Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΤΟΝ Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ


Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες το χρίσμα της ΝΔ στον δήμο της Αλεξάνδρειας παίρνει ο Φώτης Δημητριάδης, νυν δήμαρχος Πλατέος.
Η είδηση αυτή κυκλοφόρησε έντονα σήμερα το πρωί και επιβεβαιώθηκε τόσο από στενούς συνεργάτες του κ. Δημητριάδη όσο και από πολιτικούς φίλους του έτερου διεκδικητή Παν. Γκυρίνη.
Ο Φ. Δημητριάδης, λένε οι πληροφορίες, έλαβε..
..την σαφή και κατηγορηματική διαβεβαίωση να προχωρήσει στον σχεδιασμό του ψηφοδελτίου και σε όποιες άλλες κρίνει αναγκαίες διότι αυτός θα είναι που θα στηρίξει η ΝΔ στον νέο δήμο της Αλεξάνδρειας.
Από την πλευρά του τόσο ο νυν δήμαρχος Πλατέος και οι συνεργάτες του όλο αυτό το διάστημα κινούνται με μεθοδικότητα και με ενωτική διάθεση ώστε να συγκροτήσουν ένα ψηφοδέλτιο που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ήδη ο Φ. Δημητριάδης ήρθε σε επαφή με διάφορα στελέχη της παράταξης της ΝΔ και όπως ήταν φυσικό βρήκε καθολική αποδοχή και πήρε ρητές διαβεβαιώσεις ότι θα του συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο και έθεσαν εαυτούς στην διάθεσή του να τους αξιοποιήσει κατά το δοκούν.
Στους σχεδιασμούς του κ. Δημητριάδη είναι, όπως είναι φυσικό, να συναντηθεί και με τον κ. Γκυρίνη και να του ζητήσει συστράτευση στον αγώνα των εκλογών του Νοεμβρίου
Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα όσα έγιναν την εβδομάδα που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή θα έχουμε σε νέα ανάρτηση.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΕΚΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Εκτός του νέου αναπτυξιακού νόμου τίθεται η ενίσχυση για επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ αναμένεται να εξαιρεθούν και τα αιολικά συστήματα μέχρι ορισμένης ισχύος, όπως γνωστοποίησε στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη.
Η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι,
βρίσκεται σε συνεννόηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, για την εξαίρεση των φωτοβολταϊκών και των αιολικών συστημάτων από τον υπό κατάθεση στη Βουλή αναπτυξιακό νόμο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι επιτυγχάνουν υψηλές τιμές και κατά συνέπεια, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δεν χρειάζεται πρόσθετη επιδότηση.
Η υπουργός ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν θα εξαιρεθούν από τον αναπτυξιακό νόμο τα σχέδια που αφορούν στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών (πάνελ) για φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς και πυλώνων για τις ανεμογεννήτριες. Επίσης, ανακοίνωσε ότι, από τα 3.163 επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, που εκκρεμούν προς αξιολόγηση, περισσότερα από 2.000 αφορούν φωτοβολταϊκά συστήματα.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα στο Διαδίκτυο και θα ενταχθεί προς επεξεργασία στο β\' θερινό τμήμα του Κοινοβουλίου, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

EΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΧΟΥΝΤΗ ΣΕ ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

Επίσκεψη στην Ημαθία και την Πέλλα θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 2 Αυγούστου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Το πρωί θα συναντηθεί με παραγωγούς βιομηχανικού ροδάκινου στους χώρους παράδοσης του προϊόντος (αγροτικούς συνεταιρισμούς) και το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη..
..τύπου στην Ελιά. Θα αναφερθεί στην διακοπή των επιδοτήσεων, στο μνημόνιο συνεργασίας αλλά και σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βράδυ της Δευτέρας θα έχει συνάντηση με την επιτροπή αγώνα των ροδακινοπαραγωγών. Την Τρίτη (3/8) το πρωί θα συναντηθεί στη Νάουσα με τους κλωστοϋφαντουργούς και τους οινοποιούς και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Κατερίνη για τις συναντήσεις με τους καπνοπαραγωγούς.

30χρονος ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΝΤΑΛΙΚΑΣ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ

Οδύνη προκάλεσε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου ενός 30χρονου στην Κορυφή Ημαθίας. Ο επιλοχίας του Στρατού, Πρόδρομος Κούντζας, έχασε τη ζωή του το βράδυ της Πέμπτης μετά από σύγκρουση που είχε το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαινε με τουρκική νταλίκα στο ύψος της Ρεντίνας Θεσσαλονίκης
Ο άτυχος νέος ...
..έχασε τη ζωή του και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας πιο σοβαρά και όλοι νοσηλεύονται
Το δυστύχημα έγινε όταν ο οδηγός του φορτηγού επιχείρησε να προσπεράσει την στρατιωτική φάλαγγα και προσέκρουσε στο στρατιωτικό όχημα.
Αυτή τη στιγμή η σωρός του άτυχου νέου έφτασε στο σπίτι του στην Κορυφή όπου τον αναμένουν συγγενείς και φίλοι για το τελευταίο αντίο.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Σ. ΑΚΡΙΤΙΔΗ- ΠΑΝ. ΓΚΥΡΙΝΗ ΣΤΟΝ ..ΑΕΡΑ

Η καλοκαιρινή περίοδος φαίνεται ότι επηρεάζει το χώρο της ΝΔ στην Ημαθία και αυτό φαίνεται από τις σημερινές εξελίξεις στο εσωκομματικό μέτωπο που έλαβαν χώρα στον ραδιοφωνικό αέρα μέσω των μικροφώνων του Ράδιο Αλεξάνδρεια 97,7.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ημαθίας Σάββας Ακριτίδης βγήκε και δήλωσε ότι για το δήμο της Αλεξάνδρειας υπάρχει μόνο μια σοβαρή και αξιόπιστη υποψηφιότητα και αυτή είναι του Φώτη Δημητριάδη, ενός δημάρχου που έχει κάνέι μεγάλο έργο την οχταετία που πέρασε.
Αναφορικά με τις άλλες υποψηφιότητες είπε ότι...
...δεν έχει καμιά πληροφόρηση και όταν ρωτήθηκε για αυτή του Παν. Γκυρίνη είπε ότι δεν την γνωρίζει και ότι αν υπάρχει εντάσσεται στην κατηγορία των διάφορων παιχνιδιών που παίζονται αυτό το διάστημα.
Αμέσως μετά ο Παν. Γκυρίνης με παρέμβασή του είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ψεύδεται και ότι έχει γνώση του ενδιαφέροντός του αφού στην σύσκεψη που έγινε στην Βέροια προ μηνός είχε τοποθετηθεί και είχε πει ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα.
Ο Παν. Γκυρίνης συμπλήρωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ αν και νέος άνθρωπος παίζει αυτός παιχνίδια και ότι προσπάθησε να απαξιώσει την δική του περίπτωση σε συνομιλία που είχε με μέλος της ΝΟΔΕ λέγοντας χαρακτηριστικά "ποια υποψηφιότητα Γκυρίνη, έχουμε δήμαρχο στην Αλεξάνδρεια τον Φ. Δημητριάδη".

ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ-ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΑΛΒΑΝΟ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΑΤΟ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

-ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ορατός είναι ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου μετά την απόπειρα εθνικιστικών στοιχείων να εμπλακούν στην υπόθεση του αιματηρού επεισοδίου στον Διαβατό, δίκην αυτόκλητων τιμωρών.
Το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε σήμερα στις 5 το απόγευμα όταν ομάδα 20 περίπου ατόμων εμφανίστηκε στον Διαβατό, επιτέθηκε και ξυλοκόπησε ανυποψίαστο, διερχόμενο οικονομικό μετανάστη Αλβανικής καταγωγής.
Ο Αλβανός γλίτωσε τα χειρότερα χάρις στην άμεση παρέμβαση κατοίκων του χωριού.
Τα μέλη της ομάδας αποχώρησαν στη συνέχεια, προς άγνωστη κατεύθυνση.
Κάποιες πληροφορίες που δεν..
..επιβεβαιώθηκαν επίσημα, αναφέρουν ότι λίγο αργότερα επιτέθηκαν σε άλλο Αλβανό, στα όρια μεταξύ Διαβατού και Μακροχωρίου.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα μέλη της 20μελούς ομάδας ήταν νεαροί, όλοι τους κοντοκουρεμένοι και πολλοί φορούσαν στρατιωτικές στολές παραλλαγής…
Το επεισόδιο καταδικάστηκε από την τοπική κοινωνία η οποία παραμένει αναστατωμένη από το αιματηρό επεισόδιο της Τετάρτης τονίζεται όμως ότι διαφωνεί κάθετα με φαινόμενα "απονομής δικαιοσύνης" με αυτοδικία, τυφλή βία και κακοποίηση ατόμων που δεν έχουν καμιά σχέση με το επεισόδιο.
Πάντως στις Αρχές σήμανε συναγερμός και η περιοχή του Διαβατού βρίσκεται σε κατάσταση αστυνομικού κλοιού, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι διάφορες «Εθνικιστικές ομάδες» ετοιμάζονται να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους.
Αναρτήσεις σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο πυροδοτούν το κλίμα προτρέποντας για ξυλοδαρμούς όλων των Αλβανών, αλλά και χρήση όπλων!!!
verianet.gr

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΣΠΑΣΗ

-ΓΙΑΤΙ Ο Μ. ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
-ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΜΠ. ΓΚΙΟΝΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΗ;
Όσο περνούν οι μέρες το εσωκομματικό τοπίο στην ΝΔ στον "Καλλικράτειο" Δήμο Αλεξάνδρειας περιπλέκεται Ο λόγος για την εκλογή του Νοεμβρίου όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αργεί χαρακτηριστικά να ξεκαθαρίσει την επιλογή του αναφορικά με τις στηρίξεις ή τα χρίσματα στους ΟΤΑ ανά την επικράτεια με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο παρά τις προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων του κόμματος. Εξηγούμαι.
Στην ΝΔ ως και πριν λίγες μέρες υπήρχε η αδιαμφισβήτητη υποψηφιότητα του Φώτη Δημητριάδη, νυν δημάρχου Πλατέος. Και λέω αδιαμφισβήτητη υπό την έννοια ότι εκτός της οκτάχρονης πετυχημένης παρουσίας του στον δήμο του είχε και την δημόσια στήριξη των περισσότερων αυτοδιοικητικών στελεχών της παράταξης.
Όμως...
...τίποτα στην τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδος και της Ημαθίας συνακόλουθα δεν καθιστά την λογική ως φαβορί αλλά τους προσωπικούς σχεδιασμούς ενός εκάστου των υψηλόβαθμων κομματικών και πολιτικών στελεχών.
Ο Φώτης Δημητριάδης όντας πετυχημένος δήμαρχος στον δήμο Πλατέος είχε εκ των πραγμάτων προβάδισμα έναντι του Στ Δριστά που αίφνης εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως διεκδικητής του χρίσματος της ΝΔ στον νέο δήμο Αλεξάνδρειας. Έναν Δριστά που νίκησε δυο φορές και εξ αντικειμένου ο πολιτικός του κύκλος έκλεισε οριστικά.
Ο Φώτης Δημητριάδης έχοντας δίπλα του εξ αρχής τα περισσότερα αυτοδιοικητικά στελέχη των δήμων Πλατέος, Αλεξάνδρειας, Αντιγονιδών και Μελίκης έπεισε τους οπαδούς και τα μέλη της παράταξης ότι δικαιωματικά παίρνει το χρίσμα ή την στήριξη του κόμματος.
Είναι αυτό που λέμε ότι μια κίνηση έχει δυναμική, έχει εκλογιμότητα έχει τις προϋποθέσεις να δώσει μια μάχη με προοπτική νίκης.
Ωστόσο, άλλαι αι βουλαί του Μιχάλη Χαλκίδη. Ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ στην Ημαθία προσπάθησε να ωθήσει τον Νίκο Αλεξόπουλο να κάνει το βήμα ώστε να καταστεί υποψήφιος για το χρίσμα. Θα εξυπηρετούνταν δυο στόχοι. Ο πρώτος θα ήταν ότι η ΝΔ θα κέρδιζε το δήμο και θα πιστώνονταν πολιτικά κέρδη υπέρ του βουλευτή. Ο δεύτερος θα ήταν ότι θα αφενός θα ήταν ένας στενός του πολιτικός φίλος δήμαρχος σε έναν τεράστιο δήμο που του είναι απαραίτητος για τις βουλευτικές εκλογές και αφετέρου θα "εκδικούνταν" τον Φ. Δημητριάδη διότι δεν τον στήριξε ψυχή τε και σώματι στις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Για καθαρά προσωπικούς λοιπόν λόγους ο Μιχ. Χαλκίδης είδε ως σανίδα σωτηρίας την πρόθεση του Παναγιώτη Γκυρίνη, πρώην αντιδημάρχου του δήμου Αντιγονιδών, να διεκδικήσει το χρίσμα. Ο Παν. Γκυρίνης είχε προ διμήνου δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ως μαριονέτα του βουλευτή.
Αυτό που πρέπει όμως να καταγράψουμε είναι η αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη και είναι ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή η περίπτωσή του χρησιμοποιείται από τον Μ. Χαλκίδη.
Ο βουλευτής της ΝΔ όχι μόνο έχει δικαίωμα να εκφράσει την προτίμηση στο πρόσωπο που κατά την άποψή του θα νικήσει στις εκλογές αλλά έχει υποχρέωση να πάρει θέση.
Ως εκ τούτου τίποτα το μεμπτό πολιτικά δεν έχει η υποστήριξή του στο πρόσωπο του Παν. Γκυρίνη. Καλώς κάνει και παίρνει θέση και αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος
Αυτό όμως που συμβαίνει είναι εντελώς διάφορο. Παρατηρούμε ότι ο ίδιος ο βουλευτής υποστηρίζει πως το χρίσμα θα το πάρει ο εκλεκτός του και ότι δεν δικαιούται να το πάρει ο Δημητριάδης διότι το 2002 υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ.
Είναι προφανές ότι το επιχείρημα αυτό είναι παιδαριώδες και δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Ο ίδιος ήταν που το 2006 τον είχε υποστηρίξει και μάλιστα είχε δεχτεί κριτική από την πλευρά Δριστά για την επιλογή του αυτή. Δεν αντελήφθην την επιλεκτική μνήμη του.
Να δεχτώ ότι ελλείψει επιχειρημάτων ο βουλευτής χρησιμοποιεί τέτοιου επιπέδου επιχειρήματα για να προωθήσει την "δική" του υποψηφιότητα Ωστόσο γεννούνται ερωτήματα με δηλώσεις του σε δημοσιογράφο που λέει ότι: "αν πάρει το χρίσμα ο Δημητριάδης τότε ας πάει να βγει δήμαρχος απέναντι στον Γκιόνογλου".
Η στάση του βουλευτή είναι φανερό ότι δεν πηγάζει από πολιτικά κίνητρα αλλά αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να περιχαρακώσει αφενός το δικό του στρατόπεδο και αφετέρου να μην δώσει την δυνατότητα να αποκτήσει κανείς εσωκομματικός του αντίπαλος ερείσματα στην περιοχή. Απλά πράγματα.
Η διάσπαση που ήδη αποκτά περιεχόμενο στην ΝΔ έχει την αιτία του όπως έχει και τον πρωταγωνιστή του. Οι δηλώσεις του Μ. Χαλκίδη προ τριών μηνών που υποστήριζε ότι θα υποστηρίξει όποιον αναδείξει δημοφιλέστερο η δημοσκόπηση που θα κάνει η ΝΔ, θα υποστηρίξει όποιον πάρει το χρίσμα, ότι θα κάνει τα πάντα για να κατέβει στις εκλογές η ΝΔ ενωμένη, πάνε περίπατο.
Η πρακτική αυτή είναι προφανές ότι δημιουργεί αντιδράσεις. Ήδη γνωρίζουμε ότι γύρω στα 20 στελέχη του νέου δήμου συγκεντρώθηκαν στην Αλεξάνδρεια και παρότρυναν τον Φ. Δημητριάδη να προχωρήσει στην δημόσια ανακοίνωση της καθόδου του στις δημοτικές εκλογές και να καλέσει την ΝΔ να τον στηρίξει.
Απόφαση δεν πάρθηκε αλλά είναι φανερό ότι το βήμα θα γίνει εκ των πραγμάτων και ότι ανεστάλη προς το παρών και περιορίστηκαν σε μια επιστολή προς το τμήμα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και τον Μιχαλολιάκο και με την οποία εκθέτουν την κατάσταση.
Να δούμε τώρα ποιος ωφελείται από την κατάσταση που επικρατεί στην ΝΔ. Αυτός που δείχνει να ωφελείται είναι ο συνδυασμός του Μπ. Γκιόνογλου που όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Αρκετοί θα είναι εκείνοι οι ψηφοφόροι του Μιχ. Χαλκίδη που θα ψηφίσουν την παράταξη του ΠΑΣΟΚ αφού "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου", αφού έτσι εξυπηρετείται ο σχεδιασμός.



Δεν πρέπει να ξεχνάμε την δήλωση του Σ. Κούγκα στο ράδιο Αλεξάνδρεια ότι Μπ. Γκιόνογλου έλεγε πως η νίκη του είναι συνάρτηση της στάσης του Χαλκίδη στη ΝΔ. Είναι φανερό ότι ο νυν δήμαρχος της Αλεξάνδρειας υπολογίζει πολύ στην "βοήθεια" του Μ. Χαλκίδη και η οποία κατά πως φαίνεται θα δωθεί με ... προϋποθέσεις.
Όμως αυτή είναι μια πρώτη ανάγνωση και είναι σαφές ότι υπάρχει και ...δεύτερη. Επειδή ο πολίτης δεν άγεται και φέρεται στον βαθμό που ίσως γινόταν τις παλαιότερες δεκαετίες είναι πολύ πιθανόν να αντιδράσει στην κάλπη τιμωρώντας τέτοιες πρακτικές.
Δε μένει παρά να αποδειχτεί αυτή η προσέγγιση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΝΔ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Σε λίγο ένα ρεπορτάζ σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της ΝΔ στον δήμο Αλεξάνδρεια και τους απροκάλυπτους διαγκωνισμούς των στελεχών, τα μαχαιρώματα κάτω από τη μέση και το ρόλο του βουλευτή στο σκηνικό αυτό.
Διαβάστε τις επιπτώσεις που μοιραία θα έχει τόσο στο κόμμα όσο και στην παράταξη ευρύτερα αυτός ο χωρίς όρια πόλεμος που έχει ξεσπάσει.
Διαβάστε για τα οφέλη και ποιοι τα αναμένουν από τον εσωκομματικό πόλεμο στη ΝΔ της Αλεξάνδρειας.
Διαβάστε για τις κινήσεις που κάνουν τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα.
ΣΕ ΛΙΓΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ "ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η πρώτη συνάντηση της ‘Κίνησης Ενεργών Πολιτών» για το «Συνασπισμού», εκπρόσωποι των ‘Οικολόγων – Πρασίνων’ και πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο αριστερό χώρο.
Ιδιαίτερη εντύπωση..
προκάλεσε το γεγονός της συμμετοχής του Δημάρχου Δοβρά, Χρήσοτυ Τσιούντα ο οποίος παρέμεινε καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και μάλιστα πήρε το λόγο, με θέμα την περίφημη «Θέση 12».
Κατά τη συνάντηση έγιναν τοποθετήσεις και διαμορφώθηκε το γενικό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα προχωρήσει και θα εξελιχθεί η «Κίνηση»…
Δεσπόζουσα πρόταση ήταν να μην αποκλειστεί κανένας που συμφωνεί σε μια βάση ¨Αρχών που άπτονται την κεντρική πολιτική κατάσταση και την προοπτική ενός Δήμου που θα λειτουργεί με διαφάνεια και με επίκεντρο τον Πολίτη.
Στο τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος του Δήμου Δοβρά που στα πλαίσια του ‘Καλικράτη’ ενσωματώνεται στο Δήμο Βέροιας, δήλωσε ότι η απόφασή του να κετέβει για Δήμαρχος Βέροιας είναι ειλημμένη και δεδομένη.
Μακεδονικό Δίκτυο – Verianet.gr

ΔΙΑΒΑΤΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΝΕΑΡΩΝ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

Στο νοσοκομείο της Βέροιας νοσηλεύονται από το βράδυ της Τετάρτης τέσσερα παιδιά, ηλικίας 15 και 16 ετών, τα οποία μαχαιρώθηκαν από αλλοδαπούς στο χωριό Διαβατό του νομού Ημαθίας.
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ, όταν έξω από την εκκλησία του χωριού ξεκίνησε καβγάς για ασήμαντη αφορμή ανάμεσα σε μια παρέα 10 ημεδαπών εφήβων και μια παρέα αλλοδαπών.
Όπως κατήγγειλε στη Zougla.gr κάτοικος
της περιοχής, σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές, με αποτέλεσμα οι έφηβοι αλλοδαποί να καλέσουν… ενισχύσεις. Στη θέση τους εμφανίστηκε μια ομάδα ατόμων ηλικίας περίπου 30 ετών, οι οποίοι με μαχαίρια επιτέθηκαν στα παιδιά της άλλης παρέας, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τέσσερα από αυτά.
Κάτοικοι της περιοχής, που είδαν το περιστατικό κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τα παιδιά στο νοσοκομείο.
Ένα από τα τέσσερα Ελληνόπουλα είναι πιο σοβαρά τραυματισμένο στην κοιλιακή χώρα ενώ το δεύτερο είναι τραυματισμένο από μαχαίρι στην καρωτίδα.
Στο νοσοκομείο της Βέροιας νοσηλεύεται και νεαρός αλλοδαπός, επίσης τραυματισμένος, αλλά από αυτοτραυματισμό. Φρουρείται από ισχυρή αστυνομική δύναμη καθώς χθες βράδυ, ξεσηκώθηκαν όλοι οι κάτοικοι του Διαβατού.
Μακεδονικό Δίκτυο –Verianet. Gr με πληροφορίες από το Zougla.gr

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΛΥΣΗ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

"Η συνέχιση της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Η μη έκδοση νέων αδειών φορτηγών και βυτιοφόρων επί δεκαετίες οδηγεί σε αυξημένα κόμιστρα και σε μεγάλη δαπάνη κεφαλαίων για τις μεταβιβάσεις των αδειών.
Αυτή η πολιτική του πελατειακού κράτους,
με αδικαιολογήτως κλειστά επαγγέλματα πρέπει να πάρει τέλος το συντομότερο δυνατό.

Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι του κλάδου οφείλουν με διάλογο - και μόνο με αυτόν - να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, διασφαλίζοντας όσους απέκτησαν άδειες πρόσφατα, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά.Είναι ανάγκη να αναζητηθούν άμεσα τρόποι συνεννόησης για να εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και η καθημερινότητα των πολιτών".

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΚΑΪΝΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί -για δεύτερη συνεχή χρονιά- στα Τρίκαλα Ημαθίας. Την εκδήλωση, που θα γίνει στις 21 Αυγούστου, διοργανώνει ο πολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος Τρικάλων Ημαθίας «Η Ανατολική Ρωμυλία».
Στο 2ο φεστιβάλ αναμένονται αναγνωρισμένοι..
..γκαϊτατζήδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι με τη συνοδεία και άλλων παραδοσιακών οργάνων, θα ταξιδέψουν το κοινό στους μουσικούς ρυθμούς της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Σκοπός της εκδήλωσης -σύμφωνα με τους διοργανωτές- είναι να τονιστεί η γκάιντα ως το μουσικό διαχρονικό σύμβολο του θρακιώτικου λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης.

ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σε αναβρασμό συνεχίζουν να βρίσκονται οι ροδανικοπαραγωγοί οι οποίοι δεν αποκλείεται να προβούν σε νέες κινητοποιήσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν αποκλεισμούς κονσερβοποιείων και μη παράδοση ροδάκινων στις ομάδες παραγωγών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανοιχτές τιμές παραλαβής της παραγωγής τους από τις βιομηχανίες. Όπως υποστηρίζουν, είναι αναγκασμένοι να παραδίδουν τα προϊόντα τους στις κονσερβοποιίες, χωρίς να γνωρίζουν ακόμη την τιμή πώλησής τους.
Η οριστική απόφαση για την πραγματοποίηση -ή μη- των κινητοποιήσεων αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή..
..30 Ιουλίου, στη Σκύδρα, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου της περιοχής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγώνα στην Πέλλα, Τάσος Κυραλίδης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να αποκλείσουν δρόμους, ώστε να μην παρεμποδιστεί η ελεύθερη κίνηση των πολιτών εν μέσω θερινών διακοπών. Οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας συνεδρίασαν και χτες Δευτέρα 26 Ιουλίου το απόγευμα, παρουσία των βουλευτών της περιοχής, Βασίλη Γιουματζίδη και Ηλία Θεοδωρίδη, στους οποίους παρουσίασαν τα αιτήματα του κλάδου. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται και η διεκδίκηση προγράμματος αναδιάρθρωσης της παραγωγής, με οργανωμένες εκριζώσεις δέντρων παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου.

Επιστολή Ψωμιάδη
Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή έστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης. Στην επιστολή του ο Νομάρχης τονίζει ότι «η απεργία αποτελεί τη χαριστική βολή στην κρίση που ήδη υφίστανται οι ροδακινοπαραγωγοί σε μια δύσκολη χρονιά» και ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργών «για την εξεύρεση μιας λύσης, που θα εξασφαλίσει τα εισοδήματα των ροδακινοπαραγωγών, αλλά και τη βιωσιμότητα του κλάδου τους».

ΣΥΛΛΗΨΗ 29χρονου ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑ

Από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας συνελήφθη την Τρίτη 27 Ιουλίου στις 9το βράδυ στη Βέροια, ένας 29χρονος για ληστεία και παράβαση του νόμου πέρι όπλων.
Συγκεκριμένα..
την ίδια ημέρα, ο δράστης απείλησε με μαχαίρι οδηγό ταξί και αφού απέσπασε από αυτόν χρηματικό ποσό 130 ευρώ , διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση πεζός. Ο δράστης αναγνωρίστηκε ανεπιφύλακτα από το θύμα ύστερα από επίδειξη φωτογραφιών υπόπτων ατόμων.
Ο 29χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Βέροιας, ο οποίος τον παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή.

Ο Χάρακας και πάλι μαζί σας. Χαρακιά Νο 10: Χρίσματα αχρήστων, χαρίσματα ψήφων

Ξανά μαζί σας ο ΧΑΡΑΚΑΣ με την 10η χαρακιά.
Διαβάστε στον Χάρακα την νέα του ανάρτηση που κρίνει και σχολιάζει με τον γνωστό του τρόπο. Το δημοσιεύμα ΕΔΩ

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει, λόγω της απεργίας των φορτηγών δημοσίας χρήσης και οι παραγωγοί ροδάκινων, αφού τα κονσερβοποιεία σταματούν τη λειτουργία τους το ένα μετά το άλλο, λόγω έλλειψης μαζούτ και πρώτων ή βοηθητικών υλών. Ήδη, ποσότητες ροδάκινων συσσωρεύονται στα..
ψυγεία και οι συνεταιρισμοί σταματούν τις παραλαβές, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα προβλήματα των ήδη δοκιμαζόμενων παραγωγών και των εργαζόμενων στη συγκομιδή. Ως αντίδραση, με πρωτοβουλία των συνεταιριστικών βιομηχανιών Venus και ΑΛΜΜΕ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο της Κουλούρας και πορεία με αγροτικά αυτοκίνητα έως τα διυλιστήρια. Στελέχη των δυο μονάδων έχουν έρθει σε επαφή με εκπροσώπους των φορτηγών ζητώντας τους να επιτραπεί η τροφοδοσία των κονσερβοποιίων ώστε και αυτά με την σειρά τους να απορροφήσουν την παραγωγή ροδάκινου που απειλείται με καταστροφή από την απεργία.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ¨"45"


Έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τον επιχειρησιακό απολογισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών στο πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα στην περιοχή Αλεξάνδρειας έγινε σήμερα με πρωτοβουλία του Νομάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη, παρουσία των Αντινομαρχών
Χάιδως Μπουτζιώνα, Γιώργου Σουμπέκα και Ολυμπίας Ιακωβίδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Τροχαίας, του Στρατού, του Νοσοκομείου Βέροιας, του ΕΚΑΒ, της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας και της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας. Ο Νομάρχης εκπροσωπώντας την Πολιτεία ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στην αντιμετώπιση του πρόσφατου συμβάντος, σχολιάζοντας ότι κάθε υπηρεσία έκανε το χρέος της στον τομέα της ως όφειλε, με σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων και άψογη συνεννόηση και συνεργασία. Εκθείασε τους πάντες για την ταχύτατη και υπεύθυνη δράση και παρέμβασή τους στη διάρκεια της επιχείρησης, ειδικά το ΕΚΑΒ για την άμεση διακομιδή των ασθενών και το Νοσοκομείο Βέροιας για την ετοιμότητα που επέδειξε, την αρτιότητα, την ταχύτητα και την ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των ασθενών.Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων εμπλεκομένων φορέων. Από όλους επισημάνθηκε η πλήρης ικανοποίηση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου συμβάντος, ωστόσο έγιναν και αρκετές γενικές παρατηρήσεις και επισημάνσεις που στόχο είχαν την ακόμη αρτιότερη αντιμετώπιση αντίστοιχων απευκταίων γεγονότων στο μέλλον. (Απουσία γιατρού στα ασθενοφόρα, διαλογή τραυματιών, απουσία δομών ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών και συνοδών κ.α.).

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΚΟΡΣΕΩΝ- ΙΚΑΡΙΑ

Ξεκινήσαμε με τη μηχανή μας, εγώ και η γυναίκα μου, να πάμε στην Ικαρία φέτος για διακοπές. Είχαμε μια εικόνα ενός νησιού όπου τα πάντα κινούνται αργά, οι κάτοικοί του είναι μιας άλλης κουλτούρας, που έχει εκλείψει. Ότι δεν είναι ενταγμένη πλήρως στην τουριστική βιομηχανία με όλα της συνεπακόλουθα που κυρίως είναι άσχημα.
Μετά από λίγες ώρες ευχάριστου ταξιδιού προς Πειραιά φτάνουμε..
στο λιμάνι όπου ψάχνουμε να βρούμε την αποβάθρα Νο9, όπου γράφει το εισιτήριο ότι αναχωρεί το Νήσος Μύκονος αλλά το καράβι δεν είναι εκεί. Είναι σε άλλη αποβάθρα και ο κόσμος ψάχνεται. Το κέφι μας δεν υποχωρεί και επιβαβαζόμαστε και γύρω στις 9:30 το βράδυ αναχωρούμε.
Πρώτο νησί που πιάνει είναι η Σύρος, που είναι πανέμορφη για όσους πήγαν. Μετά η Μύκονος που όντως είναι αδιάφορη έως άσχημη εδαφομορφολογικά και μετά από λίγη ώρα, γύρω στις 5 το πρωί το καράβι πιάνει Εύδηλο, το ένα από τα δυο λιμάνια της Ικαρίας.
Στο συμπαθητικό χωριό, που είναι και η έδρα του ομώνυμου δήμου, πίνουμε τον πρώτο μας καφέ και απολαμβάνουμε την πρώτη ανατολή στο νησί. Γύρω γύρω στο λιμάνι υπάρχουν καφέ, μπάρ, και ταβέρνες. Εμείς καθόμαστε σε ένα καφενείο παρέα με ντόπιους που στην ομιλία τους κυριαρχεί η ντοπιολαλιά που είναι ευχάριστη. Άνθρωποι χαμογελαστοί και πρόσχαροι.
Αφού έχει ξημερώσει φεύγουμε να κάνουμε μια βόλτα ώστε να γνωρίσουμε το νησί. Από τον Εύδηλο οι διαδρομές είναι δυο. Η μια οδηγεί προς την “αξιοποιημένη” Ικαρία και προς τα κει πάμε. Ο δρόμος ικανοποιητικός αλλά χρειάζεται προσοχή. Συναντούμε διάφορους οικισμούς παραθαλάσσιους αλλά είναι εμφανής η απουσία παραλιών. Που κάνει μπάνιο ο κόσμος;
Συνωστισμός παρατηρείται στον Αρμενιστή που έχει μεγάλη παραλία αλλά και κατά μήκος του δρόμου πολλά rooms to let.
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα και φτάνουμε στο Να. Περιοχή πολύ όμορφη και γι αυτό είχε μετατραπεί τα προηγούμενα χρόνια σε χώρο υποδοχής τουριστών που αποζητούσαν έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών.
Ένα ποτάμι κατεβαίνει από το βουνό, γεμάτο πλατάνια και βάθρες που σχηματίζονται συγκροτούν μια εικόνα μαγευτική. Το ποτάμι καταλήγει στην θάλασσα περιβαλλόμενο από μια παραλία με ψιλή άμμο, απομονωμένη και η οποία συγκεντρώνει αρκετό κόσμο.
Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι ο εναλλακτικός τρόπος διακοπών βρίσκεται υπο διωγμό από τις τοπικές αρχές. Έχουν το δίκιο τους αφού οι ορισμένοι επισκέπτες δημιουργούσαν προβλήματα και ελήφθη αυτή η απόφαση. Μια απόφαση που δημιούργησε αρκετά προβλήματα στους επισκέπτες που δε θέλουν να μείνουν σε rooms to let αλλά στην σκηνή τους. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στους ντόπιους επιχειρηματίες που είδαν τους καταναλωτές να εξαφανίζονται.

Μοναδικός προορισμός στην Ικαρία και που ταίριαζε με τα γούστα μας, με αισθητική και παροχή υπηρεσιών όλη την ημέρα και νύχτα στον Χριστό του δήμου Ραχών. Ένα χωριό στα ορεινά που περιβάλλεται από έναν μύθο ετών, ότι δηλαδή δεν κοιμούνται τη νύχτα αλλά την μέρα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του. Καλαίσθητα μαγαζιά, καφέ και μπαρ, όμορφα σπίτια και άκρως συμπαθητική πλατεία με τον κλασσικό πλάτανο στη μέση. Έξω από τον Χριστό βρήκαμε μια πέτρινη πανέμορφη εκκλησία όπου την “πέσαμε” για ξεκούραση.

Αποφασίζουμε να διανυκτερεύσουμε στο ποτάμι και την επόμενη μέρα να ψάξουμε στην νότια Ικαρία. Κάνουμε μια διαδρομή αρκετών χιλιομέτρων και αφού περνάμε από ορεινά χωριά πνιγμένα στα δέντρα, στις μυρουδιές από τα αρωματικά αυτοφυή φυτά και στο νερό αρχίζουμε να μπαίνουμε στη νότια πλευρά που είναι κατάξερη, βραχώδης και ο ισχυρός αέρας που επικρατεί τις περισσότερες μέρες του χρόνου δεν αφήνει κανένα δέντρο να “ορθώσει” ανάστημα.
Στην κάθοδό μας προς Μαγγανίτη αντικρύζουμε μια εικόνα που προκαλεί δέος. Η θάλασσα έχει πάρει ένα χρώμα βαθύ μπλέ, έχει κύμα και ο αέρας είναι έως και επίκινδυνος. Μια εικόνα που σε παραπέμπει σε ένα τεράστιο βουνό συννεφιασμένο που κινείται!
Φτάνουμε στον Μαγγανίτη που είναι ένα χωριό “ανάδελφο”. Δεν έχει όμορα χωριά και οικισμούς. Τελείως μόνοι τους οι κάτοικοι σε ένα χωριό αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα του νησιού.
Αφού κάναμε τσιγάρο φύγαμε και βάλαμε πλώρη για τον Αγ. Κύρηκο, την πρωτεύουσα της Ικαρίας. Ο Αγ Κύρηκος αδιάφορος και αμέσως μας γεννάται η επιθυμία να πάμε μια βόλτα στους γειτονικούς Φούρνους βλέποντας το μικρό καράβι να φεύγει εκείνη την ώρα, ήταν μεσημέρι.
Ρωτάμε και αμέσως βγάζουμε εισιτήρια με το απογευματινό. Πριν φύγουμε πήγαμε στις Θέρμες. Ένα χωριό προσεγμένο, όμορφο, γεμάτο με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ζωντανό και με τους ντόπιους να δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών.

Ήταν φανερό ότι η διήμερη παραμονή μας στην Ικαρία δεν ήταν η προσδωκομενη και θέλαμε μια μονοήμερη ανάπαυλα η οποία όμως έμελλε να είναι υπέροχη.

Η ιδέα της Τασούλας ήταν αυτή που μας έκανε να περάσουμε ένα πενθήμερο αξέχαστο. Ανεβήκαμε στο Samos Spirit, ένα μικρό καραβάκι και σε μια ώρα και κάτι φτάσαμε στους Φούρνους αφού στο μεταξύ μάθαμε ότι υπάρχει και ένα άλλο νησάκι στα τόσα του Αιγαίου, η Θύμαινα όπου και πιάσαμε λιμάνι για λίγο.
Περιμέναμε να δούμε ένα ψαροχώρι στους Φούρνους και η έκπληξή μας ήταν πηγαία όταν αντικρύσαμε έναν αρκετά μεγάλο οικισμό, όχι όμορφο αλλά ούτε και άσχημο, ουδέτερο.
Είχαμε πληροφορηθεί ότι το νησί έχει δεκάδες παραλίες και αμέσως αρχίσαμε την εξερεύνηση. Όντως, οι συνομιλητές μας λέγανε αλήθεια.


Βρήκαμε την πιο όμορφη ίσως παραλία του νησιού, το Πετροκοπιό. Εκεί δεσπόζουν το αρχαίο λατομείο μαρμάρου και στην παραλία κοίτονται κομμάτια κιόνων λαξευμένα που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Λέγεται ότι από το Πετροκοπιό έφευγε μάρμαρο για αρχαίους ναούς όπως αυτός της Μιλήτου.
Στήσαμε το σκηνάκι μας και κάναμε το πρώτο μας μπάνιο στα καταπράσινα νερά. Όλα ήταν υπέροχα.
Στην πλατεία του χωριού, μια υπέροχη γωνιά που έγινε το στέκι μας, ήπιαμε τον καφέ μας και διαπιστώσαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους ήρεμους, χαμογελαστούς, φιλότιμους, πρόθυμους να μας εξυπηρετήσουν. Διαπιστώσαμε ότι μεταξύ τους υπάρχει μια στενή σχέση που έχει χαθεί εν πολλοίς από την υπόλοιπη ύπαιθρο.
Στο καφενείο του Στέλιου Μαρκάκη μπορεί κανείς να πιει καφέ, ούζο με χταποδάκι στα κάρβουνα που το ψήνει στην πλατεία δίπλα στο μαγαζί του. Πάντα εξυπηρετικός όπως και η κόρη του η Ασπασία που συνεχώς ήταν με το χαμέγελο στα χείλη.
Δίπλα στο καφενείο ο φούρνος του Μηνά βγάζει κάτι ψωμιά και κάτι μπισκότα και γλυκά που δεν μπορείς να αντισταθείς σε κανένα απ΄ αυτά. Δε σ΄ αφήνει να φύγεις η γυναίκα του αν δεν δοκιμάσεις πρώτα..
Ο Μηνάς είναι και παραγωγός μελιού και μάλιστα θυμαρίσιου αφού το θυμάρι έχει κατακλύσει το νησί και του δίνει μια οσμή ξεχωριστή. Δεν αντισταθήκαμε και πήραμε μαζί μας αρκετό θυμάρι...
Εξερευνήσαμε τους Φούρνους και μας πήρε μέρες αφού οι παραλίες είναι ατελείωτες όχι όμως οι οικισμοί. Η Χρυσομηλιά είναι σε καταπληκτική τοποθεσία αλλά ο οικισμός είναι τουλάχιστον άσχημος, αποπνέει μια μιζέρια και φύγαμε σχεδόν αμέσως.
Επόμενος προορισμός η παραλία Καμάρι με κάτι “ιδιωτικά” κολπάκια που σε κλέβαν την καρδιά. Φάγαμε μαγειρευτό φαγητό στην “Αλμύρα”, “ασούφικο” μας είπε η μαγείρισα ότι το λένε και φρέσκο καλαμάρι ψαρεμένο από τον άντρα της.
Στην διαδρομή της επιστροφής στους Φούρνους απολαύσαμε τη θεά που απλώνεται ένθεν και ένθεν του νησιού με τα πάμπολα νησάκια και ξερονήσια που σχηματίζουν μια δαντέλα και νομίζεις ότι με δυο απλωτές θα περάσεις απέναντι.
Στους Φούρνους μάθαμε ότι ο δήμαρχος του νησιού ειναι μόλις τέσσερα χρόνια στη θέση του και όντως ο άνθρωπος έχει κάνει ουσιαστικό έργο. Έχει φυτέψει δέντρα (αρμυρίκια) και έχει τοποθετήσει σε όλα σύστημα στάγδην άρδευσης. Οι παραλίες όλες είναι πεντακάθαρες και σε πολλές εξ αυτών, όπως στο Πετροκοπιό και στον Αη Γιάννη, έχει κατασκευάσει πέτρινα σκαλοπάτια για την ομαλή πρόσβαση των επισκεπτών.
Διαπιστώσαμε ότι το νησί είναι καθαρό, τα οικόπεδα χωρίς σκουπίδια και μπάζα, η κυκλοφορία των οχημάτων σε ανεκτά επίπεδα και το οδικό δίκτυο μόλις έχει ολοκληρωθεί ενταγμένο σε πρόγραμμα της εκεί Περιφέρειας.
Παντού έχει φυτέψει δέντρα η δημοτική αρχή αφού το νησί στερείται φυσικής χλωρίδας. Έχει κατασκευάσει στο κέντρο του χωριού μια τεράστια βρύση που παρέχει στους κατοίκους νερό φιλτραρισμένο μιας και το νησί έχει ένα μικρό πρόβλημα με το νερό σε αντίθεση με την Ικαρία.
Τουριστικές μονάδες δραστηριοποιούνται αρκετές και οι τιμές των δωματίων σε πολύ προσιτές τιμές και το κυριώτερο, επιδέχονται ...παζάρι για καλύτερη τιμή.
Το Σάββατο 18 Ιουλίου ήταν το πανηγύρι της Αγ. Μαρίνας. Όλη η πλατεία του χωριού “καταλήφθηκε” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φούρνων Κορσεών. Στρώθηκαν πεντακόσιες καρέκλες και τραπέζια, τα πέριξ της πλατείας μαγαζιά “ανέστειλαν” τη λειτουργία τους και όλοι μαζί δούλεψαν για να έχει επιτυχία το πανηγύρι που κάνει κάθε χρόνο ο σύλλογος.
Από τις 9 το βράδυ άρχισαν να έρχονται οι ντόπιοι και οι ξένοι και μετά άρχισαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου να χορεύουν.
Τα σουβλάκια, οι κεφτέδες και μπύρες που πουλούσαν τα μέλη του συλλόγου έκαναν θραύση. Τα νησιώτικα τραγούδια ξεσήκωσαν τον κόσμο, ξένους και ντόπιους και το γλέντι κράτησε μέχρι της 5:30 το πρωί! Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

Όταν έφτασε η Κυριακή διαπιστώσαμε ότι μας είχε πιάσει μια στεναχώρια που θα φεύγαμε. Η ώρα της αναχώρησης ήταν για τις 3:30 το μεσημέρι και οι ώρες περνούσαν γρήγορα. Δεν προλάβαμε να πάμε στον τρύγο του μελιού όπου μας είχε καλέσει ο Μηνάς και υποσχεθήκαμε ότι θα πάμε του χρόνου ανανεώνοντας το ραντεβού μας με τους πρόσχαρους Φουρνιώτες.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω το εξής εκπληκτικό. Δεν μπορώ να κατανοήσω το γεγονός ότι τους Φούρνους τους γνωρίζουν και τους επισκέπτονται σταθερά δεκάδες Γερμανοί και Ιταλοί κυρίως και μεις οι Έλληνες αγνοούμε την ύπαρξή τους.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΓΚΥΡΙΝΗ Ο Γ. ΓΚΙΟΥΡΤΖΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ξεκαθάρισε την πολιτική του θέση ο πρώην αντινομάρχης και στέλεχος της συντηρητικής παράταξης Γ. Γκιουρτζής πριν από λίγο, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Αλεξάνδρεια 97,7 fm. "Θεωρώ πως είναι καταλληλότερος για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου ο Παν. Γκυρίνης", είπε και στη συνέχεια ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην επιλογή του αυτή, ενώ είπε επίσης πως θα στηρίξει τον Φώτη Δημητριάδη..
αν επιλεγεί αυτός. Πάντως ο Γ. Γκιουρτζής (και δικαιολογημένα επιτρέψτε μου να γράψω εγώ) φάνηκε ενοχλημένος από το γεγονός πως το κόμμα του δεν προχώρησε σε διαδικασίες επιλογής υποψηφίου.

Επίσης - και για να αντιληφθούμε όλοι το τι παίζεται μέσα στα κόμματα (σε όλα τα κόμματα, όχι μόνο μέσα στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ) - ενδεικτική είναι η δήλωση/σχόλιο του βουλευτή ΝΔ Ημαθίας στον Ρούλη Καραλιόπουλο πως η απόφαση του κόμματος ελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή και είναι στήριξη του Παν. Γκυρίνη.

Προφανώς τα κόμματα και οι κομματάρχες αδυνατούν να καταλάβουν (ακόμη και μετά τα ποσοστά του 18-22% που λαμβάνουν στις δημοσκοπήσεις) πως προέχει η θέληση του λαού κάθε τόπου και όχι τα παιχνίδια ή οι "άνωθεν" προτιμήσεις. Ίσως και για αυτό να φοβούνται να προστρέξουν σε αυτόν και να κάνουν τοπικές - δημόσιες και ανοιχτές - διαδικασίες και αποφασίζουν είτε πίσω από κλειστές πόρτες είτε δια αμφιβόλου ποιότητας δημοσκοπήσεις.
Πηγή: ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ Α.Κ.Ε. ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ

"Ανεξάρτητο υποψήφιο στηρίζει το Α.Κ.Ε. , στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του διευρυμένου δήμου της Νάουσας . Είναι η πανελλαδικά ανερχόμενη δύναμις στην νέα εποχή . Το όνομα της παράταξης είναι . Οι αγρότες αλληλέγγυοι , η μεγάλη δύναμις του λαού μας , στέλνει το μήνυμα της συσπείρωσης , της αισιοδοξίας , της ελπίδας , και της προοπτικής , για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας .
Είναι η αρχή , το πρώτο..
ξεκίνημα έγινε , διεκδικούμε τον δήμο . Να διώξουμε αυτούς , που φορούν μάσκες και στηρίζουν τους επιτήδειους . Αυτούς , που μας έφεραν στη φτώχεια , στα χάλια και στην ΚΑΤΑΝΤΙΑ .
Το όνομα που θα ηγηθεί της παράταξης , της στο δήμο της Νάουσας , θα ανακοινωθεί αργότερα . Είναι γνωστός και αγαπητός στον αγροτικό και επιχειρηματικό κόσμο .
Στέλνουμε το μήνυμα . Ο λαός μας έχει ήθος , εντιμότητα και αξιοπρέπεια . Δεν μας επιτρέπει να συνεργαστούμε μαζί τους , με τους ψευδείς ιδεολόγους της κουπάντσας . Διαχωρίζουμε τις δικές μας θέσεις και μας βρίσκουν αντιμέτωπους . Κρατάμε αποστάσεις .

Ο λαός μας τώρα , θα πρέπει να προσέξει αυτούς , διότι αυτοί περιμένουν εντολές από τους άνωθεν κυβερνητικούς - επιτήδειους , τη πρέπει να κάνουν . Προσοχή , Θα δούμε στις ερχόμενες εκλογές , όλα τα παράξενα να κάνουν , για να αποπροσανατολίσουν τον λαό μας , για π. χ. αναφορές , στηρίζω τον ένα η τον άλλο , ότι είμαστε συγγενείς και με το πρόσχημα αυτό , να ζητούν την ψήφο και όχι μόνον , ώστε να μπορέσουν να εντυπωσιάσουν για να μας ξεγελάσουν και να μας πάρουν την ψήφο . Προσοχή λοιπόν από αυτούς , που ο Μανωλιός αλλάζει τα ρούχα του αλλιώς . Ήρθε η ώρα , να τους διώξουμε , να τους διώξουμε , να τους διώξουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες και με σοβαρότητα πλέον μόνοι μας να διαχειριστούμε τα προβλήματα μας .
Ο πρόεδρος του Α. Κ. Ε. κ. Στέργιος Κώνας συνεχίζει τις επαφές του , με ανεξάρτητους υποψήφιους του δήμου Νάουσας και των δήμων όλης της χώρας και με περιφερειάρχες όλης της χώρας , καθώς , κάνει επισκέψεις σε υπηρεσίες και οργανισμούς . Τα γραφεία μας είναι Καμπίτη 5 επί της πλατείας Καρατάσου , Νάουσα , τηλ. 2332022836 , 6975767204 , 6972508167 , 6944308696 ,6945504420 ,6979484013"

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

Συνάντηση στο Τουριστικό Περίπτερο Ελιά θα πραγματοποιήσει ομάδα ενεργών πολιτών, που προέρχονται κυρίως από την αριστερά, με στόχο το ενδεχόμενο συγκρότησης ψηφοδελτίου για τις δημοτικές εκλογές στην Βέροια. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζουν: «Καλούμε για την Τετάρτη 28 Ιουλίου,
ώρα 8 το βράδυ, σε συνάντηση-συζήτηση στην «Εληά» όλους όσους αισθάνονται την ανάγκη για μια άλλη πορεία στα τοπικά μας προβλήματα, τους προοδευτικούς πολίτες του διευρυμένου Δήμου της Βέροιας, όσους ενδιαφέρονται για μια νέα πορεία του τόπου μας με ριζοσπαστικές λύσεις. Όσους ευαισθητοποιούνται στα προβλήματα του περιβάλλοντος. Όσους ενοχλεί και θίγει το περίφημο μνημόνιο. Καλούμε σε συνάντηση-συζήτηση για να διερευνήσουμε όλοι μαζί τις προοπτικές παρέμβασης ενόψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου».

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ


Έκτακτη σύσκεψη για την εξεύρεση λύσεων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στον αγροτικό κλάδο από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (26/7) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρουσία του Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη και εκπροσώπων των Αγροτικών Συνεταιρισμών, των Αγροτικών Βιομηχανιών και των..
Εξαγωγέων του Νομού. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλες οι πτυχές των προβλημάτων που θα προκληθούν από την απεργία και αποφασίστηκε η με κάθε τρόπο προφύλαξη του αγροτικού και των εμπλεκόμενων κλάδων. Για το σκοπό αυτό έγιναν επικοινωνίες με τα σωματεία ιδιοκτητών φορτηγών και συνδικαλιστές του κλάδου, ενώ παράλληλα συντάχθηκε επιστολή που ήδη στάλθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, τα Υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, τη Γ.Γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τα γραφεία των Βουλευτών, τους τοπικούς φορείς κ.α. Το κείμενο της επιστολής του Νομάρχη αναφέρει:
«Σε τραγικό αδιέξοδο περιέρχονται οι παραγωγοί ροδακίνων από την απεργία των φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως. Τα κονσερβοποιία ροδακίνων το ένα μετά το άλλο σταματούν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης μαζούτ και πρώτων και βοηθητικών υλών, ποσότητες ροδακίνων συσσωρεύονται στα ψυγεία και οι συνεταιρισμοί σταματούν τις παραλαβές. Τις αμέσως επόμενες μέρες χιλιάδες τόνοι ροδακίνων θα αρχίσουν να σαπίζουν στα χωράφια οδηγώντας σε απόγνωση τους αγρότες. Ο κόπος και τα έξοδα 12 μηνών μέσα σε λίγες μέρες χάνονται, στερώντας έτσι το ετήσιο εισόδημα και οδηγώντας σε οικονομικό θάνατο τους παραγωγούς. Παράλληλα, χιλιάδες εργάτες οι οποίοι περιμένουν να δουλέψουν τις λίγες μέρες του καλοκαιριού για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα, να καλύψουν τα αναγκαία ένσημα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάποιοι απ’ αυτούς να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας, με το κλείσιμο των εργοστασίων λόγω της απεργίας δέχονται καίριο πλήγμα. Δεν θα αναφέρουμε ούτε τα διαφυγόντα κέρδη των επιχειρήσεων ούτε την απώλεια αγορών και την ενδυνάμωση των ανταγωνιστών μας ούτε το ότι πλήττονται και άλλοι συναφείς κλάδοι γύρω από το ροδάκινο. Θα εστιάσουμε και πάλι στο ότι η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως πλήττει πρώτα και κύρια τις πιο φτωχές τάξεις, αυτές με τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα στην παρούσα οικονομική κρίση, προκαλώντας προβλήματα επιβίωσης και όχι απλώς μείωσης εισοδήματος. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων οφείλουν να δουν με ανθρωπιά, με κατανόηση και με ανεκτικότητα την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, ερχόμενοι άμεσα σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των εργατών, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος για τον τομέα του ροδακίνου, νωπού και μεταποιημένου, να γίνει η τροφοδοσία σε καύσιμα και πρώτες ύλες, και να αποτραπεί ο οικονομικός θάνατος αλλά και οι ενδεχόμενες κοινωνικές συγκρούσεις. Διότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους ανωτέρω ιδιοκτήτες ότι με την απεργία δεν θα υπάρχει απλώς απώλεια εισοδήματος 5 ή 10 ημερών αλλά μιας ολόκληρης χρονιάς, που θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή τους ήδη χειμαζόμενους κλάδους των αγροτών και των εργατών.»

ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΓΚ ΣΕΛΙΟΥ


Τα εγκαίνια του πάρκινγκ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, από το Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη. Παρόντες στην τελετή ήταν:
η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, οι Αντινομάρχες Γιώργος Σουμπέκας και Ολυμπία Ιακωβίδου, ο Αντιδήμαρχος Βέροιας Γιώργος Μιχαηλίδης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Γιώργος Μηνάς, Μάκης Ισαακίδης και Τάσος Καπετανόπουλος, ο Γ.Γ. της Ν.Α. Ημαθίας Σταύρος Γιανναβαρτζής, τα μέλη του Δ.Σ. του Χιονοδρομικού με επικεφαλής τον Πρόεδρο Στέργιο Ζυγουλιάνο, ο πρώην Πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κώστας Γιοβανόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας Χρήστος Παππάς, εκπρόσωποι του ΣΧΟ Βέροιας και του ΕΟΣ Νάουσας, στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτισμού της Νομαρχίας και πλήθος κόσμου.
Μιλώντας μετά την τελετή των εγκαινίων από εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Βέροιας και Νάουσας κ. Παντελεήμονα, ο Νομάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα έργο 1 εκατ. ευρώ που έπειτα από πολλά χρόνια γίνεται πραγματικότητα, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην πορεία του. Ένα έργο που αναβαθμίζει τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου με τις 600 νέες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και 18 θέσεις λεωφορείων στο Χιονοδρομικό Σελίου που δημιουργεί. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης είπε επίσης ότι πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική παρέμβαση της Νομαρχίας στο Χιονοδρομικό του Σελίου, μετά την τοποθέτηση των αναβατήρων στην πίστα «Αλέξανδρος» το 2008, έργο 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι η εξέταση της δυνατότητας εγκατάστασης τεχνητής χιόνωσης και στο Σέλι. Ο Νομάρχης στη συνέχεια προέτρεψε τις Διοικήσεις των δύο Χιονοδρομικών Κέντρων του Νομού να συνεχίσουν να επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους ώστε να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη του Νομού από την παρουσία δύο οργανωμένων Χιονοδρομικών Κέντρων. Ακολούθησε βλάχικη βραδιά στην πλατεία του Σελίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή προκάλεσε το Κυριακάτικο μπουρίνι στα ορεινά της Νάουσας. Ο δυνατός αέρας αλλά και το χαλάζι που έπεσε, κατέστρεψαν..
μεγάλο μέρος της παραγωγής μήλων στο Ροδοχώρι. Ο δυνατός αέρας προκάλεσε πτώση των φρούτων στο έδαφος ενώ το χαλάζι ήρθε να συμπληρώσει την καταστροφή, χτυπώντας ότι είχε απομείνει στα δένδρα.

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Π.Ε.Ο. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-ΒΕΡΟΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ


Με αφορμή το χθεσινό πολύνεκρο τροχαίο συμβάν, στη χιλιομετρική θέση 45 της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης, με έγγραφό του που έστειλε σήμερα στη Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επανέφερε το από πολλών ετών διατυπωμένο αίτημα του δήμου, για την εκτέλεση όλων των αναγκαίων κυκλοφοριακών-τεχνικών παρεμβάσεων στο τμήμα της Π.Ε.Ο. που διέρχεται από όρια του δήμου Πλατέος, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον..
ανάλογα ή και χειρότερα τροχαία δυστυχήματα.
Το έγγραφο του δημάρχου Πλατέος, που κοινοποιήθηκε στους υφυπουργούς, Υποδομών κ. Γιάννη Μαγκριώτη και Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη, στον γενικό γραμματέα δημοσίων έργων κ. Γιάννη Οικονομίδη, στη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μαρία Λιονή και στον νομάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη, αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή το πρόσφατο τροχαίο συμβάν στη χ/θ 45,000 της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης–Βέροιας, πλησίον του 3ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού («Αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας»), που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια τριών ανθρωπίνων ζωών και τον τραυματισμό δεκάδων παιδιών που επέβαιναν στο λεωφορείο, και σε συνέχεια παλαιότερων εγγράφων του Δήμου μας προς την Υπηρεσία σας, σχετικά με τη μεγάλη επικινδυνότητα της Οδού στη συγκεκριμένη χιλιομετρική θέση, όπως αποδεικνύεται δυστυχώς από τον μεγάλο αριθμό των τροχαίων που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, παρακαλούμε να προβείτε, κατά το δυνατόν άμεσα, σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες και σε μέτρα–παρεμβάσεις, προκειμένου να απαλειφθούν τα επικίνδυνα με κακοτεχνίες και τεχνικές ελλείψεις σημεία του οδικού δικτύου, που εκθέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την ασφαλή διέλευση χιλιάδων διερχόμενων επιβατών τροχοφόρων οχημάτων.

Ειδικότερα, παρακαλούμε να ενεργήσετε για τα εξής:

1ον) Να αποστείλετε, άμεσα, αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας σας, προκειμένου να προβούν, με τη συνεργασία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, όπου απαιτείται, σε λεπτομερή αυτοψία της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης–Βέροιας, από τη χ/θ 41,000 έως και τη χ/θ 45,000, για αποτύπωση όλων των επικίνδυνων σημείων αυτής και καταγραφή των ελλειπόντων κυκλοφοριακών μέτρων (σήμανση, φωτισμός, κλπ.), με σκοπό την εκτέλεση των αναγκαίων κατά περίπτωση παρεμβάσεων.

2ον) Για την άμεση μετατόπιση των πυλώνων φωτισμού, από το συγκεκριμένο σημείο σε άλλο καταλληλότερο της χ/θ 45,000, προκειμένου να αποσοβηθούν κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων στη διασταύρωση από και προς το Παλαιοχώρι.

3ον) Για την μείωση του ορίου ταχύτητας, από τη χ/θ 44,000 μέχρι και 200 μέτρα μετά τη χ/θ 45,000, ως ισχύει για τις εντός κατοικημένων περιοχών.

4ον) Το Υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρακαλείται να εξασφαλίσει και να διαθέσει τις απαιτούμενες πιστώσεις για την κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων, επί της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης–Βέροιας, στα σημεία εισόδου–εξόδου αυτής προς/από τους οικισμούς Παλαιοχωρίου και Αράχου, με όλες τις απαιτούμενες τεχνικές παρεμβάσεις (σήμανση, κατάλληλος φωτισμός, κ.ά.), που κρίνονται απολύτως αναγκαίοι για την εξασφάλιση ασφαλών κυκλοφοριακών συνθηκών, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες και τις ημέρες με πυκνή ομίχλη.

Προς εκτέλεση των προαναφερόμενων, ο Δήμος μας είναι πρόθυμος να παράσχει, δια των Υπηρεσιών του, κάθε δυνατή συνδρομή (αποτυπώσεις, σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, κλπ.).

Για να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια δυσάρεστα συμβάντα και προκειμένου να επιτευχθούν, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ασφαλείς κυκλοφοριακές συνθήκες στο συγκεκριμένο τμήμα της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης–Βέροιας, απευθύνουμε έκκληση για την λήψη σχετικών μέτρων εκ μέρους σας και, ευελπιστώντας στην επίλυση αυτών των προβλημάτων κατά το δυνατόν συντομότερα, σας ευχαριστούμε»

Σημειώνεται ότι, από το 2004 ο δήμος Πλατέος είχε επισημάνει εγγράφως στη ΔΕΣΕ, που είναι η αρμόδια υπηρεσία για τη λειτουργία και συντήρηση της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Βέροιας, την επικινδυνότητα, τις ελλείψεις και τις κακοτεχνίες της οδού, ενώ είχε ζητήσει, το 2005 και το 2007, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ, αντίστοιχα, την κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων στο Παλαιοχώρι και στον Άραχο.

Ανάλογο με αυτό του δημάρχου Πλατέος έγγραφο, για τη λήψη σχετικών μέτρων, απεστάλη σήμερα στην ΔΕΣΕ και από το Αστυνομικό Τμήμα Πλατέος.

Για το χθεσινό θανατηφόρο τροχαίο ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων. Επίσης, με δήλωσή του ο δήμαρχος Πλατέος ευχαριστεί και συγχαίρει για την άψογη συνεργασία τους το προσωπικό όλων των υπηρεσιών που επενέβησαν για την αντιμετώπιση του συμβάντος και συνέδραμαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματισθέντες. Ιδιαίτερα τους οπλίτες, υπαξιωματικούς και τον διοικητή του 3ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού που κινητοποιήθηκαν αμέσως και προσέτρεξαν σε βοήθεια, το προσωπικό και τους διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βέροιας και Αλεξάνδρειας, το προσωπικό και τους αξιωματικούς των Α.Τ. Πλατέος και Αλεξάνδρειας, καθώς και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας και του Νοσοκομείου Βέροιας για την περίθαλψη των τραυματιών.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27/7

Την Τρίτη 27 Ιουλίου και ώρα 19.30 συνεδριάζει, στην αίθουσα «Δέσποινα Χατζηαντωνίου» του Δημοτικού Θεάτρου Πλατέος, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πλατέος. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έχουν εγγραφεί για συζήτηση 17 θέματα, που είναι τα εξής:
1. Ορισμός έργων για εκτέλεση από πιστώσεις κατανομής Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.) ετών 2009 & 2010 - Αναμόρφωση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2010 - Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων και Ετήσιου Προγράμματος Δράσης έτους 2010.
2. Λήψη απόφασης επί αιτήσεων Αθλητικών Συλλόγων για χρηματική επιχορήγηση, προς
κάλυψη εκτάκτων αναγκών τους.

3. Λήψη απόφασης επί αιτήσεων Πολιτιστικών Συλλόγων για χρηματική επιχορήγηση, προς κάλυψη εκτάκτων αναγκών τους.
4. Έγκριση απόδοσης και κατανομής πιστώσεων στα Νομικά Πρόσωπα των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου, για την αντιμετώπιση λειτουργικών τους αναγκών.
5. Έγκριση δαπανών φιλοξενίας παιδιών με ειδικές ανάγκες του Δήμου μας σε θερινή κατασκήνωση.
6. Λήψη απόφασης για την έγκριση του Πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Περίφραξη και παροχέτευση ομβρίων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Τ.Δ. Πλατέος» (Α.Μ. 163/2009).
7. Λήψη απόφασης για την έγκριση του Πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Κατασκευή περίφραξης και εξωτερικών διαμορφώσεων στα κοιμητήρια των Τ.Δ. του Δήμου Πλατέος» (Α.Μ. 19/2010).
8. Λήψη απόφασης για την έγκριση του Πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Πολιτική Προστασία 2010» (Α.Μ. 45/2010).
9. Λήψη απόφασης για την έγκριση του Πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Επισκευή και συντήρηση κτηρίων Νηπιαγωγείων Δήμου» (Α.Μ. 220/2009).
10. Λήψη απόφασης για την έγκριση του Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Χωματουργικές εργασίες στους αγροτικούς δρόμους των Τοπικών Διαμερισμάτων» (Α.Μ. 165/2008).
11. Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) και του Πρωτοκόλλου Κανονισμού Νέων Τιμών Μονάδων Εργασιών (ΠΚΝΤΜΕ) του έργου «Ανόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης και κατασκευή υδατόπυργου στον οικισμό Παλαιόχωρας Δήμου Πλατέος, εξοπλισμός γεώτρησης και μεταφορά νερού στον εν λόγω υδατόπυργο» (Α.Μ. 318/2009).
12. Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα και του Πρωτοκόλλου Κανονισμού Νέων Τιμών Μονάδων Εργασιών του έργου «Δύο γήπεδα αντισφαίρισης στον Οικισμό Πλατύ » ( Α.Μ. 191/09).
13. Λήψη απόφασης για την διάθεση προσωπικού στην ΤΥΔΚ Ν. Ημαθίας με προγραμματική σύμβαση.
14. Λήψη απόφασης για την έγκριση εκτέλεσης των εργασιών τοποθέτησης τριών (3) νέων στύλων και ισάριθμων φωτιστικών σωμάτων Φ.Ο.Π. στο Τ.Δ. Πλατέος.
15. Ορισμός ενός εκπροσώπου του Δήμου με τον αναπληρωτή του στην Επιτροπή ελέγχου καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων, άρθρου 56α Ν. 2725/1999.
16. Λήψη απόφασης επί αιτήσεως της "Εταιρείας Μελετών Ιστορίας & Πολιτισμού Νομού Ημαθίας", για οικονομική ενίσχυση του «Α' Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία "Ιστορία-Αρχαιολογία-Τέχνη-Λαογραφία"».
17. Ορισμός δύο ορκωτών ελεγκτών για τη διενέργεια τακτικού διαχειριστικού ελέγχου της οικονομικής χρήσεως 2009 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πλατέος και καθορισμός αμοιβής αυτών [σχετική η υπ' αριθ. 24/2010 απόφαση Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πλατέος].

Μ. ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ

Με αφορμή τις εξελίξεις αναφορικά με το ροδάκινο, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Ν. Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, έκανε τις εξής δηλώσεις:
«Το ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο ιδεολογικό χάος. Μετά τις από δεκαετίες, δήθεν σοσιαλιστικές, επιδοματικές πολιτικές οι οποίες δημιούργησαν καταστροφικές στρεβλώσεις τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στη διάρθρωση της παραγωγής αλλά και πολύ περισσότερο στις προσδοκίες των αγροτών για των οποίων..
τον μόχθο σήμερα όψιμα κόπτονται, προσπαθούν να εξηγήσουν τον τρόπο λειτουργίας της ιδιωτικής οικονομίας και να δικαιολογήσουν έτσι τόσο τις χαμηλές τιμές που θα πάρουν οι παραγωγοί, όσο και την τεράστια απόκλιση μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής πώλησης στην αγορά. Αυτό είναι δείγμα μόνο της ιδεολογικής τους μετάλλαξης, αλλά δεν θα επιμείνω.

Πρέπει ωστόσο να τεθούν και να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα:
1.
Είναι αλήθεια ή όχι ότι επί Ν. Δημοκρατίας, και ύστερα ακόμη και από τις προσωπικές μου, σκληρές μεν αλλά αναγκαίες, παρεμβάσεις προς το Υπουργείο, είχαμε τροποποιήσεις Υπουργικών Αποφάσεων και αποζημιώσεις πέραν του κανονισμού του ΕΛΓΑ; Θυμίζω την ακαρπία σε αχλάδια, ροδάκινα και μήλα, θυμίζω το κλαδοσπόρι, θυμίζω ακόμη την πολιτική απόφαση της τότε Κυβέρνησης για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω του ΛΑΕΚ, θυμίζω τα 2,5 λεπτά το κιλό από το πακέτο Χατζηγάκη, θυμίζω την αποζημίωση 200.000 τόνων συμπύρηνου ροδακίνου μέσω του ΕΛΓΑ το 2009.
2. Είναι αλήθεια ή όχι ότι είναι παντελώς απούσα και αδιάφορη η Κυβέρνηση για την πορεία του ροδακίνου στην Ημαθία (και την Πέλλα), όταν επί Ν. Δημοκρατίας οι αρμόδιοι Υπουργοί είχαν προσωπική αντίληψη για τα προβλήματα, μέσω των επισκέψεών τους στο Νομό και την επί τόπου διαβούλευσή τους με τους φορείς;
3. Είναι αλήθεια ή όχι ότι επί Ν. Δημοκρατίας δεν είχε αποκλειστεί ποτέ και κανένας, και το τονίζω αυτό, βουλευτής ή φορέας από τις απανωτές συσκέψεις στο αρμόδιο Υπουργείο; Στις συσκέψεις αυτές συμμετείχαν Πρόεδροι Συνεταιρισμών, ομάδες παραγωγών, εκπρόσωποι της ΕΚΕ, βουλευτές όλων των κομμάτων και Νομάρχες. Επί ΠΑΣΟΚ, όπως συνηθίζεται, οι συσκέψεις γίνονται πίσω από ερμητικά κλεισμένες, για τους «μη εκλεκτούς», πόρτες. Τι συμβαίνει στις συσκέψεις αυτές; Προσωπικά δε γνωρίζω, γιατί δεν καλούμαι.
Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ή τέλος πάντων όσοι από αυτούς έχουν το σθένος να τοποθετούνται δημόσια, θα πρέπει να μην αναλώνονται σε μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας σχετικά με το πώς λειτουργεί ή θα έπρεπε να λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, αλλά αντίθετα να προσπαθούν στην πράξη δια των παρεμβάσεών τους να βρίσκουν εναλλακτικές μεθόδους στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, όπως έκανε η δική μας Κυβέρνηση, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, χωρίς βεβαίως να βαυκαλιζόμαστε ότι ικανοποιήσαμε στο σύνολό τους όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα.
Η αντιπαράθεσή τους με το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τη στιγμή που κατά τις δηλώσεις τους αναγνωρίζουν το πρόβλημα, θα πρέπει να είναι καθημερινή, δομημένη και δεδομένη, κυρίως όμως απαλλαγμένη από μικροπολιτικές παρωπίδες και εσωκομματικές ντροπές για ένα θέμα που είναι πρωτίστως διακομματικό».

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΨΕΜΑ"

Καλοκαιρινό το φύλλο της σατυρικής εφημερίδας της Ημαθίας «Πρώτο Ψέμα» που μόλις κυκλοφόρησε με κεντρικό τίτλο , παράφραση του γνωστού ομηρικού στίχου «Θέρος ανίκατε μάχαν. Όλη η Ελλάς στις παραλίες αναστενάζει».
Γεμάτη κουκους από την τοπική και όχι μόνη επικαιρότητα το δίδυμο Παναγιωτίδης- Ελευθεριάδης ( κάτι από Θέμος- Περρής!) υπόσχονται μπόλικο γέλιο, χωρίς μνημόνια και μνημόσυνα!

ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Από τον Ιούλιο του 2003 στον «Συνήγορο του Πολίτη» λειτουργεί ένα νέο τμήμα, ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού, που ανέλαβε το ρόλο του Συνήγορου του Παιδιού στην Ελλάδα. Αποστολή του είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανήλικων, δηλαδή όλων των αγοριών και κοριτσιών έως 18 ετών.
Την Τετάρτη 21 Ιουλίου στο Χώρο Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, γονείς και πολλά...
παιδιά της πόλης μας συναντήθηκαν και συζήτησαν με το Συνήγορο του Παιδιού κ. Γιώργο Μόσχο για :.
-τα δικαιώματα των παιδιών και το πώς μπορούν να τα υπερασπίζονται.
-εξέφρασαν απόψεις, προτάσεις και απορίες για το θέμα.
-ενημερώθηκαν για το τι είναι ο Συνήγορος του Παιδιού και τι μπορεί να κάνει για την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Συγκεκριμένα ο Συνήγορος του Παιδιού:
-ερευνά τυχών παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών από φορείς ή άτομα και προτείνει τρόπους προστασίας τους.
-προσπαθεί να κάνει γνωστά τα δικαιώματα των παιδιών σε όλους και πρώτα απ’ όλα στα ίδια τα παιδιά.
-φροντίζει ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν και να ακούγεται η φωνή τους στα θέματα που τα αφορούν.
-παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων για τα παιδιά και κάνει προτάσεις προς την Πολιτεία για να λάβει μέτρα προς το συμφέρον τους.
-συναντά τα παιδιά στους χώρους όπου ζουν, εκπαιδεύονται και περνούν την καθημερινότητά τους, συζητά προβλήματα που τα απασχολούν και ακούει τις απόψεις και προτάσεις τους.
Ο Συνήγορος λέει “κάτω τα χέρια ” από τα δικαιώματα των παιδιών σε θέματα : εκπαίδευσης, κακοποίησης, βίας, ρατσισμού, εκμετάλλευσης, επικοινωνίας, ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας, παραμέλησης, ισότητας, αποκλεισμού και ψυχαγωγίας..
Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το Συνήγορο; Στο τηλ. 800.11.32.00 (χωρίς χρέωση) ή με FAX 210.728.9639, στο e-mail: cr@synigoros.gr, www.0-18.gr Ταχυδρομικά στη Διεύθυνση: Χατζηγιάννη Μέξη 5, Αθήνα 11528 (περιοχή Χίλτον - Στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής) - (για γραπτές αναφορές).
*Η συνάντηση των παιδιών με το Συνήγορο του Παιδιού κ. Γιώργο Μόσχο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Καμπάνιας Φιλαναγνωσίας & Δημιουργικής Έκφρασης “είμαστε διαφορετικοί, όλοι αλλάζουμε” που διοργανώνουν από κοινού η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Η Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τις ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διαβάστε την απόφαση της Ε.Ε της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νεοεμβρίου
Η απόφαση στο ΧΡΟΝΙΚΑ-opinion

To 7,6% και το 8,4% δηλώνουν ΝΑΙ και ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ αντιστοίχως, ότι θα μπορούσε να τους εκφράσει πολιτικά ένα κόμμα με αρχηγό τον Φ. Κουβέλη

Στη νέα δημοσκόπηση της RASS (τηλεφωνική Πανελλαδική, από 12 έως και 14 Ιουλίου 2010) συνέχεια άλλων δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, σταθερά εμφανίζεται το νέο κόμμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ να κατακτά ένα σημαντικό ποσοστό στη συνείδηση των ψηφοφόρων και στη κατ΄αρχήν διάθεσή τους να το ψηφίσουν.
Συγκεκριμένα από τη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό..
Εφημερίδας «Αποκαλύψεις» (Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά.
Όλοι οι Έλληνες εκλογείς, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας) και δημοσιεύτηκε το Σάββατο(17/07/10) προκύπτει ότι: μεταξύ όσων δηλώνουν λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι από τη λειτουργία των κομμάτων, το 7,6% και το 8,4% δηλώνουν ΝΑΙ και ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ, αντιστοίχως, ότι θα μπορούσε να τους εκφράσει πολιτικά ένα κόμμα με αρχηγό τον Φ. Κουβέλη!
Να σημειωθεί ότι το 23,9% και το 68% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνουν αντιστοίχως, λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τη λειτουργία των κομμάτων.

Αναγκαιότητα η συγκρότηση ενωτικών, αριστερών ψηφοδελτίων

Διαβάστε το άρθρο του Παναγιώτη Χατζησάββα που αναφαίρεται στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και προτείνει την συγκρότηση αριστερών ψηφοδελτίων.
Το άρθρο ΕΔΩ

ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ 3 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ


Μπροστά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας έγινε το φοβερό δυστύχημα , που ενεπλάκησαν μια νταλίκα και ένα λεωφορείο, σήμερα το πρωί, εξαιτίας της ολισθηρότητας. Τρεις οι νεκροί, οι δύο οδηγοί και ο συνοδηγός ιερέας του λεωφορείου. Πάνω από 15 παιδάκια μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένα στο Νοσοκομείο Βέροιας, ενώ επέβαιναν περίπου 50 άτομα. Το λεωφορείο πήγαινε..
...εκδρομή στην Αγαθούπολη Πιερίας. Ένας βαριά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Αχέπανς.
31 άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βέροιας, μεταξύ αυτών και 10 παιδιά. Πέντε παιδιά μεταφέρθηκαν στο Αχέπανς και στο "Γεννηματάς" με θλαστικά τραύματα στο κεφαλι. Το λεωφορείο ήταν από την Καστανούσα των Σερρών, του δήμου Κερκίνης και πήγαινε εκδρομή κατοίκους της τοπικής ενορίας.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ"


Διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η διάσπαση της ΝΔ στον “Καλλικρατικό” Δήμο Αλεξάνδρειας εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Διάσπαση που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει το χώρο αποδυναμωμένο στην μάχη των εκλογών και κάποιοι θα κληθούν(;) να λογοδοτήσουν
Ο Βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Δημοσίων Έργων Μιχάλης Χαλκίδης ανέλαβε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετά τις...
εθνικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και κάνει ό,τι μπορεί ώστε να καθορίσει αυτός το εσωκομματικό τοπίο στην Ημαθία. Φυσικά, αποκλειστικός γνώμονας του βουλευτή είναι η κατά την κρίση του νέα τάξη να εξυπηρετεί τον ίδιο και τις πολιτικές του φιλοδοξίες οι οποίες, βαφτίζονται και πολιτικές επιδιώξεις του κόμματος στο νομό.

Υπό το πρίσμα αυτό ο Μιχ. Χαλκίδης έχει αποδυθεί σε ένα μπαράζ ενεργειών και κινήσεων ώστε να επιτύχει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού του. Στον δήμο Αλεξάνδρειας όσο κι αν επιθυμούσε την κάθοδο του πολιτικού του φίλου Ν. Αλεξόπουλου ως υποψήφιου δημάρχου, μιας επιλογής που είχε μεγάλη εκλογιμότητα, το σενάριο δεν ευοδώθηκε και πλέον, εδώ και λίγες μέρες, υποστηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Γκυρίνη και ευθέως είναι αντίθετος με την υποψηφιότητα του Φ. Δημητριάδη.

Ως επιχείρημα για να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Φ. Δημητριάδη ο βουλευτής “ανακάλυψε” ότι ο δήμαρχος Πλατέος είχε υποστηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2002 (!). Είναι γνωστό ότι κ. Δημητριάδης είχε αποτελέσει την επιλογή του ΠΑΣΟΚ ατύπως το 2002 και με την συμμετοχή στελεχών της ΝΔ και πολιτικών φίλων του Μ. Χαλκίδη πέτυχε την εκλογή του νικώντας τον Στ Δριστά που είχε το χρίσμα της ΝΔ και βέβαια, είχε ουδέτερα απέναντί του τον βουλευτή.
Όμως, στις εκλογές του 2006 ο Φ. Δημητριάδης νίκησε για δεύτερη φορά τον επίσης με το χρίσμα της ΝΔ Στ. Δριστά έχοντας ανοιχτά πλέον στο πλευρό του τον Μ. Χαλκίδη όπως και όλα τα στελέχη του στον δήμο Πλατέος.
Τότε, το 2006, ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαλκίδης φαίνεται ότι θεωρούσε και αξιολογούσε ως ικανό και πιστό Νεοδημοκράτη τον Φ. Δημητριάδη σε αντίθεση με τώρα που θέτει θέμα κομματικής ...πίστης.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας πρέπει να πούμε το εξής: Η αντίθεση του βουλευτή με τον Φ. Δημητριάδη έγκειται στο γεγονός ότι θεωρεί, πιστεύει πως ο δήμαρχος δεν τον στήριξε όσο θα έπρεπε στις εθνικές εκλογές του 2009 . Και αφού έχει τέτοια εδραία πεποίθηση έκρινε ότι δεν ανήκει 100% στο στρατόπεδό του οπότε είναι αντίπαλός του και του στέκεται εμπόδιο στις επιδιώξεις του. Τα πράγματα είναι απλά.

ΜΕ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ 2009 Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ


Με κερδοφορία 388.083,79 ευρώ έκλεισε ο ισολογισμός του δήμου Πλατέος το 2009, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, την οποία βιώνουν όλοι οι πολίτες καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ισολογισμός της 31ης Δεκεμβρίου 2009 του δήμου Πλατέος (8η δημοτική χρήση) παρουσιάζει σαφώς καλύτερους δείκτες από τους ισολογισμούς των προηγούμενων ετών και είναι για πρώτη φορά κερδοφόρος.
Συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις του δήμου έναντι τρίτων..
είναι περισσότερες (757.570,55 ευρώ έναντι 601.665,12 ευρώ της προηγούμενης χρήσης), οι υποχρεώσεις του δήμου είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες περσινές (345.338,94 ευρώ έναντι 392.488,09 ευρώ) και τα χρηματικά διαθέσιμα είναι περίπου κατά 50% μεγαλύτερα από αυτά του προηγούμενου έτους (2.290.786,57 ευρώ έναντι 1.322.474,54 ευρώ).

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τον προέλεγχο του απολογισμού, του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικού έτους 2009, που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη δημαρχιακή επιτροπή του δήμου Πλατέος, με βάση και τα σχετικά πορίσματα των ορκωτών λογιστών.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης ανέφερε σχετικά: «Από τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία και τον ισολογισμό του δήμου μας για το 2009, προκύπτει σαφέστατα ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, που οφείλεται στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, στον περιορισμό των λειτουργικών κυρίως δαπανών στα απολύτως αναγκαία και στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, που προήλθαν κατά το μεγαλύτερο μέρος από έκτακτες επιχορηγήσεις, γεγονός που μας έδωσε τη δυνατότητα να εκτελέσουμε σημαντικά έργα με στόχο τη βελτίωση της ποιότηταςζωής των κατοίκων του δήμου. Η οικονομική ευρωστία του δήμου και η δυνατότητα κάλυψης όλων των λειτουργικών δαπανών του στο τρέχον έτος χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, είναι η παρακαταθήκη που αφήνει ο δήμος Πλατέος ενόψει του νέου διευρυμένου δήμου Αλεξάνδρειας».

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΔΥΟ ΕΡΓΩΝ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ

Από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Δημήτρη Δάσκαλο, έγινε γνωστό ότι με την ουσιαστική συμβολή του Δήμου Βέροιας και σύμφωνα με τις Προγραμματικές Συμβάσεις με τους όμορους Δήμους Μακεδονίδος και Αποστ. Παύλου, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η δημοπράτηση των παρακάτω έργων :
1.«Προμήθεια, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Συστήματος Τηλελέγχου, Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Διαρροών του δικτύου ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων ΡΙΖΩΜΑΤΩΝ, ΔΑΣΚΙΟΥ, ΣΦΗΚΙΑΣ, ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ, ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΙΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ», προϋπολογισμού 1.620.587 €.
2.«Προμήθεια, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Συστήματος Τηλελέγχου, Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Διαρροών του δικτύου ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων ΔΙΑΒΑΤΟΥ, ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ, ΝΕΑΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ και ΠΑΛΙΑΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», προϋπολογισμού 964.285,56 €.
Συνολικού Προϋπολογισμού : 2.584.872,5 €.
Το πρώτο έργο «Προμήθεια, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Συστήματος Τηλελέγχου, Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Διαρροών του δικτύου ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων ΡΙΖΩΜΑΤΩΝ, ΔΑΣΚΙΟΥ, ΣΦΗΚΙΑΣ, ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ, ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΙΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ», προϋπολογισμού 1.620.587 €. αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας και την περιστολή της σπατάλης της ύδρευσης και περιλαμβάνει την εγκατάσταση σύγχρονων σταθμών και εξοπλισμού ελέγχου και λειτουργίας σε όλους τους οικισμούς.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει :
-Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣE) στα γραφεία του Δήμου Μακεδονίδος, μέσω του οποίου οι υπεύθυνοι του Δήμου μπορούν να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να εκτελούν χειρισμούς των διαφόρων τμημάτων του δικτύου ύδρευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σε πραγματικό χρόνο.
-Ο ΚΣΕ είναι εφοδιασμένος με λογισμικό Εποπτικού Ελέγχου και Συλλογής Δεδομένων (SCADA) το οποίο επιτρέπει να λειτουργούν εφαρμογές παρακολούθησης, ανάλυσης και βελτιστοποίησης της λειτουργίας του συστήματος ύδρευσης.
-Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕ) σε αντλιοστάσια, δεξαμενές, γεωτρήσεις και σημεία λήψης παραμέτρων του δικτύου ύδρευσης Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Μακεδονίδος (συνολικά 27 σε όλο το σύστημα ύδρευσης). Κάθε ΤΣΕ αποτελείται από ηλεκτρονικό υλικό, λογισμικό και όργανα (αισθητήρια ή όργανα χειρισμού). Ειδικότερα περιλαμβάνει :
-Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου σε δεξαμενές. Περιλαμβάνουν όργανα και συστήματα για συνεχή μέτρηση της στάθμης των θαλάμων της δεξαμενής, της θολότητας, των αιωρούμενων στερεών, του υπολειμματικού χλωρίου, της παροχής νερού από και προς τη δεξαμενή και επίσης όργανα για τον τηλεχειρισμό των δικλείδων (ηλεκτροβανών) και για τη ρυθμιζόμενη απολύμανση του νερού της δεξαμενής, σε πραγματικό χρόνο.
-Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου σε αντλιοστάσια και σε γεωτρήσεις. Περιλαμβάνουν όργανα και συστήματα για συνεχή παρακολούθηση της στάθμης αναρρόφησης των αντλιών, της πίεσης και της παρεχόμενης ροής (παροχής) στη κατάθλιψη των αντλιών και, επίσης, ειδικά ηλεκτρονικά ισχύος (πίνακα) για την ομαλή εκκίνηση και ασφαλή λειτουργία των ηλεκτροκινητήρων των αντλιών.
-Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου σε σημεία του δικτύου ύδρευσης. Περιλαμβάνουν όργανα και συστήματα για συνεχή παρακολούθηση της πίεσης, του υπολειμματικού χλωρίου και της διερχόμενης παροχής σε επιλεγμένα σημεία (αγωγούς) που προσδίδουν σημαντικές πληροφορίες για τη συνολική κατάσταση και λειτουργία του δικτύου διανομής, ενώ παράλληλα θα διαθέτουν τελεχειριζόμενη δικλείδα για τον αυτόματο καθαρισμό του δικτύου.
-Εξοπλισμό ασύρματων τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων το οποίο εξασφαλίζει τη συνεχή, ασφαλή και αξιόπιστη μετάδοση δεδομένων μεταξύ του ΚΣΕ και των ΤΣΕ, αμφίδρομα. Το δίκτυο παρέχει τη δυνατότητα ο ΚΣΕ να ειδοποιείται για τις συνθήκες λειτουργίας και τις τυχόν βλάβες του εξοπλισμού των ΤΣΕ, να καταγράφονται όλα τα μηνύματα συναγερμού καθώς και προκαθορισμένες παράμετροι που απεικονίζουν την κατάσταση λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης (μετρήσεις στάθμης, παροχής, πίεσης, λειτουργίας αντλιών κ.α.)
-Η προτεινόμενη πράξη θα υλοποιήσει – παραδώσει στο Δήμο Μακεδονίδος ένα Σύστημα Τηλελέγχου Τηλεχειρισμού που αποτελείται από:
-1 Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου
-12 Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου
-15 Τοπικούς Σταθμούς Εσωτερικού Δικτύου
-1 Ασύρματο Ραδιοδίκτυο Επικοινωνιών μεταξύ του ΚΣΕ και των ΤΣ
Το δεύτερο έργο : «Προμήθεια, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Συστήματος Τηλελέγχου, Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Διαρροών του δικτύου ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων ΔΙΑΒΑΤΟΥ, ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ, ΝΕΑΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ και ΠΑΛΙΑΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», προϋπολογισμού 964.285,56 €, αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας και την περιστολή της σπατάλης της ύδρευσης και περιλαμβάνει την εγκατάσταση σύγχρονων σταθμών και εξοπλισμού ελέγχου και λειτουργίας σε όλους τους οικισμούς.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει :
-Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣE) στα γραφεία της ΔΕΥΑ Αποστόλου Παύλου, μέσω του οποίου οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας μπορούν να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να εκτελούν χειρισμούς των διαφόρων τμημάτων του δικτύου ύδρευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σε πραγματικό χρόνο.
-Ο ΚΣΕ είναι εφοδιασμένος με λογισμικό Εποπτικού Ελέγχου και Συλλογής Δεδομένων (SCADA) το οποίο επιτρέπει να λειτουργούν εφαρμογές παρακολούθησης, ανάλυσης και βελτιστοποίησης της λειτουργίας του συστήματος ύδρευσης.
-Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕ) σε αντλιοστάσια, δεξαμενές, γεωτρήσεις και σημεία λήψης παραμέτρων του δικτύου ύδρευσης Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Αποστόλου Παύλου (συνολικά 22 σε όλο το σύστημα ύδρευσης). Κάθε ΤΣΕ αποτελείται από ηλεκτρονικό υλικό, λογισμικό και όργανα (αισθητήρια ή όργανα χειρισμού). Ειδικότερα περιλαμβάνει :
-Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου σε δεξαμενές. Περιλαμβάνουν όργανα και συστήματα για συνεχή μέτρηση της στάθμης των θαλάμων της δεξαμενής, της παροχής νερού από και προς τη δεξαμενή κλπ,
-Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου σε αντλιοστάσια και σε γεωτρήσεις. Στους Σταθμούς Ελέγχου που βρίσκονται σε γεωτρήσεις και αντλιοστάσια, θα μετράται συνεχώς η πίεση του νερού στους καταθλιπτικούς αγωγούς και η παροχή του νερού σε αυτούς. Επίσης, θα τοποθετηθούν ειδικά όργανα μέτρησης των ηλεκτρικών παραμέτρων των αντλιοστασίων (ισχύς, ένταση ρεύματος, συντελεστής ισχύος κλπ), τα οποία θα δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη λειτουργική κατάσταση των αντλιών.
-Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου σε σημεία του δικτύου ύδρευσης. Περιλαμβάνουν όργανα και συστήματα για συνεχή παρακολούθηση της πίεσης και της διερχόμενης παροχής σε επιλεγμένα σημεία (αγωγούς) που προσδίδουν σημαντικές πληροφορίες για τη συνολική κατάσταση και λειτουργία του δικτύου διανομής
-Εξοπλισμό ασύρματων τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων το οποίο εξασφαλίζει τη συνεχή, ασφαλή και αξιόπιστη μετάδοση δεδομένων μεταξύ του ΚΣΕ και των ΤΣΕ, αμφίδρομα. Το δίκτυο παρέχει τη δυνατότητα ο ΚΣΕ να ειδοποιείται για τις συνθήκες λειτουργίας και τις τυχόν βλάβες του εξοπλισμού των ΤΣΕ, να καταγράφονται όλα τα μηνύματα συναγερμού καθώς και προκαθορισμένες παράμετροι που απεικονίζουν την κατάσταση λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης (μετρήσεις στάθμης, παροχής, πίεσης, λειτουργίας αντλιών κ.α.)
-Η προτεινόμενη πράξη θα υλοποιήσει – παραδώσει στη ΔΕΥΑ Αποστόλου Παύλου ένα Σύστημα Τηλελέγχου Τηλεχειρισμού που αποτελείται από:
-1 Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου
-15 Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου
-7 Τοπικούς Σταθμούς Εσωτερικού Δικτύου
-1 Ασύρματο Ραδιοδίκτυο Επικοινωνιών μεταξύ του ΚΣΕ και των ΤΣ

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΔΙΧΤΥΑ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Από το Υπ/μα ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας ανακοινώνεται ότι:
Παρατείνεται ως τις 30 Ιουλίου του 2010 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αντιχαλαζικής προστασίας. Οι βασικές προστατευόμενες καλλιέργειες για το χαλάζι είναι: τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, το ακτινίδιο, η ροδιά και τα αμπελοειδή.
Το ποσοστό της επιχορήγησης του ΕΛ.Γ.Α.,
κατά μονάδα επιχορηγούμενου συστήματος αντιχαλαζικής προστασίας είναι στο ύψος του 60% για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το ποσοστό της επιχορήγησης αναφέρεται στη συνολική καθαρή (χωρίς Φ.Π.Α.) αξία αγοράς και εγκατάστασης καινούργιων συστημάτων.
Απαραίτητα δικαιολογητικά
1.Τίτλος ιδιοκτησίας (Επικυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας Υποθηκοφυλακείου)
2.Τοπογραφικό Διάγραμμα.
3.Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599 (α)Τα στοιχεία είναι αληθή. β)Θα διατηρώ ή θα βελτιώσω την καλλιέργεια όσο χρόνο υποχρεούμαι να διατηρήσω την επένδυση για την οποία επιχορηγούμαι από τον ΕΛ.Γ.Α. όπως προβλέπεται στην παράγρ.6.3.1 και 6.3.2 της απόφασης με αριθμ. 62/3-6-10 του ΕΛ.Γ.Α. γ)Δεν θα επιχορηγηθώ για τον ίδιο σκοπό από άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα εκτός ΕΛ.Γ.Α. δ)Αποδέχομαι ανεπιφύλακτα τα προβλεπόμενα στο Ν.2342/95 (ΦΕΚ208/Α/6-10-95) περί <<Ενεργητικής Προστασίας της γεωργικής ,κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής και άλλες διατάξεις>>, καθώς και τα αντίστοιχα της παρούσας Απόφασης του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α.)
Για αιτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, στην Προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογών & Επικοινωνίας του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας Κα Παππά Μαρία,(τηλ.2331077607-77600).

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

«Έξω από τα δόντια» μίλησαν οι εκπρόσωποι των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών ΑΛΜΜΕ και VENUS, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Αιγές».
Οι Πρόεδροι της VENUS και ΑΛΜΜΕ Θεολόγης Καραϊνδρος και Αθανάσιος Παπαφωτίου αντίστοιχα και οι Διευθυντές των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών, Αντώνης Μαρκοβίτης και Χρήστος Γιαννακάκης, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, αναφέρθηκαν στα γεγονότα που οδήγησαν το ροδάκινο στη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, ενώ..
παράλληλα κατήγγειλαν καταχρηστικές συμπεριφορές, κακούς χειρισμούς και καταστάσεις στο χώρο της διακίνησης και μεταποίησης, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την μετέπειτα πορεία καθώς και την εξέλιξη του ροδάκινου..

Όσον αφορά πάντως την παραγωγική περίοδο την οποία διανύουμε, οι συνεταιριστικοί φορείς τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι ο μοναδικός «παίκτης» στην εμπορία του μεταποιημένου ροδάκινου, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες ανταγωνιστριών χωρών..

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ».
Στα γεγονότα που έλαβαν χώρα την περσινή παραγωγική περίοδο, στο φιάσκο με τον Κιλτίδη και τα 10.000 κοντέινερς αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της VENUS κ. Καραίνδρος..
«Η κατακρήμνιση στην αγορά του ροδάκινου είχε σχέση και με την παρέμβαση του κ. Κιλτίδη. Δεν προωθήθηκε ούτε ένα κοντέινερ στη Ρωσία και έτσι ευνοήθηκαν οι εισαγωγείς και έχασαν οι αγρότες. Με παρέμβαση του κ. Χατζηγάκη και του ΕΛΓΑ, το εισόδημα του παραγωγού βελτιώθηκε πλασματικά, κάποιες φορές και ουσιαστικά, αλλά η αγορά ακολούθησε φθίνουσα πορεία, λόγω της χαμηλής τιμής που δόθηκε από συγκεκριμένο Συνεταιρισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραϊνδρος ο οποίος τόνισε ότι η τιμή του παραγωγού και του τελικού προϊόντος μεταποίησης, σχέση αμφίοδρομη, μπορεί να ανακάμψει με μεγάλη όμως δυσκολία..
Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Βιομηχανίας έκανε λόγο για βιομηχανίες οι οποίες με τις πρακτικές που ακολουθούν, επηρεάζουν αρνητικά την πορεία του ροδάκινου..
«Μια μερίδα των κονσερβοποιών αγωνίζεται για την αύξηση της τιμής, ενώ κάποιες άλλες προχωρούν σε προσφορές..
Με την περσινή τους πλεύση άλλωστε, ορισμένες βιομηχανίες επέτρεψαν να πουληθεί το ροδάκινο λιγότερα από 10 λεπτά. Είναι εγκληματική η συμπεριφορά ορισμένων βιομηχανιών που προσφέρουν τιμές για να “σκάσουν” το ροδάκινο» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως σε μια προσπάθεια εξυγίανσης, οι όποιες καταχρηστικές πρακτικές αναφέρθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν Επιτροπές Εργασίας και μάρκετινγκ για την αύξηση της τιμής πώλησης του ροδάκινου..
Αναφορικά πάντως με τα ροδάκινα τα οποία προορίζονται για χυμοποίηση, ο κ. Καραϊνδρος υποστήριξε πως η τιμή τους δεν πρέπει να είναι κάτω από 60% της τιμής του ροδάκινου της α΄ κλάσης και διευκρίνισε πως φέτος η Ελλάδα είναι ο μόνος «παίχτης» στην Ευρωπαϊκή αγορά αφού η Κίνα πουλάει 30% ακριβότερα..

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Για «συνδικαλιστές της καφετέριας», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΑΛΜΜΕ κ. Παπαφωτείου, ο οποίος στο πλαίσιο της τοποθέτησης του τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ βιομηχανιών και παραγωγών..
«Ο λόγος μας είναι σοβαρός και υπεύθυνος. Δεν αποκλείουμε τον ρόλο κανενός θεσμικού-συνδικαλιστικού οργάνου θέλουμε όμως να ξέρουμε πότε εκλέχτηκαν και τι αντιπροσωπεύουν αυτοί που μας κρίνουν», τόνισε χαρακτηριστικά..
«Εμείς στηρίζουμε τους παραγωγούς και πέρυσι τους ενισχύσαμε αλλά αυτοί θέλησαν να κλείσουν τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Αγωνιζόμαστε για το καλό του αγρότη», πρόσθεσε ο κ. Παπαφωτίου..

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Στις ενέργειες στις οποίες προχώρησαν πέρυσι και πρόπερσι οι συνεταιριστικές Βιομηχανίες της ΑΛΜΜΕ και της VENUS για να στηρίξουν τους παραγωγούς, αναφέρθηκε ο Διευθυντής της VENUS, Αντώνης Μαρκοβίτης..
«Το 2008 οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις έδωσαν 30 λεπτά αντί για 25 στους παραγωγούς. Το ίδιο κάναμε και πέρυσι. Στηρίξαμε τους ροδακινοπαραγωγούς..
Τι θέση πήραν όμως οι συνδικαλιστές απέναντι στις βιομηχανίες; Απέναντι στους Συνεταιρισμούς που πληρώθηκαν και δεν πλήρωσαν τους παραγωγούς;», τόνισε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας παράλληλα πως το 20% των παραγωγών της Ημαθίας παραμένουν απλήρωτοι, ενώ στην Πέλλα φτάνει το 50%..
«Το παρόν έχει άμεση σχέση με το παρελθόν. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιωθεί η αγορά για να πάρει ο παραγωγός αυτά που πρέπει. Παίζουμε σε ένα γήπεδο μόνοι μας και κοιτάμε να βάλουμε γκολ στην εστία μας», σημείωσε αναφερθείς στην ευκαιρία που έχει φέτος η Ελλάδα να κυριαρχήσει στην Ευρωπαϊκή αγορά..
Τέλος, τόνισε την ανάγκη εξυγίανσης Βιομηχανιών και Συνεταιρισμών και υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει το «πόθεν έσχες» όλων όσων εμπλέκονται με φαινόμενα κακοδιαχείρισης στον τομέα του ροδακίνου..

ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ.
Σε καταχρηστικές συμπεριφορές στο χώρο της μεταποίησης και της εμπορίας αναφέρθηκε και ο Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος τόνισε πως έχει καταγγείλει τα συγκεκριμένα φαινόμενα στα θεσμικά όργανα, έχει έρθει αντιμέτωπος με δικαστικές διαμάχες, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς ορισμένοι συγκαλύπτουν όπως είπε, τέτοιου είδους φαινόμενα..
«Όταν πέρυσι βγήκαμε και είπαμε ότι τα 10.000 κοντέινερς είναι ένα αισχρό παραμύθι, κατηγορηθήκαμε και χαρακτηριστήκαμε λαμόγια, από εφημερίδα των Αθηνών, που υπονομεύουν την εθνική συμφωνία», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης..
«Προσπαθούμε με υπευθυνότητα να κάνουμε έναν αγώνα. Δεν μπορούμε να κατηγορούμαστε. Θέλουμε τη συνεργασία με τους συνδικαλιστές», κατέληξε..
πηγή: εφημεριδα ΕΠΙΚΑΙΡΑ,

Κωνσταντίνα Καραγιάννη

ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

Το Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη επισκέφτηκαν τα μέλη των Ποντιακών Συλλόγων που συμμετέχουν στο 12ο Ποντιακό Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Παναγία Σουμελά. Παρουσία των Αντινομαρχών Στάθη Γεωργιάδη και Ολυμπίας Ιακωβίδου ο Νομάρχης καλωσόρισε τα παιδιά και τα ενθάρρυνε να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με την ποντιακή παράδοση. Τόνισε τη σπουδαιότητα της συνέχισης τέτοιου είδους...
εκδηλώσεων που βοηθούν την ανάπτυξη σχέσεων και την ανταλλαγή απόψεων για την όλο και πιο ολοκληρωμένη διατήρηση των ηθών και των εθίμων του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης επισήμανε την αξία και τη σημασία που έχει για τη νεολαία η γενικότερη ενασχόληση με την παράδοση καθώς και το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των γονέων, των δασκάλων αλλά και των πολιτικών προσώπων ώστε να βάζουν τα νέα παιδιά στους δρόμους της παράδοσης και να στηρίζουν με κάθε τρόπο τις όποιες δραστηριότητές τους..

Τα μέλη των ποντιακών σωματείων που έφτασαν στην Ημαθία από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, ευχαρίστησαν το Νομάρχη για τη θερμή υποδοχή και περιηγήθηκαν στη Βέροια και σε άλλες πόλεις για να γνωρίσουν τη Θρησκευτική και Βυζαντινή παράδοση του Νομού.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ


Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα στην Έκθεση Καζάκ για τις Εμπορικές και Οικονομικές Σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας τροπολογία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου με την οποία θεωρεί “λυπηρό το ότι για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο η Τουρκία δεν έθεσε σε εφαρμογή το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας”, καλώντας την τουρκική..
κυβέρνηση “να το θέσει σε πλήρη εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση, κατά τρόπο που δεν θα περιλαμβάνει διακρίσεις, και της υπενθυμίζει πως εάν αποφύγει να το κάνει, τότε η πορεία των διαπραγματεύσεων μπορεί να επηρεαστεί έτι σοβαρότερα”.

Η σχετική τροπολογία φέρει επίσης την υπογραφή της σκιώδους Εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την εν λόγω Έκθεση κας Κίστχουντ και του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κουμουτσάκου.

Επίσης, με άλλη τροπολογία του κ. Παπαστάμκου, η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου “υπενθυμίζει ότι (…) η εξωτερική δράση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της κοινής εμπορικής πολιτικής επιδιώκει να προάγει (…) τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την οικουμενικότητα και το αδιαίρετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, και το σεβασμό των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου”.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με σειρά τροπολογιών του, δώδεκα εκ των οποίων του κ. Παπαστάμκου, πέτυχε να αποφορτισθεί ο ετεροβαρής χαρακτήρας του κειμένου και να συμπεριληφθούν στην τελική του μορφή αναφορές σε συγκεκριμένους εμπορικούς τομείς μη συμμόρφωσης της τουρκικής πλευράς με το κοινοτικό κεκτημένο (απαγόρευση εισαγωγής βοείου κρέατος, αγροτικά μεταποιημένα προϊόντα, άδειες εισαγωγής αγαθών, προϊόντα απομίμησης).