Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ

Ο Δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης γνωστοποίησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου (27η συνεδρίαση της 17.07.2008, 44ο θέμα) ενέκρινε την πρόταση του Δήμου Πλατέος για την χρηματοδότηση του έργου: «Εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων Οικισμού Ο.Ε.Κ. "ΠΛΑΤΥ Ι" στο Δήμο Πλατέος του Νομού Ημαθίας".

Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επεξεργασία, διαχείριση και διάθεση των παραγόμενων αστικών λυμάτων από τις 80 οικογένειες συμπολιτών μας που θα εγκατασταθούν στον οικισμό Ο.Ε.Κ. "Πλατύ Ι", ενώ η αρχική πρόβλεψη της μελέτης κατασκευής του οικισμού ανέφερε ότι η διάθεση των λυμάτων θα γινόταν σε στεγανούς βόθρους. Σύμφωνα με την προμελέτη του έργου, το κόστος κατασκευής εκτιμάται στο ποσό των 685.812,24 ευρώ. Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και η κατασκευή του έργου, που χωροθετείται σε δημοτική έκταση που βρίσκεται πλησίον του οικισμού των εργατικών κατοικιών, θα γίνει με ενέργειες του Δήμου Πλατέος, στα πλαίσια σύμβασης που θα συναφθεί μεταξύ των δύο μερών σύμφωνα με τον Ν. 1641/1986 (άρθρο 19 παρ. 1) που παρέχει την δυνατότητα στον Ο.Ε.Κ. "με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, να συμβάλλεται με δήμους και να χρηματοδοτεί έργα κοινωφελή, για την εξυπηρέτηση των εργατικών οικισμών, τα οποία θα δημοπρατούνται και θα εκτελούνται από τους δήμους για λογαριασμό του".

Εγκρίθηκε η β' φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου

Μετά από πολύμηνη εργασία των δύο ομάδων έργου που ασχολήθηκαν με τη σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος, της Δημοτικής Ομάδας Έργου αφενός και της επιστημονικής ομάδας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Εργαστήριο Περιφερειακών Οικονομικών Αναλύσεων) αφετέρου, ολοκληρώθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2010 του Δήμου Πλατέος. Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την έγκριση -τον περασμένο Μάρτιο- της α' φάσης του Επιχειρησιακού που αφορούσε στη διατύπωση του στρατηγικού σχεδιασμού, ενέκρινε ομόφωνα και την β' φάση που περιλαμβάνει τον επιχειρησιακό και οικονομικό προγραμματισμό καθώς και τους δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος. "Η αναγκαιότητα σύνταξης και εφαρμογής ενός επιχειρησιακού προγράμματος για το Δήμο μας, δεν είναι μία γραφειοκρατικού τύπου διαδικασία, που απλώς μας επιβλήθηκε ως υποχρέωση από τον νόμο, αλλά μία κορυφαία πολιτική λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου, το οποίο διαμορφώνει στρατηγική ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Μία στρατηγική ανάπτυξης που βασίζεται στην επιλογή συγκεκριμένων έργων και δράσεων που περιγράφονται αναλυτικά στη β' φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, με αναφορά σε φορείς υλοποίησης, προϋπολογισμούς, πηγές χρηματοδότησης και μετρήσιμα αποτελέσματα, κοινωνικά και οικονομικά. Μία στρατηγική ανάπτυξης που έλαβε υπόψη της τα διαμορφωμένα στην ευρύτερη περιοχή δεδομένα για τη σύνθεση της παραγωγικής και κοινωνικής δομής του Δήμου μας, τα δημογραφικά στοιχεία καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα", τόνισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Πλατέος έχουν περιληφθεί συνολικά 159 δράσεις και έργα, ομαδοποιημένα σε μέτρα και άξονες προτεραιότητας. Οι 135 δράσεις έχουν ως φορέα υλοποίησης τον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, εκ των οποίων 40 δράσεις χαρακτηρίζονται ως υψηλής προτεραιότητας και 95 μέσης προτεραιότητας. Επίσης αναφέρονται άλλες 24 δράσεις που η υλοποίησή τους ανήκει σε υπερκείμενα επίπεδα διοίκησης. Ωστόσο επειδή από την υλοποίηση αυτών των δράσεων θα προκύψουν θετικές επενέργειες στην ανάπτυξη της περιοχής, κρίθηκε απαραίτητη η συμπερίληψή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Τέτοια έργα αναφέρονται σε δράσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας, σε διαδημοτικές δράσεις, καθώς και (κυρίως) σε δράσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα Υπουργείων προκειμένου να υλοποιηθούν, όπως το αεροδρόμιο Παλαιοχωρίου, το φυσικό αέριο, η μεταφορά πόσιμου νερού από τις πηγές του Βερμίου για την ύδρευση των κατοίκων, η ίδρυση ιατρείου ΙΚΑ, η συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου μνημείου ("Ρωμαϊκό τόξο γέφυρας") στο Κλειδί, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου