Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΑΓΓ. ΤΟΛΚΑΣ: "ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ"

Συνέντευξη στην εφημερίδα ¨ΗΜΕΡΗΣΙΑ" της Βέροιας παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Αγγελος Τόλκας. Ο νεαρός βουλευτής εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία του τόπου και δήλωσε συμπαραστάτης στα μέτρα της κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε στον "Καλλικράτη" και υποστήριξε την δημιουργία 3 δήμων στην Ημαθία.
Αναλυτικά είπε:
ΕΡ. Κύριε Τόλκα, βρεθήκατε, ως νέος βουλευτής, στη δίνη γεγονότων όχι ευχάριστων για την χώρα και την οικονομία της. Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είχε μία δήλωσή σας, μαζί με άλλων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, σχετικά με την αναγκαστική μας αίτηση προς την «τρόϊκα», που μας δένει χειροπόδαρα και είστε ανάμεσα σε αυτούς που αποδέχονται την υπαγωγή μας, όχι με χαρά, πάντως την αποδέχεστε. Εξηγήστε μας γιατί.
ΑΠ. Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στηρίζει αυτή την απόφαση. Δεν είναι μία εύκολη απόφαση, σε καμία περίπτωση. Δεν είναι είναι εύκολο να πούμε ότι αυτή την στιγμή, η Ελλάδα χρειάζεται ένα μηχανισμό στήριξης. Και μάλιστα, από μία παράταξη, η οποία άφησε το 2004 τη χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την σημερινή. Και είμαστε σήμερα στο σημείο αυτό, κυρίως λόγω της καταστροφικής συμπεριφοράς των πολιτικών της Ν.Δ. την τελευταία εξαετία. Αλλά υπάρχουν και τα δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας που δεν αντιμετωπίστηκαν στο σύνολό τους από την μεταπολίτευση. Κυρίως όμως ευθύνεται η Ν.Δ. και οι κυβερνήσεις της γιατί παράτησαν τη χώρα στο έλεός της.
ΕΡ. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε συγνώμη.
ΑΠ. Δεν είδα να το κάνει με ψυχή. Αλλά δεν φτάνει. Προσωπικά τάχθηκα υπέρ αυτής της κυβερνητικής επιλογής με τη δημιουργία ενός καινοφανούς μηχανισμού στήριξης για την χώρα. Θα ταχθώ με οτιδήποτε χρειάζεται για να σωθεί η κατάσταση. Θα το πω κοινά, έχουμε πιάσει πάτο. Και χρειάζεται να προχωρήσουμε με δομικές αλλαγές, με σοβαρές αλλαγές, με αλλαγές και στη νοοτροπία όλων των πολιτών για να αντεπεξέλθουμε και να δούμε αισιόδοξα το μέλλον.
ΕΡ. Μήπως ως παράταξη, θα το πληρώσετε ακριβά; Δείτε το παράδειγμα των Ούγγρων σοσιαλιστών, των οποίων τα ποσοστά κατρακύλησαν, ακριβώς λόγω αντίστοιχων κινήσεων.
ΑΠ. Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από οποιοδήποτε κομματικό Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.
ΕΡ. Και μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας. Ακόμη και από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τον μηχανισμό στήριξης.
ΑΠ. Ο κ. Σημίτης αυτό που είπε είναι ότι θα έπρεπε ίσως, να γίνουν νωρίτερα τα πράγματα αυτά και νομίζω πως συντάσσεται με την επιλογή αυτή. Σαφώς και υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Αυτό είναι καλό και δείχνει τον χαρακτήρα του κόμματός μας. Είμαστε σε θέση να συγκρουστούμε μ’ ένα σοσιαλιστικό χαρακτηριστικό του κόμματός μας, το οποίο όμως, αντιλαμβάνεσθε, στη σημερινή κατάσταση έχει συρρικνωθεί. Είμαστε σε μια θέση τέτοια, σε εθνικό κίνδυνο.
ΕΡ. Τις συνέπειες όμως θα τις πληρώσει ο ελληνικός λαός πολύ ακριβά.
ΑΠ. Όλοι μας θα πληρώσουμε. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Δεν θα πούμε ότι αφήνουμε το εθνικό συμφέρον για να παραμείνουμε δύο ακόμη χρόνια στην εξουσία, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία. Και είναι αυτό που γίνεται σήμερα.
ΕΡ. Παρ’ όλα αυτά, οι συνέπειες εξακολουθούν να βαραίνουν κυρίως τους μη έχοντες. Το αίτημα της «τρόϊκας» για μείωση του κατώτατου μισθού, για παράδειγμα, που είναι 780 ευρώ θα έχει τρομακτικές συνέπειες.
ΑΠ. Τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας νιώθουν πιο έντονα την πίεση, κάθε φορά που υπάρχει κρίση. Θέλω να πω το εξής : με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αυτό ακριβώς προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε. Διευρύνθηκε η φορολογική βάση και η φορολογική κλίμακα. Τα χαμηλότερα εισοδήματα φορολογούνται λιγότερο, τα υψηλότερα περισσότερο. Μέσα στην κρίση, η κυβέρνησή μας είναι που βγάζει νέα προγράμματα απασχόλησης νέων ανέργων. Την ίδια στιγμή, η Πορτογαλία, με τα ίδια ή σημαντικότερα οικονομικά προβλήματα, σταμάτησε όλα τα προγράμματα για τους άνεργους νέους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Ισπανία, όπου μόνοι τους παίρνουν τα μέτρα που εμείς φοβόμαστε ότι θα μας επιβάλει το ΔΝΤ.
Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Μη χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας. Υπάρχει αυτή την στιγμή ένας μηχανισμός στήριξης υπάρχει όμως και μία κυβέρνηση που έχει πάρει μέτρα, τέτοια ώστε να μη θιγούν τα χαμηλά εισοδήματα. Και πήραμε έγκαιρα μέτρα, πριν να μας επιβληθούν. Και το πρόγραμμα Σταθερότητας και με τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν, κυρίως για το δημόσιο τομέα. Χρειάζεται όμως να βάλουμε πλάτες, να προσπαθήσουμε όλοι μας, χρειάζεται αγώνας. Δεν θέλω να βλέπω απαισιόδοξα τα πράγματα. Θα πιεστούμε για όσο διάστημα προβλέπεται αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει η αφορμή για να μπορέσουμε να πατήσουμε στέρεα στα πόδια μας και να προχωρήσουμε ξανά στην ανάπτυξη του τόπου.
ΕΡ. Μήπως λόγω προβλημάτων ευρύτερα στην ευρωζώνη και όχι μόνο στο Νότο, υπάρχει πρόβλημα συνοχής σε επίπεδο Ε.Ε., στην οποία δεν λειτουργεί ο βασικός άξονας της αλληλεγγύης; Βλέπουμε την συμπεριφορά των Γερμανών, που κατακρίνεται από πολλές πλευρές.
ΑΠ. Έχετε δίκαιο. Το πρόβλημα της Ελλάδας εντάθηκε, που σαφώς δημιουργήθηκε στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Την κύρια ευθύνη αυτής της κατάστασης όμως, την φέρει η ΝΔ. Αλλά υπήρξε επίσης μια πολύ κακή διαχείριση σε όλη αυτή την περίοδο. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξουμε. Και ήδη έχει ξεκινήσει και αλλάζει η σχέση της πολιτικής με τον πολίτη, που στηρίζεται στην ειλικρίνεια. Ως προς το πρόβλημα της ευρωζώνης, μα γι’ αυτό ακριβώς, έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση το έθεσε ως πρόβλημα της ευρωζώνης. Ακολουθούν άλλες χώρες. Γι’ αυτό κινητοποιήθηκε όλος ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κι όλα τα βλέμματα είναι στραμένα στην Ελλάδα αλλά γιατί δοκιμάζονται οι αντοχές της Ευρώπης.
ΕΡ. Τα μέτρα της «τρόικας» θα έχουν αποτελέσματα μετά από τρία χρόνια, ευεργετικά για την χώρα;
ΑΠ. Από το 2004, μόλις ανέλαβε η ΝΔ, είμαστε σε επιτήρηση, από την Ε.Ε. και από το ΔΝΤ, μετά από την περίφημη απογραφή. Δαιμονοποιήσαμε όλους αυτούς τους θεσμούς πολύ πριν τους δούμε. Χρειάζεται λοιπόν μια μεγάλη πειθαρχία και ένα ισχυρό φιλτράρισμα σε όσα λέγονται από τις τηλεοράσεις και λέγονται ειδικά από ανθρώπους που δεν έχουν ευθύνη για το τι θα πουν.
ΕΡ. Κύριε Τόλκα, να αλλάξουμε θέμα και να πάμε στον «Καλλικράτη». Πείτε μας τη θέση σας για την προσπάθεια διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας.
ΑΠ. Την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζεται το νομοσχέδιο-τομή «Καλλικράτης». Και ο χάρτης Πέρα απ’ όσα ακούγονται, θέλω να σταθώ στο πολύ σημαντικό, στις υπόλοιπες 300 σελίδες του, που προβλέπει τις αρμοδιότητες, τα πλαίσια, τις καινοτομίες και τις διασφαλίσεις του σχεδίου «Καλλικράτης». Ένα βασικό, για το οποίο κανείς δεν μιλά είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα ελέγχει τα οικονομικά των Δήμων. Ακόμη, εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση και των πιο μικρών χωριών. Ένα ν/σ που προβλέπει την εξυπηρέτηση του πολίτη στον τόπο του. Για όλα αυτά δεν γίνεται λόγος, είναι οι βασικές αρχές για τις οποίες κάνουμε αυτή την τεράστια αλλαγή.
Η θέση μου ξεκάθαρα, από το 2007 ως νομαρχιακός σύμβουλος ήταν η δημιουργία τριών δήμων στην Ημαθία, με συγκεκριμένα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και κοινωνικά, γιατί πιστεύω ότι μέσα από αυτή την προοπτική μπορούμε να δούμε την ανάπτυξη του τόπου. Νομίζω και σε επίπεδο κοινωνίας έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό. Βεβαίως διατυπώθηκαν θέσεις υπέρ 5 δήμων και άλλες, όλες δε είναι σε γνώση του υπουργείου. Είχαμε τα άτυπα δημοψηφίσματα, στην Ειρηνούπολη και στα Ανθέμια. Ως άτυπα δεν θα μπορούσαν να καθορίσουν οτιδήποτε. Αλλά είναι λυπηρό το γεγονός της μικρής συμμετοχής. Σ’ ένα σύνολο 12 χιλ. κατοίκων ψήφισαν περίπου οι 3 χιλ. Το γεγονός ότι οι πολίτες επέλεξαν την αποχή λέει πολλά. Δείχνει μια στάση της κοινωνίας θετική προς τον «Καλλικράτη».
ΕΡ. Τι θ’ αλλάξει με τον «Καλλικράτη»; Ειδικά σε επίπεδο περιφέρειας; Ως δορυφόρος της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα θετικά, έχουμε και τα αρνητικά. Είμαστε μια φτωχή περιφέρεια, αν εξαιρέσουμε την Θεσσαλονίκη, που απορροφά το μέγιστο μέρος των χρηματοδοτήσεων. Με τη νέα περιφέρεια, αν γνωρίζετε ποια θα είναι αυτή, οι δυσαναλογίες θα περιοριστούν;
ΑΠ. Ο στόχος καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη πρέπει να τεθεί πριν απ’ όλα. Εχει σημασία οι τοπικοί άρχοντες που θα εκλεγούν με τον «Καλλικράτη» να στηρίξουν την προσπάθεια. Ένα παράδειγμα. Στην Ημαθία, πιστοποιημένες υπηρεσίες και διαχειριστική επάρκεια έχουν η Βέροια και η Νάουσα και σύντομα η Αλεξάνδρεια. Σήμερα πρέπει ν’ αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δήμος χωρίς τεχνικές υπηρεσίες, χωρίς διαχειριστική επάρκεια, χωρίς συγκεκριμένα στάνταρ. Και πολύ περισσότερο, δεν θα υπάρξει δυνατότητα από πλευράς του κράτους να στηρίξει τέτοιου είδους νέες υπηρεσίες, νέες υποδομές, κτίρια. Αλλαγή νοοτροπίας για την οποία μιλούσαμε προηγουμένως σημαίνει για όλους και σε όλα τα επίπεδα. Για το εθνικό καλό και για το τοπικό καλό.
Θα υπάρξει επίσης αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού. Όλοι ξέρουμε τι συνέβαινε και έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ως προς την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, οι 5 νομοί είναι μεταξύ των 10 της χώρας με το χαμηλότερο ποσοστό του μέσου όρου του ΑΕΠ. Έχετε δίκαιο σ΄ αυτό που λέτε για την Θεσσαλονίκη και η ένστασή μας είναι αυτή ακριβώς. Αλλά το μεγάλο αστικό κέντρο είναι η Θεσσαλονίκη και η Ημαθία, για πολλούς λόγους, τουριστικούς, εμπορικούς, απευθύνεται σ’ αυτήν. Υπάρχουν ανησυχίες, έχουν γίνει προτάσεις, το ζήτημα είναι να μην συμπαρασύρει το μεγάλο αστικό κέντρο και τα δικά μας ποσοστά και τις δυνατότητες χρηματοδότησης σε επίπεδο Ε.Ε. Περιμένουμε και αυτό το ζήτημα να τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης(σ.σ. αύριο). Στους δείκτες του ΑΕΠ οι νομοί αυτοί βρίσκονται, φοβάμαι και σε εθνικό επίπεδο στη χειρότερη κατάσταση οικονομικά και κοινωνικά. Πρέπει να σπάσουμε πολλά δεδομένα και θέσφατα που υπήρχαν μέχρι σήμερα Και είναι σημαντικό για τον πολιτικό να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και όχι να μην παίρνει θέση ως προς αυτό που θεωρεί ότι είναι το συμφέρον του τόπου και αυτό που έχει καταθέσει στο εκλογικό του πρόγραμμα και για το οποίο έχει ψηφιστεί. Είναι η στιγμή που πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση, και όχι απλά να λέμε «ό,τι αποφασιστεί».
ΕΡ. Έχω μια απορία. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους, που ξαφνικά θα βρεθούν χωρίς δουλειά από τους ΟΤΑ λόγω «Καλλικράτη» και από το δημόσιο λόγω μέτρων; Πως θα διαχειριστείτε αυτή την μάζα των νεοανέργων;
ΑΠ. Θα γίνει καλύτερη διαχείριση. Ας μη φοβούνται. Θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση με βάση τα κοινωνικά, κριτήρια, τις κοινωνικές ευαισθησίες αλλά και τις ανάγκες του καθένα. Είμαστε αναγκασμένοι στα πλαίσια της υπεύθυνης πολιτικής μας, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που έκανε η ΝΔ που διπλασίασε σχεδόν τους δημόσιους υπάλληλους τα τελευταία χρόνια. Αυτό ξεκαθάρισε : ένας διορισμός για πέντε συνταξιοδοτήσεις. Ν’ αλλάξουμε νοοτροπία και εδώ, Δεν μπορούμε να μπούμε όλοι στο δημόσιο. Για την καταπολέμηση της ανεργίας υπάρχει μέριμνα. Ξεκινούν προγράμματα για την επιχειρηματικότητα που θα βοηθήσουν στην ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, γιατί μας ανησυχεί το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας. Υπάρχουν πρωτοβουλίες σε ευρύτερο επίπεδο αλλά και τοπικά, όπως με μια διαδικασία σε εξέλιξη για τους εργαζόμενους στα Κλωστήρια Ναούσης.
ΕΡ.Πως θα συνδυάσετε την επιβολή της «τρόϊκας» με ισχυρή πίεση στον ιδιωτικό τομέα, την στιγμή που θέλετε να τονώσετε την επιχειρηματικότητα, όταν η αγοραστική δύναμη διαρκώς θα μειώνεται;
ΑΠ. Προσπαθούμε να τα ισορροπήσουμε. Υπάρχουν πιέσεις Η αγορά πιέζεται, δεν έχει κίνηση, δεν έχει ρευστότητα, δεν τζιράρει. Κάτι γίνεται όμως. Ξεκινάει η χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, που έμεινε πολύ πίσω, σε επίπεδο δημοσίων έργων αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων.
-ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΡ.Ας έλθουμε στο ροδάκινο, σε συνδυασμό με τις προτάσεις για ανάπτυξη που από φορείς, για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, συναντούν την άρνηση.
ΑΠ. Το ροδάκινο είναι βασικό ζήτημα. Όλοι συμφωνούμε ότι το ξεκίνημα της πτώσης της παραγωγής σήμανε και την έναρξη της πτωτικής πορείας του νομού. Άρα πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα. Πρόσφατα άκουσα την πρόταση της ΕΚΕ ότι πρέπει να μειωθεί η παραγωγή του συμπύρηνου και συμφωνώ. Υπάρχει υπερπαραγωγή. Και είναι ευθύνη της πολιτείας να διαμορφώσουμε μια συνολική πρόταση για την αγροτική παραγωγή στο νομό. Πρέπει να μιλήσουν οι ειδικοί, οι τεχνοκράτες και να πάρουμε ακαριαία μέτρα. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να έχουμε τους αγρότες απλήρωτους, να περιμένουν τον Απρίλη, για μειωμένα χρήματα. Ναι, είναι λίγα τα χρήματα αλλά δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί η μεγάλη μας στόχευση να είναι η περσινή, με τον Κιλτίδη και άλλους υφυπουργούς να έρχονται εδώ, να βάζουν τους αγρότες στην άκρη της Εγνατίας για να περάσει ο πρωθυπουργός για να εγκαινιάσει οδικό άξονα και να τους ρίχνουν στάχτη στα μάτια, να τους καλούν σε συσκέψεις χωρίς αποτέλεσμα και να τους κάνουν επίδειξη εξουσίας.. Οι αγρότες πιέζονται από τη δεινή οικονομική κατάσταση και η πολιτεία οφείλει να μην τους κοροϊδεύει. Να μιλήσει με ειλικρίνεια. Για πολλά χρόνια ακούμε για το Μητρώο Αγροτών. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα, με το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση. Το ίδιο θα γίνει και με το Μητρώο των Εμπόρων, για να ξέρουν οι αγρότες με ποιους συναλλάσσονται. Για τις συνεταιριστικές οργανώσεις ξέρουμε ότι πολλές λειτουργούν διαλυτικά και συρρικνώνουν το αγροτικό εισόδημα. Και εκεί προχωράμε σε μεγάλες αλλαγές. Άλλη μια απόδειξη ότι η ΝΔ επί 6 χρόνια εγκατέλειψε και αυτόν τον χώρο.
ΕΡ. Γιατί όταν έρχονται επενδυτικές προτάσεις εμείς πρέπει να είμαστε αρνητικοί στο όνομα περιβαλλοντικών επιπτώσεων;
ΑΠ. Μπαίνει ένα ζήτημα εδώ, Τι ανάπτυξη επιλέγουμε για την Ημαθία. Η κυβέρνηση προωθεί την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Οι προτάσεις που αναφέρετε κινούνται στο πλαίσιο αυτό. Υπάρχουν προτάσεις τις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε υπάρχουν άλλες που μακροπρόθεσμα μπορούν να πλήξουν την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Αναφέρομαι στο μεγάλο λατομείο του Ξηρολιβάδου για το οποίο όλη η κοινωνία εναντιώθηκε. Αλλά δεν πρέπει να αρνηθούμε προτάσεις και προοπτικές που μπορούν να προσθέσουν πλούτο στην περιοχή μας. Να κινηθούμε βάσει μελετών και με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η τοπική κοινωνία, με τις μελλοντικές ανάγκες. Θεωρώ ότι το φυσικό περιβάλλον της Ημαθίας θα είναι μια απάντηση στην συνεχιζόμενη περιβαλλοντική κρίση, με αντανάκλαση και στην Θεσσαλονίκη στην οποία προσβλέπουμε και τουριστικά. Εφ’ όσον όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν να τολμήσουμε.
ΕΡ. Θα θέλαμε να κλείσουμε με μια αισιόδοξη δήλωση, αν μπορείτε μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον.
ΑΠ. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ημαθίας και της χώρας. Εχουμε δύο επιλογές. Ή θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που μέχρι τώρα ακολουθούμε και θα παραμείνουμε όπως είμαστε ή θα τολμήσουμε τις ανατροπές για τον τόπο, τις μεγάλες αλλαγές, τις τολμάμε, τις δοκιμάζουμε, για ν’ αλλάξουμε τη μοίρα μας. Η Ημαθία έχει δυνατότητες και ανθρώπους, ας το κάνει. Τώρα που η χώρα είναι σ’ αυτή την κατάσταση, η Ημαθία πρέπει να βγει μπροστά για την αλλαγή της δικής της πορείας. Στις μεγάλες κρίσεις παρουσιάζονται και οι μεγάλες ευκαιρίες. Ας αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή. Και σε επίπεδο χώρας, η Ελλάδα πέρασε και πολύ χειρότερες περιστάσεις. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

5 σχόλια:

  1. καλα ,καλα Αγγελε...αυτα λες στις εφημεριδες και σκυβεις μια στον καμπο και μια στη Ναουσα αναλογως πως σε συμφέρει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ena bravo ston tolka. tous forese olous gialia! O monos katharos gia 3 dimous kai den tha eihe anoiksei routhouni. o sidiropoulos ta ehei dialisei ola k den theloun na ton doun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άγγελε ποιοί να τολμήσουμε; Σε τι να τολμήσουμε; Πότε να τολμήσουμε; Πώς να τολμήσουμε; Τολμά ο ζωντανός. Ο αξιοπρεπής. Ο ανεξάρτητος άνθρωπος. Εκεί που είμαστε, είναι σκοτάδι και γεμάτο ακαθαρσίες. Κατα που να κόψω εγώ ας πούμε; Τι να τολμήσω; Δεν βλέπω τίποτε και όπου πατάω, όζει.
    Πές ρε Άγγελε. Τώρα που έγινες Βουλευτής, πρέπει να τολμήσουμε;
    Πρίν ποιοί τόλμησαν και τι έπαθαν; Εσύ που τόλμησες; Άγγελε, ξεπάσρεμα θέλει. Να ξαναμπουν στην σπηλιά τους όλοι τους. Να μας αφήσουν ήσυχους με το ήρεμο να βρούμε τον δρόμο μας. Γιατί έρχεται το ανεξέλεγκτο Άγγελε. Οι κρανιές και οι φούρκες, θα είναι η πειθώ και όποιον πάρει ο χάρος. Όχλος ξέρεις τι πα να πεί; Κρίμα στον τόπο μας και σε όλους μας που βλέπαμε να μας ανοίγουν τον τάφο και εμείς μπουρδολογούσαμε. Τώρα ήρθε ο λογαριασμός. Άλλος ντερλίκωσε και άλλος καλείται να πληρώσει. Δεν παίζει έτσι Άγγελε. Περαστικά σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψήφισες ΝΑΙ, έτσι δεν είναι Τόλκα;
    Θυμάσαι μήπως τι έλεγες πρίν τις εκλογές;
    Θα μου πείς δεν ήξερες κι εσύ το χάλι της οικονομίας και τώρα είναι αναγκαίο.
    Τότε Χάρη κι εγώ δεν ήξερα ότι ότι λέγατε εσείς θα ήταν τόσο ακραία ψέματα.
    Είναι αναγκαίο τώρα να πάρω πίσω την ψήφο μου;
    Μπορώ; Μονά ζυγά δικά σας λοιπόν.
    Ξρανιά και φούρκα Άγγελε. Αυτή είναι η πολιτική αντιπρόταση. Ο αναγκαίος πολιτικός αντίλογος και όποιον πάρει ο χάρος. Κι εσείς συνεχίστε για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό.
    Και πήρε ήδη τέσσερις.
    Κρίμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή