Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑΔΙΚΑ

Απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων Μιχάλης Χαλκίδης σχετικά με τα προβλήματα εργασίας και ασφάλισης που αντιμετωπίζουν οι απασχολούμενοι σε εποχιακές επιχειρήσεις έδωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Λοβέρδος. Η απάντηση έχει ως εξής:
Σε απάντηση της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή κ. Μ. Χαλκίδη και, διαβιβάσθηκε το σχετικό έγγραφό σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α) Με τη διάταξη του άρθρ. 24 του Ν.1836/89, που ισχύει για τους απασχολούμενους σε εποχιακές..
επιχειρήσεις, τίθενται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις, σε σχέση με τους κοινούς ανέργους, όσον αφορά την επιδότηση λόγω ανεργίας.
Συγκεκριμένα αρκούν 100 ημέρες στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ στο τελευταίο 12μηνο πριν τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.
Ως εποχιακές, σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, θεωρούνται οι επιχειρήσεις που από τη φύση τους, τις καιρικές συνθήκες ή λόγω χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο και μικρότερο από εννέα μήνες.
Β)Με την με αριθμ. 118454/16.6.89 εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, δόθηκε διασταλτική ερμηνεία στην παραπάνω ρύθμιση, ώστε ως εποχιακές θεωρούνται και οι επιχειρήσεις που κατά το διάστημα λειτουργίας τους που υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες διατηρούν κατά μέγιστο όριο το 25% του μέσου όρου του προσωπικού που απασχόλησαν στο οκτάμηνο.
Οι απασχολούμενοι σε κονσερβοποιεία, διαλογητήρια, εκκοκκιστήρια, ψυγεία, επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κ.λ.π. υπάγονται στην παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση των εποχιακά απασχολούμενων, και δεν αποκλείονται από την με αριθμ. 118454/16-6-89 εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, εφόσον όμως οι επιχειρήσεις πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.
Οποιαδήποτε αλλαγή, όσον αφορά τον αριθμό των απαιτούμενων για την επιδότηση ανεργίας ημερών εργασίας των εποχιακά απασχολούμενων, χρήζει νομοθετικής ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου