Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

OΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΣΤΗΝ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

«Μη ελεγχόμενη» χαρακτηρίζεται πλέον η εξάπλωση του πράσινου σκουληκιού στις καλλιέργειες βαμβακιού της Ημαθίας. Η φυτική νόσος είναι σε πολύ μεγάλη έξαρση, έχει εξαπλωθεί πλέον σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες του νομού μας (και του νομού Πέλλας), λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας.
Οι βαμβακοκαλλιεργητές δεν προλαβαίνουν να ραντίζουν. Αλλά, παρά τους πολλούς ψεκασμούς - και το ανάλογο κόστος..
αγοράς φαρμάκων που έχουν επιβαρυνθεί – διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν πια να ελέγξουν την εξάπλωση του σκουληκιού. Η νόσος φαίνεται ότι δεν μπορεί να καταπολεμηθεί και πολλοί καλλιεργητές βαμβακιού έχουν παραιτηθεί πλέον από τη μάχη κατά του πράσινου σκουληκιού και εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους.
«Βρισκόμαστε σε μια μη ελεγχόμενη κατάσταση. Η εικόνα είναι επιδημική για όλη την βαμβακοκαλλιέργεια της Ημαθίας και της Πέλλας», είπε ο προϊστάμενος του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Ημαθίας-Πέλλας κ. Νίκος Γεωργάκης αναφερόμενος στα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η νόσος.

Για «καταστροφή» κάνει λόγο και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Δημήτρης Σεργίου, σημειώνοντας ότι έχει καταστραφεί το σύνολο σχεδόν της παραγωγής βαμβακιού στην Ημαθία.
Η νόσος έχει προσβάλλει σχεδόν το σύνολο των καλλιεργειών βαμβακιού στο νομό μας, με μεγαλύτερη «προτίμηση» στις περιοχές με υψηλότερα ποσοστά υγρασίας, στο βάλτο, (περιοχή Πλατέος, Αλεξάνδρειας), όπου διαπιστώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και μικρότερη στην περιοχή Μελίκης.
Και το χειρότερο έρχεται: Σε δέκα μέρες, γύρω στις 20 Αυγούστου, αναμένεται η επέλαση και του ρόδινου σκουληκιού, για να αποτελειώσει ό,τι αφήσει το πράσινο σκουλήκι.
Σημειώνεται ότι καλλιέργειες βαμβακιού στην Ημαθία εκτείνονται σε συνολική έκταση 120-130.000 στρεμμάτων περίπου (συνολικά 230.000 στρ. με αυτές του νομού Πέλλας).

Δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ
Τις μεγάλες ζημίες που προκάλεσε και προκαλεί το πράσινο σκουλήκι δεν προβλέπεται να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ, καθώς πρόκειται για φυτονόσο. Οι καλλιεργητές θα μπορούσαν να αποζημιωθούν μόνο με κατ’ εξαίρεση κάλυψη από τον ΕΛΓΑ (όπως έχει γίνει κατά το παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά έχει αποκλειστεί από τη σημερινή ηγεσία του οργανισμού).
Πάραυτα, το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ έχει επισημάνει, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, το μέγεθος του προβλήματος και έχει ενημερώσει σχετικά την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ, όπως είπε ο κ. Γεωργάκης.
Και αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το αν θα αποζημιωθούν οι αγρότες με κάποιο τρόπο.
Το θέμα έχει λάβει τραγικές διαστάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς αφορά και άλλες περιοχές της χώρας (όπως η Λάρισα). Ενώ αρκετά μεγάλη καταστροφή είχε προκαλέσει στα πρώτα «καρύδια» του βαμβακιού και ο λίγκος.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατ. Μπατζελή έδωσε οδηγίες για άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, του ΕΘΙΑΓΕ και των Νομαρχιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μετά την καταγραφή του μεγέθους των ζημιών και των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές, το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ αναμένεται να αξιοποιήσουν κάθε αναγκαίο μέσο κάλυψης της απώλειας του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικό έγγραφο προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, το οποίο κοινοποιήθηκε και στο αρμόδιο υπουργείο, απέστειλε ο Δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης, ο Δήμος του οποίου πλήττεται περισσότερο από τη φυτική νόσο. Με το έγγραφο ο Δήμαρχος ζήτησε την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες παραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου