Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ

Όλοι σχεδόν ομιλούν για την αναγκαιότητα ύπαρξης κατ΄ αρχήν ενός αναπτυξιακού σχεδίου και στη συνέχεια για την υλοποίησή του ώστε να βγούμε από την κρίση. Σε τοπικό επίπεδο είναι αλήθεια ότι ελάχιστα πράγματα έγινα την τελευταία δεκαετία στην Ημαθία ώστε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης . Την εποχή Σημίτη που οι δείκτες ευημερούσαν και η Ημαθία τύχαινε να έχει έναν δικό της πολιτικό στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας θα περίμενε κανείς ότι θα γινόταν ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Ουδέν έγινε πλην της έλευσης της σχολής της αστυνομίας στην Νάουσα και του πανεπιστημιακού τμήματος στην Βέροια που φυτοζωεί.
Ο Χρυσοχοϊδης έφυγε..
...αφήνωντας πίσω του έναν νομό στα μαύρα του τα χάλια αλλά άφησε πίσω του ορισμένους ευτυχισμένους ανθρώπους που έλυσαν το πρόβλημα της ζωής τους αφού βρήκαν δουλειές χλιδάτες, πήραν αξιώματα, “υπηρέτησαν” το δημόσιο, έγιναν παράγοντες με δυο λόγια.
Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι “τι άφησαν πίσω τους όλοι αυτοί”. Τι άφησαν ως κληρονομιά οι κύριοι αυτοί μετά το φαγοπότι της δεύτερης θητείας Σημίτη;


Άφησαν το λαό φτωχότερο, ληστευμένο από το Χρηματιστήριο, την Ημαθία σε τροχιά αποβιομηχάνισης, χωρίς κανένα έργο υποδομής ή έστω έναν σχεδιασμό σοβαρό που θα εξυπηρετούσε την ανάπτυξη. Άφησαν ένα τίποτα δηλαδή και αυτό το πλήρωσαν πολιτικά με την πρόσκαρη απομάκρυνση από την εξουσία για πέντε χρόνια.
Οι της ΝΔ που ανέλαβαν επανέλαβαν το ΠΑΣΟΚ και στο τέλος του 2009 προέκυψαν δυο τίποτα και μια χαμένη δεκαετία και η χώρα μας στο ΔΝΤ και οι πολίτες σε σημείο παράκρουσης.
Η απαξίωση του πολιτικού προσωπικού και ιδίως των δυο μεγάλων κομμάτων είναι πλήρης και καθολική. Οι βουλευτές και οι παρατρεχάμενοι, τα στελέχη των κομμάτων, οι δήμαρχοι και οι άλλοι της εξουσίας έχουν αποκτήσει ένα αρνητικό παράσημο, ένα παράσημο απαξίωσης από το σύνολο της κοινωνίας η οποία δεν περιμένει τίποτα από αυτούς.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι τεράστιο αφού το πολιτικό μας σύστημα είναι δεδομένο και απαιτείται η ύπαρξη αυτών των θεσμών ώστε να λειτουργήσει. Οι κύριοι αυτοί όσο και απαξιωμένοι κι αν είναι δεν είναι σε καμιά περίπτωση διατεθειμένοι να απαγκιστρωθούν από τις καρέκλες της εξουσίας που τους τρέφει.
Η λύση είναι απλή αλλά και γι αυτό δύσκολη. Ο λαός να πάρει στα χέρια του τις τύχες του. Να δημιουργήσει με κινηματικό τρόπο νέες δομές οργάνωσης έξω και πέρα από τα συστημικά κόμματα, τα ξεπουλημένα συνδικάτα. Η αυτοοργάνωση είναι εκ των ων ουκ άνευ για να βγούμε από το αδιέξοδο. Η κινηματική λογική και πράξη απαιτεί συγκρούσεις με το κατεστημένο και την ισοπέδωσή του. Απαιτεί διαθεσιμότητα στη λογική ότι ο πολίτης απειλείται όχι από υποχώρηση του βιωτικού του επιπέδου αλλά απειλείται η ίδια του η ύπαρξη.
Σε τοπικό επίπεδο πρέπει να προσανατολιστούμε σε άλλου τύπο επιλογές εν όψει των δημοτικών εκλογών. Είναι εφικτό όμως να προκύψει κάτι τέτοιο; Είναι εφικτή η συγκρότηση ενός κινηματικού ψηφοδέλτιου με σαφή πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που θα επιδιώκει την πλήρη ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης; Την διάλυση των υφιστάμενων δομών που υπάρχουν στους ΟΤΑ και το στήσιμο εξ αρχής δομών που θα είναι αναγκαίοι στο λαό και θα εξυπηρετούν τις πραγματικές του ανάγκες. Το χτύπημα της γραφειοκρατίας και την εμπέδωση της συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων των πολιτών ώστε να αποκτήσει νέο ρόλο και περιεχόμενο η αυτοδιοίκηση.
Να αποκλειστεί η λογική και η φιλοσοφία της επιβολής νέων, τοπικών φόρων, οι συνεργασίες (βλέπε ξεπούλημα) των υπηρεσιών και της δημοτικής περιουσίας στους κερδοσκόπους επενδυτές.


Να πρωτοστατήσει ο δήμος στη δημιουργία, στο στήσιμο επιχειρήσεων με την συνεργασία των ιδιωτών έχοντας την πλειοψηφία και την διοίκηση ώστε το κέρδος να επιστρέφεται στους πολίτες.
Η Ημαθία είναι πλούσιος τόπος και μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της. Για την κατηφόρα ευθύνονται συγκεκρμένα κόμματα, συγκεκριμένοι πολιτικοί, συγκεκριμενες πολιτικές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι υπεύθυνοι για τα σημερινά χάλια της Ημαθίας και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τόσο σε νοητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο από τον καθένα μας. Οι αποφάσεις είναι μπροστά μας και στο χέρι μας είναι να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

1 σχόλιο:

  1. Αυτά πείτε τα σε όσους αντιδρούν στο επενδυτικό σχέδιο του δήμου Βέροιας. Και εξηγούμαι:
    Ξέρετε ότι οι υπηρεσίες της Νομαρχίας θα πάνε στους δήμους; Το ξέρετε.
    Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή όλες οι υπηρεσίες της Νομαρχίας είναι σε κτήρια που ενοικιάζονται; ολόκληρες πολυκατοικίες! Το ξέρετε.
    Ξέρετε ότι στο επενδυτικό δάνειο έχουν προτείνει την δημιουργία ενός χώρου στην είσοδο της πόλης όπου θα στεγαστού όλες αυτές οι υπηρεσίες; (αφού όπως ξέρουμε το διοικητήριο δεν θα γίνει τελικά ελέω Καλλικράτη). Το ξέρετε.
    Για κάντε τη σούμα και δείτε πόσα γλυτώνει ο δήμος και κατα συνέπεια και οι πολίτες,εφόσον δεν χρειάζεται να πληρώνει περίπου 1.000.000 σε νοίκια;
    Απο αυτά τα έσοδα θα μπορούσαμε όχι μόνο να αποπληρώσουμε το δάνειο, άλλα και να έχουμε κέρδος σαν πόλη. Γιατί έτσι, ότι άλλο γίνεται θα αποφέρει μόνο κέρδος, εφόσον καλύπτεις την δόση με τα χρήματα που εξηκονόμησες! Απλά οικονομικά!
    Αλλά, μερικοί συνεχίζουν να λένε ψέματα στον κόσμο, με όφελος το πολιτικό κέρδος. Κ΄λανουν παλαιοκομματικές πολιτικές συγκεντρώσεις και το μόνο που κάνουν είναι να εξαπολύουν κατηγορίες (ενώ στο παρελθόν είχαν ψηφίσει υπέρ!). Τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
    Είναι απλό. Πρέπει εσείς οι δημοσιογράφοι - ερευνητές, να δείτε λίγο το όλο θέμα. Επίσης πρέπει ο δήμος, να πληροφορήσει σωστά τους κατοίκους. Πρέπει τέλσοπάντων, να κατανοήσουμε ότι για να επιτύχεις κάτι, πρέπει αναγκαστικά να πάρεις ένα ρίσκο. Το ρίσκο φυσικά, είναι ανάλογο με το μέγεθος του...επιτοκίου και με τον...διαχειριστή του δανείου!!! Απλ΄'α γιατί, άν είναι κάποιος που απλά θέλει ν κάνει κομματικά παιχνίδια, ή να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου (ξέρετε σε ποιους αναφέρομαι, σε υποψήφιους υποψηφίους!) τότε μάλλον δεν αξίζει να πάρεις άνα τέτοιο ρίσκο.

    ΥΓ: Σκεφτείτε πόσες δουλειές θα άνοιγαν σε μια τέτοια περίπτωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή