Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Μεγ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ.

Στο Λιτόχωρο Πιερίας, την Μ. Πέμπτη, το βράδυ, στολίζονται οι επιτάφιοι που φτιάχνονται από γυναίκες (παλιά μόνο από ανύπαντρες) οι οποίες καθόλη την Σαρακοστή φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα.
Την Μ. Παρασκευή, όλη μέρα, οι καμπάνες των δυο εκκλησιών χτυπάνε πένθιμα και οι πιστοί επισκέπτονται τους ναούς για να προσκυνήσουν τον νεκρό Χριστό. Αποχωρώντας από τις εκκλησίες παίρνουν μαζί τους από ένα λουλουδάκι.
Το βράδυ γίνεται στο "Παζάρι" η συνάντηση των Επιτάφιων που συνοδεύονται από χορωδίες, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα. Και φέτος το Λιτόχωρο έγινε χώρος υποδοχής εκατοντάδων επισκεπτών που πολλοί εξ αυτών πήγαιναν για πρώτη φορά για να δουν το γεγονός αυτό που εκτός της θρησκευτικότητάς του έχει και υψηλή αισθητική. Αξίζει τον κόπο η επίσκεψη την Μ. Παρασκευή στο Λιτόχωρο.

6 σχόλια:

  1. ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΕΡΩΧΩΝ ΤΟΠΙΩΝ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΆΘΕΟΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και οι άθεοι μπορούν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της πίστης των ανθρώπων. Είναι ζήτημα πολιτισμού και πολύ περισσότερο όταν αυτές διαδραματίζονται στο Λιτόχωρο στις παρυφές του Ολύμπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ τι έχει για να την επισκεφθεί κάποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτός που ρωτάει και νομίζει ότι κάνει χιούμορ (της κακιάς ώρας) αν είμαι άθεος του απαντώ ότι είμαι.
    Το γιατί πήγα στην εκδήλωση αυτή μπορεί εύκολα, αν του κόβει, να το καταλάβει από το κειμενάκι που έγραψα. Αν δεν μπορεί, ας το πει και του αναλύω σε επόμενη ανάρτηση.
    Χάρης Μόχλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χάρη, δεν μας είπες ότι είχες παρέα τον Κωστέτσο και τον Σιανίδη. Ή δεν τους είχες και αυτοί παραβρέθηκαν στο Λιτόχωρο με την παρέα τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή