Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ. ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ


Έκκληση στον πατριωτισμό των αγροτών, να ανοίξουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στον εξαγγελθέντα διάλογο για την νέα αγροτική οικονομία, απηύθυνε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία και πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απογραμμάτιστα ακούγονται».

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κος Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή».
Απεναντίας, «τα μπλόκα, όχι μόνον δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν καινούργια προβλήματα. Κάνουν τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας, καθώς το μεγαλύτερο έλλειμμα, είναι εκείνο της αξιοπιστίας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να βλάψουμε άλλο τους εαυτούς μας. Πρώτοι από την κατάσταση αυτή, επωφελούνται εκείνοι που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος μας. Έχω γυρίσει σε όλα τα μπλόκα, αλλά δεν είναι το κλείσιμο των δρόμων η λύση» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός για να αναφέρει αργότερα στη δευτερολογία του:
«Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω τα προβλήματα, αλλά είναι μια αλήθεια ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται καθημερινά. Ό,τι λέγεται αποδελτιώνεται και πηγαίνει στα γραφεία του κάθε οικονομικού παράγοντα διεθνώς. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου - είναι στο στόχαστρο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι. Η απουσία πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους - και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, την αγροτιά».
«Καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι, παρά κλειστά τα σπίτια» αντέτεινε η Αλέκα Παπαρήγα. «Έχετε πολιτική ευθύνη εσείς και η ΝΔ, γιατί χρόνια τώρα, εφαρμόζετε πολύ καλά την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πέραν της πολιτικής ευθύνης, έχετε και ηθική ωστόσο, γιατί κι εσείς, επιτρέπετε στα παπαγαλάκια σας να συκοφαντούν τους αγώνες της αγροτιάς. Μετά βίας μπορώ να συγκρατήσω την οργή μου: Μιλήσατε για «συναλλαγή». Αν έχετε στο μυαλό σας κάποιους αγροτοπατέρες, καλώς τα λέτε, αλλά μην τα συνδέετε με αγώνες» ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ, ζητώντας να μην αντιμετωπιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ως παράνομες, κατά τις υποδείξεις του Θ. Πάγκαλου.
Η κα Παπαρήγα πρότεινε την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, απαλλαγή της αγροτιάς «από τους μεγαλοβιομήχανους που της πίνουν το αίμα». «Αφήστε και την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την μεσογειακή διατροφή, γιατί πρωτευόντως, η αγροτική παραγωγή συνδέεται με την μεταποιητική βιομηχανία».
«Αν ακολουθούσα αυτά που λέτε, θα ήταν, όχι μόνον οι δρόμοι κλειστοί, αλλά και τα σπίτια» απάντησε ο Πρωθυπουργός. «Ποια είναι η διαφορά σας; Να μην κάνουμε προγραμματισμό, αγροτική πολιτική, ριζικές αλλαγές, να μην κτυπήσουμε τους μεσάζοντες, την διαφθορά, το παραεμπόριο και τους παράγοντες στο συνεταιριστικό κίνημα; Τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε, ή θα είναι πάντα υποκείμενο εκμετάλλευσης κάποιου παράγοντα, κάποιου αγροτοπατέρα;».
Η κα Παπαρήγα, καταφέρθηκε εξάλλου και κατά του «ανήθικου διαχωρισμού» των αγροτών ανάμεσα σ’ αυτούς που το ασκούν κατά κύριο επάγγελμα και των υπολοίπων. «Αν πρόκειται για μεγαλοεπιχειρηματίες, να τους αλλάξετε τα φώτα. Αλλά από πού αντλείτε το δικαίωμα να απαγορεύετε σε κάποιον που δεν μπορεί να βγάλει το εισόδημά του, να γίνει σερβιτόρος, σκουπιδιάρης;» ρώτησε η γ.γ. του ΚΚΕ.
«Δεν καταλαβαίνω ποιον θέλετε να βοηθήσουμε» αποκρίθηκε ο Γ. Παπανδρέου. «Βεβαίως υπάρχουν αγρότες με άλλα επαγγέλματα και αυτό είναι ένα επιπλέον εισόδημα. Αλλά θέλετε να βοηθήσουμε τον αγρότη του Κολωνακίου; Γιατί έχει διαφορά» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προκαλώντας εντονότατες αποδοκιμασίες εκ μέρους του ΚΚΕ. «Αντί να γελάτε και να διαμαρτύρεστε, ελάτε κι εσείς στο διάλογο με τις θέσεις σας» απάντησε ο Πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, έκρινε πως «το συνεταιριστικό κίνημα έχει καταντήσει πηγή διαφθοράς» και παρότρυνε τον Πρωθυπουργό να ξεκινήσει «από μηδενική βάση, καθώς είναι ζήτημα αν λειτουργούν σωστά 10-15 συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω στις ικανότητες της κας υπουργού, που είναι ίσως η μόνη υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι στιγμής που γνωρίζει τις διαδικασίες» ανέφερε.
Έλλειμμα δημοκρατικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών, διαπίστωσε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση πως «επιλέγει να κάνει διάλογο με την γραφειοκρατία, τους συνυπεύθυνους για το πρόβλημα - και όχι με τους αγρότες».
«Λέτε πως δεν έχουμε λεφτά - όμως εμείς μπορούμε να σας προτείνουμε δυο-τρεις, μηδενικού κόστους παρεμβάσεις, για ρήξεις: Ελέγξτε την ασυδοσία και τους μεσάζοντες, σταματήστε τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, την καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους αγρότες, διαλύστε την κομματοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις στους θεσμικούς αγροτικούς φορείς, δημιουργείστε νέες μορφές συλλογικής οικονομικής οργάνωσης των αγροτών. Χρήματα λέτε πως δεν έχετε. Κότσια έχετε για άλλη πολιτική;» ρώτησε τον Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ναι κε Τσίπρα: Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με δομές της αγροτικής οικονομίας, του συνεταιριστικού κινήματος και σας θέλουμε κοντά μας» αποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τα μπλόκα λέγοντας ότι «οι κλειστοί δρόμοι κλείνουν τα σπίτια άλλων». Από την άλλη ωστόσο, παρατήρησε πως «τίποτα απ’ όσα είπε ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πείσει, έστω και ένα τρακτέρ να φύγει απ’ τα μπλόκα».
Ο κος Καρατζαφέρης πρότεινε σειρά μέτρων, όπως δημιουργία θεσμού αντίστοιχου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) για τους αγρότες και ασφαλιστική κάλυψη των αγροτικών ατυχημάτων, κατ’ αναλογία των εργατικών - μέτρα που, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ήδη δρομολογούνται απ’ την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πρότεινε επίσης, τουλάχιστον ο ελληνικός στρατός να τροφοδοτείται αποκλειστικά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε εξάλλου τον Πρωθυπουργό, πως, αν και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος των Νέων Αγροτών, δεν διαμαρτυρήθηκε για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στο 25%.
«Η Ένωση Νέων Αγροτών συμμετέχει στο διάλογο με εποικοδομητικές προτάσεις» απάντησε ο Πρωθυπουργός.
«Ακούγοντάς σας, έχει κανείς την αίσθηση ότι δεν είστε εσείς συνυπεύθυνοι για τα μεγάλα αδιέξοδα του αγροτικού κόσμου, ενώ σπαταλήσατε πακτωλούς, όχι για να δημιουργήσετε υποδομές, αλλά με μοναδικό κριτήριο την εξαγορά ψήφων. Με την πολιτική σας, προσπαθήσατε να εθίσετε τον αγροτικό κόσμο σε μια λογική εξαπάτησης. Δική σας επιλογή δεν ήταν η αποδέσμευση των επιδοτήσεων απ’ την παραγωγή;» ρώτησε ο Α. Τσίπρας.
«Ζητώ το δικαίωμα να κάνουμε μια νέα αρχή. Και μην σας εκπλήσσει αν κάνουμε μια νέα αρχή ως ΠΑΣΟΚ. Είμαστε δημοκρατικό Κίνημα, να κάνουμε μια νέα αρχή, μια νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα» κατέληξε ο κος Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου