Η πολυπόθητη ίδρυση επιχείρησης σε μία μέρα, για την οποία έχει ακουστεί πλήθος εξαγγελιών κάνει πρεμιέρα σήμερα, έπειτα από την ολοκλήρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου(ΓΕΜΗ)....
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, η ίδρυση επιχειρήσεων θα γίνεται σε 1 ημέρα, με μια μόνο διαδικασία που θα διαρκεί κοντά στη μία ώρα.
Σε πρώτη φάση οι διαδικασίες θα γίνονται σε 59 εμπορικά επιμελητήρια και 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία ενώ δεν θα αφορούν σε ίδρυση ατομικής επιχείρησης.
Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι οι ιδρυτές της εταιρίας να μην χρωστούν στο Δημόσιο.
Προσεχώς και σε δεύτερο στάδιο θα μπορούν με την ίδια διαδικασία να γίνονται αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και ενάρξεις ατομικών επιχειρήσεων ενώ θα ενταχθούν στην υπηρεσία των πολιτών και 52 επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Τι είναι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο(ΓΕΜΗ);
Για πρώτη φορά συστήνεται Γενικό Εμπορικό Μητρώο, μια μεγάλη βάση ηλεκτρονικών δεδομένων που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας. Ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλα τα επί μέρους χειρόγραφα μητρώα και δίνει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου στην ταυτότητα οποιουδήποτε επιτηδευματία.
Ποιές κατηγορίες επιχειρήσεων εξαιρούνται από τις ΥΜΣ;
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχουν ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων που εξαιρούνται από τις υπηρεσίες αυτές. Συγκεκριμένα:
α) Οι επιχειρήσεις που προέρχονται από μετασχηματισμό (π.χ. που προχωρούν σε αλλαγή νομικής μορφής, από ΕΠΕ σε ΑΕ), καθώς οι πράξεις αυτές δεν αποτελούν πρωτότυπη σύσταση
β) Οι επιχειρήσεις που συστήνονται για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων και απαιτούν ειδικό καθεστώς έγκρισης (π.χ. Υπουργική Απόφαση κοκ.)
γ) Οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που επιθυμούν να προχωρήσουν σε απλή εγκατάσταση στη χώρα μας, χωρίς την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας.
δ) Οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν συνιστούν εταιρίες.
Πως πραγματοποιείται η πληρωμή των προβλεπόμενων παραβόλων για τη σύσταση μιας επιχείρησης;
Η ΥΜΣ προσφέρει όλους τους δυνατούς τρόπους πληρωμής και διεκπεραιώνει αυτόματα και ηλεκτρονικά την απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους φορείς. Ο πολίτης μπορεί να καταβάλλει το τίμημα με τους εξής τρόπους: α) Μετρητά β) Επιταγή γ) Πιστωτική κάρτα δ) Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ΓΕΜΗ (στην Τράπεζα Πειραιώς, είτε μέσω e-banking και phone-banking,) και από τον επόμενο μήνα διατραπεζικά σε όλες τις ελληνικές και Ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ποιες διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες (web service);
Με την ενεργοποίηση της σύστασης εταιρίας μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης, οι διαδικασίες που θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες (web service) είναι οι εξής:
Ταυτοποίηση των φυσικών και νομικών προσώπων μέσω ΑΦΜ με TAXIS
Λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας από Ο.Α.Ε.Ε. και ΙΚΑ.
Λήψη Α.Φ.Μ. για ημεδαπά νομικά και φυσικά πρόσωπα. Η λήψη Α.Φ.Μ. για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα θα εκτελείται μέσω τηλεομοιοτυπίας.
Υποβολή δήλωσης φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
Λήψη φορολογικής ενημερότητας.
Εγγραφή στο ΓΕΜΗ.
Προέλεγχος επωνυμίας.
Αποστολή ανακοινώσεων προς το εθνικό τυπογραφείο (με e-mail στην αρχή και web service στη συνέχεια).
Τέλος, η εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο από την Υπηρεσία Μίας Στάσης θα γίνεται σε πρώτη φάση μέσω τηλεομοιοτυπίας.
Είμαι επιχειρηματίας και θέλω να βρω πληροφορίες για τις ΥΜΣ και το ΓΕΜΗ. Που πρέπει να απευθυνθώ;
Μέσα από το σχετικό Διαδικτυακό Τόπο που προετοιμάζεται και θα τηρείται στην Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (Κ.Ε.Ε.Ε.), δημοσιεύεται κάθε πληροφορία απαραίτητη για τη σύσταση των εταιριών και τη δημόσια χρήση του ΓΕΜΗ. Στο Διαδικτυακό Τόπο ΓΕΜΗ θα δημοσιεύονται επίσης:
• το Γενικό Ευρετήριο Επωνυμιών και η Μερίδα της επιχείρησης,
• τα στοιχεία των εταιριών που υπόκεινται εκ του νόμου σε δημοσιότητα
• πληροφορίες σχετικά με τις Υπηρεσίες Μίας Στάσης, όπως ενδεικτικά στοιχεία επικοινωνίας, απαραίτητα δικαιολογητικά και προϋποθέσεις, κανονισμοί, εγκύκλιοι και αποφάσεις. Θα τηρείται επιπλέον λογισμικό του οποίου η χρήση θα είναι δωρεάν για το κοινό, μέσω του οποίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υπολογίζουν το ακριβές κόστος σύστασης εταιρίας ανάλογα με τον τύπο και το κεφάλαιο αυτής.
enet.gr
1 σχόλιο:
χαχαχαχα ωραίο ανέκδοτο.
Δημοσίευση σχολίου