H αναφορά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη στο γεωθερμικό πεδίο της Αλεξάνδρειας στην ομιλία του προχτές στη Βέροια φέρνει εκ νέου το θέμα αυτό στην επικαιρότητα στη βάση της εκμετάλλευσής του από τους αγρότες της περιοχής αλλά και από τον δήμο.
Είναι γνωστό στην πράξη ότι στο υπέδαφος της περιοχής μας υπάρχει άφθονο ζεστό νερό το οποίο θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε και να επωφεληθούν τόσο οι πολίτες αλλά και η τοπική κοινωνία γενικότερα.
Πριν από αρκετά χρόνια, επι νομαρχίας Σπάρτση, είχε γίνει μια γεώτρηση που έφτασε ως τα 850 μέτρα βάθος. Το νερό που ως σήμερα αναβλύζει έχει γύρω στου 60 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία, γεγονός που το καθιστά αξιοποιήσιμο.
Βέβαια, αυτό δεν καθίσταται απαγορευτικό για κανέναν να προχωρήσει σε γεωτρήσεις μικρότερου βάθους και να εκμεταλλευτεί το νερό με νέες τεχνολογίες ώστε να παράξει και θερμοκηπιακά είδη αλλά και ηλεκτρική ενέργεια με την μέθοδο των εναλλακτών.
Ο δήμος Αλεξάνδρειας διαθέτει ορισμένες, τις τελευταίες θα έλεγα, μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Θα μπορούσε κάλλιστα η διοίκηση του δήμου να συστήσει κατ΄ αρχήν μια δημοτική εταιρία η οποία θα έχει ως στόχο την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων, να αναζητήσει επενδυτές για να συνεργαστεί ώστε το κέρδος για τα ταμεία του δήμου να είναι μεγάλο και εγγυημένο.
Το καθεστώς που σήμερα υπάρχει για την αξιοποίηση της δημοτικής γης είναι παρωχημένο. Οι εκτάσεις, υποβαθμισμένες οι περισσότερες, δίδονται για καλλιέργεια σε αγρότες έναντι μικρού τιμήματος και τίποτα πέρα από αυτό.
Το κομβικό σημείο της υπόθεσης αυτής είναι ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είτε από φωτοβολταϊκά είτε από την αξιοποίηση της γεωθερμίας είναι ζητούμενο για την πολιτεία που επιδοτεί τέτοιες δράσεις.
Συνεπώς πρέπει να επιδειχτεί πολιτική βούληση προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να προκύψουν μέσα σε λίγα χρόνια τα οφέλη για την περιοχή της Αλεξάνδρειας.
*Στην φωτογραφία βλέπετε τον τότε νομάρχη Γ. Σπάρτση και την διοίκηση του δήμου σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας τον Οκτώβριο του 2003. Πέρασαν επτά χρόνια χωρίς την παραμικρή πρόοδο αφού η πολιτεία δεν τόλμησε να προχωρήσει σε χρηματοδότηση της δράσης αυτής.
Τώρα όμως που οι δήμοι μεγαλώνουν και τα ταμεία τους χρειάζονται χρήματα μπορεί να προχωρήσει μόνος του ο δήμος.
Τα θερμα νερα εχουν ακριβως τη ιδια τυχη με το ποσιμο νερο(οπως και με τα νερα της αποχετευσης,αν εκει δεν εμφανιζοταν απο μηχανης θεος ενας εργολαβος να μας κανει ...δωρεαν... τη αρχικη μελετη ,απο οπου προεκυψε το αμαρτωλο εργο της αποχετευσης).
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρισκονται εδω και 7 χρονια , βαθεια στη γη,η τρεχουν απο τις πηγες (40 χρονια) και χανονται τζαμπα....
Αραγε που ειναι οι μελετες αξιοποιησης της γεωθερμικης ενεργειας(που δεν εγιναν ποτε!!!!).
Μηπως εκει που ειναι και η περιβοητη μελετη μεταφορας του νερου απο τις πηγες Βερμιου ,στο ερημο το Ρουμλουκι?
7 χρονια απραξια και αδρανεια...
Ομως καιρο γι αλλα βρισκουμε , οπως για παραδειγμα ....για να φιμωσουμε με δικαστηρια (ΠΟΛΙΤΗΣ)οσες φωνες δεν μας χαιδευουν τα αυτια....
Το πλοιο αρχισε να μπαζει πολλα νερα,κυβερνητης και πληρωμα περι αλλων τυρβαζουν, ομως τα ποντικια αρχισαν να πηδουν στη θαλασσα...
Για τα ποντικια που ειναι δυνατα απο την καλοφαγία δεν ανησυχει κανεις,ομως με το πλοιο βρε παιδια τι γινεται ?
STO POZAR PSAKSATE ;
ΑπάντησηΔιαγραφήOXI ΨAXNOYME ΣΤΟ ...ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΕΙΧ-ΣΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΡΕ ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΚΟΜΕΝΕΣ?
ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ?????