Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΠΡΟ ΕΚΠΛΗΞΕΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΑΠ. ΡΕΣΙΝΙΩΤΗΣ

Προ εκπλήξεως βρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας και το συμβούλιο συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα όταν κλήθηκαν να συνεδριάσουν και να καταρτίσουν το πρόγραμμα δράσης για το τρέχον έτος και διαπίστωσαν ότι...
ουσιαστικά "δεν υπάρχει σάλιο".
Διαπίστωσαν ότι στο ταμείο της Δημ. Κοινότητας υπάρχουν μόνο 95 χιλιάδες ευρώ και ότι μόνον αυτά με βάση το νόμο μπορούν να προγραμματίσουν και να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το όποιο έργο μπορούν.
Δηλαδή, το νεοσυσταθέν συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας ουσιαστικά δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να κάνει την παραμικρή παρέμβαση στα πλαίσια των δυνατοτήτων που του παρέχει ο νόμος γιατί δεν έχει ταμείο.
Και προκύπτει αυτονόητα το ερώτημα "που πήγαν τα λεφτά". Η απάντηση που πήραμε από τον πρόεδρο της Δ.Κ Αποστόλη Ρεσινιώτη αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο Φ. Δημητριάδη ήταν ότι η προηγούμενη διοίκηση Γκιόνογλου "δημοπράτησε σειρά έργων προεκλογικά με δημοτικούς πόρους εξαντλώντας όλους τους κωδικούς και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι η νέα διοίκηση έχει δεμένα τα χέρια της αφού δεν μπορεί να γίνει μεταφορά χρημάτων από Δημ. Κοινότητα σε άλλη ούτε από τον κεντρικό δήμο".
"Η κατάσταση είναι σοβαρή", είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Απ. Ρεσινιώτης και δήλωσε προβληματισμένος για την πορεία αλλά και εκνευρισμένος από την πρακτική της προηγούμενης διοίκησης Γκιόνογλου που δημιούργησε τετελεσμένα.
Μένει να δούμε πως θα διαχειριστούν το θέμα αυτό τόσο οι διοικούντες στην Δημοτική Κοινότητα Αλεξάνδρειας όσο και η νέα διοίκηση του δήμου...

ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2011

Η Εργατική Εστία θα παραδίδει φέτος τα δελτία κοινωνικού τουρισμού στους δικαιούχους, ταυτόχρονα με την απογραφή τους, με στόχο να μειωθεί η ταλαιπωρία και οι ουρές.
Η υφυπουργός Εργασίας Αννα Νταλάρα και η Πρόεδρος της Εργατικής Εστίας Βασιλική Τσιμπίδα, παρουσίασαν.....

τη Δευτέρα τα προγράμματα και τις δράσεις του ΟΕΕ για το έτος 2011.Η Εργατική Εστία και το τμήμα μηχανογράφησης του ΙΚΑ συγκέντρωσαν τα στοιχεία του Μητρώου Συνταξιούχων και ασφαλισμένων, για να διαπιστώνεται άμεσα αν ένας πολίτης που προσέρχεται να απογραφεί είναι δικαιούχος παροχών και έχει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

Παράλληλα, στο διαδίκτυο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν εάν είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων μέσω της ιστοσελίδας του ΟΕΕ.

Για το 2011 τα προγράμματα είναι προϋπολογισμού 82,6 εκατ. ευρώ ευρώ, ενώ εξετάζεται επέκταση στον Οργανισμό Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπου ήδη παρακρατούνται για το σκοπό αυτό και με βάση το νέο Ασφαλιστικό Νόμο 1 ευρώ από κάθε συνταξιούχο και 2 ευρώ από κάθε ασφαλισμένο του Οργανισμού σε μηνιαία βάση.

Τα προγράμματα τουρισμού

Η κ. Τσιμπίδα παρουσίασε τα νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που αποτελούνται από 7ήμερα διακοπών, από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επομένου έτους, ώστε να μπορούν οι δικαιούχοι να επωφεληθούν και από προγράμματα διακοπών σε γιορτές και αργίες.

Απευθύνονται σε 570.000 δικαιούχους και είναι συνολικής δαπάνης 62.700.000 ευρώ.

Με βάση τα κριτήρια εισοδήματος, οι δικαιούχοι είναι:

μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα ως 17.000 ευρώ
δικαιούχοι δύο άτομα με οικογενειακό εισόδημα ως 25.000 ευρώ
δικαιούχοι τρία άτομα με οικογενειακό εισόδημα ως 33.000 ευρώ
δικαιούχοι τέσσερα άτομα (ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ) με οικογενειακό εισόδημα ως 41.000 ευρώ
πολύτεκνοι δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα ως 50.000 ευρώ
Εαρινό εκδρομικό πρόγραμμα Αττικής

Ξεκινά από την 1/04/2011 και λήγει στις 12/06/2011, συνολικής δαπάνης 500.000 ευρώ. Είναι συνολικής διάρκειας 15 εβδομάδων, με τρεις αυτόνομες δράσεις, διάρκειας 5 εβδομάδων η κάθε μία και περιλαμβάνει:

Εκδρομικό - Πολιτισμικό Πρόγραμμα "Ανακαλύπτοντας την Ελλάδα και τον πολιτισμό της": Τριήμερες εκδρομές με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους από 1/04/2011 - 17/04/2011 και 6/05/2011 - 15/05/2011. Τι πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Σωματείο Διάσωσης Αρχαίων Θεάτρων "Διάζωμα".
Εναλλακτικός Τουρισμός: Τριήμερες εκδρομές για νέους με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, ράφτινγκ, από 6/05/2011 - 5/06/2011.
Εαρινό πρόγραμμα: Τετραήμερες εκδρομές γενικού ενδιαφέροντος από 12/05/2011 - 12/06/2011.
Θερινό εκδρομικό πρόγραμμα Αττικής

Περιλαμβάνει 7ήμερες και 8ήμερες εκδρομές σε 35 προορισμούς θα διαρκέσει 10 εβδομάδες, από τις 2/07/2011 έως τις 10/09/2011 και είναι συνολικής δαπάνης 4.000.000 ευρώ.

Φθινοπωρινό εκδρομικό πρόγραμμα Αττικής

Θα υλοποιηθεί ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν, και θα περιλαμβάνει αυτόνομο πρόγραμμα εκδρομών διάρκειας περίπου 10 εβδομάδων.

Τι ισχύει για θέατρα και εκδηλώσεις

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του νομού Αττικής, θα διατεθούν κατά τη χειμερινή περίοδο, 180.000 δελτία θεάματος, προϋπ. δαπάνης 2.520.000 ευρώ. Αφορούν παραστάσεις θεάτρου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εθνικού Θεάτρου, που επανέρχεται φέτος, και εκδηλώσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του Μεγάρου Μουσικής.

Κατά τη θερινή περίοδο θα διατεθούν 30.000 δελτία θεάματος, δαπάνης 420.000 ευρώ, για θέατρα και καλλιτεχνικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης 10.000 δελτία θεάματος για θερινούς κινηματογράφους, που επανέρχονται φέτος, δαπάνης 63.000 ευρώ.

Για τα προγράμματα ψυχαγωγίας ο ΟΕΕ θα διαθέσει φέτος περίπου 8.000.000 ευρώ στην Αττική και 3.862.000 ευρώ στην περιφέρεια ενώ Το 50% αυτών των πιστώσεων βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποστολής. Θα διατεθούν ακόμη πανελλαδικά 141.000 δελτία αγοράς

e-go.gr

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ

Από την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου ως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011 οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).
Η προθεσμία 10-25 Φεβρουαρίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.
Υπόχρεοι για την υποβολή της Αίτησης - Δήλωσης κατά περίπτωση είναι:


Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ)

Β) οι απόφοιτοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ

Γ) οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2009 ή 2010 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στα ΤΕΦΑΑ.

Δ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Β΄)-

Ε) οι απόφοιτοι - κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)

ΣΤ) Από φέτος Αίτηση-Δήλωση υποβάλλουν και όσοι από τους:

- μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄,

- αποφοίτους - κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ,

- κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων

επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄).

Η Αίτηση - Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο. Ο υποψήφιος τις προσεχείς ημέρες, μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση - Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του, είτε από το διαδίκτυο, όπου θα αναρτηθούν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr/exams, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του. Ειδικότερα:

Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο Λύκειο που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς επίσης και το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αν επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτό πανελλαδικά.

Β) οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν:

i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυποβάλλεται επιπλέον βεβαίωση της οικείας Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του Σχολείου αυτού στην Ελλάδα,

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Γ) οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2009 ή 2010 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.

Δ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν ΜΟΝΟ την Αίτηση - Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά στο σχολείο τους.

Ε) οι απόφοιτοι– κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση, στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν:

i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

ΣΤ) Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄), ισχύουν τα εξής:

-οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο ΕΠΑΛ που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά.

- οι απόφοιτοι - κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους.

- οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που από φέτος συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους.

Οι υποψήφιοι πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (μαθητές και απόφοιτοι) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 25 Φεβρουαρίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

naftemporiki.gr

24ΩΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΙΣ 4/2 ΚΑΙ 7/2

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί. Την Δευτέρα , το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε 24ωρες πανελλαδικές απεργίες την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων....

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών του, ενώ από αύριο θα διακόψει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ,ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ.
Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά συνεχίζουν τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες τους (σήμερα και αύριο), και έχουν σταματήσει τη διάθεση φαρμάκων στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, ΔΕΗ και ΗΣΑΠ. Αύριο στις 11 οι φαρμακοποιοί του Πειραιά θα πραγματοποιήουν γενική συνέλευση για να λάβουν αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Οι χρονίως πάσχοντες και ανήμποροι με απόφαση του υπουργείου Υγείας προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Πειραιά, Τζάννειο, Κρατικό Νίκαιας, Μεταξά και Αγία Βαρβάρα.
"Ζητάμε να αποσυρθούν ή να τροποποιηθούν ριζικά τα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τα πληθυσμιακά κριτήρια, την ίδρυση νέων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από συνταγογραφικά κέντρα, το εξοντωτικό ωράριο λειτουργίας και την ιδιαίτερα υψηλή έκπτωση προς τα ταμεία . Ζητάμε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Οι φαρμακοποιοί αναμένουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου όπως είπε ο κ. Αμπατζόγλου, "να βρεθεί μια λύση που να αποσκοπεί πραγματικά προς όφελος του Ελληνα ασφαλισμένου και του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης".
Οσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο πρόεδρος του ΠΦΣ είπε:
"Στηρίζουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παραμένουν ωστόσο πολλά τεχνικά και διαδικαστικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής".

Πηγή: ΑΠΕ


ΑΥΡΙΟ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ

Εμείς οι εργαζόμενοι στην ενκλω βρισκόμαστε για πολλοστή φορά στους δρόμους, γιατί ζητάμε το αυτονόητο,ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΝΟΜΟΥ που ψηφίστηκε στις 30/6/2010 βάση του οποίου τα εργοστάσια και η πολυπόθητη ανάπτυξη θα ξεκινούσαν!!!
Έκτοτε είμαστε στο σημείο 0 και μπαλάκι ανάμεσα σε κυβέρνηση και τράπεζες....
Αύριο θα βρισκόμαστε στο γραφείο του κ Ψωμιαδη και θα κάνουμε κατάληψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...ζητώντας για άλλη μια φορά τη στήριξη του η οποία ήταν αμέριστη όλο αυτό το καιρό
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ,,,,Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΛΙΣ ΞΑΝΑΞΕΚΙΝΗΣΕ!!!ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΩΣ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ Τ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΝΟΟΥΝ..
Οι εργαζόμενοι τονίζουν για μία ακόμη φορά ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και δηλώνουν ότι πλέον δεν ζητούν, αλλά απαιτούν να δοθεί λύση. Για οτιδήποτε γίνει από εδώ και πείρα θα είναι υπεύθυνο το κράτος, Τα ψέματα τέλειωσαν.

ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΟΙ: ΟΙ ΟΡΟΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οι πρόεδροι των συνεταιριστικών κονσερβοποιείων αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παροχή εγγύησης προς τις βιομηχανίες απαιτώντας ως προϋπόθεση την υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων των μελών των διοικήσεών τους.
Δείτε τι λέει η επιστολή:
"Πρόσφατα περιήλθε σε γνώση μας η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις επεξεργασίας συμπύρηνων ροδακίνων με σκοπό την πληρωμή της πρώτης ύλης παραγωγής 2010. Και ενώ αναμέναμε ότι οι όροι παροχής της εγγύησης θα ήταν παρόμοιοι με αυτούς της ντομάτας και του σταφυλιού, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι όχι μόνο ήταν καταφανώς δυσμενέστεροι, αλλά εισήγαγαν για πρώτη φορά και την υποχρέωση παροχής προσωπικής εγγύησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επειδή ειδικά αυτός ο όρος θα είχε περιεχόμενο εάν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεταιρισμών ήταν κεφαλαιούχοι ιδιοκτήτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ποια είναι η έννοια του για μέλη τα οποία δεν έχουν ιδιοκτησιακή και περιουσιακή σχέση με το νομικό πρόσωπο στα πλαίσια της γνωστής επιχειρηματικότητας. Επιπρόσθετα θα ήταν κατανοητός σε εμάς αυτός ο όρος εάν επίσης ετίθετο σε Διοικητικά Συμβούλια φορέων που διαχειρίζονται συλλογική περιουσία και λαμβάνουν για τα δάνεια τους εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου π.χ. ΕΛΓΑ. Εξάλλου, θέματα σχετικά με την ευθύνη κατά την άσκηση των καθηκόντων των μελών Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, ρυθμίζει ο νόμος 2810/2000 περί Συνεταιρισμών.

Επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο όρος μεροληπτεί σε βάρος του ροδακίνου και θέτει επίσης γενικότερα ζητήματα εγγυοδοσίας των Συλλογικών Οργάνων διαχείρισης Κοινωνικής περιουσίας (για τα οποία δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να τεθούν σ’ αυτή την βάση αλλά στο σύνολο τους και όχι επιλεκτικά), ζητούμε να αρθεί ή να μη ληφθεί υπ’ όψη έτσι ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η διαδικασία πληρωμής του συνόλου των ροδακίνων.


Για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις
-ΚΑΣΟ ΑΛ.Μ.ΜΕ Παπαφωτίου Αθανάσιος
-ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ Τσάτσος Κυριάκος
-Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑΣ «VENUS» Καραϊνδρος Θεολόγος
-Α.Σ. ΜΕΛΙΚΗΣ Παπαγιαννόπουλος Κωνσταντίνος

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝ.ΚΛΩ ΣΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΞΥΝΙΔΗ

Με επιστολή τους που απευθύνεται στον Γ. Παπανδρέου, τον Σ. Ξυνίδη και τον περιφερειάρχη Γιαννακίδη οι εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ που πλέον με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στην οριστική ανεργία, τους επισημαίνουν τις ανακολουθίες τους και τους ρωτούν ποιος κάνει κουμάντο στη χώρα και από ποιον θα μάθουν αν θα έχουν αύριο δουλειά. Η επιστολή έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ: Γραφείο Πρωθυπουργού
-Σ. Ξυνίδη Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης
-Α. Γιαννακίδη Περιφερειάρχη ΑΝ. Μακεδονίας – Θράκης
Εμείς οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας που ζούμε εδώ και 32 μήνες σε ένα καθεστώς πλήρους ανασφάλειας, αβεβαιότητας και δυστυχώς εξακολουθούμε μέχρι και σήμερα να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
Ο εμπαιγμός που βιώνουμε όλους αυτούς τους μήνες γεμίζει με απόγνωση και αγανάκτηση τόσο εμάς όσο και τις οικογένειές μας, μιας και είμαστε απλήρωτοι τους τελευταίους 24 μήνες.
Και επανερχόμαστε και πάλι σήμερα αβέβαιοι και πάλι απογοητευμένοι, διότι η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά μας έχει αφήσει με πολλές υποσχέσεις και τα προβλήματά μας άλυτα!
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να θυμίσουμε ότι στις 29 Μαΐου 2010 προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε την οριστική λύση του προβλήματός μας.
Να θυμίσουμε ότι στις 30 Ιουνίου 2010 υπάρχει απόφαση τριών υπουργών και ΦΕΚ για την χρηματοδότηση της ΕΝ.ΚΛΩ.
Να θυμίσουμε τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών διαχρονικά τόσο της κ. Κατσέλη όσο και του κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Ξυνίδη σήμερα ότι το πρόβλημά μας θα λυθεί.
Και μετά από όλες αυτές τις υπενθυμίσεις που καταγράφουμε στην διάρκεια πολλών μηνών καθυστερήσεως, ανέχειας και συναντήσεων επί των συναντήσεων υπουργείων, τραπεζών και εταιρείας πληροφορούμαστε ότι παραμένουμε και πάλι στο ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ.

Όλα αυτά ποιους αφήνουν αδιάφορους;
Πως είναι δυνατόν οι τράπεζες να αγνοούν προκλητικά αποφάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας;
Πως περιμένετε να αγωνιστούμε και να επιβιώσουμε κόντρα στην κρίση όταν βλέπουμε προκλητικά να μας περιφρονεί η ίδια η πολιτεία;
Ποιος είναι ό λόγος που επιτρέπετε να συρόμαστε μέσα στην αβεβαιότητα και στη συνέχεια και δεν βγαίνετε ξεκάθαρα να μας δηλώσετε πως οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού δεν μπορούν να υλοποιηθούν διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν τις εγκρίνει;

Επειδή η υπομονή μας και η αντοχή μας έχει εξαντληθεί ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ξεκάθαρα και τελεσίδικα να μάθουμε εάν έχουμε δουλειά αύριο όπως μας υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, εάν θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα μας για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και το ψωμί του σπιτιού μας και ΤΕΛΟΣ για να μάθουμε εάν τελικά τις τύχες τις αποφασίζουν αποκλειστικά οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας!
Έτσι απλά για να ξέρουμε τι μας ξημερώνει……..


ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΡΟΔΟΠΗΣ
ΦΑΝΚΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Γ’ ΝΑΟΥΣΗΣ
ΚΟΠΛΑΝ ΠΕΛΛΑΣ
ΔΟΥΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΑ ΑΠΟΠΕΜΦΘΟΥΝ ΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΠΙΠΙΛΗ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

Την αποπομπή της Α. Νταλάρα και της Φ. Πιπιλή από τις θέσεις τους ζητάει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για τις πρόσφατες ρατσιστικές δηλώσεις τους. Συγκεκριμένα η Άννα Νταλάρα, υπεύθυνη για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής δήλωσε.....
για τους διαμαρτυρόμενους μετανάστες πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κουλτούρα, είναι διαφορετικοί». Η δε Φωτεινή Πιπιλή, Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης «να μεταστεγάσει τις εκατοντάδες παράνομους μετανάστες … σε ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα ιστορικά στολίδια της προπολεμικής Αθήνας» και πρόσθεσε πως «είναι ντροπή για την πόλη των Αθηνών, είναι προσβολή για τους Αθηναίους του πολύπαθου κέντρου, είναι πρόκληση για τους υπό συνεχή κατοχή λαθρομεταναστών και εγκληματικών στοιχείων κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, πέριξ του αρχοντικού … να μετατρέπεται ένα ιστορικό αρχιτεκτόνημα σε κατάλυμα -με άγνωστη εξέλιξη- ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών».
Όπως υπενθυμίζει η ανακοίνωση του ΕΠΣΕ η φιλοξενία των μεταναστών σε αυτό το κτίριο αποφασίστηκε από τον ιδιοκτήτη του. Τέλος, το ΕΠΣΕ δηλώνει, ότι "αν τα δύο αρμόδια στελέχη παραμείνουν στις θέσεις αυτές, θα είναι θεμιτό να θεωρηθεί πως οι ξενοφοβικές αυτές απόψεις, που μόνο ρατσιστικά ακροδεξιά κόμματα διατυπώνουν στις άλλες χώρες της ΕΕ, στην Ελλάδα εκφράζουν θεσμικά τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσαν το 78% των ψήφων."


Ακολουθούν ολόκληρες η δηλώσεις


ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ (υφυπουργός Εργασίας, υπεύθυνη για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής) στον flash Τετάρτη 26 Ιανουαρίου

«Διαφωνώ απόλυτα με την άποψη νομιμοποίηση εδώ και τώρα. Εκτός του ότι δε γίνεται να γίνει, είναι και μία πολύ εύκολη και επιπόλαιη τακτική αντιμετώπισης σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κουλτούρα, είναι διαφορετικοί, άλλοι ήρθαν να περάσουν και να φύγουν. Τι σημαίνει νομιμοποίηση; Παιδομάζωμα; Με το ζόρι ντε και καλά να σε κρατήσω στην Ελλάδα; Τι σημαίνει; Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φύγουν, πολλοί θέλουν να φύγουν. Είναι τρόπος αυτός πίεσης στο υπουργείο Εσωτερικών, μπαίνω μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο που δεν υπάρχει καλά-καλά αποχέτευση, δεν έχουμε δημοκρατία; Τώρα ακριβώς που ξεκινάμε μια μεταναστευτική πολιτική; Όταν ξέρω εγώ και σας το λέω ότι το υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα ο γενικός γραμματέας κ. Ανδρέας Τάκης έχει μια σειρά προτάσεων για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, κλεινόμαστε, ταμπουρωνόμαστε έξω από το Πανεπιστήμιο και λέμε νομιμοποίηση σε όλους; Δε συμφωνώ.»

Δελτίο Τύπου της Ν.Δ. (Παρασκευή 20 Ιανουαρίου)

Η Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Φωτεινή Πιπιλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανίκανη να σταματήσει από την αρχή την “εισβολή” των απεργών παράνομων μεταναστών από τα Χανιά, αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαπόμπευση της Ελλάδας, για μία ακόμα φορά, αλληλοσυγχαίρεται για την “επιτυχία”(!) της να μεταστεγάσει τις εκατοντάδες παράνομους μετανάστες ως σύγχρονη Αντουανέττα σε ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα ιστορικά στολίδια της προπολεμικής Αθήνας, έργο του 20ου αιώνα από έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, τον Αλέξανδρο Νικολούδη, απόφοιτο του École des Beaux Arts of Paris.

Το κτήριο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα της γαλλικής neo-baroque στην Αθήνα.

Είναι ντροπή για την πόλη των Αθηνών, είναι προσβολή για τους Αθηναίους του πολύπαθου κέντρου, είναι πρόκληση για τους υπό συνεχή κατοχή λαθρομεταναστών και εγκληματικών στοιχείων κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, πέριξ του αρχοντικού, Αγ. Μελετίου, Πατησίων, Αχαρνών, Πλατείας Βικτωρίας, πλατείας Αγ. Παντελεήμονα να μετατρέπεται ένα ιστορικό αρχιτεκτόνημα σε κατάλυμα -με άγνωστη εξέλιξη- ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Η ανεπάρκεια και η έλλειψη ουσιαστικής στρατηγικής για τη μάστιγα της λαθρομετανάστευσης της κυβέρνησης Παπανδρέου –ενάμιση πλέον χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, απεδείχθη!».

alterthess.gr

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΔΝΤ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαστάσεις εθνικού πένθους -με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες- παίρνει η απογοήτευση των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση των ίδιων και της χώρας, μετά την ένταξη στο ΔΝΤ.Από την καθολική απογοήτευση δεν εξαιρείται κανένα κοινωνικό στρώμα, καμία πολιτική ιδεολογία, καμία ηλικία. Σχετικά λιγότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται ωστόσο όσοι δηλώνουν κεντρώοι και κεντροαριστεροί.
Οκτώ στους δέκα Ελληνες, το 82% σε σύνολο 1.815, που απάντησαν στην έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφεραν ότι.....

τους τελευταίους 12 μήνες (σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο), η οικονομική τους κατάσταση έγινε χειρότερη έως πολύ χειρότερη. Απόλυτοι σε ποσοστό 100% είναι οι αγρότες και ακολουθούν οι άνεργοι (90,2%), οι νοικοκυρές (90%) και οι συνταξιούχοι (84,8%).

Μάλιστα το ποσοστό των ερωτηθέντων που είδαν τα οικονομικά τους να επιδεινώνονται στο διάστημα αυτό, παρέμεινε σταθερό στις δύο τελευταίες μετρήσεις, που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου, το οποίο είχε την ευθύνη της τηλεφωνικής έρευνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, πρόεδρο του Τμήματος. Η έρευνα έγινε το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010 στο Νομό Αττικής.

Επειδή δεν υπάρχουν ανώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα μπορούσε η διαπίστωση αυτή της έρευνας να εκληφθεί ως αυτονόητη. Δεν είναι όμως το ίδιο αυτονόητες οι χαμηλές προσδοκίες της πλειονότητας για το μέλλον, η οποία δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης και βλέπει παράταση της κρίσης σε ορίζοντα μεγαλύτερο των 4 ετών.

Επτά στους δέκα (75%) πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έπειτα από 12 μήνες θα είναι χειρότερη και οκτώ στους δέκα (83%) ότι η φτώχεια στο ίδιο διάστημα θα αυξηθεί.

Στα ίδια επίπεδα (84,6%) κινείται το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η φτώχεια στη χώρα αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι απόψεις των συμπατριωτών μας για τη φτώχεια δεν διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με τα δημογραφικά και κοινωνικά τους χαρακτηριστικά. Περισσότερο φοβούνται ωστόσο για το μέλλον οι ερωτηθέντες 45-59 ετών, οι νοικοκυρές και όσοι δήλωσαν ότι βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Ενδεικτικό της γενικευμένης απογοήτευσης που επικρατεί είναι το ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι και ύστερα από τέσσερα χρόνια η οικονομική πορεία της χώρας θα είναι χειρότερη.

Η απαισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία του τόπου αυξάνεται σταθερά στις μετρήσεις, με μία διαφορά: Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είναι αρκετά πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψή τους, σε σχέση με την πρόβλεψη που έκαναν για τους επόμενους 12 μήνες.

Μόλις ένα ποσοστό λιγότερο του 5% των ερωτηθέντων, από τους φτωχότερους έως τους πλουσιότερους, ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους ταυτότητα και τον τόπο διαμονής τους (βόρεια, νότια προάστια και υπόλοιπο Αττικής), δεν βλέπει βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης μέσα στον επόμενο χρόνο.

Εννέα στους δέκα θεωρούν ότι το κόστος ζωής θα αυξηθεί σε σύγκριση με 12 μήνες πριν. Τη μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζουν οι γυναίκες, οι ερωτηθέντες 30-44 ετών, οι μη εργαζόμενοι (μεταξύ των οποίων και οι νοικοκυρές), οι αριστεροί αλλά και όσοι δηλώνουν ότι ήδη βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Οσον αφορά τις απαντήσεις για την εξέλιξη της ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Είτε βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση είτε όχι και ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσης που έχουν, όλοι βλέπουν αύξηση της ανεργίας. Γενικά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, επικρατεί ψυχολογία φόβου. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί η ψυχολογία τους επηρεάζει την οικονομία.

Δεν υπάρχει επαγγελματική τάξη που να μη θεωρεί ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει χειροτερέψει σημαντικά η οικονομική της κατάσταση.
Ακόμη και όσοι απάντησαν ότι βρίσκονται ακόμη σε πολύ άνετη οικονομική κατάσταση, τείνουν να πιστεύουν ότι και η δική τους οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι συντάκτες της έρευνας κρούουν, πάντως, τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποθαρρυντικά. Οι καταναλωτές δεν θεωρούν ότι θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους μήνες» αναφέρεται στην έρευνα.
«Οταν οι καταναλωτές χάνουν το αίσθημα αισιοδοξίας, τότε ενδεχομένως κάποιος πρέπει να φοβάται μήπως στην κοινωνία παρατηρηθεί ρευστότητα κάποιας μορφής που δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί.
»Είναι πια εμφανές ότι η ύφεση που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία θα ενταθεί. Η κατάσταση ρευστότητας θα συνεχίσει να υπάρχει και πολύ πιθανόν να προκαλέσει έντονες κοινωνικές αναστατώσεις», καταλήγει η έρευνα.

enet.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ.ΚΛΩ. ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Στις 17.5.2009 ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση υπόσχονταν, δεσμεύονταν για λύση του θέματος. Σήμερα ως πρωθυπουργός συμβάλλει τα μέγιστα να χάσουν τη δουλειά τους εκατοντάδες εργαζόμενοι και να κλείσει μια δυναμική επιχείρηση.
Το βίντεο έφτιαξαν οι εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ και είναι καταπληκτικό...


Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Β.Ζ.


Δείτε την τοποθέτηση του τομεάρχη αγροτικού της ΝΔ Γ. Κασαπίδη στην σύσκεψη που έγινε στην Αλεξάνδρεια για το φλέγον θέμα της τευτλοκαλλιέργειας και της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρίας.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ


Το έργο καθαρισμού και αποκατάστασης των παράνομων χωματερών ανέλαβαν συνεργεία του Δήμου Νάουσας σε πολλά σημεία στα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και εκτεταμένο σε περιοχές στον Κοπανό, τα Μονόσπιτα, τα Λευκάδια, το Αγγελοχώρι κ.ά, όπου έχουν εντοπιστεί τόνοι σκουπιδιών, μπάζα, σίδερα, φρούτα ακόμα και νεκρά ζώα (!), τα οποία εναπέθεσαν αυθαίρετα ασυνείδητοι πολίτες, ρυπαίνοντας κοινόχρηστους χώρους, οικόπεδα, αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και χώρους κοντά σε κατοικημένες περιοχές και αρχαιολογικά μνημεία.
Με εντολή του Δημάρχου κ. Αν. Καραμπατζού..από τις αρχές της εβδομάδας οχήματα και προσωπικό του Δήμου και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ξεκίνησαν την αποκομιδή των σκουπιδιών και τον καθαρισμό-αποκατάσταση των παράνομων χωματερών. Οι εργασίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα μέχρι να καθαριστούν όλα τα σημεία ρύπανσης. Το συντονισμό των εργασιών έχει ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Εμμ. Βαδόλας, σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους των Δημ. Ενοτήτων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης κ.κ. Π. Αδαμίδη και Γ. Βασιλείου.
Με στόχο τη δραστική επίλυση του προβλήματος ρύπανσης, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στα Ανθέμια, στην Ειρηνούπολη και γενικότερα σε όλο το Δήμο Νάουσας, η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει άμεσα σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για την καθαριότητα και την ανακύκλωση, αλλά και στη λήψη μέτρων, όπως την επιβολή των υψηλών προστίμων και των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος σε όσους ρυπαίνουν δημόσιους χώρους.

Η ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του κινήματος την Παρασκευή 11-2-2011, ώρα 8,30 μ.μ. στο Ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Ραγκούσης.
Προσκλήσεις διατίθενται στα Γραφεία της Ν.Ε. Αγίου Αντωνίου 1 στη Βέροια τηλ.2331024777-21800 και από τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής.

ΜΕ FACE CONTROL KAI SECURITY KATAΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ AΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Μεγάλες αλλαγές σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και την ασφάλεια των Πανεπιστημίων προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Τα Νέα" δηλώνει ότι μετά τα γεγονότα της Νομικής, το υπουργείο είναι αποφασισμένο να βάλει τέλος στο καθεστώς γενικής ανομίας.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζει ότι.....

με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο ουσιαστικά η διαχείριση του ασύλου περνάει από τους πρυτάνεις στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο θα λειτουργεί εκτός πανεπιστημίου.
Το Συμβούλιο αυτό θα αποφασίζει αν θα πρέπει να κληθεί η αστυνομία και ειδικά σε περιπτώσεις που τελούνται αυτόφωρα αδικήματα.
Επίσης ένα σημαντικό μέτρο που εξαγγέλλει η υπουργός είναι ότι οι σχολές θα αποκτήσουν ιδιωτική αστυνομία ή Security.
Όσοι μπαίνουν στα πανεπιστημιακά κτίρια θα ελέγχονται αυστηρά, ώστε να μπει τέλος στη σημερινή κατάσταση.

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΒΖ ΚΑΙ Η ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΥΤΛΑ


Ο δ/νων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Χαραλάμπους αναφέρεται στην δύσκολη συγκυρία του ομίλου και εμμένει στην τιμολογιακή πολιτική που ήδη έχει εξαγγελθεί. Δηλαδή, το αδιέξοδο των παραγωγών υπάρχει και τίποτα δεν προοιονίζεται για θετικές αλλαγές.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Σε προσλήψεις αξιωματικών, ειδικότητας νομικού, αναμένεται να προχωρήσει το Λιμενικό Σώμα μετά τη σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Ακτοφυλακής - Λιμενικού Σώματος, αφού για πρώτη προβλέπεται η θεσμοθέτηση 25 οργανικών θέσεων αξιωματικών ΛΣ, ειδικότητας νομικού. Οι θέσεις θα κατανεμηθούν ως εξής:
ένας αρχιπλοίαρχος ΛΣ Νομικού, δύο πλοίαρχοι ΛΣ Νομικού, τρεις αντιπλοίαρχοι ΛΣ Νομικού, τέσσερις πλωτάρχες ΛΣ Νομικού και 15 υποπλοίαρχοι - ανθυποπλοίαρχοι ΛΣ Νομικού. Σύμφωνα με άλλη ρύθμιση, όσοι επιλέγονται θα κατατάσσονται κατευθείαν με τον βαθμό ανθυποπλοιάρχου νομικού.

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.


Να προτείνουν μέχρι 20 Φεβρουαρίου τα σχολεία που πρέπει να συγχωνευθούν και που πρέπει να ιδρυθούν νέες σχολικές μονάδες, με βάσει τα συγκεκριμένα κριτήρια που προβλέπει ο ισχύον νόμος, καλεί το υπ.Παιδείας τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με εγκύκλιο που υπέγραψε η υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Τα κριτήρια που θα ισχύσουν για τις συγχωνεύσεις είναι:
Για τη διαμόρφωση των προτάσεων και τη δημιουργία του Σχολικού Χάρτη τηςΠεριφέρειάς σας, η υφ.Παιδείας ζητά να τηρηθούν τα εξής:

• Τα κριτήρια συνένωσης είναι οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι κανονιστικές ρυθμίσεις για το μέγιστο αριθμό μαθητών.

Επιπλέον, εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δε μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα ¾ της ώρας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η γνώμη των εκπροσώπων των νέων Δήμων θα συντελέσει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης.

Ιδιαίτερα για τις ορεινές και τις μικρές νησιωτικές περιοχές, στις οποίες οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, θα εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή κάθε περίπτωση χωριστά και θα ενταχθεί κατ΄ εξαίρεση σε οργανωτική δομή μικρής σχολικής μονάδας, βάσει των ιδιαιτεροτήτων, τηρουμένων πάντοτε των παιδαγωγικών κριτηρίων, και μέχρι να δημιουργηθούν συνθήκες με την κατασκευή δημοτικών έργων.

• Σχολικές Μονάδες που συνενώνονται αποτελούν ενιαία σχολική μονάδα χωρίς παραρτήματα ή Λυκειακές τάξεις.

• Σε περίπτωση κατάργησης μιας ή περισσοτέρων σχολικών μονάδων, εάν οι συνθήκες το υπαγορεύουν, ιδρύεται νέα σχολική μονάδα σε περιοχή που συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών.

• Σχολικές Μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα, τηρουμένων των ως άνω κριτηρίων.

Βασικές παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογισθούν είναι:

• Αντιστοιχία οργανικότητας και λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων σε συνάρτηση με το μαθητικό δυναμικό και τη δυνατότητα ανάπτυξης και λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας.

• Η εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού την τελευταία 5/ετία, ο ρυθμός μείωσης και ο προσδοκώμενος αριθμός φοιτώντων μέχρι το 2013.

• Οι εγγραφές των μαθητών στην Α΄ τάξη κάθε τύπου σχολείου (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου κ.λ.π.) λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τη φοίτηση αδελφών σε αντίστοιχα σχολεία.

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις περιπτώσεις ίδρυσης, προαγωγής ή υποβιβασμού Σχολικών Μονάδων.

Η διαμόρφωση των προτάσεών σας στο στάδιο αυτό αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη δημιουργία του Σχολικού Χάρτη της επικράτειας και τη διοικητική αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Το Σχολείο είναι ο πυρήνας της κοινωνικοπολιτισμικής ανάπτυξης με άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη που απολαμβάνει η τοπική κοινωνία αλλά αντανακλώνται και αποδίδονται σε εθνικό επίπεδο.

Είναι αναγκαίο επομένως οι προτάσεις σας να έχουν γνώμονα την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου στον οποίο ο νέος του αύριο θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει να δραστηριοποιηθεί και να διαβιώσει. Υπό αυτό το πρίσμα η εξέταση πρέπει να είναι κατά περίπτωση και όχι κεντρική και καθολική. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σε περιοχές που εμφανίζουν ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και μετοίκησης πληθυσμού.

Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα διαμορφώνουν πρόταση για όλες τις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς τους και την αποστέλλουν στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση μέχρι 20 Φεβρουαρίου 2011.

΄Ηδη στις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 3848/2010 έχει θεσπισθεί η αναγκαιότητα καταγραφής όλων των λειτουργικών παραμέτρων, που αφορούν στον αριθμό τμημάτων, μαθητών, εκπαιδευτικών κατευθύνσεων ή άλλων ενοτήτων κάθε σχολείου, εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους για τον προσδιορισμό των κενών που θα προκύψουν.

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό του μηχανογραφικού συστήματος, στο οποίο έχουν περιληφθεί πεδία για την καταχώριση των αναλυτικών στοιχείων λειτουργίας των σχολείων, είτε πρόκειται για τις υποδομές τους, είτε για το εκπαιδευτικό ή μαθητικό δυναμικό, με δυναμική ανάπτυξης και άλλων πεδίων, για τη συγκέντρωση της απαραίτητης πληροφόρησης για τον τεκμηριωμένο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Μεταξύ των πεδίων που περιλαμβάνονται στο σύστημα αυτό είναι και αυτά που αφορούν στις προτάσεις για τις αναγκαίες μεταβολές σχολικών μονάδων, σε συνάρτηση με το μαθητικό δυναμικό και τις συνθήκες λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η κατά προτεραιότητα συγκέντρωση των στοιχείων αυτών, ενόψει και των διαδικασιών των αποσπάσεων και μεταθέσεων που πραγματοποιούνται κατά το τρέχον σχολικό έτος, προκειμένου το προσεχές σχολικό έτος να ξεκινήσει με τους ευνοϊκότερους όρους.

Στην κατεύθυνση αυτή, στο μηχανογραφικό σύστημα, έχουν σχεδιασθεί ξεχωριστά πεδία καταχώρισης για κάθε μορφή μεταβολής (ίδρυση, προαγωγή κ.λ.π.). Για κάθε πεδίο θα συμπληρώνεται, αντίστοιχο πεδίο, για την αιτιολόγηση της πρότασης με βάση τα παιδαγωγικά οφέλη για τους μαθητές και για κάθε τύπο σχολείου (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, Επαγγελματικής Σχολής).

Για διευκόλυνση επεξεργασίας των προτάσεών σας αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή τα σχολεία που ανήκουν στην αρμοδιότητά σας με τις αντίστοιχες φόρμες, οι οποίες αποτελούν απόσπασμα του μηχανογραφικού συστήματος, όπου θα συμπληρωθούν οι προτάσεις σας. Το αρχείο θα επιστραφεί συμπληρωμένο στην Κεντρική Υπηρεσία το αργότερο μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΩΣ "ΔΙΚΟΜΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ" ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ Η ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ


Καταδίκασε τον πρώην διευθυντή του Λυκείου Γιαννιτσών και νυν σχολικό σύμβουλο Θεσσαλίας η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η υφυπουργός χαρακτήρισε τον σύμβουλο ως "αναξιόπιστο και δικομανή". Δείτε αναλυτικά την συζήτηση που έγινε στη Βουλή:Αφού έγινε διευθυντής τα έβαλε με τους προηγούμενους συναδέλφους του. Και μόνο το γεγονός ότι ένας διευθυντής εκπαίδευσης γίνεται δικομανής, τον καθιστά ανάξιο να είναι εκπαιδευτικός».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου δεν άφησχε ασχολίαστο ούτε το γεγονός ότι ο συγκεκριμνένος εκπαιδευτικός εξελίχθηκε στη συνέχεια Σχολικός Σύμβουκλος: «Δεν έπρεπε αυτός ο άνθρωπος, είπε , να γίνει σχολικός σύμβουλος και το λέω με όλη την ευθύνη εδώ στη Βουλή των Ελλήνων. Διότι υπήρχαν καθηγητές, οι οποίοι με άλλα καθεστώτα -που ξέρουμε τι υπηρετούσαν, πράσινα κόκκινα- έπρεπε ανάλογα με την κομματική τους ιδιότητα να κριθούν για διευθυντές».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, θα προηγηθούν τώρα οι δύο επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν σχέση με το Υπουργείο Παιδείας λόγω σοβαρού κωλύματος της κυρίας Χριστοφιλοπούλου η οποία έχει ενημερώσει από χθες.

Θα συζητηθεί η με αριθμό 447/24-1-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Ζιώγα προς τους Υπουργούς Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις διώξεις 40 εκπαιδευτικών του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών, 3 γιατρών και 2 γονέων κλπ.

Κύριε Ζιώγα, έχετε δύο λεπτά για να αναπτύξετε την επίκαιρη ερώτησή σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Είναι γνωστό, κυρία Υφυπουργέ, σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ότι ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών έχει το δικαίωμα να κρίνει στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς τη φοίτηση των μαθητών, αν ήταν επαρκής ή όχι, την ποιοτική και ποσοτική διδασκαλία, ώστε να κριθεί εάν η φοίτησή τους ήταν επαρκής. Αυτό το δικαίωμα δεν ανήκει σε κανέναν δικαστή, αλλά στο συγκροτημένο συγκεκριμένο όργανο του σχολείου, στο Σύλλογο των Εκπαιδευτικών. Όμως, το δικαστήριο καταδίκασε τους σαράντα καθηγητές, τρεις γιατρούς και μία μητέρα, σε δωδεκάμηνη φυλάκιση, γιατί τόλμησαν, οι μεν να ασκήσουν το παιδαγωγικό τους έργο, δικαιολογώντας απουσίες που βασίζονταν σε δικαιολογητικά γιατρών και οι δε, γιατί οι διαγνώσεις της πραγματικής ασθένειας των παιδιών δεν έφτασαν έγκαιρα, αλλά με καθυστέρηση μερικών ωρών.

Κυρία Υπουργέ, τονίζουμε ότι οι μαθητές που βοηθήθηκαν από τους καθηγητές ήταν όλοι ιδιάζουσες περιπτώσεις. Ο ένας μαθητής με 80% αναπηρία, ο άλλος με χρόνια πάθηση και μαθήτρια με ψυχολογικά προβλήματα. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι καταδικασθέντες καθηγητές δεν πέρασαν στην επόμενη τάξη τα παιδιά, κανένα από τα παιδιά. Αυτό που έκαναν ήταν να τους δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις το Σεπτέμβρη.

Αυτό είναι δικαιοσύνη κατά τη γνώμη σας; Μία δικαιοσύνη που δεν έχει λέξη να πει για τα χιλιάδες παιδιά που αναγκάζονται να διακόψουν το σχολείο κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, για να δουλέψουν απεμπολώντας το συνταγματικό τους δικαίωμα που δήθεν τους δίνει ίσα δικαιώματα για τη μόρφωση;

Γνωρίζουμε ότι και στο παρελθόν οι κυβερνήσεις επιχείρησαν να επιβάλουν αστυνομοκρατία και τρομοκρατία στα σχολεία. Να σας θυμίσω ότι εδώ και δεκαπέντε χρόνια ισχύει δυστυχώς ακόμη αυτή η κατάπτυστη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως και με τα μαθητοδικεία συγκεκριμένα, γιατί τόλμησαν οι μαθητές να αγωνιστούν για σχολείο που μορφώνει και όχι που εξοντώνει.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει η Υφυπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Χριστοφιλοπούλου για τρία λεπτά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Ζιώγα, είμαστε σε γνώση του περιστατικού, δυστυχούς περιστατικού και θα έλεγα ότι η ευχή του Υπουργείου Παιδείας –το τι θα κάνουμε θα το πω αμέσως μετά, αλλά δεν μπορώ, δεν δύναμαι και δεν πρέπει να παρέμβω σε εκκρεμούσα δίκη- θα ήταν πραγματικά να μην είχαμε φθάσει εκεί. Έχουμε το περιστατικό της δίκης. Δεν θα αναφερθώ στα Γιαννιτσά, αλλά θα αναφερθώ στα όσα είπατε για την ουσία της αυτοτέλειας, της αυτονομίας που πρέπει να έχει ο Σύλλογος Διδασκόντων. Και ο Σύλλογος Διδασκόντων σε ένα σχολείο είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει να έχει τον τελικό παιδαγωγικό λόγο, για το με ποιο τρόπο θα μπορέσει να βοηθήσει τα παιδιά -όχι να μη δώσουν εξετάσεις, έχετε απόλυτο δίκιο- που έχουν αδυναμίες και προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, διότι έψαξα πολύ το θέμα, όσον αφορά το κενό του νόμου -και σε αυτό μπορώ να μιλήσω, γιατί για τη δίκη δεν θα μιλήσω- έχουμε μία αντίφαση σε δύο Προεδρικά Διατάγματα. Έχουμε μία παλαιότερη εγκύκλιο για τα γενικά λύκεια που αναφέρει ότι εκπρόθεσμες αιτήσεις για δικαιολόγηση απουσιών, θα πρωτοκολλούνται κατά τον ίδιο τρόπο και θα αντιμετωπίζεται στη συνέχεια από το Σύλλογο των Καθηγητών, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις. Αυτό το «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις» είναι αυτό που δεν αφήνει τη δυνατότητα στον καθηγητή να ασκήσει τον παιδαγωγικό του ρόλο, ενώ ένα νεώτερο Προεδρικό διάταγμα του 2008 για τα ΕΠΑΛ λέει το ίδιο ακριβώς: Εκπρόθεσμες αιτήσεις για δικαιολόγηση απουσιών θα πρωτοκολλούνται κατά τον ίδιο τρόπο και θα αντιμετωπίζονται στη συνέχεια από το Σύλλογο των Καθηγητών και μιλώ αυτή τη στιγμή, κυρία Πρόεδρε, για να μην παρεξηγηθώ de lege ferenda, για το δίκαιο το οποίο πρέπει να φτιάξουμε. Εκτιμούμε στο Υπουργείο Παιδείας ότι η δυνατότητα στο Σύλλογο Διδασκόντων να κατανοεί το εάν πρέπει να δικαιολογηθούν ή δεν πρέπει να δικαιολογηθούν οι απουσίες, πρέπει να υπάρχει.

Έρχομαι, λοιπόν, να πω μία τελική κουβέντα στην πρωτομιλία μου και θα σας ακούσω στη συνέχεια, ότι το Υπουργείο Παιδείας θα φέρει σύντομα διατάξεις αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών παιδείας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αυτοτέλειας της σχολικής μονάδας και όχι μόνο στον παιδαγωγικό ρόλο, αλλά και στο με ποιες διδακτικές μεθόδους, με ποιες προσεγγίσεις, μπορεί πιο ελεύθερα ο εκπαιδευτικός να πετυχαίνει μαθησιακούς στόχους, χωρίς να έχει ποδηγετηθεί από μία άκαμπτη ύλη και από κανόνες και διατάξεις, που πολλές φορές του βάζουν και της βάζουν τροχοπέδη στο να υπάρξει η ομαλή ανάπτυξη αυτών των παιδιών.

Τα μέτρα που πήραμε για το συγκεκριμένο σχολείο και πώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, θα τα αναφέρω στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Ζιώγας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Κυρία Υπουργέ, βλέπετε και εσείς το κενό του νόμου τι επιπτώσεις έχει και βεβαίως θα μας επιτρέψετε, με δεδομένες τις νομοθετικές σας πράξεις, τα νομοθετήματα που φέρνετε στη Βουλή και ψηφίζετε, να έχουμε έντονες επιφυλάξεις κατά πόσο τελικά θα δοθεί λύση ή θα δημιουργηθεί περισσότερο πρόβλημα.

Θα κάνω μια αναφορά από την ανακοίνωση των παιδιών. Αναφέρουν, λοιπόν, τα παιδιά τα εξής: «Ανεπαρκής είναι η φοίτηση μόνο των μαθητών, των οποίων οι απουσίες αναγράφονται στα απουσιολόγια; Φυσικά και όχι. Χάθηκαν τόσες ώρες πολύτιμων μαθημάτων, γιατί περίπου ενάμιση μήνα ήταν ανάστατη όχι μόνο η σχολική μονάδα, αλλά όλη η κοινωνία των Γιαννιτσών. Χάθηκαν τόσες ώρες πολύτιμων μαθημάτων και ο μόνος λόγος που δεν θεωρείται η φοίτησή μας ανεπαρκής είναι επειδή δεν είχαν συμπληρωθεί απουσιολόγια».

Επίσης, πώς έγινε και θα γίνει η διδασκαλία το προηγούμενο και το επόμενο διάστημα από ανθρώπους οι οποίοι σ’ αυτή τη συγκεκριμένη κοινωνία, στην κλειστή κοινωνία των Γιαννιτσών, έχουν καταδικαστεί σε δώδεκα μήνες; Είναι δυνατόν στην ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται οι διδάσκοντες να κάνουν μάθημα;

Βεβαίως, οι ίδιοι δήλωσαν –και προς τιμήν τους- ότι θα προσπαθήσουν στο έπακρο, για να το κατορθώσουν. Όμως, καταλαβαίνετε τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Τα παιδιά αναφέρουν και κάτι άλλο: «Αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους καθηγητές μας στον αγώνα που κάνουν, για να αποδείξουν ότι όντως είναι αθώοι. Καταδικάστηκαν σε δώδεκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή άνθρωποι που δεν έκαναν τίποτα άλλο, παρά να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στα δεκαεπτάχρονα παιδιά. Εάν το δικαστήριο, λοιπόν, θεωρεί ανθρώπους δήθεν νομότυπους παιδαγωγούς και δεν θεωρεί τους καθηγητές μας παιδαγωγούς, τότε χαιρόμαστε που τουλάχιστον αυτοί είναι άνθρωποι». Αυτή είναι η ανακοίνωση των παιδιών και είναι προς τιμήν τους.

Όμως, φαίνεται καθαρά ότι η άτεγκτη δικαιοσύνη, κυρία Υπουργέ -γιατί το ερώτημα στρέφεται και προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προς την Κυβέρνηση συνολικά- στοιχίζεται με το αστυνομοκρατικό κράτος σας, με την κυβερνητική σας προπαγάνδα που θεωρεί ότι όλοι μαζί τα έχουμε φάει, ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κοπρίτες και ότι τελικά οι εκπαιδευτικοί ευθύνονται για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου που είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να εφαρμοστεί το «Καλλικρατικό» σχολειό της αγοράς. Δηλαδή, απ' ό,τι φαίνεται, μετά από τα Μαθητοδικεία περνάμε στην πράξη και στα Καθηγητοδικεία.

Καλούμε, λοιπόν, το Υπουργείο σας και συνολικά την Κυβέρνηση να πάρει θέση γι’ αυτές τις εξελίξεις. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης να πάρει θέση, ώστε η κατάπτυστη αυτή απόφαση να μην εφαρμοστεί και να μείνει στα χαρτιά. Είναι και απαίτηση, άλλωστε, όλης της κοινωνίας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι εγείρεται ένα θέμα και με την αντιμετώπιση του πρώην διευθυντή του λυκείου, που με βάση τη μήνυσή του έγινε όλη αυτή η διαδικασία και η ιστορία. Με βάση αυτή τη μήνυση, λοιπόν, καταδικάστηκε συλλήβδην ο σύλλογος των εκπαιδευτικών. Ο ίδιος αξιολογήθηκε, κατόπιν αυτού, θετικά και προβιβάστηκε σε σχολικό σύμβουλο μαθηματικών στη Θεσσαλία. Δηλαδή, αναγνωρίστηκε προφανώς η προσφορά του στην εκπαίδευση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Χριστοφιλοπούλου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, θα σχολιάσω καταρχήν και θα μιλήσω για τις επιπτώσεις στο συγκεκριμένο σχολείο.

Με κάθε δυνατό τρόπο, με τους σχολικούς συμβούλους και σε συνεργασία με το σύλλογο των διδασκόντων, επιχειρούμε εμείς και οι κατά τόπο υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η ηρεμία και η ομαλή λειτουργία του σχολείου και κάνουμε καθετί το δυνατό και για να μη χαθούν οι διδακτικές ώρες.

Άποψή μας είναι ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι δημιουργική, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει και η δυσκολία της μάθησης, με την έννοια της χαράς της δημιουργίας που προκαλεί ζόρι στο μαθητή, το σωστό ζόρι όμως και όχι ένα ζόρι που να είναι ένας βρόγχος, μια θηλιά στο λαιμό του μαθητή ή του καθηγητή, για να βγάλει μια ύλη, για να υπακούσει στις διατάξεις. Μακριά από εμάς ο επιθεωρητισμός, μακριά από εμάς το αστυνομικό σχολείο.



Κοντά μας ένα σχολείο που βοηθάει το μαθητή να πάει καλύτερα. Με αυτήν την έννοια λέμε «ναι» στην αυστηρότητα εκεί που χρειάζεται και λέμε «όχι» στον επιθεωρητισμό και στην αστυνομοκρατία.

Σ΄ αυτήν, λοιπόν, ακριβώς τη φιλοσοφία αλλάζουμε το πλαίσιο προστασίας με την έννοια της ασφάλειας του εκπαιδευτικού. Ο εκπαιδευτικός έχει πιο μεγάλη ελευθερία, ο σύλλογος των εκπαιδευτικών αξιολογεί τη σχολική μονάδα, μετέχει ο ίδιος στην ίδια του την αξιολόγηση, αυτοαξιολογείται, δεν ελέγχεται. Δεν υπάρχει επιθεωρητισμός, υπάρχει αξιολόγηση. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του επιθεωρητισμού, του ελεγκτικού, του αστυνομικού και της αξιολόγησης, θέλουμε μια μονάδα που δημιουργεί. Εκεί θέλουμε να πάμε.

Τώρα, θα συμφωνήσω μαζί σας και θα σας πω και το ξέρετε πολύ καλά ότι εκεί όπου αλλάξαμε με δικές μας αξιολογικές κρίσεις τους διευθυντές εκπαίδευσης, τα κριτήρια ήταν τέτοια που, όπως φάνηκε, ήταν τόσο αντικειμενικά που έχουμε, επιτέλους, εκτός κομματικών τειχών εξέλιξη διευθυντών στην εκπαίδευση.

Θέλω, όμως, να σας πω ότι, ακριβώς επειδή δεν έχουμε έρθει σε κρίση σχολικών συμβούλων και τηρούνται οι προηγούμενοι πίνακες και επειδή με ευλάβεια πήγαμε στους πίνακες, οι υπηρεσίες και αντίστοιχα ο Γραμματέας του Υπουργείου -και γι’ αυτό ευθύνομαι εγώ και παίρνω την πολιτική ευθύνη- τήρησε τον πίνακα τον παλιό και έτσι έγινε σχολικός σύμβουλος.

Εκφράζω, πραγματικά, τη λύπη μου που έγινε αυτό. Οι πίνακες θα αλλάξουν, αλλά πρέπει να αλλάξει συνολικά όλο το σύστημα. Δεν έπρεπε αυτός ο άνθρωπος να γίνει σχολικός σύμβουλος και το λέω με όλη την ευθύνη εδώ στη Βουλή των Ελλήνων. Διότι υπήρχαν καθηγητές, οι οποίοι με άλλα καθεστώτα -που ξέρουμε τι υπηρετούσαν, πράσινα κόκκινα- έπρεπε ανάλογα με την κομματική τους ιδιότητα να κριθούν για διευθυντές. Πήγε, λοιπόν αφού έγινε διευθυντής και τα έβαλε με τους προηγούμενους συναδέλφους του. Και μόνο το γεγονός ότι ένας διευθυντής εκπαίδευσης γίνεται δικομανής, τον καθιστά ανάξιο να είναι εκπαιδευτικός. Το λέω μετά λόγου γνώσεως και θα εξαντλήσω τα σημερινά περιθώρια του νόμου για να δω τι θα γίνει, τι μπορώ να κάνω με το ισχύον καθεστώς και βεβαίως πώς θα αλλάξω το νόμο, όπως σας είπα, για να μπορεί να υπάρξει αυτοτέλεια, αξιολόγηση, όχι επιθεωρητισμός, όχι αστυνομοκρατία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και πιστεύω ότι θα υπάρξει καλή εξέλιξη. Και θέλω να ευχηθώ, γιατί μόνο αυτό μπορώ να κάνω, ότι και στην περίπτωση των Γιαννιτσών θα υπάρξει καλή εξέλιξη. Ως εκεί. Δεν μπορώ να πάω παρά πέρα.

Ευχαριστώ πολύ

ρεπορτάζ: ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.


Ρεπορτάζ

Είναι Παρασκευή και στις 6:30 το πρωί βρίσκομαι στο δημαρχείο της Αλεξάνδρειας. Έχουν περάσει εικοσιοχτώ μέρες από την εγκατάσταση της νέας διοίκησης και ήδη έχει εμπεδωθεί η εντύπωση στους δημότες ότι η νέα αρχή δουλεύει και μάλιστα πιάνει δουλειά πριν το χάραμα. Θέλησα να δω από κοντά του λόγου το αληθές και πλησιάζοντας το κτήριο του δημαρχείου είδα φώτα, τόσο στο κύριο κτήριο, όσο και στο χώρο όπου εδρεύει το τεχνικό τμήμα της ΕΔΑΝΑΛ και είναι ο χώρος των οχημάτων. Ήδη, με πληροφορεί ένας εκ των τεσσάρων εργατών καθαριότητας που συναντώ, τα απορριμματοφόρα βρίσκονται στα δρομολόγιά τους. Πίνω καφέ στο κυλικείο και συζητώ με τους εργάτες καθαριότητας που ήταν ήδη εκεί. Η συζήτηση αρχίζει από τις καιρικές συνθήκες και ένας που...
ήρθε από την Μελίκη μας λέει ότι χιόνιζε ως τη γέφυρα του Αλιάκμονα. Αυτομάτως ασχολούμαστε με το βαθμό δυσκολίας των εργαζομένων αυτών που κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν και οι περισσότεροι εξ αυτών χωρίς να ακολουθούν τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλλονται και τους παρέχει η υπηρεσία.
Τους απασχολεί το αυτονόητο, να είναι καλά στην υγεία τους ώστε τώρα που πλησιάζει ο χρόνος να βγουν στη σύνταξη να μπορέσουν να ξεκουραστούν βοηθώντας τα παιδιά τους. Οξύμωρο;
Τους ρωτώ αν είναι προβληματισμένοι ή και ενοχλημένοι που δουλεύουν στην Αλεξάνδρεια τώρα με τον Καλλικράτη που τους άλλαξε συνήθειες ετών. Μου απαντούν ότι «δουλειά να έχει και δε χάλασε ο κόσμος, το ίδιο είναι κι εμείς μάθαμε να δουλεύουμε, είτε χτυπάμε κάρτα στο Πλατύ και στη Μελίκη, είτε στην Αλεξάνδρεια».
Όση ώρα μιλάμε και πίνουμε καφέ η προσεύλευση των εργαζομένων πυκνώνει. Βλέπω με έκπληξη ότι αρχίζει η προσέλευση των εργαζομένων στο διοικητικό προσωπικό και νομίζω ότι έχει περάσει η ώρα, έχει πάει ήδη 9 το πρωί και κοιτάω το ρολόι. Η ώρα είναι 6:50 πμ και ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους διοικητικοί υπάλληλοι. Αυτό είναι μια μεγάλη ανατροπή άξια σχολιασμού αφού επί σειρά ετών ο καθένας πήγαινε όποτε ήθελε και έφευγε όποτε ήθελε και κατά τη διάρκεια του ωραρίου έκανε τη δουλειά που αυτός αξιολογούσε ότι μπορούσε να κάνει. Δεν ήταν όλοι οι υπάλληλοι το ίδιο. Υπήρχαν και υπάρχουν ευσυνείδητοι υπάλληλοι αλλά υπάρχουν και παραδείγματα προς αποφυγήν. Και όλα αυτά με την ανοχή της διοίκησης…
Ανεβαίνω στον όροφο της διοίκησης και εκεί συναντώ τον αντιδήμαρχο Ν. Γκαβαρδίνα στο γραφείο του. Είναι ήδη στο δημαρχείο από τις έξι παρά και βρισκόμενος σε επιτελική θέση κατευθύνει το προσωπικό που ανήκει στον τομέα ευθύνης του. Έχει συνεχή συννενόηση με τους προϊσταμένους εργοδηγούς και τον ρωτώ το αυτονόητο: Πως βλέπει την κατάσταση και ποιο μοντέλο διοίκησης ακολουθεί. Η απάντησή του είναι απλή και πρακτική. Οργανώνουμε τη δουλειά της επομένης από την προηγούμενη μέρα και όλοι ξέρουν που θα πάνε και τι δουλειά θα κάνουν. Καταγράφω τα αιτήματα προς επίλυση στο χώρο ευθύνης μου και καταμερίζω τους εργαζόμενους σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε και από το πρωί ριχνόμαστε στη δουλειά, λέει ο αντιδήμαρχος.
Ο Ν. Γκαβαρδίνας έχει όρεξη για δουλειά και θέλει να μιλήσει για τον πρώτο μήνα ως διοικητικό στέλεχος. Νιώθει σπουδαία που μπορεί να δουλέψει και να προσφέρει εθελοντικά στους συμπολίτες του, εξ άλλου το τονίζει, δεν παίρνω καμιά αποζημίωση από το δήμο αλλά πληρώνομαι από την σύνταξη της δουλειάς μου ως στρατιωτικός και, σημειώνει, «μην ξεχνάς Χάρη ότι είμαι υψηλόμισθος δόξα το Θεό…»
Όση ώρα είμαι στο γραφείο του αντιδημάρχου βλέπω ότι η κίνηση έχει πυκνώσει για τα καλά. Οι διοικητικοί υπαλληλοι ήδη έχουν καθίσει στα γραφεία τους και η ώρα δείχνει 7:20 πμ. Η εικόνα δεν είναι μαγική, αλλά πραγματική. Χαιρετώ τον αντιδήμαρχο και η αλήθεια είναι ότι διακρίνω ένα υπομειδίαμα το οποίο ερμηνεύω «τι νόμιζες, δεν θα ήμουνα εδώ και ότι δεν θα λειτουργούσαν όλα στην εντέλεια με το προσωπικό;» Δεν ξέρω αν το σκέφτηκε ο Ν. Γκαβαρδίνας αυτό, αλλά αυτό είδα στο πρόσωπό του φεύγοντας.
Ο Δήμαρχος στο γραφείο του ήδη έχει πιάσει δουλειά. Δέχεται κόσμο, υπαλλήλους για υπογραφές εγγράφων και δίνει εντολές. Μιλάει στο τηλέφωνο συνεχώς με υπηρεσίες, πολίτες, συνεργάτες, χαμός. Παρ ότι πρωί το θερμόμετρο ανεβαίνει και η αιτία είναι η πρωινή συνάντηση που έχει με τους μηχανικούς που του βάζουν διάφορα ζητήματα και οι τόνοι ανεβαίνουν. Πληροφορούμε από την γραμματέα του ότι το πλήθος των ραντεβού του είναι τόσο μεγάλο που άρχισε να δέχεται κόσμο και τα απογεύματα!
«Χτες έφυγα από δω στις 11 το βράδυ» λέει ο δήμαρχος και τον ρωτάω «γιατί;». Η απάντηση είναι απλή: «Από τις 6 ως αργά είχαμε μια συνάντηση με το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, παρόντων των αντιδημάρχων μου και συζητήσαμε όλα τα θέματα». Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό, ιδίως και κυρίως για τον δήμαρχο, είναι τόσο επιβαρυμένο που δεν του φτάνουν οι 24 ώρες που έχει η μέρα.
Φεύγω από το γραφείο του και κατεβαίνοντας τη σκάλα για το ισόγειο σκέφτομαι αυτό που μου είπε ένας εργαζόμενος στο δήμο και που τελικά έχει απόλυτο δίκιο. Είπε: «Στο δημαρχείο υπήρχαν υπάλληλοι δυο ταχυτήτων. Εμείς που δουλεύαμε οχτάωρο και πλέον και εκείνοι που δούλευαν εξάωρο και την περισσότερη ώρα ξύνονταν. Τώρα τι κάνουν; Απλά ανέλαβαν το αντικείμενό τους και προσπαθούν να το μάθουν».
Ως τελική εικόνα και μ΄ αυτό θέλω να κλείσω το ρεπορτάζ, είναι η εικόνα της Μαρίας Σισμανίδου. Η συνταξιούχος πλέον υπάλληλος του δήμου Αλεξάνδρειας, που έχει ταυτιστεί με το χώρο αυτόν και που έφυγε με τον βαθμό της προϊσταμένης των διοικητικών υπηρεσιών, ήταν εκεί, πίσω από ένα γραφείο και βοηθούσε την κατάσταση με το χαμόγελο στα χείλη της.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΠΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Πανό διαμαρτυρίας ανάρτησαν έξω από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Βέροια, οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Βέροιας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν λάβει μισθό Δεκεμβρίου και τονίζουν ότι......

το φαινόμενο έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν. «Οι εργαζόμενοι στον δήμο πληρώνονται κανονικά. Εμείς είμαστε εργαζόμενοι β’ κατηγορίας;» τόνισε εργαζόμενος στην επιχείρηση. Υπόμνημα στην δήμαρχο Οι εργαζόμενοι στην ΚΕΠΑ, έστειλαν στην δήμαρχο και πρόεδρο της Επιχείρησης Χαρούλα Ουσουλτζόγλου το εξής υπόμνημα: "Οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας προχώρησαν σε κίνηση διαμαρτυρίας, γιατί: Τον τελευταίο χρόνο στην ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη συνεχή καθυστέρηση πληρωμής τους. Είναι προφανές ότι νιώθουν οργισμένοι, καθώς η οργανωμένη καθημερινότητά τους βίαια βγαίνει εκτός κάθε προγραμματισμού. Οι υποχρεώσεις τρέχουν και δεν υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης σε αυτές. Βέβαια οι ίδιοι βρίσκονται στην εργασία τους και ανταποκρίνονται σε κάθε υποχρέωση που απορρέει από αυτήν. Τα ανθρώπινα όρια υπομονής και καλής θέλησης όμως σιγά σιγά ξεπερνιούνται". Πηγή: pliroforiodotis.gr /span>

ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΡΟΔΟΧΩΡΙΟΥ


Τις περαιτέρω κινήσεις και αντιδράσεις τους από τον εμπαιγμό που έχουν δεχθεί από τον ΕΛΓΑ και την πολιτεία αποφάσισαν σε συγκέντρωση τους η μηλοπαραγωγοί του Ροδοχωρίου που βλέπουν ο καιρός να περνά αλλά οι αποζημιώσεις να μην έρχονται. Και σα να μην έφθανε αυτό προέκυψε το ζήτημα.... της χαμηλής αποζημίωσης ανά κιλό που σύμφωνα με πληροφορίες είναι 35 λεπτά το κιλό ενώ σε άλλες περιοχές όπως αναφέρθηκε στη συγκέντρωση αγγίζουν τα 50 λεπτά/κιλό.Στην σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Κυριακής στα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου Ροδοχωρίου έδωσε το παρών μόνο ο αντιπεριφερειάρχης ενώ παντελής ήταν η απουσίατης δημοτικής αρχής Νάουσας αν και προσκλήθηκαν όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χρήστος Σιαπανίδης. Το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος και τοπικοί σύμβουλοι Ροδοχωρίου και τοπικοί φορείς, ενώ αύριο Δευτέρα θα αποφασιστεί η κατάληψη του ΕΛΓΑ Ημαθίας - Πέλλας
parinthem.blogspot.com

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

του Παντελή Μπουκάλα

Πολλά ειπώθηκαν κι ακόμα περισσότερα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, με αφορμή όσα συνέβησαν στη Νομική. Μακάρι να είναι και περισσότερο μετρημένα· μακάρι να μη σφραγίζονται από την καθοδηγητική τηλεοπτική μονοφωνία που μάλλον εύκολα, και σαν έτοιμη από καιρό, επικράτησε, επιχειρώντας μάλιστα να αλλάξει και την περιθρύλητη ατζέντα:
από το μεταναστευτικό στο άσυλο, δηλαδή στην (τόσο επιθυμητή από μεγάλη μερίδα του κομματικού συστήματος και του Τύπου) κατάργησή του.

«Γιατί δεν τους περιμαζεύουν στο σπίτι τους όσοι λένε ότι νοιάζονται γι’ αυτούς;» – αυτό ήταν το πιο αγαπημένο βέλος που εκτόξευσαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι αλληλοτροφοδοτούμενοι. Με την ίδια ρηχή λογική, θα ’πρεπε να εγκαλούνται τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως σοσιαλιστικά ή κομμουνιστικά γιατί δεν «περιμαζεύουν» τους φτωχούς, καθώς και όσα βάζουν τον σταυρό στο λάβαρό τους ή οι ηγέτες τους κάνουν τον σταυρό τους μετ’ ευλαβείας, γιατί δεν πράττουν κάτι ανάλογο, εφαρμόζοντας τις ευαγγελικές εντολές που υποτίθεται ότι σέβονται. Αλλά τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται με την «ιδιωτικοποίησή» τους, με φιλανθρωπίες κ. τ. λ. Αναδεικνύονται ακριβώς ως κοινωνικά και πολιτικά και διεκδικείται η αντίστοιχη θεραπεία τους, όχι η ψευτοανακούφισή τους.

Κι ύστερα (ας το θυμόμαστε στις επόμενες συζητήσεις, αφού δεν το συνεκτιμήσαμε ιδιαίτερα ώς τώρα), οι ίδιοι οι απεργοί πείνας της Νομικής αυτοπροσδιορίστηκαν σε ανακοίνωσή τους με τρόπο που δεν συμφωνεί με το σχήμα στο οποίο τους στρίμωξαν οι βιαστικοί «ερμηνείς». Αντιγράφω: «Δεν είμαστε αυτό που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, οι καημένοι, οι πάμφτωχοι, χωρίς σπίτι, δουλειά και ρούχα μετανάστες κ. λπ. Και σπίτια έχουμε και συγγενείς και δουλειές στις πόλεις που αφήσαμε πίσω μας. Δεν ψάχναμε κατάλυμα στην Αθήνα, αλλά ήρθαμε για να παλέψουμε (όσο αντέξει ο οργανισμός μας) για τη νομιμοποίησή μας, τα δικαιώματά μας και για αξιοπρεπείς όρους ζωής». Τόσο παράλογο μας φαίνεται που υπάρχουν και πολιτικοποιημένοι μετανάστες και μάλιστα «μαυριδεροί», εναντίον των οποίων στράφηκε ενοχλημένη η υπερέχουσα λευκή αισθητική μας;

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, στις 29/01/2011

Βαθμολογία:

ΟΙ ΣΚΥΘΕΣ, ΟΙ ΖΗΛΩΤΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΗ Πανεπιστημιακού *

Με αφορμή την κατάληψη της Νομικής από απελπισμένους μετανάστες, το μπλοκ της εξουσίας ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ και οι ιδεολογικοί και τηλεοπτικοί του εκπρόσωποι βρήκαν και πάλι την ευκαιρία να θέσουν άμεσα ή έμμεσα υπό αμφισβήτηση το πανεπιστημιακό άσυλο.
Μάλιστα η υφυπουργός Παιδείας, κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, μέσω ενός
φαινομενικά παντελώς ανορθολογικού σκεπτικού, που ελπίζω στο τέλος τούτου του σχολίου να έχει αποκαλυφθεί, επεδίωξε να εκμεταλλευθεί την κατάληψη, για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα της βαθύτατα συντηρητικής διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στα ΑΕΙ.
Κατ' αρχήν, σ' ένα γενικότερο επίπεδο, καλό είναι να διευκρινιστεί ότι η δράση των Ζηλωτών κάθε εποχής δεν είναι απαραίτητη για να υπάρξει καταστολή. Οταν οι κυρίαρχοι το έχουν πάρει απόφαση, με ή δίχως αυτήν τη δράση, με λιγότερη ή περισσότερη συναίνεση, κάτι που βεβαίως έχει τη σημασία του, είναι βέβαιο ότι η καταστολή θα εφαρμοστεί.

Αλλωστε είναι βέβαιο ότι και δίχως τους Ζηλωτές, προλετάριους αγωνιστές κατά της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι οποίοι είχαν επιλέξει να πολεμούν με τα όπλα τους Ρωμαίους για να απελευθερώσουν την Παλαιστίνη, η καταστολή πιο ειδικά του αυτοκράτορα Τίτου, στον βαθμό που διακυβευόταν η ρωμαϊκή κυριαρχία, θα ήταν εξίσου αμείλικτη.

Επίσης καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι οι μετανάστες και όσοι στηρίζουν την κίνησή τους κατέφυγαν σε έναν πανεπιστημιακό χώρο για να διεκδικήσουν τη νομιμοποίησή τους, διότι οπουδήποτε αλλού, εκτός ίσως και από κάποια εκκλησία, ήταν βέβαιο ότι «οι προστάτες του πολίτη» θα τους πετσόκοβαν στο άψε σβήσε.

Επίσης καλό είναι να επισημαίνουμε ότι, όταν ανώτατα κομματικά στελέχη αριστερών κομμάτων δηλώνουν και δη δημοσίως και εγγράφως ότι «ένα σωρό ΑΕΙ χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια από κουκουλοφόρους, δήθεν αντιεξουσιαστές, και ως εργαστήρια κατασκευής μολότοφ»(1), είναι βέβαιο ότι «προσφέρουν (καλύτερες) υπηρεσίες στις δυνάμεις που επιθυμούν και επεξεργάζονται την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (από εκείνους που λες και πρόκειται για απλά υποκινούμενα) οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτίριο της Νομικής»(2).

Ομως, όσον αφορά το πανεπιστημιακό Ασυλο, η ουσία του ζητήματος βρίσκεται αλλού. Πρόκειται για το γεγονός ότι όλοι εκείνοι που άμεσα ή έμμεσα επιδιώκουν την κατάργηση του Ασύλου με τη μορφή της κατάργησης των ισχυουσών προϋποθέσεων για την είσοδο των «προστατών του πολίτη» στα ΑΕΙ, ξεκίνησαν να το υποδαυλίζουν ουσιαστικά με μεταρρυθμίσεις που βαθμιαία μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Και από αυτήν τη σκοπιά, αν περάσει η μεταρρύθμιση που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι το Ασυλο, ακόμη κι αν παραμείνει με τη μορφή της απαγόρευσης εισόδου των αστυνομικών, η οποία πέρα των άλλων έχει και συμβολική αξία, θα έχει καταργηθεί στην ουσία του.

Εξηγούμαι. Με βάση τον νόμο, το πανεπιστημιακό Ασυλο υπάρχει «για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΑΕΙ, και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει».

Στον βαθμό, λοιπόν, που η διαμόρφωση τόσο των τμημάτων των ΑΕΙ όσο και των προγραμμάτων σπουδών τους και κυρίως το περιεχόμενο της έρευνας, και με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση η ίδια η ύπαρξη των παραπάνω(3), εξαρτώνται όχι μόνο από τη ζήτηση, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από τους νόμους της αγοράς, αλλά ακόμη πιο άμεσα από τη χρηματοδότησή τους από το κεφάλαιο, αντίο ακαδημαϊκές ελευθερίες αντίο δικαίωμα στη γνώση, αντίο ελεύθερη έρευνα και ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Εν προκειμένω, ο μόνιμος εισβολέας-κεφάλαιο, σε καθημερινή πια βάση, θα είναι αυτός που θα καθορίζει την ύπαρξη και λειτουργία των ΑΕΙ και θα καταλύσει ολοκληρωτικά όλα εκείνα που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται το άσυλο. Τότε, αυτό δεν θα καταργείται μόνον όταν «οι προστάτες του πολίτη» -κατά την αρχαιότητα Σκύθες δούλοι και όχι ελεύθεροι πολίτες οι ίδιοι- εισβάλουν στα ΑΕΙ αλλά σε μόνιμη βάση από τα πραγματικά αφεντικά τους, που θα ελέγχουν τα πανεπιστήμια.

(1) Από άρθρο του Μάκη Μαΐλη, στον «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης 8 Γενάρη 2009, σελίδα 15.

(2) Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ, «Ριζοσπάστης», 26/1/2011, σελίδα 15

(3) Βλέπε σχετικό σχόλιό μου με τίτλο «Το τελειωτικό χτύπημα κατά του Πανεπιστημίου» «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 5/12/2010.


* Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 30 Ιανουαρίου 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Τα πρωτοβάθμια σωματεία του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα της Θεσσαλονίκης καλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της πόλης μας, Έλληνες και ξένους, να συνεχίσουν να εκφράζουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των μεταναστών και ιδιαίτερα των 50 μεταναστών που από τις 25/1 πραγματοποιούν απεργία πείνας στην πόλη μας, διεκδικώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις.
Οι μετανάστες και οι μετανάστριες, είναι το κομμάτι της εργατικής τάξης που....
πρώτο βιώνει την πιο σκληρή εκμετάλλευση από το κεφάλαιο, την εργοδοσία και τις πολιτικές που ασκούν και άσκησαν στη χώρα μας οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Από την αισχρή εκμετάλλευσή τους οικοδομήθηκε η τεράστια κερδοφορία των κατασκευαστικών– τεχνικών εταιριών και του εφοπλιστικού κεφαλαίου .

Σήμερα, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας, δέχονται ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τον ΣΕΒ και την εργοδοσία. Η ανεργία, η μείωση των εισοδημάτων, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, η κατάργηση κάθε κοινωνικού δικαιώματος (παιδεία, υγεία ), οι μεγάλες αυξήσεις στις ΔΕΚΟ οδηγούν μεγάλα στρώματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας στη φτώχεια και την απόγνωση. Τα πρώτα θύματα αυτών των πολιτικών είναι οι μετανάστες και οι μετανάστριες.
Πρώτοι στα εργατικά – θανατηφόρα ατυχήματα.
Πρώτοι στην ανασφάλιστη εργασία.
Πρώτοι στην μαύρη εργασία.
Πρώτοι στην κακοπληρωμένη εργασία.
Πρώτοι σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης.
Πρώτοι σε ρατσιστικές– φασιστικές επιθέσεις.
Πρώτοι σε κατασταλτικές- κρατικές επιθέσεις.

Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα της Θεσσαλονίκης θεωρούν ότι, για όλη την κατάσταση σε σχέση με τη μετανάστευση, βασική ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις της χώρας μας, που όλα τα χρόνια, συμμετέχουν στους δολοφονικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ , των ΗΠΑ και της Ε.Ε., που σκόρπισαν τον πόλεμο στις χώρες καταγωγής των μεταναστών , ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους σε ξεριζωμό από τις εστίες τους και αμέσως μετά όρθωσαν τεράστια τείχη για να μην επιτρέψουν στους κυνηγημένους λαούς να βρουν αλλού την τύχη τους.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ!

Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα της Θεσσαλονίκης καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν σε όλους τους μετανάστες που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους.
Καλούν όλα τα σωματεία να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας, που αγωνίζονται για την νομιμοποίησή τους.

Απαιτούμε:

Νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις.
Ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους τους εργάτες.
Να σταματήσει η ανέγερση του τείχους στον Έβρο.
Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών.
Να διαλυθεί η FRONTEX.
Κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ που απαγορεύει την μετακίνηση των μεταναστών σε χώρες εντός της Ε.Ε.
Ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν.
Καμιά εμπλοκή της χώρας μας σε πολέμους των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,Ε.Ε.

Ο αγώνας των μεταναστών για τη νομιμοποίησή τους είναι αλληλένδετος με τον αγώνα όλων μας για ανατροπή της πολιτικής που αφαιρεί δικαιώματα από τους εργαζόμενους και χαρίζει κέρδη στο κεφάλαιο και την εργοδοσία.

Είναι αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ –ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ –ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

ΑΓΚΑΘΙΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ 1-2

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά το ντέρμπι Αγκαθιά-Καστοριά.Νίκησαν οι φιλοξενούμενοι με 2-1. Αναλυτικό ρεπορτάζ και φώτορεπορτάζ σε νεώτερη ανάρτηση το βράδυ, μαζί με τα αποτελέσματα του Αρη-Παοκ.

ΧΡΙΣΤΟΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Το πλαίσιο των συγχωνεύσεων και συνενώσεων των σχολικών μονάδων θέτει σε επιστολή της που έστειλε στους δημάρχους της χώρας η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χρισοφυλλοπούλου. Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας έλαβε την παρακάτω επιστολή η οποία εκτός του πλαισίου είναι και πρόσκληση στην εκδήλωση του Υπουργείου στις 18/2 και στην οποία ο δήμαρχος είναι αναμενόμενο και λογικό να ανταποκριθεί και να παραστεί.
Η επιστολή της υφυπουργού είναι:
Προς:
Δήμαρχο Αλεξάνδρειας
κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΦΩΤΙΟ

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. Ελπίζω σε μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς συναρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κοινό μας στόχο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα αναφορικά με τις Συνενώσεις - Ιδρύσεις των Σχολικών Μονάδων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι φιλοσοφία όλων των δράσεων μας είναι το συμφέρον του μαθητή και η ποιότητα της παρεχόμενης Εκπαίδευσης. Θέτοντας ως βάση παιδαγωγικά κριτήρια κατά τη διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων σχολείων, συνυπολογίζουμε την απόσταση, χιλιομετρική και χρονική, το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής, το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Προφανείς εξαιρέσεις αποτελούν οι απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές, όπως θα διαπιστώσετε και στη επισυναπτόμενη εγκύκλιο.

Προτεραιότητα μας είναι η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του «Νέου Σχολείου». Με γνώμονα τις αρχές της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τα δημογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής, η διαδικασία των συνενώσεων - ιδρύσεων σχολείων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά. Κάθε περιοχή που εμφανίζει ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και αυξητική τάση μετοίκησης πληθυσμού, εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας επισυνάπτουμε τη σχετική εγκύκλιο και προσβλέπουμε στη συμβολή σας. Η γνώμη σας είναι βαρύνουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Με ιδιαίτερη χαρά περιμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση στην πρόσκληση της Υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου 2011, στο Υπουργείο Παιδείας, όπου και θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε και τα ζητήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ

Σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης) αν δεν βρεθεί λύση στην συνάντηση που θα κάνουν οι εκπρόσωποί τους με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Αυτό αποφάσισαν στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας τους που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Βέροια.
Οι κινητοποιήσεις τους θα ξεκινήσουν με...δυο τρίωρες στάσεις εργασίας και θα ακολουθήσουν μια 24ωρη και μια 48ωρη απεργία ενώ θα πραγματοποιηθεί και συλλαλητήριο στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΠΥΡΣΟΣ ΓΡ. ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΘΙΑ Η ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Με απόφαση της ΕΠΟ αναβάλλονται τα ματς της Αλεξάνδρειας μέσα στον Πυρσό Γρεβενών και των Λευκαδίων μέσα στο Πεντάβρυσο Καστοριάς. Οι άλλες δυο ομάδες της Ημαθίας, Νάουσα και Αγκαθιά αγωνίζονται στις έδρες τους με τον Άρη Λόφων και Καστοριά αντίστοιχα.. Ώρα έναρξης των αγώνών 3μμ.

Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ "ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ",ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Σαββάτο 29/1 η μεγάλη διαδήλωση των επιβατών Θεσσαλονίκης.
Υπήρχε συμμετοχή με λεωφορεία χωρίς πληρωμή εισιτηρίου από όλες
τις προσυγκεντρώσεις των συνελεύσεων γειτονιών.
Υπήρξε μεγάλη και ενθουσιώδης συμμετοχή κόσμου στην πορεία.
Μετά το τέλος της πορείας στην πλατεία ελευθερίας ανεβήκαμε σχεδόν ολόκληρο το σύνολο της πορείας, πάνω από 700 άτομα, σε λεωφορεία δημιουργώντας στην κυριολεξία μια Θεσσαλονίκη με ελεύθερες μετακινήσεις για πάνω από 2 ώρες.
Το κίνημα των επιβατών Θεσσαλονίκης για να πάρει ο ΟΑΣΘ πίσω όλο το χαράτσι συνεχίζεται.


Αύριο Κυριακή 30/1 όλοι στην ανοιχτή γενική συνέλευση στο εργατικό κέντρο στις 11.00πμ.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΑΣΘ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΥΑΘ

Σε κίνημα σκοπεύουν να μετατρέψουν από τον επόμενο μήνα τα μέλη της κίνησης “Επιβάτες Θεσσαλονίκης”, που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, τη λογική του “Δεν πληρώνω”.
Δηλώνουν ότι οι καταλήψεις στα αστικά λεωφορεία, όπου εισβάλλουν σχεδόν καθημερινά ζητώντας από τους πολίτες να μην πληρώνουν εισιτήριο, θα συνεχιστούν, ενώ επόμενος στόχος τους είναι να μποϊκοτάρουν τα τσουχτερά τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ.
Πάγιο αίτημα των “Επιβατών Θεσσαλονίκης” είναι να.......
ανακληθούν οι αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ και ο οργανισμός να προωθήσει το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης φοιτητών, μαθητών, ανέργων και συνταξιούχων.“Δεν πρόκειται να δεχθούμε να πληρώσουν οι πολίτες το νέο χαράτσι του ΟΑΣΘ. Για αυτό και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αντίθετα θα κλιμακώσουμε τη δράση μας από τον Φεβρουάριο.Δεν είμαστε τζαμπατζήδες, όπως λένε κάποιοι, αντίθετα αγωνιζόμαστε να μην πληρώσουν οι πολίτες την κρίση που κάποιοι άλλοι δημιούργησαν”, ανέφερε ο κ. Θεωδορόπουλος. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στο πλαίσιο του γενικευμένου κινήματος άρνησης πληρωμής ακριβών προϊόντων συστάθηκε, με πρωτοβουλία των δικηγόρων, Ομάδα Αλληλεγγύης, η οποία σε πρώτη φάση θα διερευνήσει νομικά το έργο των ελεγκτών του ΟΑΣΘ, για να διαπιστωθεί κατά πόσο καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των πολιτών - επιβατών.

Καμία ζημία για τους μετόχους του ΟΑΣΘ

Τα μέλη της κίνησης “Επιβάτες Θεσσαλονίκης” προχώρησαν και σε καταγγελίες σε βάρος του ΟΑΣΘ, λέγοντας ότι υπάρχει αδιαφάνεια στα οικονομικά του οργανισμού, ενώ το επιχειρηματικό κέρδος του, όπως είπαν, παραμένει αλώβητο, παρά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης. “Αυτό που λέμε είναι ότι, ενώ μειώθηκε η επιχορήγηση, το κέρδος του ΟΑΣΘ για το 2009 παρέμεινε στα 16,1 εκατ. ευρώ”, υπογράμμισε το μέλος της κίνησης Γιώργος Τοζίδης και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης ο ΟΑΣΘ προσπαθεί να την εξασφαλίσει με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί το μετοχολόγιο του ΟΑΣΘ, καθώς και το μετοχολόγιο του συνεταιρισμού “Ηρακλής”, από τον οποίο ο ΟΑΣΘ ενοικιάζει τις εγκαταστάσεις του. Ο κ. Τοζίδης σημείωσε ακόμη πως οι Επιβάτες Θεσσαλονίκης επιχείρησαν με έμμεσο τρόπο να βρουν τον ισολογισμό του ΟΑΣΘ για το 2009, αλλά δεν το κατάφεραν, ενώ είπε ότι στο πλαίσιο της διαφάνειας θα ήταν καλό να δημοσιοποιηθούν και τα ονόματα των μετόχων του οργανισμού, για να διαπιστωθεί αν συμπίπτουν με αυτά του συνεταιρισμού “Ηρακλής”.

Φωνή διαμαρτυρίας προς όλους

Οι κινητοποιήσεις των Επιβατών Θεσσαλονίκης άρχισαν εδώ και αρκετό καιρό με συμβολικές καταλήψεις των λεωφορείων, για να κλιμακωθούν αργότερα και στους φορείς. Μέλη της κίνησης έδωσαν δυναμικό παρών στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα υιοθέτησε και σχετικό ψήφισμα κατά των αυξήσεων στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ. Ανάλογη ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας τους και στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι Επιβάτες σήκωσαν πανό, διαμαρτυρόμενοι πάλι για το χαράτσι του ΟΑΣΘ σε βάρος των πολιτών - επιβατών. Για το χαράτσι αυτό διαμαρτυρήθηκαν και στον υφυπουργό Μεταφορών Σπύρο Βούγια, καταλαμβάνοντας συμβολικά το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.
Η ίδια κίνηση και η λογική “Δεν πληρώνω” που υιοθετεί επεκτάθηκε και σε άλλους χώρους, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), την πρυτανεία του οποίου κατέλαβαν προ ημερών φοιτητές - μέλη των Επιβατών. Οι τελευταίοι εισέβαλαν στον χώρο του ΑΠΘ και απαίτησαν από την πρυτανεία να ζητήσει από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ να ισχύσει η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με τα αστικά λεωφορεία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Επιβατών Γιώργο Θεοδωρόπουλο, στόχος της διαμαρτυρίας ήταν να πάρει θέση η πρυτανεία, να εκδώσει ψήφισμα, με το οποίο θα ζητά από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ τη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών, δεδομένης της γενικότερη ακρίβειας και της μεγάλης αύξησης στα εισιτήρια του οργανισμού, που είναι, όπως είπε ασύμφορα για τους σπουδαστές.
makthess.gr

Ποιο είναι το πραγματικό «κίνημα του τζάμπα»;

Του Γιώργου Παπαϊωάννου*

Αρκετοί χαριτωμένοι κυβερνητικοί και μεγαλοδημοσιογράφοι, μιας και έχουν εξαντληθεί τα επιχειρήματα, προσπαθούν να χτυπήσουν «ηθικά» το κίνημα ανυπακοής. Έχουν αυξηθεί, λοιπόν, οι αναφορές στο «κίνημα του τζάμπα» ή σε κάποιους «τζαμπαζήδες» που δεν πληρώνουν διόδια και εισιτήρια στις συγκοινωνίες.
Το κίνημα του τζάμπα είναι υπαρκτό και σε αυτό συμμετέχουν οι παρακάτω:



. Οι τράπεζες που έχουν απορροφήσει τζάμπα μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

• Οι εταιρίες που στήνουν τα μαγαζάκια τους στους εθνικούς δρόμους και χαρατσώνουν τους πολίτες εισπράττοντας διόδια με παράνομες και αποικιοκρατικές συμβάσεις.
• Οι επιχειρηματίες που προσλαμβάνουν κόσμο χωρίς να πληρώνουν οι ίδιοι τα ένσημα, αλλά ο ΟΑΕΔ μέσω προγραμμάτων και χρημάτων των ίδιων των ασφαλισμένων.
• Πάλι οι επιχειρηματίες που γλιτώνουν, με τον τελευταίο νόμο, αποζημιώσεις απόλυσης, αυξήσεις στους μισθούς και πολλά ακόμα.
• Οι εφοπλιστές που απολαμβάνουν πλήθος από φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις.
• Οι ξένοι επενδυτές που με το fast track και τις αποικιοκρατικές συμβάσεις απαλλάσσονται από τη φορολογία και τις υποχρεώσεις της εργατικής νομοθεσίας.
• Οι καναλάρχες που είναι γνωστό ότι εκπέμπουν στο τζάμπα και χωρίς άδειες έναντι εκβιασμών και εξυπηρετήσεων.
• Το κράτος που εκμεταλλεύεται την εργασία χιλιάδων ανθρώπων μέσω των εργολαβιών και της ενοικίασης εργαζομένων.
• Πάλι το κράτος που χρωστάει δισεκατομμύρια ευρώ στις συγκοινωνίες, στους δήμους και σε πολίτες.
• Το υπουργείο Παιδείας που είχε απλήρωτους τους ωρομίσθιους, που φέτος προσέλαβε αναπληρωτές στο τζάμπα και μετά τους έκανε έκπληξη ότι θα πληρωθούν από το ΕΣΠΑ.
• Το υπουργείο Υγείας που με το έτσι θέλω αρνείται να πληρώσει τους γιατρούς για τις εφημερίες τους.
Ας μη συνεχίσουμε τον κατάλογο των τζαμπατζήδων. Η διαφορά με τα άλλα κινήματα είναι ότι αυτό το κίνημα έχει γερές πλάτες. Έχει το νομικό οπλοστάσιο που του επιτρέπει να δρα «νόμιμα» και ανενόχλητα, ειδικά με το έκτακτο καθεστώς του Μνημονίου και της τρόικας. Απέναντι σε όλους αυτούς είναι... σούζα οι γνωστοί μεγαλοδημοσιογράφοι και ούτε το όνομά τους δεν λένε. Απέναντι στους πολίτες είναι μάγκες και μιλάνε πολύ άνετα για «τζαμπατζήδες». Δικαιούνται κι αυτοί μια θέση στο πραγματικό κίνημα του τζάμπα ως τζάμπα μάγκες.
Να ξέρουν, λοιπόν, τα παπαγαλάκια ότι κανέναν δεν πείθει η προσπάθεια ηθικής απαξίωσης του κινήματος «δεν πληρώνω» και όσο επαναλαμβάνουν τα περί «τζαμπατζήδων», τόσο αποδεικνύουν τη δουλικότητά τους απέναντι στους μεγαλοτζαμπατζήδες.
Οι πολίτες που οργανώνονται, συντονίζονται και αρνούνται να πληρώσουν διόδια, αρνούνται να αποδεχτούν το χαράτσι στα εισιτήρια, το κάνουν με ψηλά το κεφάλι, έχουν αξιοπρέπεια, δεν δέχονται να τους κλέβουν με το «έτσι θέλω» και θα νικήσουν.

* O Γιώργος Παπαϊωάννου είναι μέλος του δικτύου αλληλεγγύης εργαζόμενων – ανέργων Δικαίωμα.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΝΑ ΔΩΘΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ 2009 ΣΤΑ ΤΕΥΤΛΑ


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Σιδηρόπουλος τάχθηκε υπέρ του δίκαιου αιτήματος των καλλιεργητών τεύτλων. Δείτε την τοποθέτηση του βουλευτή Ημαθίας στην σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας

ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Β.Ζ.


Μεγάλο το πρόβλημα των παραγωγών τεύτλων στο νομό Κιλκίς αφού πάνω από 5οο στρέμματα δεν έχουν εξαθχεί τα παντζάρια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επανασπαρούν. Στο θέμα αυτό αναμένεται να δώσει απάντηση το Υπουργείο Γεωργίας. Το θέμα είναι το πότε θα δωθεί η απάντηση. Ο παραγωγός από το Κιλκίς που ήταν παρών στην σύσκεψη αναφέρθηκε σχετικά.

ΚΙΡΤΙΚΙΔΗΣ: ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΒΖ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ


Η τοποθέτηση του τέως μέλους του ΔΣ της ΕΒΖ Μάκη Κιρτικίδη για την κατάσταση στην τευτλοκαλλιέργεια και οι άσχημες προοπτικές για φέτος. Έκανε έκκληση για ξεκαθάρισμα του τοπίου. Δείτε τι είπε.

Ο ΚΙΛΤΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΒΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ


Δείτε τι είπε ο βουλευτής Κιλκίς Κ. Κιλτίδης στην σύσκεψη που έγινε χτες Παρασκευή στην Αλεξάνδρεια για το μέλλον της ΕΒΖ και της τευτλοκαλλιέργειας.

Ο ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΖ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ


Δείτε τι είπε ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ κ. Καρασμάνης για το θέμα της τευτλοκαλλιέργειας στην σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας χτες Παρασκευή.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ

Ενωμένοι σε θέση μάχης κατά του πολυνομοσχεδίου δηλώνουν οι γιατροί, τόσο του ΕΣΥ, του ΙΚΑ, αλλά και οι ιδιώτες, κάνοντας λόγο για την ισοπέδωση της υγείας του λαού και την εξαθλίωση του Ελληνα γιατρού.
Από την πλευρά τους, οι γιατροί του ΙΚΑ κλείνουν τα πολυϊατρεία του ιδρύματος

1-4 Φεβρουαρίου, καθώς αποφασίστηκαν δύο 48ωρες απεργίες, ζητώντας να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατροί.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων και ενώσεων της χώρας, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση «απροκάλυπτα προχωρούν πλέον στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του Συστήματος Υγείας και εξαναγκάζουν τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους, ακόμη και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία».

Πρόσθεσαν πως «η ενοποίηση των Κλάδων Υγείας και Ταμείων για καθαρά λογιστικούς λόγους, υπό τις παρούσες συνθήκες και χωρίς προαπαιτούμενα, θα οδηγήσει στην αποδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας, στην ισοπέδωση προς τα κάτω των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους Ελληνες πολίτες και στο μάντρωμά τους σε ατελείωτες ουρές και λίστες αναμονής».

Επίσης, ανέφεραν πως απορρίπτουν «τη νομοθετούμενη "Επιτροπή Σοφών", τη θεωρούμε συνεπίκουρο και συνυπεύθυνη των πειραματισμών που επιχειρούνται στο χώρο της υγείας και θα φέρουν βαριά ευθύνη οι κομματικοί σχηματισμοί, που θα συμμετέχουν δι' εκπροσώπων τους στο στημένο παιχνίδι υποβάθμισης της υγείας του λαού».

«Το νομοσχέδιο ξεθεμελιώνει την περίθαλψη των Ελλήνων και δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων: Εκείνους που δεν έχουν χρήματα και θα περιμένουν στις λίστες των πρωινών ιατρείων του ΕΣΥ και εκείνους που έχουν και θα εξυπηρετούνται από τα απογευματινά ιατρεία», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής, Στάθης Τσούκαλος, ανακοίνωσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα κάνουν περισσότερες εφημερίες απ' όσες προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, απόφαση που θα προκαλέσει προβλήματα στις εφημερίες διαφόρων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφημερίες μπορούν να κάνουν έως 5 το μήνα οι ειδικευμένοι και έως 6 οι ειδικευόμενοι.

Τέλος, ο πρόεδρος των εργαστηριακών γιατρών Λεωνίδας Αναγνώστου κατήγγειλε ότι τα Ταμεία οφείλουν σήμερα 1 δισ. ευρώ στα εργαστήρια για εξετάσεις που έχουν γίνει σε ασφαλισμένους εδώ και δύο χρονια.

Για αύριο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και Πειραιά, η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών και όλες οι επαγγελματικές ιατρικές ενώσεις καλούν τον ιατρικό κόσμο και τους κοινωνικούς φορείς στην πανιατρική συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο «Πρέζιντεντ», ενώ για την ερχόμενη Τρίτη στις 10 το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

enet.gr