Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΜΕΤΩΠΟ Α-Α: ΕΚΔΗΛΩΣΗ "Γιατί η οργή του λαού δεν μπορεί να συναντηθεί με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα;"

Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής oργανώνει ανοιχτή εκδήλωση την Τετάρτη 4 Μάη, στην ΑΣΟΕΕ, με θέμα: «Γιατί η οργή του λαού δεν μπορεί να συναντηθεί με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα; Επισημάνσεις -Αιτίες -Προτάσεις».
Στην συζήτηση θα λάβουν μέρος...
συνδικαλιστές από πλήθος εργασιακών χώρων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως εκπαίδευση, Υγεία, συγκοινωνίες, ΔΕΗ, τράπεζες, οικοδόμοι, ταχυμεταφορές, κινητή τηλεφωνία, εργοστάσια κ.α. καθώς και από διάφορα κοινωνικά κινήματα όπως Κερατέα, «δεν πληρώνω» κ.α.

H ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝΙΑ

Στην αγορά της περιοχής που βρίσκεται η αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα Κριστιάνια συμφώνησαν οι περίπου 900 κάτοικοι της με την κυβέρνηση της Δανίας. Πρόκειται για συμβιβαστική λύση που βρέθηκε, ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν να μένουν εκεί όπως κάνουν από το 1971 όταν και «κατέλαβαν» ως χίπις την περιοχή ....
Η κοινότητα αυτή ιδρύθηκε το 1971 όταν μια ομάδα νέων ανθρώπων, επηρεασμένη από το κίνημα των χίπις, κατέλαβε μια ναυτική βάση του 18ου αιώνα,κοντά στο κέντρο της Κοπεγχάγης, η ιδιοκτησία της οποίας άνηκε στην κυβέρνηση της Δανίας.

Το 1973 η τότε κυβέρνηση της χώρας αποδέχθηκε την οντότητα της κοινότητας "ως κοινωνικό πείραμα" με την προϋπόθεση ότι οι κάτοικοί της θα πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα και την υδροδότηση.

Έτσι η Κριστιάνια,μια περιοχή 34 τ. χλμ., έγινε διεθνώς γνωστή για τον εναλλακτικό και φιλελεύθερο τρόπο ζωής των κατοίκων της με αποτέλεσμα να προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Ωστόσο οι εποχές της ευημερίας για την Κριστιάνα, όπου η κρατική παρέμβαση ήταν περιορισμένη έως ανύπαρκτη, φάνηκε πως τελειώνουν το 2004 όταν οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση όπως ισχυρίζονταν της διακίνησης ναρκωτικών.

Όμως οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι επρόκειτο για στήριξη σε κτηματομεσιτικές και κατασκευαστικές εταιρείες που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την περιοχή.

Δύο χρόνια αργότερα η κεντροδεξιά κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατεδαφίσει κτίρια που είχαν ανεγερθεί από τους κατοίκους της περιοχής και να προβεί στην ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής, εκτός από τα εκτεταμένα και συνεχή επεισόδια με την αστυνομία να προσφύγουν και νομικά.

Η ένταση και οι συγκρούσεις με την αστυνομία κλιμακώθηκαν το 2008 ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως οι κάτοικοι της Κριστιάνια πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή καθώς το δικαίωμα χρήσης του χώρου το έχει μόνο η πολιτεία.

Έτσι βάσει της απόφασης του δικαστηρίου οι πύλες της Κριστιάνια θα πρέπει να κλείσουν την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου.

Όμως σε μια προσπάθεια οι κάτοικοί της να διαφυλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις κατοικίες τους αποφάσισαν έπειτα από τρεις ημέρες συνεχών διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών να αγοράσουν περιοχή που πιστεύουν ότι τους ανήκει.

Την απόφασή τους αποδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ο οποίος όπως φαίνεται ήταν αυτός που τους είχε προτείνει αυτή τη συμβιβαστική λύση.

Ο εκπρόσωπος των κατοίκων Τόμας Ερτμαν δήλωσε στο Associated Press ότι η επί 8 χρόνια δικαστικές διαμάχες με την κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα εξαντλητικές και πως συμφώνησαν μόνο στην αγορά των κτιρίων.

"Αυτό ήταν το μόνο στο οποίο είπαμε ναι προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις" δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: "Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με τον μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο που ξέρουμε".

Το κόστος για την αγορά εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 20 - 30 εκατομμύρια δολάρια και όπως δηλώνουν οι κάτοικοι δεν έχουν ακόμη τα λεφτά για να προβούν στην αγορά.

"Δυστυχώς δεν έχουμε κάποιον πλούσιο θείο από την Αμερική για να μας χρηματοδοτήσει" δήλωσε ο Έρτμαν ο οποίος ωστόσο εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τρόπος για να συγκεντρωθούν τα χρήματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει σε ανακοίνωση της απόφασής του την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν την έγγραφη πρόταση των κατοίκων της Κριστιάνια.

enet.gr

ΕΝΚΛΩ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΜΠΟΪ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

της Άλμα

Παραμονή της επετείου του Ολοκαυτώματος στη Νάουσα και εν αναμονή της επίσκεψης της Τζάκρη,οι απλήρωτοι και αγανακτισμένοι εργαζόμενοι στην ΕΝ.ΚΛΩ αναρωτιούνται εάν έχει κάποιος το μπόι στην κυβέρνηση να λογαριαστεί με τις τράπεζες ή να τους πει επιτέλους ξεκάθαρα ότι τους έχουν κοροϊδέψει.Υποψιαζόμαστε ότι μάλλον η Τζάκρη,εάν βέβαια τολμήσει και έρθει,δεν είναι αυτή η οποία έχει τέτοιο ανάστημα....
Στη Νάουσα είναι όλοι ανεπιθύμητοι.Για να δούμε αύριο ποιοί είναι τόσο αναίσχυντοι ώστε να εμφανιστούν σα να μην τρέχει τίποτε;
Η αφερέγγυα κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις και ενέργειες.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μάθουν.
Δεν επιθυμούμε ούτε να κλαφτούμε, ούτε να εκλιπαρήσουμε, ούτε να απαιτήσουμε. Οι 27 μήνες πείνας, ψεμάτων, κοροϊδίας και εξαπάτησης μας έκαναν πιο δυνατούς, πιο αξιοπρεπείς, πιο αποφασισμένους και όχι θύματα, όπως πολλοί θα περίμεναν και θα επιθυμούσαν. Απαιτούμε όμως να μάθουμε αν οι υπουργοί ορίζονται για να λύνουν προβλήματα ή για να ανακοινώνουν προβλήματα, όπως κάνουν διαρκώς με τη δική μας υπόθεση.

Απαιτούμε να μάθουμε αν η δήλωση του πρωθυπουργού, ότι είστε εκεί, για να δουλεύει το κράτος κι όχι για να μας δουλεύει το κράτος, ισχύει επί της ουσίας ή είναι παρόμοια με τη δήλωση του στην Κομοτηνή, με την οποία ξεκαθάριζε ότι το πρόβλημα της ΕΝ.ΚΛΩ. λύθηκε. Τον Ιούνιο του 2010 ο υφυπουργός κ. Σαχινίδης, εξέδωσε μια εγγύηση, που λέει ότι έλαβε υπ’ όψιν όλα τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαιτούμε να μάθουμε, αφού τα έλαβε υπ’ όψιν, γιατί λέει ότι υπάρχει πρόβλημα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό; Απαιτούμε να μάθουμε αν οι τράπεζες έχουν κάποια ειδική ασυλία στο να μη σέβονται τους νόμους του κράτους. Απαιτούμε να μάθουμε αν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για τα 50 δις ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών είναι ταπεινή υποχρέωση του, ενώ η άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ΕΝ.ΚΛΩ. είναι μαγκιά. Απαιτούμε να μάθουμε είτε ποίοι κακοήθεις διαδίδουν ότι τα φιλέτα της ΕΝ.ΚΛΩ. είναι ταγμένα, είτε ποιοι είναι αυτοί οι τυμβωρύχοι, που μπορούν να θάβουν 650 οικογένειες, για να κάνουν μοιρασιές.

Απαιτούμε να μάθουμε για ποια ανάπτυξη μιλάει ο κ. Χρυσοχοϊδης, όταν δεν μπορεί να κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι του στις ελληνικές τράπεζες, που τα τελευταία 5 χρόνια έδωσαν 120 εκατ. στην εταιρία επί Λαναρά, χωρίς εγγυήσεις, μόνο για να απολύσει 2000 συνάδελφους μας, και σήμερα, που ο Λαναράς αποχώρησε και εγγυήσεις υπάρχουν, αρνούνται να δώσουν 27 εκατ. για την ανάπτυξη και τη διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Σε όλα αυτά, που απαιτούμε, άραγε υπάρχει κάποιος, που έχει το θάρρος να απαντήσει, που να μην κρύβεται, που να μπορεί να σηκώσει το μπόι του στις τράπεζες, είτε, που να μπορεί να μας πει ευθέως ότι μας κοροϊδέψατε;

Εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας

ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΓΚΑΘΙΑΣ ΓΚΑΒΑΡΔΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΖΙΛΑΣ !!!

Σήμερα Σάββατο με την κάμερα καταγράψαμε ένα μονόλεπτο στιγμιότυπο στο γήπεδο της Αγκαθιάς. Ο αντιδήμαρχος Ν. Γκαβαρδίνας μπήκε στο γήπεδο και τι έκανε; Τον ακολούθησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας Γ. Τζίλας, τι έκανε κι αυτός;
Δείτε το βίντεο στα...ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 3ου ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ Δ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ- 32η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε στα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία στον 3ο όμιλο της Δ΄ Εθνικής μετά την ολοκλήρωση της 32ης αγωνιστικής.

1η ΜΑΗ 2011 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

1Η ΜΑΗ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, 10.30ΠΜ

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΜΑΗ!

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα της εργατικής τάξης σε όλο το Πλανήτη σε μια περίοδο που οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας, με φτώχεια, λιτότητα, ρατσισμό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ....
επιτίθεται στα εργατικά δικαιώματα με απολύσεις, κόψιμο μισθών, κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων ενώ πάει να φορτώσει τις ευθύνες για τη χειροτέρευση της ζωής και τη φτώχεια στους μετανάστες!
Ο Καρατζαφέρης ως νέος Χίτλερ δηλώνει ότι «θα απελάσω ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες μετανάστες και θα βουλιάζω τα καράβια των προσφύγων στα σύνορα». Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν τις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις στις γειτονιές ενώ ένας υποψήφιος βουλευτής τους και ιδιοκτήτης μαγαζιού στον Άγιο Παντελεήμονα έχει πάει φυλακή για δολοφονίες! Είναι ο ίδιος που συνελήφθη να έχει όπλο σε «περιπολία κατοίκων» ενώ παρακολουθούσε αντιρατσιστική συγκέντρωση!
Η ελπίδα μας είναι οι επαναστάσεις στη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική, είναι οι αγώνες για τη ανατροπή του Μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ στη Ελλάδα με απεργίες για τη παύση πληρωμής του χρέους στους Τραπεζίτες. Παλεύουμε για να σταματήσει ο πόλεμος και η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, για να μπει τέλος στη κατοχή στο Αφγανιστάν, στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στη Αφρική, την Ασία, τη Μ.Ανατολή.
Αγωνιζόμαστε για άσυλο στους πρόσφυγες ενάντια στη κοροϊδία της κυβέρνησης που αναγκάστηκε εξ αιτίας των απεργιών πείνας στα Προπύλαια να ανοίξει επιτροπές…χωρίς να δίνουν όμως άσυλο. Θέλουμε ανοικτά σύνορα και όχι τη FRONTEX των δολοφόνων, όχι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όχι τον αποκλεισμό στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας λόγω του Δουβλίνο-2.
Αγωνιζόμαστε για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, για πλήρη πολιτικά, θρησκευτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Κανένας εργαζόμενος με μαύρη και απλήρωτη δουλειά. ΟΙ Δήμοι να αναλάβουν τη νομιμοποίηση της εργασίας των μικροπωλητών και των συλλεκτών πρώτων υλών από τα σκουπίδια.
Αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις στις γειτονιές.
Μαζί με όλους τους εργάτες αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε τον κόσμο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, πόλεμο, ρατσισμό!

Κινηση ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:"Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ"


Πριν την περιγραφή του ντοκιμαντέρ, ένα δικό μας σχόλιο.Ας μπούνε στον κόπο να δούνε το ντοκιμαντέρ όσοι προσπαθούν αποκομμένα να εξηγήσουν βίαιες εκδηλώσεις του κόσμου,που το μόνο που κάνει παντού στον πλανήτη του καπιταλισμού, είναι να αντιστέκεται στην βία του.Επίσης και για όσους, δήθεν αριστεροφέροντες,...
εξηγούν μυωπικά και απολίτικα τέτοιες βίαιες αντιδράσεις,θέλοντας μάλιστα να μας ενοχοποιήσουν εξατομικεύοντας την ευθύνη η οποία μόνο συλλογική μπορεί να είναι και να αποδίδεται στους κεφαλαιούχους.

Ο Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος για πολλούς έχει ήδη αρχίσει. Οι πολιτικές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα έχουν διαστάσεις πολεμικής, λένε οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, και ο «πόλεμος» με πέτρες και ρόπαλα ενάντια σε όσους προσπαθούν να τον επιβάλλουν έχει ήδη αρχίσει. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο Σιάτλ στο γύρισμα της χιλιετίας οι σκηνοθέτες ακολουθούν τα κινήματα διαμαρτυρίας ανά τον κόσμο και καταγράφουν τις στιγμές σύγκρουσης.
Για τον κύριο εμπνευστή και σκηνοθέτη της ταινίας Rick Rowley (Η.Π.Α., 2003), οι κοινωνικές συγκρούσεις στο Μεξικό, την Αργεντινή, την Παλαιστίνη, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα, οι μάχες του «Βορρά» στο Κεμπέκ και τη Γένοβα και ο «Πόλεμος ενάντια στην Τρομοκρατία» στη Ν.Υόρκη και το Ιράκ, αποτελούν σημεία ενός ενιαίου και παγκόσμιου κύματος αντίστασης, απέναντι στη βία της καθεστηκυίας οικονομικής και πολιτικής ηγεμονίας. Μια διαμάχη χωρίς συγκεκριμένο εχθρό, πεδίο μάχης, γεωγραφικά όρια και τέλος. Χίλιες εμφύλιες διαμάχες. Ο Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Οι συνταρακτικές εικόνες πόνου και αντίστασης, που χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να συλλεχθούν από όλες τις άκρες του πλανήτη, συντίθενται σε ένα ενιαίο πλαίσιο, μέσω της αφήγησης.

ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Του ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Οποιοδήποτε σχέδιο πτώχευσης κι αν εφαρμοστεί θα συνοδευτεί από νέα μέτρα λιτότητας.
Το θέμα δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά το πότε θα γίνει και επίσης η μορφή που θα πάρει! Αυτή είναι η πραγματικότητα έναν ακριβώς χρόνο μετά....
την επίσημη προσφυγή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στον κατ' ευφημισμό «μηχανισμό διάσωσης» ΔΝΤ – ΕΕ, κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα Μνημόνιο ή χρεοκοπία. Δώδεκα μήνες μετά και αφότου έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τέσσερα μνημόνια η κήρυξη χρεοκοπίας είναι προ των πυλών και θέμα λίγων εβδομάδων.





Εξ αρχής να γίνει σαφές ότι η περίφημη αναδιάρθρωση δεν είναι τίποτε άλλο παρά χρεοκοπία. Ο λόγος που δεν χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη, αρνητικά φορτισμένη λέξη και αντί αυτής την τεχνοκρατική και ουδέτερη λέξη «αναδιάρθρωση» είναι για να μην φανεί το ναυάγιο της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής, η οποία εφαρμόστηκε παρά τις τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις μόνο και μόνο για να διαχειριστεί το «ακανθώδες» υποτίθεται πρόβλημα του δημοσίου χρέους. Σε αυτό το βωμό θυσιάστηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα των απολυμένων στην αποζημίωση, η κατάργηση επιδομάτων, η άγρια περικοπή μισθών και ημερομισθίων, χιλιάδες σχολεία και ακόμη η ύπαρξη 100 νοσοκομείων! Για να εξυπηρετηθεί το χρέος! Κι έρχονται τώρα λέγοντας επί της ουσίας ότι το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί κι απεργάζονται νέα σχέδια για να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση που οι ίδιοι προκάλεσαν.
Γιατί, όσο γίνεται ηλίου φαεινότερο ότι άλλο ήταν τελικά το ζητούμενο αυτών των σκληρών ταξικών μέτρων – η διευκόλυνση των όρων αναπαραγωγής και κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσω της βίαιης αφαίρεσης εργατικών δικαιωμάτων, και όχι η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος – άλλο τόσο έντονα γίνεται εμφανές ότι αυτή η πολιτική όχι απλώς δεν έλυσε αλλά οδήγησε σε παροξυσμό το δημοσιονομικό πρόβλημα. Με άλλα λόγια, η διαχείριση του προβλήματος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υπό τις οδηγίες ΔΝΤ – ΕΕ ενέτεινε το δημοσιονομικό πρόβλημα, «καίγοντας» κάθε άλλη δυνατότητα ήπιας επίλυσής του, που υπήρχε μέχρι πέρυσι. Ειδικότερα, η βύθιση της οικονομίας στην ύφεση, με αποτέλεσμα να μειωθούν μισθοί και ημερομίσθια, ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη και δημόσια έσοδα, η συρρίκνωση της οικονομίας με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους όπως μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ και η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που θα οδηγήσει σε νέα μείωση των δημοσίων εσόδων οδήγησαν στην χρεοκοπία την οποία μετέτρεψαν κι αυτή σε μονόδρομο, στο πλαίσιο άσκησης της σημερινής ακραίας νεοφιλελεύθερης, φιλοεργοδοτικής πολιτικής. Με λίγα λόγια, η χρεοκοπία προήλθε ως συνέπεια της πολιτικής που εφάρμοσε η κατοχική κυβέρνηση του Γιωργάκη Τσολάκογλου και όλη αυτή η αξιοθρήνητη παρέα που αποτελεί το στενό του περιβάλλον.
Η αναμενόμενη χρεοκοπία επίσης, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ΔΝΤ ως πυρομανούς πυροσβέστη, αποτελεί και μια επίλυση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους που είναι η καλύτερη δυνατή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και δη των ηγετικών της μερίδων όπως είναι οι διεθνείς τραπεζίτες, αξιοποιώντας στο έπακρο τους σημερινούς συσχετισμούς για το κεφάλαιο. Η λύση αυτή δε απομακρύνει την μοναδική πραγματική επίλυση του προβλήματος του δημοσίου χρέους που είναι η άμεση παύση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους. Κάνουν αναδιάρθρωση, με άλλα λόγια, για να μην κάνουμε παύση πληρωμών.


Πέραν των αιτιών, το δεύτερο ουσιώδες στοιχείο σχετικά με την αναδιάρθρωση, δηλαδή την πτώχευση, αφορά στο ότι δεν παρέχεται ...αχρεωστήτως. Ούτε αυτή! Εμφανιζόμενη ως διευκόλυνση των πιστωτών προς την κυβέρνηση, συνοδεύεται από την αγωνία τους μην τυχόν και η αναδιάρθρωση σημάνει τη χαλάρωση των προσπαθειών εξορθολογισμού των δημόσιων οικονομικών, οπότε θα συνοδευτεί με νέα μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών για να μειωθεί το έλλειμμα: μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για να βρεθούν υποτίθεται νέοι πόροι, μείωση δαπανών για παιδεία και υγεία, κοκ.

Ακόμη όμως και τίποτε από τα παραπάνω να μην ίσχυε η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, όπως προωθείται από τους πιστωτές και με βάση την εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών από άλλες χώρες του κόσμου όπου εφαρμόστηκε, είναι ένα μέτρο εις βάρος των φορολογουμένων και προς όφελος των δανειστών. Αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο συνολικός όγκος του χρέους αυξάνεται και δεν μειώνεται, εν είδει τιμήματος για τον «διακανονισμό».

Μέχρι στιγμής η μορφή που θα λάβει η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δύο είναι οι πιθανότερες μορφές χωρίς να αποκλείεται να εφαρμοστούν και οι δύο και χωρίς επίσης να αποκλείεται να εφαρμοστούν κι άλλες που υπάρχουν στη φαρέτρα των εξειδικευμένων τραπεζών, των συμβούλων και της ΕΚΤ, όπως για παράδειγμα νέα δάνεια που θα δοθούν το 2012, με τα οποία θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί η αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να αποπληρώσει τα ομόλογα που λείπουν το 2012, δεδομένου ότι ο δανεισμός από τις αγορές, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, θα είναι απαγορευτικός. Μάρτυρας η εκτίναξη των επιτοκίων των ομολόγων στην δευτερογενή αγορά σε δυσθεώρητα επίπεδα ρεκόρ, πολύ ανώτερα ακόμη κι εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την προσφυγή στην τρόικα.

Η πρώτη μορφή αναδιάρθρωσης είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού δημόσιου χρέους των 340 δισ. ευρώ με την έκδοση νέων ομολόγων, μένοντας ανοιχτό το θέμα των τοκομεριδίων, αν δηλαδή θα μείνουν ίδια ή θα είναι χαμηλότερα. Μένει επίσης να κριθεί και ο χαρακτήρας της συμφωνίας που θα επέλθει μεταξύ ελληνικού δημοσίου και πιστωτών, κατά πόσο δηλαδή θα υπάρξει μια οικειοθελής, συναινετική λύση ή μονομερείς ανακοινώσεις από την μεριά της Ελλάδας. Προφανώς εδώ, η επίδειξη πυγμής στην οποία έχει προβεί επανειλημμένες φορές η κυβέρνηση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εναντίον των εκπροσώπων του παρηκμασμένου και παρασιτικού καπιταλισμού αποκλείει κάθε πιθανότητα συνεννόησης με τους τραπεζίτες... Όσο για το ενδεχόμενο οι ξένες τράπεζες να ανακοινώσουν το σχέδιο με ένα μέιλ στο γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου ούτε καν συζητιέται.

Αυτή η λύση παρότι εμφανίζεται ως η πιο ανώδυνη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι η πιο καταστροφική για τα δημόσια οικονομικά. Μάρτυρας η Λατινική Αμερική, καθώς εκεί εφαρμόστηκε στην πιο ευρεία έκταση αυτό το σχέδιο, μέσω των ομολόγων Μπρέιντι. Με την έκδοση αυτών των ομολόγων, που πήραν το όνομα τους από τον αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, επιχειρήθηκε να γίνει μια αντίστοιχη διαχείριση της κρίσης χρέους των λατινοαμερικανικών χωρών την δεκαετία του '80. Η συνέχεια είναι γνωστή: Η αναγκαστική παύση πληρωμών αποφεύχθηκε μεν για εκείνη την περίοδο για να μετατεθεί όμως λίγα χρόνια αργότερα και όχι για να επιλυθεί. Έλαβε επίσης πολύ πιο εκρηκτικές διαστάσεις και μεγαλύτερη διάρκεια. Τα ομόλογα Μπρέιντι σήμαναν τον αργό θάνατο των οικονομιών της Λ. Αμερικής.

Η δεύτερη μορφή είναι το λεγόμενο κούρεμα των ομολόγων, δηλαδή η απομείωση της ονομαστικής τους αξίας από 30% έως και 70% σε συνάρτηση με την διάρκειά τους. Πρόκειται για ένα σενάριο που θα είναι καταστρεπτικό πρώτα και κύρια για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς η αξία των τοποθετήσεων τους σε ελληνικά ομόλογα θα μειωθεί ισόποσα με αποτέλεσμα ειδικά οι τράπεζες να βρεθούν πολύ πίσω από την κόκκινη γραμμή των δεικτών φερεγγυότητας. Τότε δεν θα τις σώσει ούτε πιθανή επίσπευση των σχεδίων οικειοθελούς συγχώνευσής τους, με αποτέλεσμα να συμβεί ότι έχει συμβεί σε όλες τις χώρες απ' όπου πέρασε το ΔΝΤ: η ιδιοκτησία των τραπεζών να περάσει σε ξένα χέρια, πιθανά αμερικανικά και γερμανικά, που θα τις αγοράσουν έναντι πινακίου φακής, με ιστορικής σημασίας επιπτώσεις για τη συσσώρευση του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι εγχώριοι τραπεζίτες απεύχονται με κάθε τρόπο το «κούρεμα», καθώς ξέρουν πως θα σημάνει το τέλος τους.

Οι δηλώσεις των κάθε λογής αρμοδίων από Γερμανία κυρίως και ΗΠΑ (καθώς εσχάτως που 'μάθαν ότι χρεωνόμαστε πλακώσανε και οι ...ξένοι) είναι εν πολλοίς αντικρουόμενες εκφράζοντας τα διαφορετικά συμφέροντα που διακυβεύονται και την απουσία μιας σταθερής, κοινά συμφωνημένης γραμμής από την μεριά της αστικής τάξης – με εξαίρεση φυσικά την ανάγκη επιβολής νέων, εξοντωτικών μέτρων λιτότητας. Όπως ακριβώς συνέβαινε και πέρυσι τέτοια εποχή, για να εφαρμοστούν τελικά οι χειρότερες απ' όλες τις δυνατές επιλογές. Εντελώς ενδεικτικά ο Τζορτζ Σόρος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης της περιόδου λήξης των ομολόγων. Στην άλλη μεριά μόλις την Τρίτη 19 Απρίλη ο επικεφαλής του συνδέσμου των γερμανικών κρατικών τραπεζών, Κριστιάν Μπραντ, δήλωσε πως ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων «δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου». Το τι ακριβώς θα γίνει θα το μάθουμε μέχρι τον Ιούνη, οπότε θα δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη. Τότε αναμένονται και οι οριστικές αποφάσεις και όχι το 2013 όπως ορίστηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ οπότε και τέθηκε ένα προτιμησιακό πλαίσιο υπέρ των κρατών – πιστωτών και εις βάρος των ιδιωτών.

Η επίσπευση ωστόσο της ελληνικής χρεοκοπίας από την κυβέρνηση και τους πιστωτές ανοίγει το θέμα του τι πρέπει άμεσα να γίνει με το δημόσιο χρέος.

Απέναντι σε αυτά τα σενάρια, που θα οδηγήσουν ακόμη πιο βαθιά την οικονομία στη δίνη της υπερχρέωσης και της ύφεσης, ο στόχος της απόκρουσης και ανατροπής αυτής της πολιτικής και της πτώσης της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου πρέπει να συνοδεύεται από το στόχο της δημιουργίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα ανοίξει τα βιβλία του δημόσιου χρέους, επιτρέποντας τη διαγραφή του.

 Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ. ΟΙ ΠΕΖΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Στην οδό Βετσοπούλου, δίπλα από το ΑΤ Αλεξάνδρειας
Εξ αρχής πρέπει να το πούμε ότι αν δεν το δεις με τα μάτια σου να συμβαίνει τότε θα το αντιμετωπίσεις "χαλαρά". Αναφέρομαι στις τρύπες που έχει η Βετσοπούλου στα δυο της πεζοδρόμια με τις σχάρες να έχουν γίνει διαρκείς παγίδες για τους πεζούς.
Σήμερα το μεσημέρι ένα πιτσιρίκι πάτησε πάνω στην...πλάκα και έπεσε μέσα με αποτέλεσμα να πονέσει και να κλαίει.
Η πλάκα πεζοδρομίου που υποτίθεται προστατεύει τον πεζό, εκτός του ότι πολλές είναι σπασμένες και ως εκ τούτου ακατάλληλες, δεν είναι η ενδεικνυόμενη λύση. Θα πρέπει άμεσα η υπηρεσία του Δήμου Αλεξάνδρειας και αρμόδιος αντιδήμαρχος να γεμίσει τις τρύπες με χώμα και το Φθινόπωρο που έχει αποφασιστεί να φυτευθούν τα δέντρα να κλείσουν οριστικά.
Η δουλειά αυτή θα πρέπει να γίνει άμεσα γιατί τα κρούσματα είναι καθημερινά και τα "γαλλικά" πάνε σύννεφο.

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ- ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Ο Απ. Σάντας με τον Μ. Γλέζο
Μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 89 ετών, ένα μήνα πριν από την συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της σβάστικας από τον Ιερό Βράχο.

Ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στη Λευκάδα. Το 1934 η οικογένεια του...εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941 θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανώλη Γλέζο, τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. «Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης» είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».

Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε.

Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια, απ' όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα, γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, 'ανώνυμοι'» έλεγε.

Εξιστορώντας το εγχείρημα υποστολής της σημαίας στον Ηλία Πετρόπουλο, είχε πει: «Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως.

» Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε... το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη.

» Να τι πρέπει να τους κάνωμε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε.

» Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ' αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας ».

Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Σωτηρία, που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του για το χαμό του, σημειώνοντας ότι «ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός, αλλά όχι απλοϊκός, και πάντα σεμνός».

«Η μνήμη του Λάκη Σάντα θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές και τους αγώνες μας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Αριστερά στο συλλυπητήριο της μήνυμα αναφέρει: "Ο Απόστολος Σάντας υπήρξε ένα σύμβολο της αντίστασης του λαού μας κατά της γερμανικής κατοχής και του φασισμού. Με απαράμιλλο θάρρος, 20χρονο παιδί τότε, κατέβασε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Διέτρεξε όλη του τη ζωή και την αγωνιστική του διαδρομή με απίστευτη σεμνότητα, πράγμα το οποίο κάνει σήμερα την απώλειά του ακόμη μεγαλύτερη. Η Αριστερά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα τον έχουν πάντα στην καρδιά τους και στη μνήμη τους".

ΔΗΜ.ΑΡ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ως δίχτυ ασφαλείας ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό χωρίς ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που να συνδυάζει την οικονομική ενίσχυση των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού με την κατάρτιση ατομικών σχεδίων δράσης στοχεύοντας στην επιστροφή στην απασχόληση και στην κοινωνική επανένταξη των δικαιούχων.Το πλήρες κείμενο της Επερώτησης της ΔΗΜΑΡ

Επίκαιρη Επερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Οικονομικών
- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Στήριξη του Κοινωνικού Κράτους με δίχτυ ασφαλείας

Η ανεργία στη χώρα μας αυξάνεται δραματικά: Από το 13,5% τον Οκτώβριο του 2010, αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2011 - σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού 2011 - στο 15% (ήδη 15,1% για τον Ιανουάριο του 2011). Όλα τα στοιχεία όμως, συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι η ανεργία θα υπερβεί το 16% και θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2012.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα επιδόματα ανεργίας (μαζί με τα επιδόματα παιδιού, τα επιδόματα κατοικίας και τα επιδόματα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων) διαδραματίζουν το ρόλο «κοινωνικού αμορτισέρ», απορροφώντας τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης. Στη χώρα μας, τα κενά προστασίας είναι τεράστια. Η μεγάλη αύξηση της ανεργίας πλήττει δυσανάλογα τις παραγωγικές ηλικίες και τους λεγόμενους «αρχηγούς νοικοκυριού». Το προνοιακό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας προϋποθέτει τόσο αυστηρά κριτήρια που χορηγείται τελικά μόλις στο 0,5% των μακροχρόνια ανέργων.

Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποκαλύπτει ότι το 2010 το ποσοστό του πληθυσμού με πραγματικό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας του 2009 έφτασε το 25% (από 20% το προηγούμενο έτος). Ιδιαίτερα η φτώχεια των παιδιών είναι πιο διαβρωτική από τη φτώχεια των ενηλίκων: Φορτώνει τη ζωή τους με σωρευτικές μειονεξίες, σημαδεύει την υγεία τους, τις επιδόσεις τους στο σχολείο, μειώνει την πιθανότητά τους να σπουδάσουν, περιορίζει τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας.

Η στεγαστική πολιτική στη χώρα μας ευνοεί την ιδιόκτητη κατοικία. Το ίδιο και η φορολογική πολιτική. Σε συνθήκες μείωσης εισοδημάτων αλλά όχι ενοικίων, ο ρόλος των επιδομάτων κατοικίας μπορεί να είναι καθοριστικός για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αντί για αυτό, το 2010 ο ΟΕΚ αποφάσισε να μην χορηγήσει καθόλου επίδομα ενοικίου «λόγω έλλειψης πόρων».

Η επιδοματική πολιτική για τα ΑμΕΑ είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα του υφιστάμενου συστήματος πελατειακών παροχών. Υπάρχει πληθώρα επιδομάτων με πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, ακόμη και σε περιπτώσεις που αφορούν στην ίδια αναπηρία (π.χ. επίδομα τυφλών εργαζομένων ή φοιτητών 310 ευρώ το μήνα, επίδομα τυφλών δικηγόρων ή επιστημόνων 609 ευρώ το μήνα).

Ο Υπουργός Οικονομικών, σε επανειλημμένες δηλώσεις του ισχυρίζεται ότι «οι κοινωνικές δαπάνες θα πρέπει να επανεξεταστούν, προκειμένου να γίνουν αποδοτικές, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που οι κοινωνικές μεταβιβάσεις αποτυγχάνουν πλήρως να μειώσουν το ποσοστό της φτώχειας, ένδειξη ότι δεν βρίσκουν σε όλες τις περιπτώσεις το στόχο τους».

Μολαταύτα η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υποστηρίζει ότι οι εισοδηματικές ενισχύσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους πρόνοιας, οφείλουν να συνοδεύονται από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών, το οποίο όμως σήμερα είναι καταφανές ότι υπολειτουργεί ή βρίσκεται σε πορεία εγκατάλειψης.

Έντονα προβλήματα υπάρχουν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ αμφίβολη καθίσταται η βιωσιμότητα προνοιακών προγραμμάτων όπως «Βοήθεια στο σπίτι», ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ.

Ανάλογες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και τα προνοιακά ιδρύματα που περιθάλπουν ασθενείς, παιδιά σε μεγάλο ποσοστό, με σωματικά και διανοητικά προβλήματα. Πενιχρή χρηματοδότηση, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που καθιστούν την ενσωμάτωση των ασθενών στο κοινωνικό σύνολο σχεδόν αδύνατη.

Είναι βασική ανάγκη η ιδιότητα του πολίτη να εξασφαλίζει εγγυημένη πρόσβαση σε ένα σύνολο βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην υγεία, τη στέγαση και την παιδεία, ανεξαρτήτως επαγγελματικής κατηγορίας ή ενσήμων. Η επέκταση αυτών των δικαιωμάτων σε μετανάστες, οι οποίοι πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις (π.χ. μακρόχρονη διαμονή στην Ελλάδα), θα μπορούσε να δράσει ανασταλτικά στον κοινωνικό αποκλεισμό που οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν. Ακόμη και σε μετανάστες «χωρίς χαρτιά» η παροχή επείγουσας κοινωνικής βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης είναι επιβεβλημένη, ως συμμόρφωση στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μιας ευνομούμενης κοινωνίας, εξαιτίας της απουσίας ενός στέρεου και αποτελεσματικού συστήματος για τη νομιμοποίησή τους.

Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ως δίχτυ ασφαλείας ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό χωρίς ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που να συνδυάζει την οικονομική ενίσχυση των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού με την κατάρτιση ατομικών σχεδίων δράσης στοχεύοντας στην επιστροφή στην απασχόληση και στην κοινωνική επανένταξη των δικαιούχων. Παρόμοια προγράμματα εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ής Οκτωβρίου 2010 σχετικά με τον ρόλο ενός ελάχιστου εισοδήματος για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση ανεκτικής κοινωνίας στην Ευρώπη ) υπογραμμίζεται η ανάγκη να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση σε επίπεδο κρατών μελών για τη θέσπιση κατώτατου ορίου ελάχιστου εισοδήματος, επί τη βάσει των σχετικών δεικτών, το οποίο θα εγγυάται την κοινωνικοοικονομική συνοχή, τον περιορισμό του κινδύνου των διαφορετικών επιπέδων αμοιβής για την ίδια εργασία, τη μείωση του κινδύνου ύπαρξης φτωχού πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιπλέον, και κάνει έκκληση για εντονότερες συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με αυτού του είδους τις ενέργειες.

Κατόπιν των ανωτέρω επερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την επέκταση του προνοιακού επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, με δεδομένο ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χαμηλού εισοδήματος;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σταδιακή αντικατάσταση των άνισων και πολυάριθμων οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων σε ένα ενιαίο επίδομα παιδιού, με έναρξη καταβολής από το πρώτο παιδί;

3. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ο ανασχεδιασμός του επιδόματος ενοικίου σε μη ανταποδοτική βάση, ώστε να ωφελούνται και οι φτωχές οικογένειες που σήμερα δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του ΟΕΚ;

4. Προβλέπεται η ενοποίηση των επιδομάτων ΑΜΕΑ σε ένα νέο επίδομα αναπηρίας, το ύψος του οποίου θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μορφής αναπηρίας;

5. Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση σχετικά με την διασφάλιση της αναβάθμισης των δομών προστασίας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες, καθώς και με τη συστηματική υποστήριξη των προνοιακών προγραμμάτων;

6. Σκοπεύει να αναδιοργανώσει το δίκτυο παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε κάθε δήμο της χώρας, ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλες τις οικογένειες που τους χρειάζονται;

7. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση της χρηματοδότησης των προνοιακών ιδρυμάτων, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να παρέχεται η κατάλληλη ειδική στήριξη, εκπαίδευση και αποκατάσταση των ασθενών;

8. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ο σχεδιασμός και η σταδιακή εφαρμογή ενός προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανταποκρινόμενη στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση ανεκτικής κοινωνίας στην Ευρώπη;

9. Με ποιες ενέργειες και δράσεις θα διασφαλίσει εγγυημένη πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην υγεία, τη στέγαση και την παιδεία σε μετανάστες, οι οποίοι πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις (π.χ. μακρόχρονη διαμονή στην Ελλάδα), καθώς και στην παροχή επείγουσας κοινωνικής βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης σε μετανάστες χωρίς χαρτιά;

Οι επερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

ΠΡΟΤΑΣΗ: ΝΑ ΒΗΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.) έχει σηκώσει το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, ένα θέμα πολύ σοβαρό για την ασφάλεις της χώρας, της ευρύτερης περιοχής, της Ευρώπης γενικότερα. Η χώρα μας έχει ως διαρκή απειλή τα πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας ενώ η Τουρκική κυβέρνηση προχωρά στην κατασκευτή πυρηνικού σταθμού στα παράλια του Αιγαίου.
Ωστόσο, Έλληνες και Τούρκοι θα μπορούσαμε να συγχρονίσουμε το βήμα μας, να κάνουμε τον αγώνα κοινό αφού με συντριπτική πλειοψηφία οι γείτονες απορρίπτουν το Κυβερνητικό πρόγραμμα...Η πλειοψηφία των Τούρκων (64%) αντιτίθεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων εκτιμώντας ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί πυρηνική τεχνολογία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Χουριέτ.
Μόνο το 6,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πυρηνική τεχνολογία για μη στρατιωτική χρήση θα ωφελήσει τη χώρα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας A&G που διεξήχθη για λογαριασμό της Greenpeace στις αρχές Απριλίου σε εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.469 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.
Η αντίθεση των ερωτηθέντων (τουλάχιστον 70%) είναι ακόμη εντονότερη στις περιοχές όπου αναμένεται να κατασκευαστούν οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες, στη νότια και τη βόρεια Τουρκία.
Το 86% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να κατοικεί κοντά σε έναν πυρηνικό σταθμό, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης δημοσκόπησης για τα πυρηνικά που διενεργήθηκε στην Τουρκία.
Η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση της Αγκυρας έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων την προσεχή πενταετία, παρά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Συμπερασματικά, η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε από κοινού με τους Τούρκους πολίτες και τις θεσμικές τους εκφράσεις στο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, να συμπορευτούμε στον αγώνα ενάντια στην πυρηνική απειλή.

ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Υπενθυμίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταδίκασε την Ελλάδα για «απάνθρωπη συμπεριφορά», κόμματα και οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση του τρομονόμου.....
Ερώτηση για το ίδιο θέμα έκαναν στο Ευρωκοινοβούλιο και οι Οικολόγοι-Πράσινοι

Η κοινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Θεωρούμε ότι η συνεχιζόμενη φυλάκιση του Σάββα Ξηρού επιβαρύνει την, ήδη οριακή κατάσταση της υγείας του, δεν του δίνει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα δε ενοχοποιείται για την ολική τύφλωση του από το ένα μάτι και την ελάχιστη όραση από το άλλο.
Πιστεύουμε ότι στο πρόσωπο του Σάββα Ξηρού εφαρμόστηκαν οι πλέον σκληρές πλευρές της «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής και οι αποκρουστικότερες μορφές διωκτικής εκδικητικότητας. Άλλωστε, με απόφαση που εξέδωσε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα για «απάνθρωπη συμπεριφορά», ενώ έκρινε ότι «η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του».
Απαιτούμε να σταματήσει η εξοντωτική μεταχείριση του Σάββα Ξηρού και το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσει τη διακοπή εκτέλεσης της ποινής του προκειμένου να νοσηλευτεί σε κατάλληλο νοσοκομείο.
Αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί ο τρομονόμος, να σταματήσουν η αστυνομοκρατία και οι διώξεις σκοπιμότητας, η αντιτρομοκρατική σταυροφορία και η ένταση της κρατικής καταστολής».

Το κείμενο υπογράφεται από τις εξής οργανώσεις:

Ελλάδα:
ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΑΘΗΝΑΣ
ΑΡΑΝ
ΔΕΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕΕΚ
ΚΟΕ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΟΝΤΡΑ
ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΟΚΔΕ – ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Γερμανία:
Interventionistische Linke (Παρεμβασιακή Αριστερά)
Libertad (Πολιτική Ομάδα)
Flüchtlingsrat Hamburg (Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Αμβούργο)
Redaktion des Gefangenen Info (συντακτική ομάδα του περιοδικού «Πληροφορίες σχετικά με Κρατούμενους)
Netzwerk Freiheit für alle politische Gefangene (Δίκτυο για την Απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων)
Vereinigung für Internationale Solidarität (Σύνδεσμος για Διεθνή Αλληλεγγύη)
Deutscher Freidenker-Verband (Γερμανική Ένωση Ελεύθερου Πνεύματος)
Bewegung 18. Oktober (Κίνημα 18η Οκτώβρη)
Solidaritätskomitee zur Freilassung der Politischen Gefangenen (Επιτροπή Αλληλεγγύης για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων)
Αυτόνομοι Αντιφασίστες από το Βassum (aab), Bassum, Deutschland
«Uns reichts», Unabhängige Betriebsgruppe am Klinikum Bremen Mitte ("φτάνει πια", Ανεξάρτητη Ομάδα Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κέντρου Βρέμης)
Internationales Verteidigungskomitee (IVK) (Διεθνής Επιτροπή Άμυνας)
Αct Subversiv (ομάδα «Ανατρεπτική Πράξη»)
Zora Bleibt (Πολιτική Ομάδα)

Βέλγιο:
International Platform against Isolation (Διεθνής Πλατφόρμα ενάντια στην απομόνωση)

Ελβετία:
Rote Hilfe International (Κόκκινη Βοήθεια Διεθνώς)
Revolutionärer Aufbau Schweiz (Επαναστατική Οργάνωση "aufbauen")
Freund/innen und Unterstützer/innen von Marco Camenisch (Φίλοι και αλληλέγγυοι στον πολιτικό κρατούμενο Marco Camenisch)

Ισπανία:
Etxerat, (Οργάνωση των συγγενών και των φίλων των Βάσκων πολιτικών κρατουμένων)

Ιταλία:
Senza Censura (πολιτικό περιοδικό)

ΠΗΓΗ:rednotebook.gr

ΝΤΡΟΠΗ: ΠΕΘΑΝΕ ΕΓΚΥΟΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Στο νοσοκομείο Κοζάνης όπου άφησε την τελευταία της πνοή η 32χρονη έγκυος η μονάδα εντατικής θεραπείας, δυναμικότητας τεσσάρων κλινών, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών.

Του ΚΩΣΤΗ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗ

Ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου μια 32χρονη έγκυος γυναίκα πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία μετά από καισαρική στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Το παιδί που...γεννήθηκε πρόωρα (33η εβδομάδα κύησης) μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη μονάδα νεογνών του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα, από το Λιμνοχώρι της Φλώρινας, παρακολουθούταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της από τους γιατρούς της μαιευτικής κλινικής του “Μποδοσάκειου” νοσοκομείου Πτολεμαϊδας.

Την κρίσιμη στιγμή όμως, όταν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μεταφέρθηκε από τον σύζυγό της στο “Μποδοσάκειο” και η διάγνωση έδειξε “πρόωρες συσπάσεις και εσωτερική αιμορραγία”, οι θεράποντες γιατροί της δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε καισαρική επειδή δεν υπήρχε παιδίατρος στο νοσοκομείο, δεν είχαν δηλαδή εγγυήσεις για την επιβίωση του πρόωρου νεογνού.

Το γιατί δεν υπήρχε παιδίατρος συνδέεται με έναν άλλο θάνατο, ενός παιδιού πέρυσι, που είχε ανασύρει στην επιφάνεια το πρόβλημα της υποστελέχωσης των παιδιατρικών κλινικών και του νοσοκομείου της Πτολεμαϊδας και του γειτονικού της Κοζάνης. Τότε για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρέθηκε η λύση της εκ περιτροπής ανά δεκαπενθήμερο εφημερίας των παιδιατρικών κλινικών στα κοντινά νοσοκομεία.

Τη στιγμή του επείγοντος όμως, όταν η 32χρονη πήγε στο νοσοκομείο δεν εφημέρευε η παιδιατρικής της Πτολεμαϊδας. Οπότε η γυναίκα στάλθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Κοζάνης στο οποίο εφημέρευε η παιδιατρική, αλλά είναι κλειστή η μονάδα εντατικής θεραπείας αφού δεν έχει εντατικολόγους.

Οι γιατροί στην Κοζάνη προχώρησαν σε καισαρική τομή, το μωρό γεννήθηκε υγιές, αλλά δεν σταμάτησε η αιμορραγία ούτε μετά την υστερεκτομή και η γυναίκα πέθανε.

Την επομένη, Κυριακή του Πάσχα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος από το νοσοκομείο της Νάουσας έκανε δηλώσεις - ξόρκια για τα ερείπια του ΕΣΥ (“ψευδείς φήμες περί ελλείψεων σε νοσοκομεία”) με τον υπερδιοικητή των ανά την επικράτεια νοσοκομείων Άρη Μουσιώνη να συμπληρώνει ότι “οι ψευδείς ειδήσεις είναι νοσογόνες, προκαλούν αρρώστια και ανασφάλεια στον κόσμο”.

Μια που ο λόγος περί νοσογόνων καταστάσεων προκύπτουν τρία ερωτήματα που μένει να δούμε κατά πόσο θα απαντηθούν από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση η οποία διενεργείται:

1. Ποια θα ήταν η εξέλιξη εάν εφημέρευε παιδίατρος στην Πτολεμαϊδα και χειρουργούσαν τη γυναίκα οι γιατροί που την παρακολουθούσαν κατά την εγκυμοσύνη της οι οποίοι ήξεραν το ιατρικό ιστορικό της και λογικά θα ήταν καταλληλότεροι να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε;

2. Για τη μεταφορά της στο νοσοκομείο Κοζάνης μεσολάβησε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σε μια κατάσταση επείγουσας ανάγκης, όταν κάθε λεπτό που περνά είναι κρίσιμο, αυτό δεν είναι επιβαρυντικό;

3. Εάν λειτουργούσε η μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Κοζάνης, οι γιατροί δεν θα είχαν περισσότερα μέσα στη διάθεσή τους στη μάχη που έδωσαν για να σώσουν την 32χρονη;

Και κάτι ακόμη. Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο ΕΣΥ έχουν στον πυρήνα τους τη λογική των καταργήσεων ομοειδών κλινικών σε γειτονικά νοσοκομεία, κάτι δηλαδή σαν αυτό που συμβαίνει ήδη στις παιδιατρικές σε Πτολεμαϊδα και Κοζάνη: Ο θάνατος της 32χρονης δείχνει ότι στο κοντινό μέλλον, στο γκρεμισμένο ΕΣΥ, η επιβίωση θα είναι θέμα καθαρής τύχης για όσους βρεθούν στα όρια ζωής και θανάτου.

ΒΟΡΙΔΗΣ: ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ. ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Όλο το δίκιο έδωσε στον Μεϊμαράκη ο Βορίδης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,5 για το γνωστό θέμα των υποβρυχίων και την πρόταση του ΛΑΟΣ να ελεγχθούν όλοι οι υπουργοί Άμυνας ως το 2009.
Ο Μ. Βορίδης δικαιολόγησε τον πρώην υπουργό γιατί η πρόταση του κόμματός του τον εμπλέκει εξ αντικειμένου και... η δήλωσή του αποτιμάται ότι τον φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο ..μακριά από τον Καρατζαφέρη με τον οποίο οι φήμες πυκνώνουν ότι δεν τα πάει καλά.
Η δήλωση του Βορίδη είναι:«Απ' ό, τι καταλαβαίνω ο κ. Μεϊμαράκης ενοχλήθηκε από τη στάση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ότι πρέπει η διαδικασία προκαταρκτικής να ανοίξει και να συμπεριλάβει όλο το εύρος της συμβάσεως. Εκεί λοιπόν ενοχλήθηκε ο κύριος Μεϊμαράκης γιατί λέει, χωρίς να έχει γίνει εξεταστική επιτροπή πάτε να με εμπλέξετε και να μου αποδώσετε ποινικές ευθύνες; Καταλαβαίνω το δικαιολογημένο της ενοχλήσεως. Δικαίως ή αδίκως είναι κάτι που θα μας προέκυπτε από τον έλεγχο».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΡΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!!

Για ακόμα μια φορά ο γνωστός όμιλος σούπερ μάρκετ "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ" γίνεται αντικείμενο καταγγελίας από το σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για αντεργατικές πρακτικές και αυθαιρεσίες. Ο σύλλογος καταγγέλει ότι η ιδιοκτησία του Ομίλου αναγκάζει τους εργαζόμενους να αγοράσουν όσα αρνιά και κατσίκια περίσσεψαν από το Πάσχα!
Το δημοσίευμα στην εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" είναι:
ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΝέες καταγγελίες για τον «Αρβανιτίδη»Συνεχίζει την αντεργατική επίθεση και τις αυθαιρεσίες η αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ «Αρβανιτίδης». Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η επιχείρηση «Αρβανιτίδης» επιβάλει ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 9.30 το βράδυ. Συνεχίζει να καταστρατηγεί το εβδομαδιαίο ρεπό, ενώ για να αποφύγει τυχόν έλεγχο αναγκάζει τους εργαζόμενους στο ρεπό τους να δουλεύουν χωρίς ποδιά. Απαιτεί με την απειλή της απόλυσης από τους εργαζόμενους να αγοράσουν τα αρνιά που περίσσεψαν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Τέλος, συνεχίζει να επιμερίζει στους εργαζόμενους το κόστος από τις φθορές, τα ληγμένα προϊόντα, αλλά και τις κλοπές στα καταστήματα και τους αναγκάζει να πληρώνουν τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά από τον πενιχρό μισθό τους.
Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων απαιτεί την παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο για να αποκρούσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, να αγωνιστούν για μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαίωμα που να συμβάλουν στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της εργατικής οικογένειας. Καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την 1η του Μάη, στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

ΜΕ ΤΕΜ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΒΟΛΟ- ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο κόσμος αυτοοργανώνεται, ανακαλύπτει νέες μορφές συναλλαγής και προσφοράς. Η κρίση ανοίγει δρόμους να περπατήσουν οι πολίτες που έχουν κοινή συνισταμένη, την συμμετοχή, τη δράση, την ισοτιμία.
Το έκαναν στην Αργεντινή και επιβίωσαν μέσα στην κρίση. Το επαναλαμβάνουν τώρα στη χώρα μας, στο Βόλο όπου καθιέρωσαν την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ) και κάνουν συναλλαγές μετρώντας την αξία τους όχι σε Ευρώ αλλά σε ΤΕΜ.
Δείτε το ρεπορτάζ...Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας που αυτή έφερε, ήταν η δημιουργία της Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας από τους Βολιώτες, οι οποίοι έστησαν το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας για ανθρώπους που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους με τα εισοδήματα σε ευρώ, μπορούν όμως να «πληρώνουν», προσφέροντας κάποια εργασία ή κάποια δικά τους καινούργια ή μεταχειρισμένα αγαθά, ακολουθώντας το παράδειγμα κοινωνιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Ιρλανδία, Αυστρία, Γερμανία), στον Καναδά και στην Ιαπωνία.

Η ΤΕΜ είναι μία Εναλλακτική Μονάδα η οποία δημιουργείται ως αποτέλεσμα μίας συναλλαγής που πραγματοποιείται μέσα σε μία γεωγραφικά καθορισμένη ένωση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων στη δική μας περίπτωση στο Νομό Μαγνησίας. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης με τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα γι΄ αυτές, να αναζητήσει πρόσθετες υπηρεσίες και προϊόντα και βέβαια να καταχωρήσει τις δικές του αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων.

Το Δίκτυο ΤΕΜ, όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα της η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν δημιουργικά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας, αυξάνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών αποκλειστικά στα άλλα μέλη του Δικτύου.

Η ιδέα στήθηκε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και σήμερα μετράει τουλάχιστον 200 συμμετέχοντες στην Μαγνησία. Μάλιστα έχει στηθεί και ιστοσελίδα στο http://www.tem-magnisia.gr/index.php για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ή να ενημερωθούν περαιτέρω για την ΤΕΜ. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο Δίκτυο ΤΕΜ, το εναλλακτικό νόμισμα μπορεί να αναστήσει την τοπική αγορά, χωρίς να φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το ευρώ.

Το παράδειγμα του Βόλου έχει τραβήξει το ενδιαφέρον ομάδων και από άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Κατερίνη και η Λαμία που μελετούν το ενδεχόμενο να στήσουν το δικό τους δίκτυο τοπικής εναλλακτικής μονάδας, βασιζόμενοι στις αρχές της ανταλλακτικής οικονομίας.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΠΑΓΚΑΛΟ ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΪΑΣ "ΜΑΛ...ΕΣ" !!!

Φραστική επίθεση κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου για τη στάση του στο θέμα της απόδοσης του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, έκανε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος.
Ο βουλευτής τον κατηγόρησε μάλιστα ότι αποκάλεσε μ…κες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Νικολόπουλος μιλώντας στον MAX FM ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλεσε μ….. τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Αχαΐα που συνυπέγραψαν την ερώτηση για το τι γίνεται με το λιμάνι της Πάτρας.
Αυτό συνέβη σύμφωνα με τον βουλευτή κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε ο κ. Πάγκαλος με τον δήμαρχο της Πάτρας και τους πρώην δημάρχους της πόλης για το θαλάσσιο μέτωπο.
Συγκεκριμένα ο Νίκος Νικολόπουλος ανάφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Πάγκαλος αντί να λέει μ…κηδες τους βουλευτές να μας δώσει το πρωτόκολλο, όχι το… δευτερόκολο. Δηλαδή ο κ. Πάγκαλος τόσο μεγάλο τον έχει; Είναι ντροπή του.»
ΠΗΓΗ: thebest.gr

ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΑΜΑΤΑ

της Άλμα

Σήμερα δύο τηλεοπτικά κανάλια είχαν όλο το πρωί σε απευθείας μετάδοση το βασιλικό γάμο στη Βρετανία.Το ένα ήταν το STAR το οποίο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τέτοιες γκλαμουριές. Το άλλο κανάλι ήταν ο SKAI. Πώς ένα τόσο "σοβαρό" κανάλι ασχολήθηκε με τέτοιες σάχλες για τόσες ώρες με τη δικαιολογία του "γάμου της χρονιάς";...
Φαίνεται στα πλαίσια της φιλοκυβερνητικής του προσπάθειας,θέλει να μας κάνει να ξεχαστούμε προσφέροντάς μας θεάματα. Μόνο που ξεχνά τον άρτον,ο οποίος εξακολουθεί να μας λείπει.
Αφού λοιπόν τον παντρέψαμε τον Ουίλι και ξενοιάσαμε (το φιλί μόνο,καθυστερούσε πολύ και το χάσαμε)μπορούμε τώρα να ξανασυγκεντρωθούμε στα καθ'ημάς.
Πάντως, μπράβο στο ΚΚΕ που βγήκε και τους τα είπε:
«Αηδία και αποστροφή προκαλεί η απίστευτη προβολή στην Ελλάδα, όπου οι λαϊκές οικογένειες δεινοπαθούν από την ανεργία και τη φτώχεια, του γάμου των απομειναριών του μεσαίωνα τον οποίο η ιστορικά ξεπερασμένη αστική τάξη της Βρετανίας και της Ευρώπης τιμά και επιδεικνύει προκλητικά. Αυτοί να χαίρονται τη σήψη τους, οι λαοί όμως έχουν χρέος να ξεμπερδεύουν μαζί τους»

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ 5-8 ΜΑΪΟΥ

Ένα πολιτιστικό τετραήμερο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 8 Μαΐου 2011 στο πλαίσιο της 8ης ΔΕΒΘ.
Περίπου 200 συγγραφείς, Έλληνες και ξένοι θα μέρος στις διάφορες εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται παράλληλα με την έκθεση. Στο γενικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 110 έλληνες συγγραφείς, ανάμεσά τους οι...Μάρω Δούκα, Πέτρος Μάρκαρης, Νίκος Δαββέτας, Κώστας Ακρίβος, Γιάννης Ξανθούλης, Χρήστος Χωμενίδης, Δημήτρης Μπουραντάς, Λένα Μαντά, Αμάντα Μιχαλοπούλου.
Από το εξωτερικό θα συμμετέχουν 18 συγγραφείς. για το Φεστιβάλ της Μέσης Ανατολής Ταρίκ Αλί, Ντέιβιντ Γκρόσμαν, Γκάμαλ Γκιτάνι, όπως και από άλλες χώρες σαν τον Ρίτσαρντ Στόνμαν από την Αγγλία, που θα παρουσιάσει το βιβλίο του Αλέξανδρος ο Μέγας, ή και ο ο Βλάντισλαβ Μπάγιατς από τη Σερβία.
Ακόμη, στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά θα λάβουν μέρος 60 συγγραφείς και εικονογράφοι ανάμεσά τους ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, η Αγγελική Βαρελά, η Λότη Πέτροβιτς, ο Φίλιππος Μανδηλαράς, Σόφη Ζαραμπούκα και ο Ευγένιος Τριβιζάς.
Αλλες παράλληλες δράσεις στη διάρκεια του τετραημέρου περιλαμβάνουν
-Περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης» (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του)
Το ειδικό αφιέρωμα για τον ποιητή περιλαμβάνει περίπτερο με μεγάλη έκθεση με βιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του.
- Η Γωνιά των Περιοδικών, όπου θα παρουσιαστούν περιοδικά λόγου και στοχασμού, έντυπα και ηλεκτρονικά.
- Η Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών, όπου θα παρουσιαστούν οι τελευταίες συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης
- «Περίπατος Πολιτισμού» με τον δήμο Θεσσαλονίκης, που είναι μια πολιτιστική διαδρομή που ενώνει το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με τρία εμβληματικά μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και καταλήγει στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Επίσης, το κτίριο του Δημαρχείου θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας «theSOULoniki loves to read» που παρουσιάζει 50 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, σε πορτρέτα ποπ αισθητικής.

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


 Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Φωτόπουλος έστρεψε τα βέλη του κατά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης ήταν παρόντες σε καταλήψεις που έκανε η ΓΕΝΟΠ επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Παρουσίασε δε και σχετικές φωτογραφίες και είπε ότι..."Τότε μας εκθείαζαν, μας επαινούσαν και μας εμψύχωναν", είπε ο κ. Φωτόπουλος. "Τότε ήμασταν υπεύθυνοι, κύριοι και σοβαροί, γιατί αγωνιζόμασταν να μην ξεπουλήσει ο κ. Αθανασόπουλος τη ΔΕΗ στην RWE. Τώρα ξαφνικά γίναμε άγνωστοι, απολίτιστοι, ανεύθυνοι και μικρόνοες".
Αυτά που είπε ο συνδικαλιστής είναι χαρακτηριστικά της Πασοκικής λογικής που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα ώστε να γίνει κυβέρνηση και τώρα, τώρα που έγινε η δουλειά της, τους ξεχνάει.
Εμ, έλα ντε που και τα συνδικάτα αυτά, το μακρύ χέρι του ΠΑΣΟΚ στο κράτος έχουν μεγάλη δύναμη και γνωρίζουν πολλά. Και έχουν και στοιχεία που μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση πολλούς από τους νυν υπουργούς ή ακόμα και τον Πρωθυπουργό...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ 1.459 ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Τους πίνακες με τα ονόματα των 1.459 δασκάλων και νηπιαγωγών που μετατίθενται το 2011 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι σχετικοί πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.
Οι εκπαιδευτικοί που επελέγησαν μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους οφείλουν να παρουσιαστούν για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις μέχρι τις 21/06/2011. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31-8-2011.
Όσον αφορά στους διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς και τους διευθυντές Διευθύνσεων και τους προϊστάμενους Γραφείων Εκπαίδευσης θα αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, φέτος υπέβαλαν αιτήσεις για μετάθεση 9.573 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας. Από αυτές ικανοποιήθηκε μόνο το 15,24%.
Παράλληλα, το υπουργείο τονίζει ότι "οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις, είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης".

ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΜΑΣΤΟΡΑ ΤΟΥ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ. "ΝΟΝΟ" ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ!!!

Ήταν αναμενόμενο ότι κάποια μέρα θα του συμβεί, θα του προκύψει. Ο λόγος για τον Καρατζαφέρη που νόμιζε ότι μπορεί να κάνει ακροβατικά σε συνεχή βάση και τη μια να κατηγορεί και να λοιδορεί και να λασπώνει τους πάντες και την επομένη να τους υπερασπίζεται, να χαριεντίζεται να δηλώνει φίλος τους..
Όλη αυτή η συμπεριφορά ήταν κοινός τόπος ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία εντυπώσεων και σε άγρα ψήφων. Όμως, βγήκε ένας πολιτικός που του απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Ο λόγος για τον Μεϊμαράκη που από χτες πήρε αμπάριζα τα μέσα και ρίχνει... κατά ριπάς τα "μπινελίκια" στον λαϊκιστή αρχηγό του ΛΑΟΣ κάνοντάς τον να καταπιεί τη γλώσσα του και να μην απαντήσει στο βασικό ερώτημα που έθετε: Γιατί πήγε μόνος του στο υπουργείο όταν του ζήτησε να προχωρήσει την παραλαβή των γερμανικών υποβρύχιων.
Ο Καρατζαφέρης στις δηλώσεις του περιορίζεται σε χαρακτηρισμούς εναντίον του Μεϊμαράκη γνωρίζοντας ότι αυτές θα "παίξουν", θα πουλήσουν και θα τον βγάλουν από το κάδρο.
Από τα παραπάνω εγώ ένα πράγμα συμπεραίνω. Ότι οι υποθέσεις των εξοπλισμών ήταν πνιγμένες στη μίζα και ότι ο Μεϊμαράκης ως γνώστης του θέματος φρόντισε να κρατηθεί μακρυά από αυτές και γι αυτό ούτε υπέγραψε, ούτε παρέλαβε, ούτε εμπλέχτηκε με όποιον τρόπο στην υπόθεση και έχει την άνεση να μιλάει.
Είναι φανερό ότι ο πολυπράγμων Καρατζαφέρης θα σκέφτεται δυο φορές τώρα σε ποιον θα επιτεθεί...

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων: ένα ακόμη περιβαλλοντικό «πραξικόπημα» εις το όνομα του… ελλείμματος!

Με μεγάλη σπουδή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κλείσει τη μεγάλη πληγή των αυθαιρέτων –προ και μετά του 1984– με μια ρύθμιση-«σκούπα», μια περαίωση με πολύ χαμηλότερα από τα ήδη προβλεπόμενα εκ του νόμου πρόστιμα, ώστε να εξασφαλίσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα κρατικά –και άδεια, φευ!– ταμεία.
Η προφανής αντισυνταγματικότητα μιας παρόμοιας...ρύθμισης, που παραβιάζει την ισονομία μεταξύ των πολιτών ευνοώντας σκανδαλωδώς τους παρανομούντες, δεν φαίνεται να ιδρώνει τα αφτιά των κυβερνητικών οικονομικών ταγών. Ούτε και οι ολοφάνερες επιπτώσεις στο περιβάλλον το οποίο δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, παρά τα όσα ηχηρά και «εμπνευσμένα» ακούγονται κατά καιρούς, ακόμη και από τα πιο επίσημα χείλη – κάτι που απεδείχθη και αρκετά πρόσφατα, με τη λυσσαλέα αντίδραση που προβλήθηκε και από κυβερνητικούς βουλευτές στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, με τα περίφημα «10 στρέμματα». Άλλωστε, μια αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων με τη λογική «ό,τι έγινε, έγινε», θα γεννήσει νέα γενιά αυθαιρέτων, αφού όποιος πρόλαβε κι έχτισε θα αντιμετωπίζεται πάντα με επιείκεια και χωρίς να «κινδυνεύει» το αυθαίρετό του με γκρέμισμα. Επομένως, οποιαδήποτε «ρύθμιση» της γάγγραινας των αυθαιρέτων, αν δεν προβλέπει και γκρέμισμα ορισμένων κατηγοριών από αυτά, θα είναι καταστροφική για τον κατακερματισμένο φυσικό μας χώρο.
Εκφράζουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας σε αυτό το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό «πραξικόπημα», πόσο μάλλον που επιχειρείται εκβιαστικά να καλυφθεί με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα, ενώ στην ουσία πρόκειται για ρύθμιση εισπρακτικού αποκλειστικά χαρακτήρα.
Και υπερθεματίζουμε: όχι μόνο αυτή αλλά και καμιά άλλη ρύθμιση που υποβαθμίζει το περιβάλλον – και τη λογική μας!– δεν νοείται να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Γιατί στο τέλος, όχι μανδύας αλλά ούτε φύλλο συκής δεν θα καλύπτει την περιβαλλοντική, και όχι μόνο, γύμνια του βασιλιά…

Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

φωτ. αρχείου
Το μεσημέρι της Δευτέρας στη 1 και το βράδυ της Τρίτης, στις 7, συνεδριάζουν η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αλεξάνδρειας και το νέο νομικό πρόσωπο του δήμου που αναλαμβάνει υπό την εποπτεία του τους Παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ κλπ, αντίστοιχα. Οι συνεδριάσεις θα γίνουν στο δημαρχείο και η σχετική αναλυτική ανακοίνωση που εκδόθηκε έχει ως εξής:
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 2 Μαΐου

Tην Δευτέρα 2 Μαΐου και ώρα 13.00 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλεξάνδρειας, με τα παρακάτω θέματα:
1. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για υπόθεση της Δημοτικής Ενότητας Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας.
2. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για υπόθεση της Δημοτικής Ενότητας Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας.
3. Έγκριση ή μη κατάρτισης των όρων του πρόχειρου διαγωνισμού του έργου «Κατασκευή περίφραξης χώρου στάθμευσης νεκροταφείων Δημοτικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας», με αριθμό μελέτης 10/2011.
4. Έγκριση έκδοσης Ενταλμάτων Προπληρωμής για την αντιμετώπιση δαπανών.
5. Λήψη απόφασης για την απ’ ευθείας ανάθεση εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή πεζοδρομίου στον οικισμό Καψόχωρας», προϋπολογισμού 10.000,00 ευρώ, με αριθμό μελέτης 284/2010.
6. Oρισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για υπόθεση της Δημοτικής Ενότητας Πλατέος του Δήμου Αλεξάνδρειας.
7. Ορισμός ορκωτού ελεγκτή-λογιστή και αναπληρωτή αυτού για τον έλεγχο της απογραφής έναρξης του Δήμου Αλεξάνδρειας.
8. Καταχώρηση της απογραφής έναρξης στο βιβλίο απογραφών και ισολογισμών του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου «Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας», την Τρίτη 3 Μαΐου

Την Τρίτη 3 Μαΐου και ώρα 19.00 συνεδριάζει, για πρώτη φορά, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας το διοικητικό συμβούλιο του νεοσύστατου «Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας». Κύριο θέμα συζήτησης η ψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του νομικού προσώπου για το οικονομικό έτος 2011, ενώ θα προηγηθεί η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου σε σώμα και ενημέρωση των μελών από τον πρόεδρο για τον προγραμματισμό των πρώτων ενεργειών.
Ο Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας συστήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας στα τέλη Φεβρουαρίου 2011. Στο νέο νομικό πρόσωπο συγχωνεύθηκαν όλοι οι παιδικοί/βρεφικοί σταθμοί και τα Κ.Α.Π.Η. του διευρυμένου δήμου.
Τη διοίκηση του νομικού προσώπου ασκεί 13μελές διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον Κοριτίδη Ζαχαρία-Γεώργιο, αντιπρόεδρο τον Κιοσέογλου Ιερεμία και μέλη τους Στεργιόπουλο Γρηγόριο, Βουλγαροπούλου Μαρία, Αλευρά Χρήστο, Πασιντέλη Ιωάννη, Πουταχίδου-Κεφαλά Θεοδώρα, Βασιλειάδου Σουσάνα, Τσιρίδου Ασπασία, Ζεϊμπέκη Ιωάννη, Ακριβόπουλο Κωνσταντίνο, Αναστασιάδη Σπύρο και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων.
Στις 19 Απριλίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η συστατική πράξη του νομικού προσώπου, στους σκοπούς του οποίου περιλαμβάνονται:
• Η λειτουργία Παιδικών, Βρεφονηπιακών και Βρεφικών Σταθμών για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης, φροντίδας, ημερήσιας διατροφής, διαπαιδαγώγησης και ψυχαγωγίας βρεφών και νηπίων εργαζόμενων γονέων.
• Η λειτουργία Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
• Η δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Κοινωνικής Μέριμνας, Δημοτικού Ιατρείου, Κέντρου Πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες και προγράμματος υποστήριξης των νέων που έχουν παραβατική συμπεριφορά.
• Η εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και η πληροφόρηση των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας.
• Η υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
• Ο σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων ή συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις για την ένταξη αθίγγανων, παλιννοστούντων ομογενών, μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.
• Η προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
• Η μέριμνα για τη στήριξη αστέγων και οικονομικά αδύνατων δημοτών, με την παροχή χρηματικών βοηθημάτων, ειδών διαβίωσης και περίθαλψης σε κατοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, και
• Η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.

άρθρο: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Παν. Σωτήρης
Παρότι η ελληνική κυβέρνηση αρέσκεται να αναζητά θεωρίες συνωμοσίας πίσω από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης του χρέους, στην πραγματικότητα όλα δείχνουν – και όλοι το ξέρουν... – ότι η αναδιάρθρωση είναι προ των πυλών.
Δεν χρειάζεται νόμπελ οικονομικών για να αντιληφθεί κανείς ότι το ύψος των τοκοχρεολυσίων, η ύφεση και η υστέρηση εσόδων σημαίνουν ότι...σύντομα το ελληνικό χρέος θα είναι αδύνατο να αποπληρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο όγκος του χρέους και οι όροι αποπληρωμής του θα πρέπει να τροποποιηθούν, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια καταστροφική για τους πιστωτές στάση πληρωμών. Άρα μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να επιλεγεί κάποια παραλλαγή αναδιάρθρωσης χρέους, πιθανότατα με ένα συνδυασμό ανάμεσα στην ονομαστική μείωση και την παράταση αποπληρωμής με παράλληλη ανάληψη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ του συνόλου των δανειακών αναγκών της χώρας, κάτι που φαίνεται ότι ήδη οι «αγορές» προεξοφλούν αυξάνοντας τα επιτόκια.

Μόνο που αυτή η εκδοχή αναδιάρθρωσης χρέους και η παράλληλη παράταση της εξάρτησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επιτήρηση, ουσιαστικά τη διαιώνιση των αλλεπάλληλων Μνημονίων. Άλλωστε, ήδη το «Σύμφωνο για το Ευρώ», που αποφάσισε να προωθήσει η ΕΕ, ισοδυναμεί με τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και την πλήρη εμπέδωση μιας οικονομικής «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που θα σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των εργαζομένων, θα γενικεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις, θα εκποιήσει τη δημόσια περιουσία, υπονομεύοντας και υποθηκεύοντας το μέλλον της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Ένα ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Είμαστε, όντως, καταδικασμένοι να κινούμαστε ανάμεσα στη Σκύλλα μιας αιματηρής ύφεσης και μιας πλήρως διαλυτικής για τα κοινωνικά δικαιώματα περικοπής δαπανών για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, όπως μας προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, και τη Χάρυβδη μιας «αναδιάρθρωσης χρέους» που θα ισοδυναμεί με την επιβολή των ίδιων κοινωνικά καταστροφικών πολιτικών στο όνομα των απαιτήσεων της «Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης»;

Κι όμως υπάρχει εναλλακτική λύση! Έχει πια αποδειχτεί ότι το χρέος δεν είναι «τεχνικό» ζήτημα, αλλά μια βαθιά ταξική στρατηγική. Συνδυάζει τις αντιφάσεις του ελληνικού «αναπτυξιακού υποδείγματος», που στηρίχτηκε στην πολυεπίπεδη επιδότηση των επιχειρήσεων, με τη συστημική βία του διεθνοποιημένου κεφαλαίου ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις. Δεν δημιούργησαν την «κρίση χρέους» οι εργαζόμενοι και άρα δεν έχουν και κανένα λόγο να πληρώσουν τις συνέπειες των εξωφρενικών μειώσεων της φορολογίας των επιχειρήσεων, της υπερκοστολόγησης των «μεγάλων έργων», των υπέρογκων αμυντικών δαπανών. Γι’ αυτό και πρέπει με πρωτοβουλία των κινημάτων να γίνει «λογιστικός έλεγχος του χρέους» για να γίνει σαφές ότι σε καμιά περίπτωση «δεν τα φάγαμε μαζί». Γι’ αυτό και η άμεση παύση αποπληρωμής και η διαγραφή ενός χρέους που συνολικά κι αντικειμενικά είναι και ληστρικό και απεχθές, είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος υπερχρέωση – χρεοκοπία – αλλεπάλληλα «μνημόνια».

Μια τέτοια διαγραφή του χρέους ανοίγει το δρόμο για ανατροπές πολιτικής που όντως θα βελτιώσουν τη θέση των λαϊκών τάξεων: άμεση έξοδος από το ευρώ και την ΟΝΕ, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από τις επαχθείς δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να επιβληθούν πλευρές κοινωνικού ελέγχου και σχεδιασμού πάνω σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, φραγμοί στην κίνηση κεφαλαίων και ριζική αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος της εργασίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η θέση των εργαζομένων.

Οι απολογητές του κεφαλαίου χαρακτηρίζουν τυχόν διαγραφή του χρέους ως καταστροφή. Πραγματική καταστροφή, όμως, σήμερα είναι η διαιώνιση των πολιτικών που αντιμετωπίζουν την εργασία, το περιβάλλον, τις συλλογικές παραγωγικές δυνάμεις ως αναλώσιμα υλικά. Ας δοκιμάσουμε το δρόμο της ρήξης πριν είναι αργά! Αν είναι να βγει κάποιος χαμένος, ας είναι όντως οι αγορές!

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!

Η Ελληνική Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) επί του ελληνικού δημόσιου χρέους , από κοινού με τις European Network on Debt and Development (Eurodad), Committee for the Abolition of Third World Debt (CADTM), Bretton Woods Project Ηνωμένο Βασίλειο, Research Money and Finance (RMF), Afri -- Action From Irerland, Debt and Development Coalition Ireland, Jubilee Debt Campaign από το Ηνωμένο Βασίλειο και Observatorio de la Deuda en la Globalización από την Ισπανία, διοργανώνει διεθνή συνάντηση για το χρέος, στην Αθήνα, «ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» στις 6, 7 και 8 Μαΐου, στη Νομική Σχολή.
Στις τρεις ημέρες θα...λάβουν χώρα δημόσιες συζητήσεις και εργαστήρια ανταλλαγής εμπειρίας με τα εξής θέματα:

• Η πραγματικότητα της κρίσης στην Ελλάδα.
• Το χρέος στην Ευρώπη: βασικοί παράγοντες και η τρέχουσα πολιτική.
• Το παγκόσμιο πρόβλημα του χρέους: Οι κρίσεις χρέους στο Νότο.
• Εναλλακτικές λύσεις στην αντιμετώπιση του χρέους – διεθνή διδάγματα.
• Εμπειρίες Επιτροπών Ελέγχου του Χρέους από όλο τον κόσμο.
• Οι επιπτώσεις του χρέους σε διαφορετικές χώρες της Ευρωζώνης.
• Αιτήματα και κινήματα για μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Τα συμπεράσματα θα συνοψιστούν στη "Διακήρυξη της Αθήνας", στη διαδικασία της συζήτησης της οποίας θα κληθούν να τοποθετηθούν πολιτικές προσωπικότητες, κόμματα και οργανώσεις του μαζικού κινήματος. Βάσει της "Διακήρυξης της Αθήνας" θα επιδιωχθεί να οργανωθεί η κοινή δράση των κινημάτων, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση του χρέους και των επιπτώσεών του από τη σκοπιά των αναγκών της λαϊκής πλειοψηφίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Συμμετοχές

Στις εργασίες της διεθνούς συνάντησης θα συμμετάσχουν πολιτικές προσωπικότητες, ειδικοί επιστήμονες, συνδικαλιστές και αγωνιστές από την Ελλάδα και πολλές χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και από την Ασία. Μεταξύ αυτών , μέχρι στιγμής θα συμμετάσχουν:


• Ερίκ Τουσέν από την Επιτροπή για την Κατάργηση του Χρέους του του Τρίτου Κόσμου, Βέλγιο, ο οποίος έχει συμβάλει στην ΕΛΕ του Εκουαδόρ,
• Άντι Στόρεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου,
• Αντρέ Χούνκο, βουλευτής του Die Linke, Γερμανία,
• Ντενί Ντιράν, γ.γ. της Ομοσπονδίας Γάλλων Τραπεζοϋπαλλήλων της CGT,
• Ντάριους Ζαλέγκα, συνδικαλιστής και δημοσιογράφος της Le Monde Diplomatique, Πολωνία,
• Νικ Ντίαρντεν από την Jubilee Debt Campaign, Ηνωμένο Βασίλειο,
• Όσκαρ Ουγκαρτέτσε, σύμβουλος Κεντρικών Τραπεζών Νικαράγουας –Βολιβίας στην αναδιάρθρωση του χρέους,
• Άλαν Σίμπιλς από την Αργεντινή, οικονομολόγος, ερευνητής, ειδικός στη σχέση Αργεντινής-ΔΝΤ,
• Κλαούντιο Λοσάνο βουλευτής από την Αργεντινή,
• Μαρία-Λουσία Φατορέλι, από την Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους, Βραζιλία,
• Λίντι Νασπίλ, από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου των Φιλιππίνων,
• Μ. Ραχμάνι από το Μαρόκο, ο Φάτι Τσαμκί από την Τυνησία, αμφότεροι μέλη των επιτροπών για την κατάργηση του χρέους στον Τρίτο Κόσμο και της Attac,
• Φάνγουελ Μποκόσι από το Αφρικανικό Δίκτυο και το Φόρουμ για το Χρέος και την Ανάπτυξη.

Από πλευράς Ελλάδας θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Π. Λαφαζάνης και Σ. Σακοράφα, οι Λ. Βατικιώτης οικονομολόγος, Ν. Βαλαβάνη, συγγραφέας, Ν. Γουρλάς, συνδικαλιστής, Άρις Καζάκος, καθηγητής εργατικού δικαίου, Γ. Κατρούγκαλος συνταγματολόγος, Κ. Λαπαβίτσας, καθηγητής οικονομικών, Ν. Μαριάς, ακαδημαϊκός, Γ. Μητραλιάς, CADTM Ελλάδας, Δ. Σπανού, μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, Π. Σωτήρης, ακαδημαϊκός, Γ. Τόλιος, οικονομολόγος, μέλη των κινημάτων "Δεν Πληρώνω", όπως ο Γ. Θεοδωρόπουλος, Θεσσαλονίκη, δήμαρχοι, όπως ο Π. Φιλίππου, Σαρωνικού, αγρότες συνδικαλιστές, όπως ο Β. Γκανής από τη Φθιώτιδα.

πληροφορίες: www.elegr.gr

ΞΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΕΥΤΛΑ Η ΕΒΖ !!!

Χωρίς επαρκή πρώτη ύλη για τη λειτουργία τους κινδυνεύουν να μείνουν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα. Οι αγρότες στη Β. Ελλάδα δεν πείστηκαν τελικά να σπείρουν τεύτλα, θεωρώντας «αδύναμα» και ανεπαρκή τα προβλεπόμενα οικονομικά κίνητρα, μετά και το απογοητευτικό 2010, που θεωρήθηκε ως η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας, αν όχι των τελευταίων 35 ετών, για το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών.
Στο σκηνικό αυτό, με...τεύτλα σπάρθηκαν φέτος μόνο 50.000-60.000 στρέμματα. Κι αυτό, τη στιγμή που η διοίκηση της βιομηχανίας, δια στόματος του προέδρου της, Χρυσόστομου Γερούκη, ανακοίνωνε στόχο σποράς 150.000 στρεμμάτων τον περασμένο Ιανουάριο, λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της ΑΤΕΒank ότι σχεδιάζει να απεμπλακεί από όλες τις θυγατρικές του μη χρηματοπιστωτικού τομέα (άρα και από την ΕΒΖ, της οποίας κατέχει μερίδιο 82,33%).

Η έκταση που τελικά σπάρθηκε μπορεί να αποδώσει παραγωγή μόνο 30.000-40.000 τόνων ζάχαρης, δηλαδή το ένα τέταρτο έως ένα πέμπτο της εθνικής ποσόστωσης των 158.000 τόνων. Τί θα γίνει με τους τόνους που υπολείπονται για την κάλυψη της ποσόστωσης; Θα παραχθούν εκτός Ελλάδας, σε Γαλλία και Γερμανία, για λογαριασμό της ΕΒΖ, με τη μέθοδο του «φασόν», πριν συσκευαστούν υπό την ετικέτα της εταιρίας και επιστρέψουν και στην ελληνική αγορά, όπου η ετήσια ζήτηση υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.

Σύμφωνα με την περιφερειακή επιτροπή Κ. Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, η περιορισμένη σπορά τεύτλων, λόγω και της έλλειψης οικονομικών κινήτρων προς τους αγρότες από την ΕΒΖ, θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των ζαχαρουργείων Πλατέος, Σερρών και Ορεστιάδας. Και μετατρέπει την ΕΒΖ "από καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία[...], σε εμπορικό τμήμα εισαγωγής ζάχαρης".

«Δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο εργοστασίων»Πάντως, κύκλοι της διοίκησης της ΕΒΖ διαβεβαίωναν το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο, έστω προσωρινό, των τριών μονάδων. Κατά τους ίδιους, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

«Οι εταιρίες που θα παράγουν φασόν τη ζάχαρη της ΕΒΖ ζητούν εκατομμύρια ευρώ, ενώ εάν είχαμε αποφασίσει να δώσουμε 800.000 ευρώ στους αγρότες, η ζάχαρη αυτή θα παραγόταν εδώ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Μανόλης Λαγογιάννης, ο οποίος αμφισβητεί αν οι σπαρμένες με τεύτλα εκτάσεις φτάνουν ακόμη και στα 60.000 στρέμματα, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της διοίκησης. Υποστηρίζει δε ότι ήδη «έπιασε δουλειά» και η τράπεζα, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου για την εξεύρεση αγοραστή του μεριδίου της ΑΤΕ στην ΕΒΖ.

«Την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς την Πέμπτη, θα συναντηθούμε με τη διοίκηση της ΕΒΖ για να συζητήσουμε τις εξελίξεις. Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι για τον καθορισμό του μέλλοντος της ΕΒΖ είναι επιβεβλημένη η διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Αλλιώς θα πέσουν μηνύσεις κατά προσώπων», προειδοποιεί ο κ. Λαγογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις αρχές της χρονιάς, η διοίκηση της ΕΒΖ είχε κάνει επανειλημμένως εκκλήσεις προς τους παραγωγούς να σπείρουν τεύτλα, με τον κ. Γερούκη να δηλώνει ότι «στατιστικά, δεν υπάρχει πιθανότατα να υπάρχει σύντομα άλλη χρονιά τόσο κακή όσο το 2010».

Κατά την περσινή καλλιεργητική περίοδο, ο καιρός "χτύπησε" το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών, καθώς οι πολλές βροχές μείωσαν τη στρεμματική απόδοση στους 5,6 τόνους/στρέμμα, έναντι μέσης 6,5 τόνων την προηγούμενη δεκαετία. Σημαντικά μειωμένος ήταν ο λεγόμενος «ζαχαρικός τίτλος» -POL- με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να χάσουν 40 ευρώ ανά στρέμμα, σε σχέση με μια μέση χρονιά!

Το 2011 είναι η τελευταία χρονιά που οι τευτλοπαραγωγοί θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση (34 ευρώ/στρέμμα). Από το 2012 και για την ακόλουθη τετραετία τα τεύτλα θα υπάγονται σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης και οι παραγωγοί θα επιδοτούνται με 55-60 ευρώ/στρέμμα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΗΦΘΗ: ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΤΕ (ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ)

Θ. Πανταλάκης
Πράσινο φως πήρε από τη γενική συνέλευση μετόχων η πώληση όλων των μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών της ΑΤΕbank. Με απλά λόγια πρόκειται να ξεκινήσει η αναζήτηση αγοραστών με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και με σύμβουλο πώλησης για την Δωδώνη, την ΕΒΖ, την ΕΛΒΙΖ και την ΣΕΚΑΠ. Όπως έγινε γνωστό ήδη ανακοινώθηκε ο σύμβουλος για την πώληση της...Δωδώνη που είναι η Eurobank. Εν τω μεταξύ «αγώνα» για να πείσει τους μικρομετόχους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,26 δισ. ευρώ της Αγροτικής Τράπεζας έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας, κ. Θ. Πανταλάκης. Στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει ξεκινήσει από τις 10.00 το πρωί της Παρασκευής, 29 Απριλίου, ο κ. Πανταλάκης απευθύνθηκε στους μικρομετόχους οι οποίοι εξέφραζαν ενστάσεις ως προς την τιμή της αύξησης της μετοχής με τα εξής λόγια:

«Πρέπει να καταλάβετε ότι σήμερα είναι μια μεγάλη στιγμή για την τράπεζα. Έχει προηγηθεί αγώνας 1 έτος και περισσότερο για να δοθεί προοπτική επιβίωσης στην Αγροτική Τράπεζα. Αυτή τη στιγμή ουσιαστική ψηφίζετε για την επιβίωση της Αγροτικής και θα πρέπει να σας ικανοποιεί το γεγονός ότι το δημόσιο, δηλαδή το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, στηρίζει την Τράπεζα» είπε ο κ. Πανταλάκης, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας, αν αφαιρεθούν τα 675 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου ανέρχονται σε μόλις 2%.
Όπως είπε, οι μέτοχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σχεδόν δέκα φορές παραπάνω από τα ίδια κεφάλαια που έχει αυτή τη στιγμή που ανέρχονται σε 131 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, τόσο για τους όρους της αύξησης όσο και για το reverse split δεν υπάρχει καλύτερο σενάριο.
Σημειώνεται ότι η αύξηση θα γίνει αφού θα έχει προηγηθεί μείωση της ονομαστικής τιμής της μετοχής στο 0,60 ευρώ, με τιμή διάθεσης 1,07 ευρώ ανά μετοχή και σε αναλογία 13 νέες μετοχές προς κάθε μια παλαιά. Μετά την αύξηση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro forma) θα διαμορφωθεί σε 12,54% από 7,4% σήμερα.
Ο κ. Πανταλάκης διάβασε στους μετόχους επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην οποία αναφέρεται η κάλυψη του ποσοστού του δημοσίου και η δέσμευση της κυβέρνησης να διατηρήσει το ποσοστό αυτό 6 μήνες μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο κ. Πανταλάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, η Αγροτική θα παραμείνει στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία το δημόσιο να περιορίσει το ποσοστό του από 77% σήμερα τουλάχιστον στο 50% συν μια μετοχή, καθώς, όπως είπε, δεν χρειάζεται ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει την Αγροτική. Επίσης, έδωσε τεράστια έμφαση στην εξυγίανση της Αγροτικής. «Πρέπει να εξυγιανθούμε οπωσδήποτε γιατί από εμάς εξαρτάται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό θα πουληθούν όλες οι μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες του ομίλου της Αγροτικής. Πρέπει να καταλάβετε ότι η τράπεζα είναι υπό καθεστώς επιτήρησης και της επιβάλλεται η πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ούτε εγώ, ούτε ακόμη οι υπουργοί δεν είναι αυτεξούσιοι και αυτοπροσδιοριζόμενοι. Το διοικητικό όργανο που λαμβάνει αυτή τη στιγμή τις αποφάσεις για την Αγροτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ΕΚΤ και η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ευτυχώς ενέκρινε το αίτημά μας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» είπε ο κ. Πανταλάκης, λέγοντας ότι η τράπεζα θα εξυγιανθεί και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει εμπόδιο.

ΞΕΣΑΛΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΕΑ-ΧΥΤΥ. ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ!!

Έχουν ξεσαλώσει τα παπαγαλάκια του κατασκευαστή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ-ΧΥΤΥ) μετά την απόφαση της Τ. Μπιρμπίλη να δώσει παράταση δέκα ετών στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θέση "12".
Χαίρονται τόσο πολύ που πιθανόν να προγραμματίσουν και πάρτι, δε μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους που θα γίνει επιτέλους το εργοστάσιο και θα μπει ο νομός Ημαθίας σε μια διαδικασία απομύζησης επί δεκαετίες.
Βέβαια, οι ένθερμοι υποστηρικτές της εταιρίας δε λαμβάνουν υπόψη τους τις...αντιδράσεις των φορέων, των κομμάτων, των πολιτών για την υπόθεση αυτή. Κακό του κεφαλιού τους. Η απαξίωση των πολιτών στα πάσης φύσεως παπαγαλάκια είναι η χειρότερη τιμωρία και δεν μπορεί να ξεχαστεί με κανένα αντάλλαγμα.

ΑΣΦΑΙΡΑ (;) ΠΥΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ. ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ..ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ο Αλέκος Αθανασιάδης είναι βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ και ένας εκ των πλουσιότερων βουλευτών του κοινοβουλίου. Εκλέγεται με τη σθεναρή υποστήριξη των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και θεώρησε χρέος του να υποστηρίξει την παραμονή της ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο. Ωστόσο, χρησιμοποίησε ένα επιχείρημα που δε μπορεί να σταθεί σε καμιά λογική και από πάνω προκαλεί.
Τι είπε; Ισχυρίστηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του...ΣΚΑΙ ότι καλύτερη πρόταση είναι να πωληθούν εκτάσεις στη Χαλκιδική σε επιχειρηματίες για τουριστική ανάπτυξη.
Το γεγονός ότι ένας κυβερνητικός βουλευτής βγαίνει και υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι θετικό κατ΄ αρχάς. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε ότι έχει προσωπική πολιτική υστεροβουλία αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα.
Το θέμα για μένα είναι η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής Αθανασιάδης όταν έρθει το θέμα προς ψήφιση. Θα καταψηφίσει ή θα αρκεστεί στους άσφαιρους πυροβολισμούς που ρίχνει τώρα εμφανιζόμενος στα μέσα ενημέρωσης;
Είμαι σίγουρος ότι θα επιλέξει την οδό της σιωπής...