Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Με ευρεία πληοψηφία (48-16) πέρασε η πρόταση ΝΑΡ/ΣΕΚ/ΑΡΙΣ.ΕΚΚΕ/ΟΚΔΕ/ Ανένταχτοι στο ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ / Μειοψήφησε η πρόταση ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ

Η εφημερίδα "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" έχει ένα κατατοπιστικό ρεπορτάζ από τα όσα έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με την επικείμενη 3η συνδιάσκεψη.
Είναι προφανές ότι η εσωστρεφής στάση ορισμένων δυνάμεων οδηγεί την πόλωση στις ....
εργασίες της συνδιάσκεψης και υπάρχει ο κίνδυνος να αναλωθούν χιλιάδες σύνεδροι- εκπρόσωποι οργανώσεων σε μια ανούσια και άγονη αντιπαράθεση για θέματα είτε ανύπαρκτα για την πλειοψηφία των εργαζομένων είτε εντελώς ανεπίκαιρα και ανεδαφικά.
Η ανταγωνιστική πρακτική και οι άγονες αντιπαραθέσεις καθηλώνουν την οργάνωση και στερούν την δυνατότητα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να πιάσει το κινηματικό νήμα αφενός και την συγκυρία αφετέρου για να αναδειχτεί στον άλλον πόλο έκφρασης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς της ανατροπής.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι:

Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Το διήμερο 17-18 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί η 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως αποφάσισε  το ΠΣΟ. 
Η πολιτική απόφαση του ΠΣΟ (που θα είναι η βάση για την εισήγηση στη Συνδιάσκεψη) επιμένει στο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και στη στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως αριστερή εργατική αντιπολίτευση. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία - 48 υπέρ (ΝΑΡ, ΣΕΚ, ΟΚΔΕ, ΕΚΚΕ, ΑΡΙΣ, ανένταχτοι), 16 κατά (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ), 4 η τρίτη πρόταση (Σ. Αλεξίου, Π. Βαϊνάς, Δ. Κουτσούμπα, Γ. Μάντζαρης).

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει ενιαιoμετωπικά σε όλους τους μεγάλους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας την επόμενη περίοδο. Απλώνει και βαθαίνει το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ως εργαλείο προώθησης της μαχητικής διάθεσης του λαού ξεκινώντας μεγάλες πρωτοβουλίες για την διαγραφή του χρέους, για τον καλύτερο συντονισμό του εργατικού κινήματος, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Επίσης το ΠΣΟ εξουσιοδότησε την ΚΣΕ για έναν νέο γύρο συναντήσεων με οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για διερεύνηση συνεργασιών που θα εγκριθούν, σε περίπτωση συμφωνίας, από την Συνδιάσκεψη.

Οι εγγραφές νέων μελών θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη (εκτός αν κάποιες τοπικές επιτροπές κάνουν εκλογή αντιπροσώπων πιο νωρίς). Η εκλογή αντιπροσώπων θα γίνει με απλή αναλογική. Η απόφαση για την απλή αναλογική πάρθηκε και αυτή κατά πλειοψηφία - 39 υπέρ (ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΟΚΔΕ, ΑΡΙΣ, ανένταχτοι), 27 κατά (ΝΑΡ, ΕΚΚΕ και ανένταχτοι), 2 λευκά.


Ένα σημαντικό βήμα μπροστά ήταν η συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το Σάββατο 29 Νοέμβρη, στο οποίο πάρθηκαν οι αποφάσεις για την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του μετώπου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Γενάρη 2015.

Αντ. Δραγανίγος
Παρουσιάζοντας την εισήγηση, ο Αντώνης Δραγανίγος από την ΚΣΕ υπογράμμισε την αναγκαιότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να βρεθεί μπροστά στην πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης χωρίς καμιά αναμονή, μιας κυβέρνησης που εμπλέκει ξανά την χώρα στον νέο γύρο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει την επίθεση στο λαό σε όλα τα μέτωπα. Μπροστά στις σοβαρές πολιτικές εξελίξεις της επόμενης περιόδου με ρεαλιστική την πιθανότητα της κυβέρνησης “με κέντρο το ΣΥΡΙΖΑ”, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει σταθερά να προσανατολισθεί προς την κατεύθυνση της αριστερής εργατικής αντιπολίτευσης, που θα μπαίνει μπροστά στους αγώνες του λαού μπολιάζοντάς τους με αντικαπιταλιστικό-αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

Δημ. Σαραφιανός
Διαφορετικό σχέδιο κατέθεσαν οι ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ που παρουσίασε ο Ηλίας Κεφαλάς, ενώ ένα τρίτο σχέδιο εισήγησης κατέβασαν 7 μέλη του ΠΣΟ. Την πρόταση της ΚΣΕ για καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή αντιπροσώπων για τη Συνδιάσκεψη παρουσίασε ο Δημήτρης Σαραφιανός, ενώ αντιπρόταση παρουσίασε ο Τάκης Τσίτσος.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, ο Γιάννης Σηφακάκης τόνισε πως
Γ. Σηφακάκης
“οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μπαίνει στην επόμενη φάση από καλύτερες θέσεις. Απέναντι στην κρίση του καπιταλισμού δεν μπορούμε παρά να έχουμε αντικαπιταλιστικές απαντήσεις, αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που θα αναδεικνύει τα ζητήματα για το χρέος, για την κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, του εργατικού ελέγχου, της ρήξης με το ευρώ και την ΕΕ. Το προηγούμενο διάστημα όλα αυτά φαινόντουσαν σαν να είναι ζητήματα που μπορεί να τεθούν αργότερα, σήμερα όμως οι εξελίξεις τα φέρνουν στην καρδιά της συζήτησης. 

Μεγάλη επιβεβαίωση της πολιτικής μας εκτίμησης είναι και η εικόνα του πολέμου, της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η ανάγκη να υπάρξει δυνατό αντιπολεμικό και αντιμπεριαλιστικό κίνημα. Με ό,τι διαφορές και αν υπάρχουν ανάμεσά μας, είμαστε καθαροί: απέναντι στον ιμπεριαλισμό, δεν υπάρχουν υποκατάστατα για τη διεθνιστική και ταξική ενότητα των εργατών ενάντια στις επεμβάσεις και την ελληνική συμμετοχή.

Προχώρημα
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει παίξει ρόλο στο προχώρημα του κινήματος. Έχουμε φτάσει εδώ, όχι μόνο γιατί υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι από την κρίση των από πάνω, αλλά και γιατί έχουμε ένα κίνημα που όλη την περίοδο των μνημονίων έχει παλέψει και τους έχει οδηγήσει σε πολιτικά αδιέξοδα.

Γι' αυτό έχει σημασία η αυτοτέλεια της επαναστατικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς, σαν δύναμη εργατικής αριστερής αντιπολίτευσης. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε όσους μας λένε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να περιορίσει τον αντικαπιταλισμό της. Ούτε αποκοβόμαστε, ούτε απομονωνόμαστε από τον κόσμο όταν προβάλουμε το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Χωρίς τις αντικαπιταλιστικές αιχμές τα «προγράμματα ανακούφισης» μπορεί να μείνουν προεκλογικές εξαγγελίες”.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική με 34 παρεμβάσεις και τοποθετήσεις μελών του ΠΣΟ από όλη την Ελλάδα.

Για τα βήματα συντονισμού του εργατικού κινήματος, την σημασία των αγώνων διαρκείας της ΕΡΤ, των καθαριστριών, των σχολικών φυλακών, αλλά και της Coca-Cola, κ.α., μίλησε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Αγγελόπουλος, εξηγώντας πως ο Συντονισμός των Νοσοκομείων και ακόμη περισσότερο ο Συντονισμός, γύρω από την ΕΡΤ, ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, έχουν δώσει δείγματα γραφής μέσα στο εργατικό κίνημα, πιέζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ακολουθήσουν και φέρνοντας σε αδιέξοδο την κυβέρνηση.

Aργυρή Ερωτοκρίτου
Στον ίδιο τόνο η Αργυρή Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στις μεγάλες μάχες του φοιτητικού κινήματος τις τελευταίες εβδομάδες, εξηγώντας πως η απάντηση των φοιτητών στον Φορτσάκη απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τις διαθέσεις της νεολαίας και τονίζοντας πως ο καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα στα πανεπιστήμια και τη νεολαία δεν θα δώσει μόνο κινηματική ώθηση στην αντίσταση, αλλά θα μπολιάσει το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. “Την ώρα που κλείνουν σχολές και εργαστήρια, την ώρα που πετάνε στο δρόμο εργαζόμενους και διαλύουν τα ιδρύματα, το αίτημα της διαγραφής του χρέους μπορεί να απαντήσει στο πού θα βρεθούν τα λεφτά για την παιδεία”.

"Η αυτοτελής και ανεξάρτητη παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει παίξει καταλυτικό ρόλο μέσα στην αριστερά και σε ολόκληρη την εργατική τάξη τα τελευταία χρόνια, και είναι ιστορικό μας καθήκον να δώσουμε χωρίς ταλαντεύσεις την μάχη για την μεγαλύτερη και βαθύτερη συγκρότησή της την επόμενη περίοδο, ως εκείνη τη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την στήριξη των εργατικών αγώνων και το άπλωμα των εργατικών αιτημάτων", τόνισε ο Βασίλης Συλαϊδής από το ΔΣ της Intracom. Αναφερόμενος στην Γενική Απεργία της 27/11 περιέγραψε τις οργανωτικές προσπάθειες, με συγκεντρώσεις στους διαφορετικούς χώρους της Intracom και υπογράμμισε πως η παρουσία των εργαζόμενων ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

“Υπάρχει πολιτικός χώρος για να υπάρχει αντικαπιταλιστική αριστερά; Υπάρχουν άνθρωποι, διαμορφωμένοι εκεί έξω μετά την τελευταία 5ετία των αγώνων, των εμπειριών και των συγκρούσεων, που να μπορούν να σηκώσουν το πολιτικό μας σχέδιο; Η μεγάλη πλειοψηφία του σημερινού ΠΣΟ διαμορφώνει, παρά τις διαφορές, μια καθαρή απάντηση που λέει πως ναι, υπάρχει αυτός ο κόσμος, ένα μεγάλο αντικαπιταλιστικό δυναμικό συντρόφων και
Θαν. Καμπαγιάννης
συντροφισσών. Μήπως ο αντικαπιταλισμός είναι πολύ προωθημένος για την ελληνική κοινωνία; Αντιθέτως βρισκόμαστε στην καλύτερη περίοδο για να ριζώσει το αντικαπιταλιστικό σχέδιο. Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη συνδιάσκεψη σαν μια ευκαιρία για να κάνουμε αυτή την πλατιά συζήτηση με τις χιλιάδες συντρόφισσες/ους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δίνουν όλες αυτές τις μάχες”, υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα για πολιτικές πρωτοβουλίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλα τα μέτωπα.

Στην δίκη της Χρυσής Αυγής και την αναγκαιότητα της στήριξης αυτής της μάχης αναφέρθηκε ο Τάκης Ζώτος, εξηγώντας πως “υπάρχει ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη. Είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και της φασιστικής δεξιάς, αλλά και των ναζί στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα του εργατικού κινήματος. Και παρόλο που θα έλεγε κανείς πως η Αριστερά θα έπρεπε να είναι ενωμένη τελικά δεν είναι. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εδώ έχει ένα προνομιακό πεδίο δράσης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να βαθύνει την σχέση της με την ΚΕΕΡΦΑ και να μπει μπροστά και σε αυτή τη μάχη”.

Ο Γιώργος Ράγκος αναφερόμενος στην σημασία της απλής αναλογικής, ως το πραγματικό βήμα βαθέματος της δημοκρατικής συγκρότησης, εξήγησε πως δεν πρόκειται απλά για μια οργανωτική αλλαγή αλλά για μια πραγματικά δημοκρατική πρωτοβουλία που δίνει την δυνατότητα σε οργανωμένους και ανένταχτους συντρόφους να συμμετάσχουν ενεργά στο μετωπικό εγχείρημα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Γκαργκάνας Πάνος
Ο Πάνος Γκαργκάνας τόνισε την σημασία ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βγαίνει ενωμένη για να ξεδιπλώσει τις μεγάλες αντικαπιταλιστικές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες "Συσπειρωθείτε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν έχει λήξει ο ρόλος της, τώρα ξεκινάει και έχουμε να το αποδείξουμε την επόμενη περίοδο".

Χάγιος Άγγελος
"Το πρώτο μήνυμα που δίνει το σημερινό ΠΣΟ είναι πως βγαίνουμε με μια μάχιμη γραμμή για το επόμενο κρίσιμο τετράμηνο που έρχεται με όλα τα ενδεχόμενα, εκλογικά και μη, ανοιχτά", υπογράμμισε ο Άγγελος Χάγιος που ήταν και ο τελευταίος ομιλητής.


http://ergatiki.gr/?id=10909

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και η οκδε σπάρτακος είναι στην απόφαση σφοι...

kasabianmat@gmail.com είπε...

η οκδε γιατί δεν υπάρχει στον τίτλο;