Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Νέος νόμος για τα ναρκωτικά: Από τη θανατοκρατία της απαγόρευσης στο δημοπρατήριο της υγείας

Η πιο ανοικτά φιλοκαπιταλιστική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών διεκδικεί δάφνες δημοκρατικότητας και ανθρωπισμού νομοθετώντας την αποποινικοποίηση της χρήσης. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η έφοδος των ιδιωτών στην αντιμετώπιση των ουσιοεξαρτημένων πάνω στα ερείπια της δημόσιας-δωρεάν υγείας. Τα έργα τους μιλούν από μόνα τους.

του
Παντελή Μέλιου

Η πιο ανοικτά φιλοκαπιταλιστική κυβέρνηση των...

ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ (ΚΚΕ): Κάνουν βρώμικο πόλεμο αυτοί που έχουν κατακλέψει το λαό

Η Α.Ε Τυποεκδοτική εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να απαντήσει όσους την έχουν κρίνει και κατακρίνει σχετικά με την απόφασή της να κάνει αίτηση ώστε να ενταχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Είναι φανερό ότι με ανακοινώσεις όπως αυτή δεν πρόκειται να πειστεί κανείς παρά μόνον όσοι είναι ήδη πεισμένοι.
Η ανακοίνωση είναι:

Είχαμε προειδοποιήσει ότι με αφορμή την αίτηση της Τυποεκδοτικής για την υπαγωγή της στο άρθρο 99, θα κλιμακωθεί ο βρώμικος πόλεμος σε βάρος της.

Διάφορα κέντρα, όπως εκείνο που χρησιμοποιεί την ΑΥΡΙΑΝΗ και το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ, τραβούν μπροστά στην προβοκάτσια με χυδαία και αισχρή παραπληροφόρηση. Εκείνοι που άντλησαν εκατομμύρια από το χρηματιστήριο, που δεν έχουν βάλει από το 2000, ούτε ένα ευρώ στο τηλεοπτικό σταθμό ALTER τον οποίο υπερχρέωσαν με εκατοντάδες εκατομμύρια, που εκβιάζουν εδώ και μήνες τους εργαζόμενούς τους, έχουν το θράσος να πρωτοστατούν στο βρωμερό πόλεμο απέναντι στην Τυποεκδοτική, εξαιτίας του κύριου μετόχου της που είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Αυτή την επίθεση εξυπηρετούν και ορισμένες άλλες εφημερίδες και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες.
Γνωρίζουμε το ρόλο και τα κίνητρα του καθένα που παίζει σε αυτό το παιχνίδι κατασυκοφάντησης. Είναι η προσπάθεια, επιστρατεύοντας ψεύδη και παραπληροφόρηση, να εδραιωθεί η αντίληψη «ότι όλοι ίδιοι είναι».

Για αυτό και μόνο το λόγο απαντάμε, για να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι.
α) Κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα ότι τάχα η Τυποεκδοτική με την υπαγωγή της στο άρθρο 99 θα κάνει χρήση της αντεργατικής νομοθεσίας προκειμένου να «κουρέψει» τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Ενημερώνουμε ότι, στην αίτηση που έχουμε υποβάλει για την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99, δε συγκαταλέγονται στους Πιστωτές εργαζόμενοι και ασφαλιστικά ταμεία. Δε θα αξιοποιήσουμε το νόμο, όπως κάνει το σύνολο των επιχειρήσεων που ζητούν να ενταχθούν σε διαδικασία εξυγίανσης, όπως προκλητικά κάνει ο βασικός μέτοχος του ΑLTER, της ΑΥΡΙΑΝΗΣ, του σταθμού ΚΟΝΤΡΑ.

Η Τυποεκδοτική θα φροντίσει, όπως ήδη έχει δεσμευτεί με ανακοίνωσή της, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξοφλήσει πλήρως τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων και τις υποχρεώσεις της στα ασφαλιστικά ταμεία.

β) Αυτοί που άπειρες φορές στις εταιρείες τους έχουν καταστρατηγήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διαμαρτύρονται για το δήθεν εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Τυποεκδοτική. Μιλάνε για μισθούς πείνας των 700 ευρώ που ...αμείβεται τάχα ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων της. Εχουμε απαντήσει και άλλες φορές σε αυτή τη συκοφαντία. Αυτοί όμως δεν παραιτούνται από την γκαιμπελίστικη ταχτική «πες πες ψέμα στο τέλος κάτι θα μείνει».

Η Τυποεκδοτική, όλα αυτά τα χρόνια, φρόντισε να διαφυλάσσονται τα εργασιακά δικαιώματα, να τηρούνται οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Δε χρησιμοποίησε, χάριν της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας, τις αντεργατικές ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, όπως είναι η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση ωραρίου με μείωση αποδοχών, η υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι μειωμένες αποζημιώσεις με χρήση της προειδοποίησης κ.ά.
Σήμερα, παρά τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση, παρά την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις των Λιθογράφων (ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων), των Βιβλιοδετών, των Μηχανικών, των Αποθηκάριων, των Υπαλλήλων Γραφείου, των Λογιστών, των Οδηγών, των Φορτοεκφορτωτών, των Καθαριστριών, των Χειριστών Κλαρκ, των Κλητήρων, των Ηλεκτρολόγων, των Οικοδόμων, ενώ με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση αμείβονται μόλις οκτώ άτομα.

γ) Αυτοί, που όλα αυτά τα χρόνια αποθησαυρίζουν χρησιμοποιώντας τον πακτωλό του χρηματιστηρίου, τα κρατικά κονδύλια και τα θαλασσοδάνεια προκειμένου να εξασφαλιστούν για πολλές ζωές οι ίδιοι και οι κληρονόμοι τους, έχουν σηκώσει κουρνιαχτό ότι η Τυποεκδοτική τάχα έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από το αστικό κράτος λαμβάνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω των αναπτυξιακών νόμων.

Η Τυποεκδοτική δεν έχει να κρύψει τίποτα. Αξιοποίησε τον αναπτυξιακό νόμο και προχώρησε το 2006-2007 σε επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ για την οποία επιδοτήθηκε με ποσό 1 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο μέρος της επένδυσης καλύφθηκε κυρίως με τραπεζικό δανεισμό. Αυτή η επιλογή έγινε για να εκσυγχρονίσει το μηχανολογικό εξοπλισμό της, σε συνθήκες όξυνσης της συγκεντροποίησης και του ανταγωνισμού στον κλάδο των εκτυπώσεων.

Ο αποπροσανατολισμός και η συκοφαντία δεν θα περάσουν. Ολοι αυτοί που σηκώνουν τον πόλεμο, μέσω εφημερίδων και καναλιών, εναντίον της Τυποεκδοτικής είναι πρωταγωνιστές και κύριοι στυλοβάτες της άγριας επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, και για το λόγο αυτό πολλαπλά εκτεθειμένοι απέναντι στον εργαζόμενο λαό.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ: Δεύτερο το ΚΚΕ και τρίτη η ΔΗΜ.ΑΡ.

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 18,5% καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Star Channel ενώ την τέταρτη θέση στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το... ΚΚΕ με ποσοστό 13% και ακολουθούν Δημοκρατική Αριστερά (11,5%), ΠΑΣΟΚ (11%), ΣΥΡΙΖΑ (10%), ΛΑΟΣ (6%), Οικολόγοι Πράσινοι (5%) και Δημοκρατική Συμμαχία (5%).

Το 11% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα, ενώ 11% απαντά Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών στο διάστημα 25 -31 Ιανουαρίου 2012.

Επίθεση σε μετανάστες που πήγαιναν για μεροκάματο


 

φωτ. αρχείου
Καταγγελία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

Την επίθεση φασιστοειδών σε βάρος εργαζομένων εταιρείας ανακύκλωσης που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων ατόμων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Οπως επισημαίνεται, ακροδεξιοί «έστησαν ενέδρα σε εργαζόμενους που ξεκίνησαν ξημερώματα να πάνε για δουλειά, άρχισαν να...τους τρομοκρατούν μέσα στο λεωφορείο της γραμμής και μόλις έφτασαν στην πλατεία Συντριβανίου στα Ανω Λιόσια τους περίμεναν άλλοι 20 με μαύρα κλομπ στα χέρια, ξύλα και σιδερογροθιές». Εκεί «έπεσαν με απίστευτη μανία πάνω στους μετανάστες χτυπώντας όπου βρουν», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά τέσσερις εργαζόμενοι και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο «Αττικό» όπου και παραμένουν για νοσηλεία.

Το Σωματείο υπογραμμίζει πως το παραπάνω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και πως τα ακροδεξιά στοιχεία «έχουν πάρει αέρα από το συνολικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες εργαζόμενους». Παράλληλα τονίζει πως «το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου την ίδια μέρα έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Ανω Λιοσίων γιατί η επίθεση έγινε λίγα μέτρα από τα γραφεία του χωρίς να παρέμβουν, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το περιστατικό».

Τέλος, καλεί τους μετανάστες εργαζόμενους «να μη φοβηθούν, να απαντήσουν με την οργάνωση στο σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς καθώς τέτοια γεγονότα δε θα σταματήσουν την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων για σταθερή δουλειά, συλλογικές συμβάσεις, ενάντια στις μειώσεις μισθών, ενάντια συνολικά στη μείωση των δικαιωμάτων μας»


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

Τσίπρας: «Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία»

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, εξαπέλυσε, με σημερινή δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με αφορμή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι παρά... τους λεονταρισμούς των τελευταίων ημερών, από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό - που επέλεξαν προ διμήνου, για να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή - για άλλη μια φορά ένας Έλληνας πρωθυπουργός πήγε σε μια σύνοδο κορυφής, όχι για να μεταφέρει την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας και τις διεκδικήσεις του ελληνικού λαού, αλλά για να ακούσει και να μεταφέρει τους κυρίαρχους εκβιασμούς των εταίρων στον ελληνικό λαό.

Εκτίμηση του κ. Τσίπρα είναι ότι «οδηγούμαστε σε αδιέξοδο» και αυτό γιατί «εάν επιτευχθεί η συμφωνία του PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, τότε θα οδηγηθούμε σε μια πρωτοφανή ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και φυσικά σε ένα πλιάτσικο για τους ομολογιούχους και για την ΕΚΤ».

Όλα όσα μας παρουσιάζουν ως μονόδρομο στις επιλογές, όχι μόνο δεν οδηγούν σε λύση, αλλά βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την κρίση, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «είμαστε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία».

Σύμφωνα με τη θέση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη δυνατότητα να την αποφύγουμε είναι ο ελληνικός λαός να διεκδικήσει να μπει δυναμικά στο προσκήνιο, να ακουστεί η φωνή του και ο λόγος του και να διεκδικήσει ένα διαφορετικό μέλλον απ΄ αυτό το ζοφερό, που μας προδιαγράφουν οι διαδοχικές αποφάσεις των συνόδων κορυφής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι μάσκες έπεσαν και φάνηκε το πραγματικό τους πρόσωπο.

Σχόλιο της Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α. για την ανακοίνωση της Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α.
Η ηγετική ομάδα της Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α., φαίνεται ότι κάνει πάλι τη δουλειά που έμαθε καλά. Βλέποντας τον εαυτό της στον καθρέπτη και ψάχνοντας στην αυλή της, αντί να απαντήσει σε μια... πολιτικοσυνδικαλιστική ανακοίνωση της Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α., επειδή δεν τους άρεσε, επιτίθενται προσωπικά ενάντια στον επικεφαλής της Γιώργου Χαρίση και στο μέλος του Γ.Σ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και στελέχους της παράταξής μας Μηνά Μοναστηρίδη.
Φαίνεται ότι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πρεσβεύουμε διαφορετικούς κόσμους και ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο.
Η Αριστερά αγωνίστηκε και αγωνίζεται για ιδανικά και αξίες και δεν τις εξαγόρασε ούτε τις εξαγοράζει, αντίθετα η ηγεσία του χώρου που υπερασπίζονται αυτοί βουλιάζει στο βούρκο της διαπλοκής, της διαφθοράς και της μετάλλαξής του στην πιο επιθετική νεοφιλελεύθερη δύναμη.
Αν λοιπόν ήθελαν να γίνουν δήμαρχοι και βουλευτές και δεν τους έκατσε δεν φταίμε εμείς.
Συμπεριφορές απατημένης συζύγου και κατινιές εκθέτουν τους ίδιους, τακτικές όμως πολιτικής και προσωπικής επιβίωσης, όταν γίνονται στις πλάτες των εργαζομένων, αφορά όλους τους και είναι επικίνδυνο.
Αντί λοιπόν να σιωπούν σεμνά, μιλούν και προκαλούν την κοινή γνώμη των εργαζομένων.
Και μια απαραίτητη διευκρίνιση γιατί σκοπίμως διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
Η Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α., στο προηγούμενο συνέδριο, πριν τρία χρόνια και στο έκτακτο, πριν ενάμιση χρόνο, που ήταν καταστατικά, πάλεψε να αλλάξει το καταστατικό και συντεταγμένα – με ενιαίους όρους – να οργανωθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε ενιαία συνδικάτα.
Με αποκλειστική ευθύνη της Π.ΑΣΚΕ αυτό δεν έγινε.
Η Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α., πριν ακόμη αρχίσουν οι αρχαιρεσίες στα σωματεία, πρότεινε τη λήψη πολιτικής απόφασης από τη διοίκηση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για να ψηφίσουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης, ενώ εναντιώθηκε, όπως και οι άλλες παρατάξεις, στην απόφαση της Π.Α.Σ.Κ.Ε. να μετατρέψει την ομοσπονδία σε δικαστή και εισαγγελέα των σωματείων, σέρνοντάς τα στα δικαστήρια, όπως έγινε με τον δήμο Κορυδαλλού και αλλού.
Η απόφαση αυτή της Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α. στηρίζεται:
1.Στην ανάγκη της ενιαίας οργάνωσης και του ενιαίου μετώπου των εργαζομένων με βάση τον κλάδο και το χώρο εργασίας, ανεξάρτητα εργοδότη και σχέσης εργασίας.
2.Στις δραματικές και βίαιες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, όπου έχουν ουσιαστικά αρθεί οι όποιες διαφορές τους μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα και τέλος
3.Στο γεγονός ότι οι εκλογές για πρώτη φορά μετά τη σχετική τροποποίηση του καταστατικού γίνονται τους τελευταίους μήνες πριν το συνέδριο, όπου όλοι οι ψηφίσαντες, εργάζονται κιόλας, καθώς και γιατί και στο συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πριν ενάμιση χρόνο, η πρόταση για εγγραφή όλων των εργαζομένων στην ομοσπονδία απέσπασε την πολιτική πλειοψηφία του σώματος.

31 Γενάρη 2012 Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α.

Κ.Ο.Ε.: Η απάντηση στη νέα κατοχή: Παλλαϊκό Μέτωπο και ξεσηκωμός

31 Ιανουαρίου 2012

Η απάντηση στη νέα κατοχή: Παλλαϊκό Μέτωπο και ξεσηκωμός

Η γερμανική απαίτηση για τοποθέτηση στην Ελλάδα «επιτρόπου προϋπολογισμού», δηλαδή υπερ-πρωθυπουργού, αποτελεί μια νέα άθλια πρόκληση απέναντι στον ελληνική λαό.
Η Γερμανία και οι πολυεθνικές της, τα...αρπακτικά κοντσέρν, αφού αποκόμισε τεράστια κέρδη από την ευρω-καταλήστευση του ελληνικού λαού, με τον έλεγχο ολόκληρων τομέων της οικονομίας της χώρας και με τη χρεομηχανή, αφού πέτυχε χάρη στην δουλοπρέπεια του δικομματισμού να μην πληρώσει ούτε δεκάρα τσακιστή από τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο που οφείλει στην Ελλάδα, αφού επέβαλε σε συνεργασία με τους άλλους τοκογλύφους δανειστές το ειδικό καθεστώς των Μνημονίων και της Τρόικας, τώρα κλιμακώνει τη μεθόδευση της για ολοκληρωτικό έλεγχο της χώρας μας. Βαδίζουμε ολοταχώς προς την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση της «νέας κατοχής». Με το PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση και το καθεστώς «επιτροπείας».
Οι κορώνες των κομμάτων του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ότι τάχα το ζήτημα του «επιτρόπου προϋπολογισμού» δεν συζητείται, είναι ψεύτικες και ξεδιάντροπες. Γιατί είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν την επαίσχυντη και προδοτική για τη χώρα συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011 στην ΕΕ, όπου επί λέξει αναφέρεται: «Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας, θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπια ελεγκτική οντότητα».
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, προφανώς και τα τρία κόμματα, συμφωνούν με τη θέσπιση της νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που θέλουν να επικυρωθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του ερχόμενου Μάρτη, με βάση την οποία συνταγματοποιείται η απαίτηση για μηδενικό δημόσιο έλλειμμα. Πράγμα που για την Ελλάδα μεταφράζεται ότι δεν θα δει ποτέ διέξοδο, ενώ ταυτόχρονα θα απειλείται με βαριά πρόστιμα. Άλλη μια επίδειξη υποτέλειας του αστικού πολιτικού κόσμου απέναντι στο ευρωπαϊκό Διευθυντήριο.
Ο ελληνικός λαός αισθάνεται βαθειά ντροπιασμένος και προσβεβλημένος. Όμως μέσα στη φτώχεια και την απελπισία του, το έχει αποδείξει, θα βρει το κουράγιο να σηκωθεί. Και θα γκρεμίσει το καθεστώς της χούντας, της νέας κατοχής, της τοκογλυφικής ληστείας και της κοινωνικής εξόντωσης, καθώς και το σάπιο πολιτικό σύστημα που το υπηρετεί.
Η Αριστερά οφείλει να αισθανθεί και να στρατευθεί σε αυτήν την πάνδημη λαϊκή απαίτηση. Να συμβάλει σε ένα μεγάλο παλλαϊκό Μέτωπο Αντίστασης, για τον ξεσηκωμό, που θα φέρει στη χώρα Ελευθερία, Ανεξαρτησία, πραγματική Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Κοινωνική Δικαιοσύνη, απαλλαγή από τη θηλιά του χρέους, επιβίωση του λαού, Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Ο Λοβέρδος στηρίζε Βενιζέλο για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις και ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου δεν δείχνει να βιάζεται, κορυφαία στελέχη επιχειρούν να προλάβουν τα χειρότερα.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση Βενιζέλου-Λοβέρδου, με τον τελευταίο να εκφράζει την υποστήριξή του στον...

Αποζημιώσεις σε 5.319 παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ

Η καταβολή αφορά σε ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως το...πρώτο εξάμηνο του 2011.

Επίσης, ο ΕΛΓΑ γνωστοποιεί πως οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν ζημιωθεί εντός του 2011, θα λάβουν το σύνολο των αποζημιώσεων έως το τέλος Μαρτίου, εκτός από τις ζημιές του Δεκεμβρίου 2011, οι οποίες θα αποζημιωθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012

Αρχίζει εργασίες ο εργολάβος Γκιόνογλου ύψους 5 εκατομμυρίων στην Αλεξάνδρεια- Υπογράφηκε συμφωνητικό


Γκιόνογλου, Καραπαναγιωτίδης, Ρίστας
Υπέγραψε το συμφωνητικό ο εργολάβος τέως δήμαρχος Αλεξάνδρειας με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδη και εντός του Φεβρουαρίου εγκαθίσταται ως ο ανάδοχος του μεγάλου έργου της ανάπλασης του κέντρου της Αλεξάνδρειας. Πρόκειται για το έργο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ που ο κ. Γκιόνογλου πήρε με... έκπτωση μόλις 1,17% και μάλιστα έχοντας μόνον έναν ανταγωνιστή που έδωσε την ανταγωνιστική προσφορά ύψους 1,14%.
Ο τέως δήμαρχος Αλεξάνδρειας θα έχει ίσως την πανελλήνια πρωτοτυπία να κατασκευάζει έργο τόσων πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο δήμο και παράλληλα ως πολιτικό πρόσωπο και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να ελέγχει τη διοίκηση αν επιβλέπει σωστά και αξιόπιστα τον ..εργολάβο. Δηλαδή τον ίδιο.
Είναι φανερό ότι ο εργολάβος Γκιόνογλου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να πάψει να κρύβεται πίσω από τις δυνατότητες που του προσφέρει ο νόμος. Ή θα είναι παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και τα δυο δε γίνεται.
Κατά τα άλλα, να πούμε ότι το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανάπλαση πεζοδρομίων, κατασκευή Η/Μ δικτύων, τοποθέτηση κυβόλιθων, εργασίες σκυροδεμάτων (παρτέρια, κράσπεδα, ράμπες ΑμΕΑ κ.ά.).
Ο Αντιπεριφερειάρχης από την πλευρά του ζήτησε από τον συνάδελφό του στην αυτοδιοίκηση και εργολάβο στο επάγγελμα, την ταχύτερη και αρτιότερη εκτέλεση του έργου, έτσι ώστε να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό στους κατοίκους της Αλεξάνδρειας αναβαθμίζοντας την αισθητική και την ποιότητα ζωής τους.

Πύργος Ηλείας: Η σιωπή σημαίνει συνενοχή- Η δημοτική αρχή δε λέει λέξη για το "αβγό του φιδιού"

του
Μ. Νοδάρου

Ούτε μια λέξη δεν είπαν οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του Πύργου Ηλείας για την εμπλοκή της ακροδεξιάς οργάνωσης «Εθνική Δράση» στις ρατσιστικού χαρακτήρα αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων του Κούβελου που απέτρεψαν την φιλοξενία των...

Times: Η ανώδυνη έξοδος και η νέα δραχμή

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των Ευρωπαίων, οι Times του Λονδίνου παρουσιάζουν σε αναλυτική πολυσέλιδη πρόταση τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να βγει από την Ευρωζώνη με τον πιο...ανώδυνο τρόπο.

Βασικός άξονας της πρότασης του οικονομικού αναλυτή της εφημερίδας Όλιβερ Καμ είναι η υιοθέτηση της "νέας δραχμής" σε σταθερή ισοτιμία τόσο με το ευρώ όσο και με το δολάριο.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα θα αποκτούσε αξιοπιστία στις αγορές και θα απέτρεπε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και επομένως την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών πριν από την εισαγωγή του νέου νομίσματος.

Η λειτουργία των αγορών θα εξασφάλιζε ότι η δραχμή θα ήταν προσκολλημένη στο σχετικά πιο υποτιμημένο από τα δύο νομίσματα.

Έτσι, η χώρα θα αποκτούσε λίγο υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, χωρίς να θυσιάζει τη νομισματική αξιοπιστία της και θα εξασφάλιζε περιθώριο ανάσας για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος πρόνοιας και την αγορά εργασίας.

Σε σχόλιο της εφημερίδας αναφέρεται ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι απλό και απαιτεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο για το όφελος των Ελλήνων όσο και του ενιαίου νομίσματος. Η ελληνική πτώχευση ή αναδιάρθρωση χρέους είναι μεν αναπόφευκτη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, υπογραμμίζεται.

Ο προτεινόμενος μηχανισμός εξόδου, όπως σημειώνεται, δεν αναιρεί την ανάγκη να βάλουν οι Έλληνες σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους, με τους Times να αναφέρουν ότι για την αποφυγή κερδοσκοπικών επιθέσεων απαιτείται η στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με συναλλαγματικά αποθεματικά.


News247.gr

Στα 1000 ευρώ η εφάπαξ εισφορά υπέρ του δημοσίου για την έκδοση άδειας φορτηγών

-Και στα 500 € για κάθε επιπλέον όχημα

Στο ποσό των 1.000 € για το πρώτο όχημα και στα 500 € για κάθε επιπλέον όχημα διαμορφώνεται η εφάπαξ εισφορά υπέρ του δημοσίου για την έκδοση άδειας φορτηγών και βυτιοφόρων... δημόσιας χρήσης.
Η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών αναμένεται να υπογραφεί και να εκδοθεί το αργότερο έως τα τέλη της εβδομάδας

ΠΑΤΡΑ: Διήμερη απεργία στην εφημερίδα "Πελοπόννησος"

Διήμερη απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί) στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», μετά από δραματική σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες το πρωί, στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ.
Μάλιστα η απεργία γίνεται υπό την...κάλυψη της ΕΣΗΕΠΗΝ, του Σωματείου Τεχνικών αλλά και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Μετά από σχετική ψηφοφορία και με πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, αποφάσισαν να απεργήσουν το διήμερο 1 και 2 Φεβρουαρίου, ως αντίδραση στις απολύσεις που έχει ήδη δρομολογήσει η διεύθυνση, αλλά και στις καθυστερήσεις πληρωμής των μισθών τους.

Σήμερα το πρωί ο εκδότης Θεόδωρος Λουλούδης αναμένεται να λάβει και την σχετική επιστολή από την ΕΣΗΕΠΗΝ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΠΗΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, ύστερα από συνέλευση των εργαζομένων της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και απόφαση που ελήφθη μετά από σχετική ψηφοφορία, κηρύσσει 48ωρη απεργία στην εφημερίδα με αίτημα να μην ισχύσουν οι προειδοποιήσεις απολύσεως τεσσάρων εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και το μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κώστας Κλαμπανιστής.
Επίσης, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ απαιτεί από την ιδιοκτησία της εφημερίδας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων στο σύνολο του προσωπικού και την οριστική αποκατάσταση της ομαλής καταβολής της μισθοδοσίας. 
Η απεργία θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Τετάρτης 1η Φεβρουαρίου 2012 και θα εκπνεύσει στις 6 το πρωί της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου 2012. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί το σύνολο των εργαζομένων στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» να συμμετάσχει στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων, με πρώτο το δικαίωμα στην κανονική αμοιβή και απασχόληση, είναι υποχρέωση όλων μας.


Πηγή.

Το ΠΑΜΕ, οι εκλογές και μια «ξαφνική» στροφή

Ο μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των χαλυβουργών στον Ασπρόπυργο, αλλά και μια σειρά αγώνες που ξεσπούν στους χώρους δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα, έχουν φέρει στο προσκήνιο με έναν έντονο τρόπο την τακτική του ΠΑΜΕ. Τακτική η οποία, ιδιαίτερα μετά την απεργία της 17ης Γενάρη, έχει περάσει σε μια νέα, πιο επιθετική φάση κυρίως λόγω της προεκλογικής...

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ- Στην πέμτπη θέση το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερο το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Η κατρακύλα του τελειωμό δεν έχει. Για το ΠΑΣΟΚ ο λόγος που προφανώς οι ψηφοφόροι του το 2009 του γυρίζουν την πλάτη μετά την εξαθλίωση που έχει φέρει στη χώρα και τους κατοίκους της.
Προφανώς ντρέπονται να πουν ότι είναι ΠΑΣΟΚ οι περισσότεροι από...

ΚΙΛΚΙΣ- Συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα

Συνελήφθησαν χθες (30.01.2012) το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς, δύο υπήκοοι Αλβανίας 27 και 24 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία τα κατά περίπτωση αδικήματα της εμπορίας...ναρκωτικών και παράνομης οπλοκατοχής.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης επιχείρησης, οι Αστυνομικοί συνέλαβαν τον 27χρονο τη στιγμή που επιχειρούσε να πουλήσει ποσότητα κάνναβης βάρους (1.020) γραμμαρίων, έναντι του ποσού των (1.500) Ευρώ.

Στη συνέχεια σε έρευνα στην οικία του συλληφθέντα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία διέμενε και ο 24χρονος αδελφός του και ο οποίος συνελήφθη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• (336) γραμμάρια κάνναβης,
• (1) πιστόλι
• (1) ζυγαριά ακριβείας
• το χρηματικό ποσό των (1.370) Ευρώ, ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών.
• (3) κινητά τηλέφωνα και
• (2) βιβλιάρια καταθέσεων.
Συνολικά κατασχέθηκαν (1.356) γραμμάρια κάνναβης.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κιλκίς.

Κατερίνη: Αρνήθηκε ο δήμαρχος έρευνα για υποσιτιζόμενους μαθητές στο δήμο

Σ. Χιονίδης
Σε καταγγελία του δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη προχώρησε η παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης», με αφορμή την άρνηση της δημοτικής Αρχής να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο αίτημα για διερεύνηση στο...δήμο της ύπαρξης ή μη υποσιτιζόμενων μαθητών, κάνοντας λόγο μάλιστα για «συμπλέγματα και μικροεγωϊσμούς».

«Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο προτείναμε ο δήμος να ερευνήσει σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αν υπάρχουν υποσιτιζόμενοι μαθητές, μαθητές που πηγαίνουν σχολείο χωρίς να έχουν φάει πρωινό. Η πρότασή μας μαζί με άλλες στάλθηκε με email στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα για την ενημέρωση όλων των μελών του Δ.Σ. αλλά γιατί όχι και της κοινωνίας», σημειώνει στην ανακοίνωση-καταγγελία της η «Πρωτοβουλία Πολιτών».

Και συνεχίζει: «Η δημοτική πλειοψηφία αρνήθηκε τη συζήτηση του θέματος, αρνήθηκε να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία, αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον δημοτικό μας σύμβουλο Αντώνη Μάντζιο να εξηγήσει τους λόγους που ζητάμε να πάρει ο Δήμος τη σχετική πρωτοβουλία. Δόθηκε όμως ο λόγος στον δήμαρχο κ. Χιονίδη, ο οποίος ενοχλήθηκε από την δημοσίευση της πρότασής μας, καταφέρθηκε εναντίον μας για χίλια δυο και ανάμεσα σε άλλα ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι δήθεν μια ακτιβίστικη ενέργεια με τις οποίες ενέργειες ο δήμος δεν πρέπει να έχει καμία σχέση».

Καλεί, δε, τη δημοτική Αρχή:
•«Έστω και τώρα, χωρίς συμπλέγματα και μικροεγωϊσμούς», σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Δ/ντές των Σχολείων, να ερευνήσουν την κατάσταση στα σχολεία και εφόσον υπάρχει πρόβλημα υποσιτιζόμενων μαθητών να μπουν και τα σχολεία του Δήμου Κατερίνης στο σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.
•«Τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, μέσα από τα Συλλογικά τους όργανα να ερευνήσουν διακριτικά για τυχόν υποσιτιζόμενους μαθητές και αν υπάρχουν να ζητήσουν την ένταξη των σχολείων τους στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την διάθεση μικρογευμάτων στα σχολεία».

Μίλερ: Η Ελλάδα θα πρέπει να βγάλει τις χειροπέδες του ευρώ

Η Ελλάδα θα πρέπει να βγάλει τις χειροπέδες του ευρώ για να επιβιώσει, εάν δεν θέλει να ζητά συνεχώς οικονομική βοήθεια από τις χώρες της Ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Κλάους - Πέτερ Μίλερ.
Ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι δεν θα είναι καλό... για την Ελλάδα, εάν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συνεχίσουν να την αναγκάζουν να φορά τις "χειροπέδες", ενός νομίσματος που επιτρέπει μόνο την εσωτερική προσαρμογή μέσω περικοπών των δαπανών και μείωσης των μισθών.

«Θα επανέλθουν ζητώντας και άλλα χρήματα και δεν θα υπάρχει τέλος, εκτός και αν εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό δεν θα πάρει δύο έως τρία χρόνια - μιλάμε για 20, 30 ή 40 χρόνια για την Ελλάδα. Οι Έλληνες χρειάζονται τελικά ένα νόμισμα, το οποίο θα μπορούν να το υποτιμούν», δήλωσε ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας σε εκδήλωση που έγινε στη Φρανκφούρτη.

Ο κ. Μίλερ δεν θεωρεί ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει παγκόσμιο χάος και ότι θα ωθήσει τους επενδυτές να απαλλαγούν από τα ομόλογα άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

ΜΗΤΡΩΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη...συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας. Ηλικιωμένοι, αγρότες, μαθητές, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, αλλά και σύλλογοι, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, όλοι μπορούν να συμμετέχουν!
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας έχει ήδη συστήσει ειδικό γραφείο εθελοντών με ένα ποικίλο πλαίσιο δράσεων, όπου θα μπορούν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους οι εν δυνάμει εθελοντές.


ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ… Η δράση των εθελοντών να είναι οργανωμένη με συγκεκριμένα καθήκοντα, αρχή, μέση και τέλος και να αφήνει ελεύθερο κάθε συμμετέχοντα να σταματήσει όποτε θέλει.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ…
τη συμμετοχή και αξιοποιούμε εθελοντικά άτομα που δεν εργάζονται, εφόσον το επιθυμούν και αναλόγως των ειδικών γνώσεων που διαθέτουν, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Δήμου Αλεξάνδρειας. Υπάρχει σήμερα ένα σημαντικό παροπλισμένο ανθρώπινο δυναμικό, εκτός της αγοράς εργασίας, με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία, που θα ήθελε να προσφέρει σε κρίσιμους τομείς δράσεων της πόλης. Θέλουμε τη γνώση και την εμπειρία τους και θα δημιουργήσουμε σε όλους τους τομείς τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν για την πόλη μας.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΩΣ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ... αναπτύσσοντας μια σχέση του Δήμου με τον εθελοντισμό που θα στηρίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, χωρίς διάθεση να υποκαθιστά ή να ανταγωνίζεται ο εθελοντισμός τις δράσεις που έχει υποχρέωση να φέρει εις πέρας ο δήμος, αλλά ούτε και το αντίθετο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΘΕΛΟΝΤΗ»... αξιοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό του δήμου και οργανώνουμε σε αυτό γραμματεία που παρέχει υποστήριξη και πληροφόρηση με ποικίλους τρόπους στους εθελοντές, με σκοπό τη βελτίωση και το συντονισμό των δράσεών τους σε τοπικό επίπεδο.
Όσοι επιθυμείτε να προσφέρετε εθελοντικά τις υπηρεσίες σας είτε ως ενεργοί εθελοντές είτε στα οργανωτικά θέματα του εθελοντισμού , μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξάνδρειας. επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση από την ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξάνδρειας, www.alexandria.gr, να τη συμπληρώσετε και να την αποστείλετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή φαξ.

Αρμόδιοι επικοινωνίας:
κα Ποράβου Ελισσάβετ (Τηλ. 2333 0 26806 και email: biblioalex@otenet.gr) (15:30- 20:30)
κα Μοσχοτά Κρυστάλλω (Τηλ. 2333 3 50116και email:mosxota@alexandria.gr) (07:30-15:00)

Στις εθελοντικές δράσεις, πρωταγωνιστές είναι οι ενεργοί πολίτες-εθελοντές!
Πρωταγωνιστής είσαι ΕΣΥ! ΜΗΝ μένεις «απ’ έξω»…

ΗΜΑΘΙΑ- ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2012 έγινε πρωτοβoυλιακή συνάντηση των σωματείων 1. ΕΛΜΕ Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ 2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ 3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ, 4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ και ανταλλάχτηκαν προβληματισμοί, ανησυχίες και σκέψεις για μεγαλύτερο συντονισμό και δράση για τα κοινά προβλήματα.
Στη σύσκεψη έγιναν αρχικά οι εξής διαπιστώσεις:
1. Εκρηκτική είναι η κατάσταση που...διαμορφώνεται στα θέματα υγείας-Πρόνοιας ως αποτέλεσμα της ολοένα και εντεινόμενης επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού μας.
2. Θύματα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και συνολικά στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.
3. Πρόκειται για μια πολιτική που κατατείνει στην διάλυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του καινούργιου ασφαλιστικού φορέα (ΕΟΠΠΥ) που εξισώνει προς τα κάτω τις παροχές υγείας θέτοντας σε άμεσο πλέον κίνδυνο την επιβίωσή μας.
4. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μία, όσο το δυνατό, ευρύτερη σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων, που τους αφορά το πρόβλημα, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 15.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για να αναληφθούν κοινές δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.
Για δήλωση συμμέτοχης - ενημέρωση επικοινωνήστε στο τηλ. 6946479265 (Σ. Δαλιγκάρος), στην διεύθυνση “ sydhnh@gmail.com ” και στο fb “ sydhnh kleisthenis

Επιδιώκουν αποφυλάκιση μέσω προσφυγών μέλη της «μαφίας του Λευκού Πύργου»

Προσφυγές κατά των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης αλλά και αιτήσεις προκειμένου να αντικατασταθούν οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν κατέθεσαν στις δικαστικές Αρχές πολλοί από τους 53 φερόμενους ως εμπλεκόμενους στα κυκλώματα τοκογλυφίας και εκβίασης που εξαρθρώθηκαν από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας...Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ αυτών που προσέφυγαν κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης είναι και ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ, Χρήστος Παπαχατζής, ενώ την εξαφάνιση ή τη μείωση των χρηματικών εγγυήσεων που επιβλήθηκαν ζητούν οι περισσότεροι απ' αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Παρόμοια αίτηση έχει υποβάλει και ο πρώην διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ3, Γιώργος Φερέτης, ο οποίος ζητεί, σε περίπτωση που τελικά υποχρεωθεί να καταβάλει χρηματική εγγύηση, το ποσό να είναι ανάλογο με τα δηλωθέντα εισοδήματά του επισημαίνοντας μάλιστα ότι βρίσκεται σε καθεστώς εφεδρείας.

Για τα αιτήματα αντικατάστασης περιοριστικών όρων θα αποφασίσει o ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση, ενώ απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. Αντίθετα, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης θα εξεταστούν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα.

Η αυτοκτονία
Την ίδια στιγμή, οι αρχές διεξάγουν έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον 58χρονο κουμπάρο του Μάρκου Καραμπέρη. Οι αστυνομικοί ευελπιστούν ότι με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του αυτόχειρα θα εντοπίσουν τις τελευταίες «επαφές» του 58χρονου, ο οποίος, σύμφωνα με τους στενούς συγγενείς του, δεν αντιμετώπιζε ούτε οικονομικά ούτε προσωπικά προβλήματα.

ΠΗΓΗ: «Αγγελιοφόρος»

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΔΙΝΕΙ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε.

Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον...

Μεχρι σήμερα μαθαίναμε πως και γιατί ανεβαίνουν οι τιμές... ήρθε η στιγμή να μάθουμε και πως να τις ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ....

Στις 11/02/2009 πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα απαλλοτρίωση στο super market “Γαλαξίας” και στη συνέχεια τα προϊόντα μοιράστηκαν στην τοπική λαϊκή αγορά, με τους παρευρισκόμενους να δείχνουν θετικότατη ανταπόκριση. Για το γεγονός αυτό, τα “έμμισθα σκυλιά των αφεντικών” συλλαμβάνουν 4 άτομα, με μοναδικό... κριτήριο ενοχής το ότι βρίσκονταν κοντά στη λαϊκή, και εξαιτίας της προγενέστερης και διαρκούς κοινωνικής και πολιτικής τους δράσης. Αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο.

Πράξεις σαν και αυτήν είναι βαθύτατα πολιτικές και εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της αυτομείωσης. Ως αυτομέιωση ορίζονται οι συλλογικές δράσεις που στοχεύουν στη μείωση του κόστους της ζωής μας. Το πρώτο ανάλογο μαζικό κίνημα που έχει παρατηρηθεί ήταν τη δεκαετία του '70 στην Ιταλία όπου οι συνθήκες σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, οδήγησαν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα σε παρόμοιες δράσεις.

Οι συλλογικές αυτές ενέργειες, όπως μαζικές αρνήσεις πληρωμών ( λογαριασμών νερού, ΔΕΗ, διοδίων, εισιτηρίων Μ.Μ.Μ. και νοσοκομείων, χαρατσιών κτλ) , απαλλοτριώσεις super market, μπλοκάρισμα ακυρωτικών μηχανημάτων αστικών μέσων μεταφοράς, επανασυνδέσεις παροχών νερού και ρεύματος, καταλήψεις στέγης κ.α. συντελούν στην αντίσταση κατά της υποτίμησης των ζωών μας.

Τέτοιοι τρόποι ανυπακοής προβάλλονται (όταν δεν αποσιωπούνται πλήρως) από τα ΜΜΕ στην “καλύτερη” περίπτωση ως “φιλανθρωπία” και στη χειρότερη ως “εγκληματικές” ή “τρομοκρατικές” ενέργειες με απώτερο σκοπό την απονοηματοδότηση του πολιτικού περιεχομένου τους. Οι αγωνιστές που δρουν προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τον πολιτικό τους λόγο τονίζουν πως δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ούτε “ρομπέν των φτωχών”, ούτε καθοδηγητές ή κάποιου είδους πρωτοπορία, αλλά καλούν όλους μας να αυτοοργανωθούμε και να πράξουμε συλλογικά αρνούμενοι την υπάρχουσα κατάσταση. Πιστεύουνε και πιστεύουμε ότι μόνο μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μπορούμε να εναντιωθούμε στη βία του κεφαλαίου, της αγοράς και του κρατικού μηχανισμού. Σε διαφορετική περίπτωση, αν κυριαρχήσει η λογική του φόβου, της ηττοπάθειας, του μεσσιανισμού και του ατομικισμού, δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν φαινόμενα γενικευμένης φτώχειας, εξαθλίωσης και κοινωνικού κανιβαλισμού ακόμα και σε μικρότερες κοινωνίες σαν και αυτή της Πρέβεζας.

Όσο για εκείνους που υποστηρίζουν ότι αυτές οι πράξεις είναι εκτός νόμου, εμείς απαντάμε ότι οι νόμοι δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την έκφραση της επιβολής των συμφερόντων μίας πολιτικής ελίτ ( χωρίς ούτε καν το πρόσχημα μίας επίπλαστης και κατευθυνόμενης κοινωνικής συναίνεσης ), μέσω των κρατικών-εξουσιαστικών δομών. Σε μία ταξική κοινωνία ,όπως η σημερινή, αυτές οι ελίτ δεν είναι παρά εκπρόσωποι της κυρίαρχης καπιταλιστικής τάξης με κύριο στόχο τη νομιμοποίηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων και την καταστολή κάθε προσπάθειας αμφισβήτησης τους. Γι αυτό και δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει αν μία πράξη είναι νόμιμη ή παράνομη αλλά κοινωνικά δίκαιη ή άδικη.

Η «από τα κάτω» εργαζόμενη κοινωνία παράγει όλα τα αγαθά που βλέπουμε γύρω μας. Παρόλα αυτά, με όχημα την υπεραξία που απομυζείται από τη μισθωτή εργασία και γενικότερα τις εμπορευματικές σχέσεις, μία μειοψηφία καρπώνεται τον πλούτο που μας ανήκει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μέσα παραγωγής (πολυεθνικές εταιρίες, εργοστάσια παραγωγής κάθε είδους προϊόντων, πετρελαϊκοί κολοσσοί, αλυσίδες υπεραγορών κτλ) ανήκουν σε μια χούφτα εκμεταλλευτών που ελέγχει τις τιμές με μοναδικό γνώμονα το κέρδος.

Σε μια πόλη σαν την Πρέβεζα που λίγο ή πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, η αντιπληροφόρηση, η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη και η αυτενέργεια είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Ας χτίσουμε λοιπόν δομές αυτοοργάνωσης και ας δράσουμε συλλογικά σε κάθε πεδίο της ζωής μας (χώρους εκπαίδευσης και εργασίας, γειτονιές) με κατεύθυνση την αυτομείωση αλλά και γενικότερα τη δυναμική διεκδίκηση όλων όσων μας ανήκουν. Να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας στο δρόμο προς την ελευθερία!

Εξέγερση-Αυτοθέσμιση-Αντιεξουσία
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ 1η Φλεβάρη 2012.

anti-exousia.pr@gmail.com
dakrygono

Από την «προπαγάνδα» στα μαθητικά συσσίτια

του
Π. Κατσάκου

Πριν περίπου δύο μήνες το ρεπορτάζ στο protothema.gr όπου εκπαιδευτικοί της Αθήνας κατήγγειλαν το θλιβερό γεγονός της λιποθυμίας μαθητών μέσα στην τάξη λόγω ασιτίας είχε χαρακτηρισθεί από κύκλους του υπουργείου Παιδείας ως δείγμα λαϊκίστικης... προπαγάνδας. Στο ίδιο μήκος κύματος και πολλά σχόλια αναγνωστών που κατηγορούσαν τον γράφοντα για «κιτρινισμό».

Από τον λαϊκισμό και την προπαγάνδα όμως πολύ γρήγορα περάσαμε στην άλλη όχθη και το υπουργείο Παιδείας αναγκάζεται πλέον έστω και έμμεσα να παραδεχθεί την ύπαρξη του προβλήματος και σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης προχωρά στον σχεδιασμό συσσιτίων στα σχολεία από τη νέα χρονιά.

Επιστροφή λοιπόν στις συνήθειες των δεκαετιών του 50 και του 60, όταν το υπουργείο μοίραζε στους μικρούς μαθητές κίτρινο τυρί και γάλα για να υποστηρίξει την λειψή διατροφή των παιδιών.

Έτσι και σήμερα καθώς το φαινόμενο της «φτώχειας» των μαθητών παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις το υπουργείο Παιδείας που μέχρι πρότινος μιλούσε για φτηνή προπαγάνδα καθηγητών και δημοσιογράφων, αποφάσισε να μοιράζει κουπόνια σε μαθητές περιοχών, όπου κατοικούν ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες.
Τα κουπόνια θα είναι των 2 ή 3 ευρώ και με αυτά ένας ?αθητής θα μπορεί να φάει ένα σάντουιτς και να πιει έναν χυμό ή γάλα.

Έστω και αργά το υπουργείο αποφάσισε να κοιτάξει κατάματα ένα υπαρκτό πρόβλημα και αντί να αναλώνεται σε διαψεύσεις προχώρησε σε ένα πρώτο βήμα στήριξης των οικονομικά ασθενών οικογενειών που δυσκολεύονται πλέον να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ακόμη και αυτό το σχολικό κολατσιό.

Στο ίδιο μήκος κύματος καλό θα είναι να ευθυγραμμισθούν και κάποια άλλα υπουργεία έτσι ώστε να μην χάνονται ευρωπαϊκά κονδύλια όπως για παράδειγμα η περίπτωση των 10 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να εκταμιευθούν από την Κομισιόν για την διανομή φρούτων στους μαθητές των σχολείων. Ένα κονδύλι που τελικά έμεινε στα αζήτητα λόγω.ανικανότητας κάποιων κρατικών λειτουργών.

Έρχονται νέες συγχωνεύσεις και ιδρύσεις σχολείων

Το υπουργείο Παιδείας με σημερινή εγκύκλιο καλεί τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέχρι 10-02-2012:

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜ.ΑΡ. – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Την επίσημη πολιτική, προγραμματική και εκλογική συνεργασία τους ανακοίνωσαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και η κίνηση των Ελεύθερων Πολιτών.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο Βουλευτής των Ελεύθερων Πολιτών Βασίλης Οικονόμου εξέφρασαν την ελπίδα ότι με τη συνεργασία τους θα...

Νεφελώδης απάντηση του Υπουργείου για το "Βοήθεια στο Σπίτι"

Με απάντηση του προς τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, στην Ερώτηση που είχε καταθέσει για το μέλλον των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Υπουργείο Εργασίας και...

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

''ΕΚΛΕΙΣΑΝ'' ΤΡΕΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΠΛΗΡΩΣΗΣ. ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ!

Για πρώτη φορά -από συστάσεως του ελληνικού κράτους- οι φυλακές Κορυδαλλού, της Τρίπολης και της Χαλκίδας έβαλαν «λουκέτο» λόγω του ασφυκτικού υπερπληθυσμού τους.
Οι διευθυντές των τριών φυλακών απέστειλαν έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις εισαγγελικές Αρχές της χώρας, με το οποίο...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Μπούτσης: Να αναδειχτούν τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία του δήμου


O σύμβουλος της πλειοψηφίας του δήμου Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Μπούτσης αναφέρεται στην αναγκαιότητα να αναδειχτούν οι αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί χώροι του δήμου ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κίνησης και της τοπικής αγοράς.

Αυξήθηκαν τα διόδια στο τμήμα Μαλιακός- Κλειδί Ημαθίας

Σε αυξήσεις των διοδίων προχώρησε η κοινοπραξία που κατασκευάζει το τμήμα Μαλιακός- Κλειδί Ημαθίας. Αυξήθηκαν επίσης και τα πλευρικά διόδια Γυρτώνης και Μακροχωρίου.
Ειδικότερα, στα διόδια Πελασγίας τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1,80 ευρώ, τα ΙΧ 2,60 ευρώ, τα φορτηγά 6,60 ευρώ και...οι νταλίκες 9,20 ευρώ. Στο Μοσχοχώρι η διέλευση για τα δίκυκλα είναι 2,10 ευρώ, τα ΙΧ 3,00 ευρώ, τα φορτηγά 7,60 ευρώ και τις νταλίκες 10,60 ευρώ. Στα Μακρυχώρι τα δίκυκλα 0,70 ευρώ, τα ΙΧ 1,10 ευρώ, τα φορτηγά 2,60 ευρώ και οι νταλικες 3,70 ευρώ. Στον Πυργέτο τα δίκυκλα 1,70 ευρώ, τα ΙΧ 2,40 ευρώ, τα φορτηγά 6,00 ευρώ και οι νταλίκες 8,40 ευρώ. Στη Λεπτοκαρυά τα δίκυκλα 2,20 ευρώ, τα ΙΧ 3,10 ευρώ, τα φορτηγά 7,90 ευρώ και οι νταλίκες 11,00 ευρώ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Φραστική επίθεση Μητρόπουλου στον Τασιόπουλο: Είσαι γραφικός. - Κι εσύ είσαι

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και κατά τη συζήτηση που γινόταν για το νερό της Καβάσιλας προκλήθηκε ένταση στην οποία πρωταγωνίστησε ο Τασιόπουλος που ζητούσε από το προεδρείο να του δοθεί καθ υπέρβαση του... χρόνου ο λόγος για να κάνει ερωτήσεις και του Βαγγ. Μητρόπουλου, συμβούλου της πλειοψηφίας που εξαπέλυσε χαρακτηρισμούς εναντίον του.
Μεταξύ των συμβούλων ανταλλάχτηκαν χαρακτηρισμοί που βέβαια δε συνάδουν με το θεσμό και καταδεικνύουν ότι αν προκαλείτε πόλωση τότε το επίπεδο πέφτει.
Ο Βαγγ. Μητρόπουλος απευθυνόμενος στον Τ. Τασιόπουλο του λέει ότι "έχεις καταντήσει γραφικός" και βέβαια αμέσως παίρνει την απάντηση "εσύ είσαι γραφικός". Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας έχει σηκωθεί όρθιος και συνεχίζει να "στολίζει" τον Τ. Τασιόπουλο που συνεχίζει να απαντά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την "επίθεση" που δέχεται ο σύμβουλος της μειοψηφίας δεν παρατηρείται καμιά ένδειξη συμπαράστασης από κάποιον συνάδελφό του της παράταξης Γκιόνογλου. Προφανώς οι συνάδελφοι του Τασιόπουλου τον θεωρούν ικανότατο να ανταπεξέρχεται σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Θετικά απάντησε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας στην πρόταση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας για την δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου στο δήμο.
Το κοινωνικό Φαρμακείο θα παρέχει φάρμακα σε... όσους κατοίκους είτε βρίσκονται εκτός ασφαλιστικού συστήματος είτε έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη διότι είναι άνεργοι το τελευταίο διάστημα.
Ο Φ. Δημητριάδης απαντώντας στον σύμβουλο Γ. Σπυρίδη είπε ότι ήδη έχει έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Παράσχο που του μετέφερε την απόφαση του συλλόγου να ξεκινήσει τέτοια δράση και να αρχίσει από την Αλεξάνδρεια.
Ο δήμος βρίσκεται σε αναζήτηση κατάλληλου κτηρίου για μίσθωση και στη συνέχεια τη λειτουργία του θα αναλάβει να στελεχώσει ο σύλλογος με φαρμακοποιούς αλλά και ο δήμος με τους εθελοντές που θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα που άρχισε να υλοποιείται από το δήμο με το δίκτυο εθελοντών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Στο συμβούλιο το θέμα του νερού της Καβάσιλας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδριάση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας με κυρίαρχο θέμα για μιάμιση ώρα το ζητημα του νερού στην Καβάσιλα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την... καταγγελία της παράταξης Γκιόνογλου και τις απαντήσεις για λαϊκισμό από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας Γ. Τζίλα.
Οι παρατάξεις επανέλαβαν τις θέσεις τους που έχουν εκτεθεί κατά κόρον τις προηγούμενες μέρες και αυτό που έμεινε ως συμπέρασμα είναι η διάθεση της παράταξης Γκιόνογλου να εκμεταλλευτεί το θέμα για μικροκομματικούς λόγους αξιοποιώντας ενδεχόμενες παραλείψεις ή ολιγωρίες της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας που όμως σε καμιά περίπτωση δεν είναι ουσιώδεις.
Σε νεώτερες αναρτήσεις θα έχουμε σε βίντεο τις τοποθετήσεις των συμβούλων και την απάντηση του Γ. Τζίλα

ΣτΕ: Η ΔΕΗ δεν δικαιούται να εισπράττει φόρους αλλά και ούτε να κόβει το ρεύμα

H ΔΕΗ δε δικαιούται να εισπράττει φόρους και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε πελάτες της, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να καταβάλλουν το τέλος ακινήτων .Παράλληλα, ούτε οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες – πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν...

Αυτόνομη Παρέμβαση: ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ.

Η οικονομική κρίση, η εκμετάλλευσή της από το κεφάλαιο, την εργοδοσία, αλλά και τις κυβερνήσεις που τις υπηρετούν προκειμένου να την ξεπεράσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται για τους ίδιους, στέλνοντας στον καιάδα της απόγνωσης και της...

Albrecht Ritschl: " Αν πληρώσουμε αποζημιώσεις στην Ελλάδα, θα μας τα πάρει όλα"

Με νέες δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επανήλθε ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του LSE Albrecht Ritschl, σε συνέντευξή του στο Spiegel.
Ο Γερμανός οικονομολόγος επισήμανε στους συμπατριώτες του τον...κίνδυνο, να αποσπάσει η Ελλάδα τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις, στην περίπτωση που τις διεκδικήσει ακόμη και τώρα.

"Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς", είπε χαρακτηριστικά.

"Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας.

Σύμφωνα με τον Ritschl στάση πληρωμών κήρυξε ουσιαστικά η Γερμανία όταν αρνήθηκε να εκπληρώσει συμβατικές υποχρεώσεις της με την επανένωση της Γερμανίας, όταν καγκελάριος ήταν ο Kohl, ο οποίος αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953, που έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση.

"Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ".

"Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική,μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα", τόνισε

News247.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Η εισήγηση του Χ. Αρχοντή στην εκδήλωση της ΑΡ.ΑΝ. "Η αριστερά σήμερα"


O Χ. Αρχοντής, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης μίλησε στην εκδήλωση της ΑΡ.ΑΝ στη Θεσσαλονίκη που έγινε την περασμένη βδομάδα στο εργατικό κέντρο με θέμα "Η αριστερά σήμερα". Είπε ενδιαφέροντα πράγματα και αυτό που ξεχωρίζει είναι η άμεση ανάγκη για συγκρότηση αριστερού μετώπου ώστε να αλλάξει πορεί η χώρα..

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- VIDEO- Η αριστερά σήμερα. Η εισήγηση του Κώστα Γούση (ΝΑΡ)


O Kώστας Γούσης, μέλος του ΝΑΡ, στην εισήγησή του.
Ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση (ΑΡΑΝ) με θέμα "Η αριστερά σήμερα" στις 24 Ιανουαρίου 2012.
Η εκδήλωση έγινε στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Αξίζει να δείτε τον Γούση στο βίντεο.

Θέλει να αποφυλακιστεί ο Εφρέμ και έκανε αίτηση..

Να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση στον Κορυδαλλό με περιοριστικούς όρους, (και) για λόγους υγείας, ζητεί, με αίτηση που κατέθεσε στην ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, ο ηγούμενος Εφραίμ.
Η προφυλάκισή του ηγούμενου, που είχε...

ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στενός και φύγαμε. Ο Παπαδήμος θα πάει ως το Φθινόπωρο

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γρηγόρης Ψαριανός παραχώρησε συνέντευξη στο politicsgr.net και επανέλαβε τον εαυτό του. Αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, στον "στενό" ΣΥΡΙΖΑ, την επιστροφή στη δραχμή, στα λαμόγια. Για την κυβέρνηση  λέει ότι ίσως πάει ως το Φθινόπωρο και τέλος για το κόμμα του λέει ότι πρέπει να κάνει πολιτικές που αύριο θα είναι υλοποιήσιμες στα πλαίσια κυβέρνησης συνεργασίας.
Το πλήρες κείμενο και η εισαγωγή του σάιτ είναι:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ- Εξαγριωμένοι πολίτες ακύρωσαν τη συνάντηση ΕΒΕΗ- Βουλευτών

Ενημέρωση προς τους βουλευτές Ηρακλείου σχεδίαζε ο πρόεδρος και η διοικούσα επιτροπή του Επιμελητηρίου για τα προβλήματα - Η παρουσία των "Πολιτών κατά του Χρέους" ανέβαλε την ανοιχτή συνάντηση.
Κακήν κακώς έφυγαν οι δύο βουλευτές του Ηρακλείου που...έφθασαν πρώτοι στο Επιμελητήριο, όταν διαπίστωσαν ότι περίπου 50 μέλη των "Πολιτών κατά του Χρέους" είχαν σπεύσει... για να παρακολουθήσουν.

Οι βουλευτές του νομού επρόκειτο να συναντήσουν τον πρόεδρο, Μ. Αλιφιεράκη και τη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στην αίθουσα "Καρούζου" του Επιμελητηρίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν έκτροπα, αψιμαχίες και στη χειρότερη περίπτωση κάποιο επεισόδιο - κάτι που οι Πολίτες κατά του Χρέους δε φάνηκε να σκόπευαν - η συνάντηση ακυρώθηκε, ως προς τον επίσημο και ανοιχτό χαρακτήρα της, ενώ έγινε μία σύντομη ενημέρωση και επίδοση υπομνήματος στο γραφείο του Μ. Αλιφιεράκη.

Στη διάρκεια της συνάντησης επρόκειτο να γίνει ενημέρωση μεταξύ άλλων για:

- τις προτεραιότητες της νέας Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

- τα προβλήματα που δημιουργεί στις βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες η επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ)

- τις δράσεις που έχει αναλάβει η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

ΠΗΓΗ:cretalive.gr

Τα επτά ψέματα του Παναγιώτη Ψωμιάδη (με πολύ απλά λόγια)

Ο Άρειος Πάγος ζητά να επανεξεταστεί η καταδίκη του και οι φωνές υπέρ της αθωότητάς του πληθαίνουν. Πόσοι όμως απ’ τους ισχυρισμούς του ευσταθούν; (Μάλλον κανένας.)
Μ’ όσα συμβαίνουν και περιέγραψε πολύ εύστοχα ο Curly Sue στο σχετικό του ποστ, κάποιοι που λυπήθηκαν το παιδί του λαού, ο Καλός Σαμαρείτης που τα...

Θεσσαλονίκη- Απόψε στις 7 συγκεντρώνονται οι φασιστοπατριώτες για τα Ίμια- Προσοχή από όλους

Πατριωτικοί και εθνικιστικοί σύλλογοι που στεγάζουν ή φιλοξενούν τους γνωστούς ναζιστές και πάσης φύσεως φασιστοειδών υπάρχουν και ψάχνουν ρόλο ύπαρξης και παρουσίας. Βρίσκουν "επαιτείους" που κατά την άποψή τους πρέπει να τιμηθούν για να βγάλουν το...

Απολυμένοι GOOD-YEAR: Οργανωμένο έγκλημα και ταξικό μίσος εις βάρος των εργατών

Εμείς οι παράνομα απολυμένοι της GOOD-YEAR που παλεύουμε μετά το κλείσιμο του εργοστασίου εδώ και 16 χρόνια για εφαρμογή στην πράξη των αστικών εργατικών νόμων, παρά τις θετικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Άρειο Πάγο, Πρωτοδικείο Αθηνών για...

Γλέζος: "Οι Γερμανοί μας τιμωρούν για το έπος '40 - '41"


Για δίκαια "πανανθρώπινα" που "δεν διαγράφονται με τίποτα" και πρέπει να διεκδικήσουμε, έκανε λόγο ο Μανώλης Γλέζος, αναφερόμενος στο ζήτημα των... γερμανικών αποζημιώσεων.
Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Γλέζος υπογράμμισε το γεγονός, ότι όλες οι χώρες, ακόμα και η Γιουγκοσλαβία του Τίτο, πήραν τις επανορθώσεις από τον πόλεμο.
"Μόνο η Ελλάδα δεν πήρε. Για ποιον λόγο;", διερωτήθηκε.
Όπως είπε, "και η Βουλγαρία και η Ιταλία, που ήταν κατακτήτριες χώρες, πλήρωσαν αυτά που τους καταλόγισε η Διασυμμαχική Επιτροπή των Παρισίων. Θα βλέπανε ποτέ την Ελλάδα οι φασίστες οι Βούλγαροι και οι φασίστες οι Ιταλοί, αν δεν ήταν οι Γερμανοί;", είπε.
"Συνεπώς, ο κύριος υπεύθυνος αυτοεξαιρείται και οι κολαούζοι πληρώνουν. Για ποιον λόγο;", τόνισε.

"Θέλουν να μας τιμωρήσουν" 


Ακόμη, υποστήριξε, ότι η Γερμανία θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα, επειδή κατέρριψε τον μύθο περί αήττητου του Άξονα, με το έπος '40 - '41.
"Γιατί αν δεν υπάρχει ναζιστικό καθεστώς σήμερα στη Γερμανία το οφείλει και στην πάλη του ελληνικού λαού", επισήμανε ο Μανώλης Γλέζος, αναφέροντας πως σήμερα, οι γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχονται χωρίς τόκους, στα 168 δισ. ευρώ.
Απαντώντας στο σχόλιο, ότι αρκετές φορές ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί ως γραφικός για τις απόψεις του είπε:
"Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Σημασία έχει τώρα, να καταλάβει ο ελληνικός λαός, ότι οι Γερμανοί μας οφείλουν και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό. Είναι Δίκαια πανανθρώπινα, είναι δίκαια που δεν παραγράφονται με τίποτα, πρέπει να τα διεκδικήσουμε και όχι με τον τρόπο που ζητάει η Γερμανία".

http://news247.gr

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Να αποσύρει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση τη στήριξή της στη συμφωνία ACTA.

Με αφορμή δημοσιεύματα σε ελληνικά μπλόγκς που έκαναν λόγο ότι ο Νίκος Χουντής, ψήφισe τη Διεθνή Εμπορική Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης/Απομίμησης (ACTA), η οποία γεννά σοβαρά ερωτηματικά για την ελευθερία των χρηστών στο διαδίκτυο, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:...

«Η Διεθνής Εμπορική Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης/Απομίμησης (ACTA) έχει γεννήσει σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες όσον αφορά το σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην ΕΕ, την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, την ελευθερία του Διαδικτύου και τη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών σε φάρμακα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL), μαζί με άλλους ευρωβουλευτές, έχουν έγκαιρα επισημάνει τους κινδύνους μιας τέτοιας συμφωνίας, αλλά και το αδιαφανές καθεστώς που διέπει τις συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ασκώντας έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στάση της.
Όσον αφορά την αναφορά ορισμένων ελληνικών μπλόγκ, που με αφορμή γραπτή δήλωση ευρωβουλευτών, υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει τη συμφωνία ACTA, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι πρόκειται προφανώς για παρανόηση, αφού το εν λόγω κείμενο αφορά γραπτή δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία εκφράζεται η αντίθεσή του ως προς το αδιαφανές καθεστώς των συνομιλιών.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταψηφίσει την εν λογω συμφωνία που βάζει φραγμούς και εμπόδια στην ελευθερία του διαδικτύου και στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ένωσης, τόσο στην ελληνική Βουλή, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, τον ερχόμενο Ιούνιο, και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει την υποστήριξή της στη συμφωνία.»

Ζαπατίστας: 18 χρόνια εξέγερσης και αντίστασης

Της Marcela Salas Cassani
Εκατοντάδες ακτιβιστές και πανεπιστημιακοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Διεθνές Σεμινάριο “Πλανήτης Γη: Αντι-συστημικά Κινήματα” για να συζητήσουν τη σημασία της εξέγερσης των Ζαπατίστας, το 1994, στη 18η επέτειό της. Στο πλαίσιο των λαϊκών εξεγέρσεων που έχουν ξεσπάσει αυτό το χρόνο σε όλη την υδρόγειο, το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου στο San Cristobal de las Casas, στην Chiapas, κατέληξε στο....

συμπέρασμα, μαζί με τον πορτογάλο κοινωνιολόγο Boaventura de Sousa Santos, ότι φαίνεται εκ των υστέρων ότι η επιρροή των Ζαπατίστας έχει γίνει τόσο ισχυρή ώστε «κανείς δεν μπορεί να δει την αριστερά ή τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, χωρίς αυτό το σημείο αναφοράς».


Ο De Sousa Santos δήλωσε ότι η εκρηκτική εμφάνιση του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN) στη σκηνή, την 1 Γενάρη του 1994, ήταν η πρώτη σημαντική στιγμή της παγκόσμιας αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό. Η εξέγερση έκανε ορατούς τους αυτόχθονες αγώνες που αναπτύσσονταν από τη δεκαετία του ’80 στη Λατινική Αμερική και σύντομα έγινε προάγγελος και άλλων κινημάτων.



«Μας δίδαξαν έναν άλλο τρόπο θεώρησης του κόσμου. Διέρρηξαν τη μαρξιστική ορθοδοξία, αναπτύσσοντας έναν νέο λόγο, μια νέα σημειολογία και νέες ιδέες. Μας δίδαξαν μια νέα οργανωτική λογική που είχε θεμελιώδη επίδραση σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο De Sousa Santos σε μια συνέντευξη.


Ο Paulina Fernandez, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο UNAM, ο οποίος ακολούθησε το κίνημα των Ζαπατίστας από την έναρξή του, μίλησε για την υπεροχή των Ζαπατίστας. «Δεν είναι ακόμα δυνατό να δούμε καθαρά το μέγεθος της σημασίας της εξέγερσης των Ζαπατίστας. Παρακολουθώ τις ειδήσεις στο διαδίκτυο καθημερινά και ο EZLN παρατίθεται συνέχεια για τον ένα ή τον άλλο λόγο – είναι μια μόνιμη αναφορά».


«Παρά τις προσπάθειες φίμωσης και απόκρυψης, περιθωριοποίησης και απομόνωσης του κινήματος πάνω στα βουνά, και χωρίς πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το τι κάνουν, οι Ζαπατίστας οικοδομούν μια πραγματική εναλλακτική διαδικασία σε καθημερινή βάση. Είναι η απόδειξη ότι η χώρα αυτή μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο, όταν οι άνθρωποί της έχουν δεσμευτεί και δρουν χωρίς την παρέμβαση των νόμων, των θεσμών, των κομμάτων, των πολιτικών, και των πρακτικών αυτών των επίσημων φορέων που είναι ένοχοι για τη διαφθορά αυτής της χώρας», πρόσθεσε ο Fernandez.


Οι εκπρόσωποι των αυτοχθόνων λαών συμφώνησαν ότι «από όλες τις διαδικασίες που έχουμε βιώσει ως αυτόχθονοι, οι Ζαπατίστας έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Πριν, οι αυτόχθονες αγώνες ήταν μεμονωμένοι και δεν συνδέονταν, αλλά από το 1994 αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι υποφέραμε από κοινά προβλήματα και αρχίσαμε να αλληλεπιδρούμε και να αναπτύσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, όχι μόνο στο Μεξικό αλλά και σε όλο τον κόσμο».


Ο Campanur σημείωσε: «Παρά το γεγονός ότι οι λέξεις ”αξιοπρέπεια”, ”ελευθερία” και ”δικαιοσύνη” υπήρχαν ήδη, ήταν οι Ζαπατίστας, αδελφοί και αδελφές, που το 1994 μας δίδαξαν να τις χρησιμοποιούμε σε κάθε έναν από τους αγώνες μας».


Ο Javier Sicilia, ποιητής και επικεφαλής του Κινήματος για Ειρήνη με Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια, δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι «τα τελευταία 18 χρόνια είναι θεμελιώδη αφού οι Ζαπατίστας, αποκαλύπτοντας την άρνηση των ιθαγενών που συνεχίζεται εδώ και αιώνες, αποκάλυψαν, επίσης, την ανικανότητα του κράτους και του νεοφιλελεύθερου συστήματος, και έδωσαν νέο περιεχόμενο και νέες δυνατότητες όχι μόνο στο έθνος αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».


Τα νέα κινήματα και οι Ζαπατίστας


Πολλοί συμμετέχοντες συνέδεσαν το κίνημα των Ζαπατίστας με τα νέα κινήματα στην Ισπανία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη και αλλού. Ο γάλλος ιστορικός Jerome Baschet δήλωσε: «Η λογική του καπιταλισμού μάς κάνει να χάσουμε τον έλεγχο της ζωής μας, και είναι καιρός να ανακτήσουμε τον έλεγχο αυτό. Το παγκόσμιο κίνημα έχει ανακύψει ως σταυροδρόμι όλων των αγώνων: των αγώνων ενάντια στη λεηλασία των υλικών αγαθών, της γης, των τρόπων ζωής, της ικανότητας να αποφασίζουμε. Είναι ένα κίνημα που καλεί τον καθένα που αισθάνεται στερημένος». Πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξεγέρσεις «αντικατοπτρίζουν μια γενική αίσθηση αδικίας και τη δυνατότητα μιας συλλογικής αφύπνισης να εντείνει τις αντιδράσεις απόρριψης που έχουμε δει μέχρι τώρα».


Η φεμινίστρια ανθρωπολόγος Mercedes Olivera παρατήρησε ότι οι Ζαπατιστικές κοινότητες έχουν αναπτυχθεί έξω από το μερκαντιλιστική λογική, και μπορούν να είναι ένα βιώσιμο σημείο εκκίνησης για «να τολμήσουν οι άνδρες και οι γυναίκες να γνωρίσουν τη δομή ενός άλλου πολιτισμού που βασίζεται στην αλληλεγγύη και όχι στην εκμετάλλευση, να προσπαθήσουν να αναδημιουργήσουν το ανθρώπινο νόημα της ύπαρξης, να ανακτήσουν τη ζωτική σημασία της γης και τη βιωσιμότητα της παραγωγής για την κατανάλωση, να είναι σε θέση να εφαρμόσουν νέες μορφές χρήσης και φροντίδας για τους φυσικούς πόρους, και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αλλάξουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις στρατηγικές μας προς την οικοδόμηση ενός νέου παραδείγματος της ανάπτυξης και να επιχειρήσουμε μια πολιτιστική διαδικασία βασισμένη στη ζωή και όχι στην καταστροφή, όπως κάνουν οι Ζαπατίστας στην αυτονομία τους».


Στο κίνημα Occupy Wall Street, στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει εξαπλωθεί σε πόλεις σε όλη τη χώρα και στον υπόλοιπο κόσμο, «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί έντονα από τον αγώνα των Ζαπατίστας», λέει η Marlina από το Movimiento por la Justicia en el Barrio (Κίνημα για τη Δικαιοσύνη στο Barrio), μια συλλογικότητα λατίνων που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της Άλλης Καμπάνιας στη Νέα Υόρκη και στο κίνημα Occupy Wall Street. Η Marlina υποστηρίζει ότι «αυτό που πολλοί άνθρωποι του κινήματος Occupy προσπαθούμε να κάνουμε είναι να σπάσει η σχέση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την ανθρωπότητα», σημειώνοντας ότι οι Ζαπατίστας έχουν παράσχει σαφή και εμπνευσμένα μηνύματα για τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η αντίσταση των Ζαπατίστας μάς ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την πάλη για την οικοδόμηση ενός διαφορετικού κόσμου», κατέληξε.


Η Marlina αφηγήθηκε ότι «γυναίκες από το κίνημα ήρθαν ένα βράδυ στην Liberty Plaza και αντί να μιλήσουν για τις οικονομικές πολιτικές και τους πολιτικούς αγώνες, μίλησαν για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, μητέρα και μιγάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μίλησαν για τις οικογένειές τους και την αξιοπρέπειά τους, και έκλαψα κατά τη διάρκεια της ομιλίας, επειδή για μένα η συζήτηση για το ”δικαίωμα στη ζωή” ή την ”καλή διαβίωση” ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από τις φανταχτερές συζητήσεις για την οικονομική πολιτική. Και πιστεύω ότι η δύναμη του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη στο Barrio είναι να μιλάμε για την αλήθεια της ανθρώπινης εμπειρίας και την αλήθεια της καταστροφής της Γης, και αυτός είναι ένας λόγος που δεν μπορεί απαραίτητα να εννοηθεί με καπιταλιστικούς όρους».


Η Daniela Carrasco συμμετείχε στο σεμινάριο παρουσίασης ενός από τα πιο σημαντικά κινήματα του 2011: το φοιτητικό κίνημα της Χιλής. Η χιλιανή φοιτήτρια από την κολλεκτίβα Tendencia Estudiantil Revolucionaria, συλλογίστηκε τις επιδράσεις των Ζαπατίστας στο σπουδαστικό κίνημα της Λατινικής Αμερικής.


«Το μεγάλο παράδειγμα που έχουμε πάρει από το κίνημα των Ζαπατίστας είναι η συνέλευση ως μορφή οργάνωσης. Για πολλά χρόνια, το κίνημα της Χιλής ήταν πολύ γραφειοκρατικό και πρωσοποκεντρικό, καθώς ήταν εστιασμένο σε ορισμένους προέδρους που κατέληξαν να διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση και συχνά πρόδιδαν το κίνημα. Φέτος αυτή η λογική έσπασε, η δεξιά που αποτελούνταν από μέρος της Συνομοσπονδίας Φοιτητών εκδιώχθηκε, και η συνέλευση υιοθετήθηκε ως μέθοδος επικύρωσης όλων των αποφάσεων που παίρνουμε. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου ψηφίζουμε ακόμη και για το αν θα κάνουμε ένα οδόφραγμα -ναι ή όχι- στη συνέλευση, και αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό. Όλα τα μέλη μας ψηφίζουν με ανάταση των χεριών, γνωρίζοντας ότι συμμετέχουν, και δεν είναι απλώς θεατές, σε μια πράξη εκ νέου ανάληψης του αγώνα στους δρόμους».


«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, λεγόταν ότι οι φοιτητές δεν συμμετέχουν, ότι δεν έχουν πολιτική κατάρτιση, ότι δεν είχαν εμπλακεί σχεδόν σε τίποτα, ότι δεν τους ένοιαζε τι συνέβενε στην κοινωνία. Αλλά αυτή τη χρονιά -οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο συμφώνησαν- έχει φανεί το αντίθετο στη Λατινική Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αραβικές χώρες και στην Ευρώπη, όπου οι νέοι, ασθενείς ενός συστήματος που παράγει ανισότητα, φτώχεια, ανεργία και απόγνωση, αναρωτιούνται τι συμβαίνει και προχωρούν πέρα από τη διαμαρτυρία». «Χτίσαμε ένα χιλιανό κίνημα που επεκτείνεται σε μια ”σπουδαστική άνοιξη” στην Κολομβία, στην Κόστα Ρίκα, στο Μεξικό…».


Ο Carlos Marentes, από την Ένωση Συνοριακών Γεωργικών Εργατών (Unión de Trabajadores Agrícolas Fronterizos) του Ελ Πάσο, στο Τέξας, είπε ότι «η επιρροή των Ζαπατίστας συνεχίζει να διευρύνεται μεταξύ μας, ειδικά γύρω από την ανάγκη του να οργανωθούμε από τα κάτω μαζί με άλλα κινήματα και τη σημασία της προαγωγής μιας εναλλακτικής λύσης απέναντι στο βιομηχανικό μοντέλο της γεωργίας που απειλεί τον πλανήτη μας».

.

Αυτό που φαινόταν μια “μεταμοντέρνα εξέγερση ιθαγενών”…


Ο Fernanda Navarro, καθηγητής φιλοσοφίας που έχει ακολουθήσει το κίνημα των Ζαπατίστας από το 1994, μίλησε στο απογευματινό πάνελ, την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου. Είπε ότι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ζαπατίστας «είναι να συνεχίσουν να οικοδομούν την αυτονομία, ενισχυόμενοι οι ίδιοι και αποδεικνύοντας ότι οι κακές κυβερνήσεις, η διαφθορά και η βία δεν μπορούν να ξεριζώσουν τους σπόρους που έχουν φυτευτεί και αναπτύσσονται στα βουνά της Τσιάπας».


Το κίνημα των Ζαπατίστας «ήταν ένα εντελώς νέο πολιτικό φαινόμενο που έσπασε το καλούπι και γι’ αυτό έχει γίνει σημείο αναφοράς για πολλά κινήματα για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τις γυναίκες, τους μικρούς αγρότες, τους εργαζόμενους, άτομα που ζουν στο περιθώριο, λόγω των καινοτόμων τρόπων τους που ήρθαν σε ρήξη με τον κλασικό μαρξισμό», είπε η καθηγήτρια και ερευνήτρια σε θέματα ισότητας των φύλων Sylvia Marcos.


Η Julieta Paredes, από τη βολιβιανή οργάνωση Γυναίκες Δημιουργώντας Κοινότητα (Women Creating Community), καταδίκασε τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά κινήματα συνήθως βλέπουν τις γυναίκες ως «απλώς έναν άλλον τομέα» και τα ζητήματα των γυναικών «ως ένα από τα πολλά θέματα της αριστεράς».


«Αλλά οι γυναίκες είναι το ήμισυ όλων των τομέων και τα μισά από όλα τα θέματα, και η φεμινιστική κοινότητα -μια αναλυτική κατηγορία που αντιπροσωπεύει το κίνημα στο οποίο παίρνουν μέρος- τοποθετεί την πατριαρχία ως ένα σύστημα που συνδέει όλες τις μορφές καταπίεσης, που ιστορικά βασίζονται στην καταπίεση των γυναικών. Με αυτή την έννοια, μέσω της ήττας της πατριαρχίας, «η κοινότητα μπορεί να συμπεριλάβει ολόκληρο το κοινωνικό σώμα που είναι σε θέση να οικοδομήσει σχέσεις ελευθερίας».


Ο Pablo Gonzalez Casanova, εξέχουσα πνευματική μορφή του Μεξικού, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά έστειλε ένα μήνυμα στο σεμινάριο δηλώνοντας: «Απλά σκεφτείτε την τεράστια κινητοποίηση των Indignados και του κινήματοςOccupy που αγωνίζονται για έναν άλλον πιθανό κόσμο… Δεν έχει υπάρξει ποτέ μια κινητοποίηση τέτοιου μεγέθους, και η κινητοποίηση ξεκίνησε στις ζούγκλες της Τσιάπας, με τις αρχές της συμπερίληψης και του διαλόγου». Ο Gonzalez Casanova πρόσθεσε ότι «όλο και περισσότεροι, σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι αγωνίζονται για αυτό που το 1994 φαινόταν μόνο ”μια μεταμοντέρνα εξέγερση ιθαγενών”».


Η Marcela Salas Cassani γράφει για το Desinformemonos.org, ένα «πρότζεκτ αυτόνομης, παγκόσμιας επικοινωνίας», που καλύπτει λαϊκά κινήματα σε όλο τον κόσμο, τις ιδέες και τις επιδιώξεις τους.


Μετάφραση: Δ. Κ.
Πηγή:Εφημερίδα ΔΡΑΣΗ via ΗΛΕΣΧΗ
Το πρωτότυπο κείμενο

Διαδήλωση στις 4 Φεβρουαρίου ενάντια στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης

Αναρχικές ομάδες, συλλογικότητες και αυτοοργανωμένοι χώροι καλούν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Μοναστηρακίου, το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Κεντρικό θέμα της διαδήλωσης είναι η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που διαμορφώνεται με πρόσχημα την λεγόμενη «οικονομική κρίση» και η περιστολή δικαιωμάτων που απορρέει απ' αυτήν....

Δείτε εδώ τα καλέσματα

Κάποια από τα συνθήματα:

Καμιά ανοχή στην πολιτική δικτατορία τους || Κύκλος της Φωτιάς
Καμιά ανοχή - καμιά συναίνεση || Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική Αυτοδιεύθυνση
Ας μη γεράσουμε μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες || Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου
Να ξαναβάλουμε στα χείλη μας τη λέξη ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ || Κατάληψη Πατησίων και Σκαραμαγκά
Να μην ζήσουμε σαν δούλοι || Κενό Δίκτυο

ΟΜΝΙΑΤV

ΒΕΛΓΙΟ: ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Η πρώτη γενική απεργία στο Βέλγιο έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες αναμένεται να προκαλέσει πλήρη παράλυση στη χώρα, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες.Σχεδόν ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο θα τεθεί εκτός λειτουργίας, ομοίως τα λεωφορεία και τα τραμ.....
Πολλά σχολεία πρόκειται να παραμείνουν κλειστά, ενώ η παραγωγή στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών Audi και Volvo θα ανασταλεί.

Στο αεροδρόμιο Σαρλερουά, που αποτελεί σημαντικό σταθμό για την Ryanair και άλλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, θα ακυρωθούν όλες οι πτήσεις λόγω των σχεδίων των συνδικάτων να αποκλείσουν το βασικό δρόμο που οδηγεί σε αυτό.

Οι συρμοί υψηλής ταχύτητας, όπως το Eurostar από το Λονδίνο και το Thalys από το Παρίσι, έχουν σταματήσει να κινούνται από και προς τη χώρα ήδη από αργά χθες.

Τα συνδικάτα κάλεσαν στην πρώτη γενική απεργία από το 1993 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης υπό τον Ελιό ντι Ρουπό να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης και να επιβάλει σειρά μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση 11,3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παγώσει δαπάνες 1,3 δισ. ευρώ μετά την προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους της.

Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από το όριο του 3% φέτος για να αποφύγει την επιβολή προστίμου και να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα δημοσιονομικά του τέθηκαν υπό έλεγχο. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch μιμήθηκε τους Standard & Poor's και Moody's και υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας την Παρασκευή με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την επιδεινούμενη κρίση χρέους και την ύφεση που θα μπορούσε να υποσκάψει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η κινητοποίηση συμπίπτει με τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τη 17η μέσα σε δύο χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Υπό διαπραγμάτευση είναι η οριστικοποίηση της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού «διάσωσης», του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.


iskra

Καταφύγια για άστεγους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δριμύ ψύχος αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες. Λόγω της κακοκαιρίας οι δήμοι μετατρέπουν θερμαινόμενους χώρους σε καταφύγια για τους άστεγους....

Καταφύγια για αστέγους στην Αθήνα

Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας, στη συμβολή Λένορμαν και Αλεξανδρείας
Λέσχη Φιλίας στη γωνία Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
Λέσχη Φιλίας στην οδό Κίου 5 της Κυψέλης
Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στους αριθμούς 2105246515 και 210 5239465. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1960.

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΡΟΜΟΥ (street work)

Επιστήμονες και εθελοντές του ΚΥΑΔΑ θα κινούνται στους δρόμους ενημερώνοντας τους αστέγους για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους ή παρέχοντάς τους επί τόπου βοήθεια με κουβέρτες, ιματισμό, φάρμακα και ζεστό ρόφημα. Επιπλέον ο δήμος θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη, PRAXIS, ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΑΡΣΙΣ, ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, CARITAS Αθήνας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός).

Καταφύγια στη Θεσσαλονίκη

Στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους προσφέρει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία:

Ε’ ΚΑΠΗ, Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ
13ο Γυμνάσιο, Εθνικής Αμύνης 26, από τις 9:30 το βράδυ έως τις 8 το πρωί.
Β’ ΚΑΠΗ , οδός Λαγκαδά 35 , από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ

Έκκληση για ρούχα και σκεπάσματα
Απαραίτητα είναι χειμωνιάτικα ρούχα και σκεπάσματα για τους άστεγους συμπολίτες μας. Μπορούν να παραδοθούν προκειμένου να μοιραστούν στο Ίδρυμα Αστέγων, Πειραιώς 35 ακριβώς απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας τηλ 210 5246515 -16

Επιπλέον, η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ που εργάζεται στο δρόμο για άστεγους, κάνει έκκληση για τρόφιμα, νερό, χοντρά μπουφάν και κουβέρτες. Κωνσταντινουπόλεως 30, τηλ.2103410462.

tvxs

VIDEO: Ακινητοποιούν με τέιζερ διαδηλωτή στην Ουάσιγκτον


Δείτε πως μια γυναίκα αστυνομικός χρησιμοποίησε τέιζερ κατά διαδηλωτή του Occupy DC. Το περιστατικό...
έγινε στην πλατεία McPherson της αμερικανικής πρωτεύουσας. Ο διαδηλωτής που είναι με τις πιτζάμες συλλαβάνεται από δυο αστυνομικούς. Η γυναίκα αστυνομικός τον πλησιάζει από πίσω και τον πυροβολεί με το ηλεκτρονικό όπλο αναισθητοποίησης. Ο διαδηλωτής σφαδάζει από τους πόνους. Η σύλληψη έλαβε χώρα λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι διαδηλωτής είχε "επιθετική και συγκρουσιακή'' συμπεριφορά όταν αξιωματικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν και γι 'αυτό το χρησιμοποιήθηκε το τέιζερ.

theinsider