Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕΛΙΟΥ


Ερώτηση προς τους Yπουργούς Υποδομών, Περιβάλλοντος και Οικονομίας αναφορικά με την κατασκευή Αιολικού Πάρκου στο Σέλι κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Η ερώτηση αναφέρει τα παρακάτω: «Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η δημιουργία Αιολικού Πάρκου από την ισπανική πολυεθνική «Acciona» στο όρος Σέλι του Νομού Ημαθίας. Η συγκεκριμένη μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή,
είναι χώρος αναψυχής για το λαό της περιοχής, συγκεντρώνει δεκάδες ερασιτέχνες και επαγγελματίες ορειβάτες, ενώ αποτελεί και καταφύγιο για την σπάνια πανίδα της περιοχής.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα βήμα την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον «απελευθερωμένο» τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα όσον αφορά τις επενδύσεις αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας. Πλήθος ιδιωτικών ομίλων(μεταξύ των οποίων και η ισπανική πολυεθνική «Acciona»), σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και καταθέτουν αιτήσεις για χορήγηση σχετικών αδειών, με μοναδικό κριτήριο την κρατική διασφάλιση της υψηλής κερδοφορίας τους.

Η προστασία του περιβάλλοντος, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, η επίδραση στην επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης και στην πορεία άλλων τομέων οικονομικής δραστηριότητας κάθε περιοχής και γενικότερα η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θυσιάζονται από την Κυβέρνηση, στο βωμό των συμφερόντων των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων. Η Ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία για εγκατάσταση ανάλογων πάρκων μέσα στη θάλασσα και μακριά από τον αιγιαλό και η εμπειρία για το κόστος της κιλοβατώρας δεν πρέπει να παρακάμπτονται.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εταιρία επικαλείται τους νόμους και τις συμβάσεις που υπόγραψαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις θετικές γνωμοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις από τη Νομαρχία και το Δασαρχείο. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ με τις οδηγίες της, έχουν δημιουργήσει όλο το νομικό πλαίσιο για να αφήνουν ασύδοτη την πολυεθνική να λυμαίνεται την περιοχή και το κρατικό χρήμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης-ιδιωτικοποίησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της εμπορευματοποίησης της γης και των δασών, των ιδεολογημάτων για «πράσινη οικονομία» με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ).

Θεωρώντας ότι αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία ενός Ενιαίου αποκλειστικά Δημόσιου φορέα παραγωγής ενέργειας που με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και δεν θα λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων με λαϊκή περιουσία τα δάση, τη γη και τους ορεινούς όγκους

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί εάν η κυβέρνηση θα σταματήσει την παραχώρηση του όρους Σέλι στην ισπανική πολυεθνική για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου