοι θα υποβάλουν αίτηση για μετάταξη. Όπως εξήγησε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βασικός λόγος είναι ότι η αίτηση αρχίζει με τη φράση «με ατομική μου ευθύνη....» κάτι που -όπως υποστήριξε- πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος που θα κάνει αίτηση, στην ουσία υποβάλει παραίτηση από τον ΟΣΕ και στη συνέχεια για την όποια εξέλιξη της εργασιακής του κατάστασης δεν θα έχει πλέον λόγο η ΠΟΣ. Για το λόγο αυτό η ΠΟΣ προτρέπει τους υπαλλήλους του ΟΣΕ να μην υποβάλουν αιτήσεις, ώστε οι μετατάξεις να είναι υποχρεωτικές και να αναλάβει το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου